Језик:

Region:

14 December 2023 Hot Spot

Стокхолм - викиншка Нова година уз ватромет и звуке Abbe

Замислите ватромет који боји небо изнад хладних скандинавских вода, док се у позадини чују хитови као што су Dancing Queen и Mamma Mia. Ово је прослава која обећава раскошан дочек Нове године и потпуно урањање у јединствену празничну културу Шведске.

Уз живахне тргове, блиставо осветљене улице и благонаклоно локално становништво, Стокхолм је место где се нове године дочекују са стилом и елеганцијом. Тај скандинавски град ће вас дочекати отворених руку, и понудиће вам спој историје, културе, забаве и незаборавних празничних доживљаја.

Уколико се из Београда за Стокхолм упутите током празника бићете у прилици да присуствујете једној од најузбудљивијих новогодишњих прослава на свету.

Ватромет спектакл у срцу града

Новогодишњи ватромет у Стокхолму је прави визуелни угођај који преображава ноћно небо у раскошну палету боја и светлости. Кад сат откуца поноћ, небо изнад града постаје позорница за један од најимпресивнијих ватромета у Скандинавији. Од златних киша до сребрних звезда, од плавих спирала до црвених срца, сваки ватромет је пажљиво дизајниран да очара гледаоце.

Ватромет можете посматрати са неколико кључних тачака у граду, око Краљевске палате и дуж обале. Најпопуларнија места су Skinnarviksberget, Fjällgatan, Monteliusvägen, Vita Bergen, Mosebacketerassen и Vanadislunden.

Зимска чаролија шведских улица

Преко 40 улица и тргова у центру града декорисано је са око милион лампица. Дневно светло у Стокхолму током децембра траје свега неколико сати, па празнична декорација претвара градске улице у призоре из бајке.

Зимској магији доприносе и брижљиво декорисана домаћинства. Празничне декорације, светлеће звезде и свећњаци често се виђају на прозорима кућа. Улице красе предивно украшене јелке и светлосне инсталације, па сваки кутак града зрачи топлином и добродошлицом.

Новогодишњој еуфорији посебно доприносе празнични сајмови, на којим аможете пронаћи уникатне сувенире, испробати локалне специјалитете или уживати у традиционалном шведском пићу glöggu које се служи топло.

Skansen и Gamla Stan су неке од најпопуларнијих атракција Стокхолма и потпуно су у духу празничне атмосфере. Одушевиће вас светлосне и звучне инсталације које оживљавају културу и историју Skansena, најстаријег светског музеја на отвореном. Стокхолм има заиста велики број музеја и већина је отворена током новогодишњих празника.

Уколико сте љубитељ клизања, препоручујемо да посетите најпопуларнија клизалишта у граду, Kungsträdgården и Vasaparken. Улаз је бесплатан.

Шведски специјалитети

Шведска празнична кухиња савршено одговара хладним зимским ноћима. Новогодишња вечера у Стокхолму је идеална прилика да откријете богатству шведску кулинарску традицију. Обавезно испробајте julskinku, традиционалну шведску празничну шунку и lutfisk, јело од сушене беле рибе које се служи са кремастим сосом. Уз те специјалитете служе се прилози попут печеног кромпира, црвеног купуса и домаћих умака.

Не можете прославити Нову годину у Стокхолму, а да не пробате smörgåsbord, шведски сто препун различитих хладних предјела, салата, харинги и месних делиција. На тај начин бићете у прилици да испробате мало од свега што шведска кухиња може да понуди. За сладокусце ту су традиционални шведски празнични колачи попут танких колачића од ђумбира  pepparkakor или пецива са шафраном lussekatter. Последњих 20 година, за Божић у Стокхолм стиже брод од марципана, пун врхунских, ручно прављених слаткиша. Дегустација је бесплатна, што је само разлог више да испробате све што овај необични брод има да понуди.

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу