Jezik:

Region:

14 December 2023 Hot Spot

Stokholm - vikinška Nova godina uz vatromet i zvuke Abbe

Zamislite vatromet koji boji nebo iznad hladnih skandinavskih voda, dok se u pozadini čuju hitovi kao što su Dancing Queen i Mamma Mia. Ovo je proslava koja obećava raskošan doček Nove godine i potpuno uranjanje u jedinstvenu prazničnu kulturu Švedske

Uz živahne trgove, blistavo osvetljene ulice i blagonaklono lokalno stanovništvo, Stokholm je mesto gde se nove godine dočekuju sa stilom i elegancijom. Taj skandinavski grad će vas dočekati otvorenih ruku, i ponudiće vam spoj istorije, kulture, zabave i nezaboravnih prazničnih doživljaja.

Ukoliko se  iz Beograda za Stokholm uputite tokom praznika bićete u prilici da prisustvujete jednoj od  najuzbudljivijih novogodišnjih proslava na svetu.

Vatromet spektakl u srcu grada

Novogodišnji vatromet u Stokholmu je pravi vizuelni ugođaj koji preobražava noćno nebo u raskošnu paletu boja i svetlosti. Kad sat otkuca ponoć, nebo iznad grada postaje pozornica za jedan od najimpresivnijih vatrometa u Skandinaviji. Od zlatnih kiša do srebrnih zvezda, od plavih spirala do crvenih srca, svaki vatromet je pažljivo dizajniran da očara gledaoce.

Vatromet možete posmatrati sa nekoliko ključnih tačaka u gradu, oko Kraljevske palate i duž obale. Najpopularnija mesta su Skinnarviksberget, Fjällgatan, Monteliusvägen, Vita Bergen, Mosebacketerassen i Vanadislunden.

Zimska čarolija švedskih ulica

Preko 40 ulica i trgova u centru grada dekorisano je sa oko milion lampica. Dnevno svetlo u Stokholmu tokom decembra traje svega nekoliko sati, pa praznična dekoracija pretvara gradske ulice u prizore iz bajke. 

Zimskoj magiji doprinose i brižljivo dekorisana domaćinstva. Praznične dekoracije, svetleće zvezde i svećnjaci često se viđaju  na prozorima kuća. Ulice krase predivno ukrašene jelke i svetlosne instalacije, pa  svaki kutak grada zrači toplinom i dobrodošlicom.

Novogodišnjoj euforiji posebno doprinose praznični sajmovi, na kojima  možete pronaći unikatne suvenire, isprobati lokalne specijalitete ili uživati u tradicionalnom švedskom piću  glöggu koje se služi toplo.

Skansen i Gamla Stan su neke od najpopularnijih atrakcija Stokholma i potpuno su u duhu praznične atmosfere. Oduševiće vas svetlosne i zvučne instalacije koje oživljavaju kulturu i istoriju Skansena, najstarijeg svetskog muzeja na otvorenom. Stokholm ima zaista veliki broj muzeja i većina je otvorena tokom novogodišnjih praznika.

Ukoliko ste ljubitelj klizanja, preporučujemo da posetite najpopularnija klizališta u gradu, Kungsträdgården i Vasaparken. Ulaz je besplatan.

Švedski specijaliteti

Švedska praznična kuhinja savršeno odgovara hladnim zimskim noćima. Novogodišnja večera u Stokholmu je idealna prilika da otkrijete bogatstvu švedsku kulinarsku tradiciju. Obavezno isprobajte julskinku, tradicionalnu švedsku prazničnu šunku i lutfisk, jelo od sušene bele ribe koje se služi sa kremastim sosom. Uz te specijalitete služe se prilozi poput pečenog krompira, crvenog kupusa i domaćih umaka.

Ne možete proslaviti Novu godinu u Stokholmu, a da ne probate smörgåsbord, švedski sto prepun različitih hladnih predjela, salata, haringi i mesnih delicija. Na taj način bićete u prilici da isprobate malo od svega što švedska kuhinja može da ponudi. Za sladokusce tu su tradicionalni švedski praznični kolači poput tankih kolačića od đumbira pepparkakor ili peciva sa šafranom lussekatter. Poslednjih 20 godina, za Božić u Stokholm stiže brod od marcipana, pun vrhunskih, ručno pravljenih slatkiša. Degustacija je besplatna, što je samo razlog više da isprobate sve što ovaj neobični brod ima da ponudi.

Newsletter

Prijavite se i ne propustite naše posebne ponude.

Registracija

Povoljnije do rezervacije uz online profil! Registruj se i ostvari popust u iznosu od 10% na cenu karte, bez aerodromskih taksi.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Registracija

Još nekoliko informacija potrebnih za kreiranje profila

Lični podaci

Titula

Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje

Pol

Polje je obavezno za popunjavanje

form.recaptcha.message

Hvala na registraciji!

Proveri mejl jer ti uskoro stiže promo-kod sa popustom za tvoje naredno putovanje!

Zaboravljena lozinka

Bez brige. Samo nam pošalji svoj imejl i poslaćemo ti link za kreiranje nove lozinke.

Mandatory field

Lozinka je ažurirana

Poslali smo link za resetovanje lozinke na Vašu mejl adresu