Језик:

Region:

22 July 2021 Дестинације

Шта видети у Солуну

Идеална дестинација за љубитеље активног одмора

У Европи не постоји много дестинација које својим посетиоцима пружају све на једном месту- богату историју, живописну културу, место за одмор и опуштање, али и луди ноћни провод. Солун је дефинитивно један од њих. Други по величини град у Грчкој, један од најстаријих градова у Европи и једна од најважнијих лука на Балкану, Солун привлачи туристе током целе године. Ипак, врући летњи месеци у којима се можете освежити на плажи након шетње градом јесу најбоље време за посету овом космополитском центру. Иако га старије генерације наших сународника памте као станицу за одмор и шопинг на повратку са летовања, Солун има још пуно тога да понуди. Захваљујући бурној историји, овај град обилује споменицима који сведоче о различитим раздобљима, али и представља симбол преживљавања и обнове.

Уз честе летове Ер Србије до Солуна можете стићи са само сат и 15 минута. Ови поласци су током летње сезоне још учесталији. Како би својим клијентима омогућили да букирају карте по најповољнијим ценама, Ер Србија нуди пријаву на Newsletter. Тако ћете редовно бити обавештавани о најновијим понудама и попустима на цену карата до сваке дестинације коју замислите. Уз то, Ер Србија ће вам помоћи око rent-a-car услуге у Солуну или било ком другом граду у Европи.

Солун кроз преплитање различитих култура

Град који се полукружно простире заливом и обронцима брда Кедринос име је добио по вољеној сестри Александра Македонског, Тесалоники. После Грка, овим градом владају Римљани, који су га освојили 168. године п.н.е. Они ће га дуго користити као главну спону између источног и западног дела свог огромног царства. Половином 15. века, у свом историјском походу на Европу Солун освајају Турци и владају њиме готово пет векова, до 1912. године. Последња етапа узбудљиве и мрачне историје Солуна је велики пожар који је у граду избио 1917. године, готово га потпуно сравнивши са земљом. Након тога, Солун се као феникс уздиже из пепела, потпуно мења свој изглед и постаје један од најмодернијих градова Европе. Захваљујући оваквом развојном путу, Солун је пун споменика који сведоче његовој бурној историји и етапама које је овај бисер Грчке наџивео.

Обилазак Солуна је незамислив без посете Белој кули. Овај симбол града је висок 34 метара и најсликанија је грађевина у Солуну. Бела кула је изграђена у 15. веку, са доласком Турака, као део градских зидина и служила је као затвор. У њој се и данас могу видети затворске ћелије, у којима су се над затвореницима вршила зверства због којих је ова кула добила још један назив- Крвава. Данас је модерни музеј који на интерактиван начин упознаје посетиоце са историјом града. Одлична је полазна тачка за даљи обилазак, али и прву панораму Солуна, која се може видети са њеног врха. С тим у вези, упознавање историје овог дела Грчке се може наставити у Градском Археолошком музеју, који има вредну збирку артефаката из римског периода. Уз то, овде се налазе и предмети пронађени у гробницама у којима су наводно сахрањени Филип Македонски и његова мајка Еуридика. Један од значајних споменика је и црква Св. Димитрија, која је кроз историју рушена, обнављана, претварана у џамију и поново отварана као православна светиња. Испод ње су и чувене катакомбе које не треба пропустити. У близини ове налази се још једна велика солунска атракција, Света Мудорст, односно Ротунда. Део је светске културне баштине, а изграђена је по угледу на Аја Софију. Кроз историју је била латинска катедрала, турска џамија и византинска црква. У Солуну се налази и један од најимпозантнијих споменика Александру Великом, као сведочанство богатог грчког историског наслеђа и хеленске културе.

Најзад, на посетиоце из Србије изузетно јак утисак оставља посета Зејтинлику, војничком гробљу на коме се налазе остаци српских, француских, италијанских, руских и енглеских војника погинулих у пробоју Солунског фронта. Материјал за изградњу овог гробља је донет из Србије, а око дела на коме су сахрањени Срби налази се дрворед чемпреса са Хиландара, који представљају вечне стражаре над посмртним остацима српских бораца и посетиоце остављају врло дирнутим. Крипта која се налази у централном делу гробља чува имена свих палих бораца, а чувар, домаћин и водич је надалеко познати и цењени Ђорђе Михаиловић, унук Саве Михаиловића, војника који је био задужен за то да пронађе пале саборце и њихове остатке пренесе на Зејтинлик.

Шетња Солуном - од традиционалног до модерног

Шетњу Солуном можете започети на Аристотеловом тргу, цетралном тргу овог града. Одаје почаст најславнијем грађанину Солуна, чувеном филозофу и учитељу Александра Македонског. На овом тргу се налази мноштво кафића и ексклузивних бутика. Ано Поли, или Стари град, је четврт у којој можете провести поподне лутајући замиљивим уличицама. Ово је део града који је једини остао поштеђен разорног пожара, па ћете у њему видети оригиналну архитектуру старог Солуна. Ано Поли помало подсећа на варошицу за себе, изузетно је миран, а налази се на путу ка још једном панорамском видиковцу, кули Тригониоу. С обзиром да је овај део Солуна изузетно стрм, а летње температуре прилично немилосрдне, до Ано Полија је најбоље доћи аутобусом. Популарна туристичка атракција је и Галеријев лук, који се налази поред Ротонде. Изграђен од црвеног камена и живописно украшен, лук је на свом месту од 303. године, када је подигнут као знак победе Императора Галерија над Персијанцима.

Када сте у Солуну, не пропустите шетњу легендарном Солунском ривом. Шеталиште дуго 6 километара се протеже од Беле куле и прати морску обалу до Музичке дворане. На њему се налазе непрегледни дрвореди и зелене површине са садницама ретких биљака. Посебна атракција овог места су бродићи- кафићи, на којима се можете одморити и освежити. Парк у склопу шеталишта је и место где ћете видети занимљиве скулптуре модерне грчке уметничке сцене, али и срести доста Солунаца, пошто је шеталиште омиљено место за породична окупљања локалног становништва. Са овог места можете посматрати и залазак сунца који одузима дах или уживати у наступу многобројних локалних уличних уметника. Мало даља шетња ће вас провести поред летњиковаца чији су власници били богати Јевреји, некадашњих конзулата европских држава и Етнографског музеја. Ове споменике културе и уметности можете обићи кроз бесплатну туру која траје неколико сати.

Дух Солуна - тачка у којој се срећу исток и запад

Уколико желите да упознате Солун из другог угла и „помешате“ се са локалцима, нема бољег места да почнете од градских пијаца, које се налазе одмах поред Аристотеловог трга. Капани је место на коме ћете уживати у мирисима и укусима свежег воћа и поврћа, тек уловљене рибе и егзотичних зачина. Овде се можете мало и ценкати и осетити традиционални темперамент Грка. Са друге стране, Модиано је нешто мирнији маркет на отвореном, који и даље одражава архитектуру 20. века и који је дом неких од најбољих солунских таверни, у којима можете појести традиционални оброк по више него приступачним ценама. Са друге стране, уколико желите да ноћ проведете у проводу, право место је Лададика. Ова четврт је некада била најсиромашнија у граду и место на коме се продавало уље, а данас је жила куцавица ноћног провода у Солуну. На сваком кораку се може чути музика и жамор, а репертоар се креће од традиционалног мелоса у тавернама до модерних ритмова у неком од ноћних клубова. Ово може бити и место где ћете ручати или попити поподневну кафу, пошто је Лададика кварт Солуна који никада не спава.

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

form.recaptcha.message

Пријава успешна

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу