Jezik:

Region:

22 July 2021 Destinacije

Šta videti u Solunu

Idealna destinacija za ljubitelje aktivnog odmora

U Evropi ne postoji mnogo destinacija koje svojim posetiocima pružaju sve na jednom mestu- bogatu istoriju, živopisnu kulturu, mesto za odmor i opuštanje, ali i ludi noćni provod. Solun je definitivno jedan od njih. Drugi po veličini grad u Grčkoj, jedan od najstarijih gradova u Evropi i jedna od najvažnijih luka na Balkanu, Solun privlači turiste tokom cele godine. Ipak, vrući letnji meseci u kojima se možete osvežiti na plaži nakon šetnje gradom jesu najbolje vreme za posetu ovom kosmopolitskom centru. Iako ga starije generacije naših sunarodnika pamte kao stanicu za odmor i šoping na povratku sa letovanja, Solun ima još puno toga da ponudi. Zahvaljujući burnoj istoriji, ovaj grad obiluje spomenicima koji svedoče o različitim razdobljima, ali i predstavlja simbol preživljavanja i obnove.

Uz česte letove Air Serbia-e do Soluna možete stići sa samo sat i 15 minuta. Ovi polasci su tokom letnje sezone još učestaliji. Kako bi svojim klijentima omogućili da bukiraju karte po najpovoljnijim cenama, Air Serbia nudi prijavu na Newsletter. Tako ćete redovno biti obaveštavani o najnovijim ponudama i popustima na cenu karata do svake destinacije koju zamislite. Uz to, Air Serbia će vam pomoći oko rent-a-car usluge u Solunu ili bilo kom drugom gradu u Evropi.

Solun kroz preplitanje različitih kultura

Grad koji se polukružno prostire zalivom i obroncima brda Kedrinos ime je dobio po voljenoj sestri Aleksandra Makedonskog, Tesaloniki. Posle Grka, ovim gradom vladaju Rimljani, koji su ga osvojili 168. godine p.n.e. Oni će ga dugo koristiti kao glavnu sponu između istočnog i zapadnog dela svog ogromnog carstva. Polovinom 15. veka, u svom istorijskom pohodu na Evropu Solun osvajaju Turci i vladaju njime gotovo pet vekova, do 1912. godine. Poslednja etapa uzbudljive i mračne istorije Soluna je veliki požar koji je u gradu izbio 1917. godine, gotovo ga potpuno sravnivši sa zemljom. Nakon toga, Solun se kao feniks uzdiže iz pepela, potpuno menja svoj izgled i postaje jedan od najmodernijih gradova Evrope. Zahvaljujući ovakvom razvojnom putu, Solun je pun spomenika koji svedoče njegovoj burnoj istoriji i etapama koje je ovaj biser Grčke nadživeo.

Obilazak Soluna je nezamisliv bez posete Beloj kuli. Ovaj simbol grada je visok 34 metara i najslikanija je građevina u Solunu. Bela kula je izgrađena u 15. veku, sa dolaskom Turaka, kao deo gradskih zidina i služila je kao zatvor. U njoj se i danas mogu videti zatvorske ćelije, u kojima su se nad zatvorenicima vršila zverstva zbog kojih je ova kula dobila još jedan naziv- Krvava. Danas je moderni muzej koji na interaktivan način upoznaje posetioce sa istorijom grada. Odlična je polazna tačka za dalji obilazak, ali i prvu panoramu Soluna, koja se može videti sa njenog vrha. S tim u vezi, upoznavanje istorije ovog dela Grčke se može nastaviti u Gradskom Arheološkom muzeju, koji ima vrednu zbirku artefakata iz rimskog perioda. Uz to, ovde se nalaze i predmeti pronađeni u grobnicama u kojima su navodno sahranjeni Filip Makedonski i njegova majka Euridika. Jedan od značajnih spomenika je i crkva Sv. Dimitrija, koja je kroz istoriju rušena, obnavljana, pretvarana u džamiju i ponovo otvarana kao pravoslavna svetinja. Ispod nje su i čuvene katakombe koje ne treba propustiti. U blizini ove nalazi se još jedna velika solunska atrakcija, Sveta Mudorst, odnosno Rotunda. Deo je svetske kulturne baštine, a izgrađena je po ugledu na Aja Sofiju. Kroz istoriju je bila latinska katedrala, turska džamija i vizantinska crkva. U Solunu se nalazi i jedan od najimpozantnijih spomenika Aleksandru Velikom, kao svedočanstvo bogatog grčkog istoriskog nasleđa i helenske kulture.

Najzad, na posetioce iz Srbije izuzetno jak utisak ostavlja poseta Zejtinliku, vojničkom groblju na kome se nalaze ostaci srpskih, francuskih, italijanskih, ruskih i engleskih vojnika poginulih u proboju Solunskog fronta. Materijal za izgradnju ovog groblja je donet iz Srbije, a oko dela na kome su sahranjeni Srbi nalazi se drvored čempresa sa Hilandara, koji predstavljaju večne stražare nad posmrtnim ostacima srpskih boraca i posetioce ostavljaju vrlo dirnutim. Kripta koja se nalazi u centralnom delu groblja čuva imena svih palih boraca, a čuvar, domaćin i vodič je nadaleko poznati i cenjeni Đorđe Mihailović, unuk Save Mihailovića, vojnika koji je bio zadužen za to da pronađe pale saborce i njihove ostatke prenese na Zejtinlik.

Šetnja Solunom- od tradicionalnog do modernog

Šetnju Solunom možete započeti na Aristotelovom trgu, cetralnom trgu ovog grada. Odaje počast najslavnijem građaninu Soluna, čuvenom filozofu i učitelju Aleksandra Makedonskog. Na ovom trgu se nalazi mnoštvo kafića i ekskluzivnih butika. Ano Poli, ili Stari grad, je četvrt u kojoj možete provesti popodne lutajući zamiljivim uličicama. Ovo je deo grada koji je jedini ostao pošteđen razornog požara, pa ćete u njemu videti originalnu arhitekturu starog Soluna. Ano Poli pomalo podseća na varošicu za sebe, izuzetno je miran, a nalazi se na putu ka još jednom panoramskom vidikovcu, kuli Trigoniou. S obzirom da je ovaj deo Soluna izuzetno strm, a letnje temperature prilično nemilosrdne, do Ano Polija je najbolje doći autobusom. Popularna turistička atrakcija je i Galerijev luk, koji se nalazi pored Rotonde. Izgrađen od crvenog kamena i živopisno ukrašen, luk je na svom mestu od 303. godine, kada je podignut kao znak pobede Imperatora Galerija nad Persijancima.

Kada ste u Solunu, ne propustite šetnju legendarnom Solunskom rivom. Šetalište dugo 6 kilometara se proteže od Bele kule i prati morsku obalu do Muzičke dvorane. Na njemu se nalaze nepregledni drvoredi i zelene površine sa sadnicama retkih biljaka. Posebna atrakcija ovog mesta su brodići- kafići, na kojima se možete odmoriti i osvežiti. Park u sklopu šetališta je i mesto gde ćete videti zanimljive skulpture moderne grčke umetničke scene, ali i sresti dosta Solunaca, pošto je šetalište omiljeno mesto za porodična okupljanja lokalnog stanovništva. Sa ovog mesta možete posmatrati i zalazak sunca koji oduzima dah ili uživati u nastupu mnogobrojnih lokalnih uličnih umetnika. Malo dalja šetnja će vas provesti pored letnjikovaca čiji su vlasnici bili bogati Jevreji, nekadašnjih konzulata evropskih država i Etnografskog muzeja. Ove spomenike kulture i umetnosti možete obići kroz besplatnu turu koja traje nekoliko sati.

Duh Soluna - tačka u kojoj se sreću istok i zapad

Ukoliko želite da upoznate Solun iz drugog ugla i „pomešate“ se sa lokalcima, nema boljeg mesta da počnete od gradskih pijaca, koje se nalaze odmah pored Aristotelovog trga. Kapani je mesto na kome ćete uživati u mirisima i ukusima svežeg voća i povrća, tek ulovljene ribe i egzotičnih začina. Ovde se možete malo i cenkati i osetiti tradicionalni temperament Grka. Sa druge strane, Modiano je nešto mirniji market na otvorenom, koji i dalje odražava arhitekturu 20. veka i koji je dom nekih od najboljih solunskih taverni, u kojima možete pojesti tradicionalni obrok po više nego pristupačnim cenama. Sa druge strane, ukoliko želite da noć provedete u provodu, pravo mesto je Ladadika. Ova četvrt je nekada bila najsiromašnija u gradu i mesto na kome se prodavalo ulje, a danas je žila kucavica noćnog provoda u Solunu. Na svakom koraku se može čuti muzika i žamor, a repertoar se kreće od tradicionalnog melosa u tavernama do modernih ritmova u nekom od noćnih klubova. Ovo može biti i mesto gde ćete ručati ili popiti popodnevnu kafu, pošto je Ladadika kvart Soluna koji nikada ne spava.

Newsletter

Prijavite se i ne propustite naše posebne ponude.

Registracija

Povoljnije do rezervacije uz online profil! Registruj se i ostvari popust u iznosu od 10% na cenu karte, bez aerodromskih taksi.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Registracija

Još nekoliko informacija potrebnih za kreiranje profila

Lični podaci

Titula

Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje

Pol

Polje je obavezno za popunjavanje

form.recaptcha.message

Hvala na registraciji!

Proveri mejl jer ti uskoro stiže promo-kod sa popustom za tvoje naredno putovanje!

Zaboravljena lozinka

Bez brige. Samo nam pošalji svoj imejl i poslaćemo ti link za kreiranje nove lozinke.

Mandatory field

Lozinka je ažurirana

Poslali smo link za resetovanje lozinke na Vašu mejl adresu