Језик:

Region:

04 December 2023 Дестинације

Откријте Порто и његова архитектонска чуда

Порто је саткан од историје, културе и уметности, и право је архитектонско платно које осликава различите епохе и стилове. Од уских, калдрмама поплочаних уличица, преко барокних цркава, до модерних чуда, град је неисцрпан извор инспирације за љубитеље архитектуре и дизајна. 

Сваки камен тог живописног града прича причу, свака фасада открива део прошлости, а сваки кутак скрива делић португалске душе. Заједно, ти елементи стварају симфонију која позива путнике из целог света да открију и доживе Порто. 

Најлепша доба године за посету том граду су пролеће или рана јесен, када су температуре пријатне, а туриста је нешто мање. То је право време за уживање у свечаностима града, отвореним кафеима на Рибеири или обиласцима уметничких галерија и музеја.

Путовање авионом из Београда до Порта  је удобно и практично, с обзиром на то да је лет директан. Било да сте у потрази за одмором, културним садржајима или само желите да уживате у лепој архитектури, Порто вас чека да вам исприча своју причу.

Панорамски поглед са торња Clérigos

Торањ Clérigos један је од најимпозантнијих симбола Порта. Поносно стоји као светионик и води посетиоце ка једном од најлепших панорамских погледа у граду. Тај барокни торањ из 1753. године, незаобилазна је станица на мапи сваког туристе. 

Висина од 75 метара чини га највишом грађевином у Порту, а спирално степениште са 225 степеника води изнад кровова града. Када се попнете на врх, бићете  одушевљени невероватним погледом који сеже све до реке Доуро и винских подрума Vila Nova de Gaia. Поглед са висине омогућава да се у потпуности види геометријска структура града, његове вијугаве улице и динамична мешавина архитектонских стилова. 

Импозантна музичка дворана у авенији Боависта

Casa da Música, смештена у авенији Боависта представља ремек-дело савремене архитектуре и кључна је тачка за љубитеље музике.  Од свог отварања 2005. године, тај импозантни објекат заузима посебно место у културном животу Порта и представља симбол урбаног и креативног духа града. 

Унутрашњост те музичке дворане је једнако импресивна као и њена спољашњост. Главна сала, величанственог дизајна, позната је по изванредној акустици и могућности да угости разноврсне музичке догађаје, од симфонијских концерата до џез вечери. Дворана није само место за наступе, већ и простор за едукацију и уметнички развој. Ту се редовно одржавају различите радионице, курсеви и програми за младе.. Музички доживљај употпуњава игра светлости и сенки која настаје при проласку дневног светла кроз велике прозоре дворане. Било да сте љубитељ музике или архитектуре, приликом посете Порту не пропустите да обиђете дворану Casa da Música.

Црква Св. Франсиса

У срцу Порта налази се црква Irgeja de São Francisco, симбол богате историје и уметничке вредности града. Ту светковину краси барокни стил са раскошним декорацијама.  Богатство детаља приметићете на сваком кораку, од витража до монументалних гробница, што цркву чини местом које изазива дивљење. Посетиоце највише фасцинира импозантни дрвени рад украшен златним листићима, због ког се назива још и „златна црква“.

Пристаниште Cais da Ribeira

Рибеира је једно од најживописнијих и најдинамичнијих области у граду. Са шареним фасадама и бучним кафеима, тај део града је душа Порта. Смештена уз обалу реке Доуро, Рибеира је савршена за шетњу, уживање у локалној кухињи, али и посматрање бродова који плове реком.

Вече на овом месту несумњиво ће вас опчинити. Сјајна светла пристаништа одбијају се о површину воде, а звуци музике и живахни разговори испуњавају ваздух. Посетиоцима су на располагању многобројни ресторани и барови у којима обавезно треба пробати чувено вино Порто или се почастити традиционалним португалским јелима. Тај део града је идеалан за фотографисање и нуди прилику да  забележите неке од најлепших призора Порта.

Катедрала Sé do Porto

Величанствена Sé do Porto стоји као камени чувар над сликовитим Портом. Катедрала се налази на највишој тачки града и пружа незабораван поглед на  град и реку Доуро. Изграђена још у 12. веку, претрпела је многе измене, али је задржала оригинални римски карактер са готичким и барокним елементима.

Унутар зидина катедрале посетиоци могу да открију богату историју Порта кроз разноврсне уметничке експонате. Од импресивних розета до зидних фресака и скулптура, сваки кутак катедрале одише историјом. Капела Св. Винсента и њена чудесна азулејо плочица само су део сакралног блага које катедрала нуди.

Национални музеј Soares dos Reis

Национални музеј представља један од најстаријих музеја у Португалији и дом је неких од најважнијих дела уметности те земље. Смештен у здању палате Carrancas, музеј поседује колекцију која обухвата радове од 16. века до данас, укључујући скулптуре, слике, керамику, намештај и друго.

Пролазећи кроз дворане тог музеја, посетиоци се диве ремек-делима познатих португалских уметника попут Амадео де Суза Кардосо и Антонија Карнеира, као и радовима других европских мајстора. Музеј организује и привремене изложбе и едукативне програме, што га чини центром уметничког и културног изражавања.

Fundação de Serralves

Fundação de Serralves није само музеј савремене уметности, већ  и место где се природа, архитектура и уметност спајају у једно. Окружен је са преко 18 хектара запањујућих вртова, па је истовремено одлична дестинација за љубитеље уметности као и све оне који траже мир у градском окружењу. Архитектонска лепота парка се огледа у његовом модернистичком дизајну, који је дело познатог архитекте Алвара Сизе. 

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу