Jezik:

Region:

04 December 2023 Destinacije

Otkrijte Porto i njegova arhitektonska čuda

Porto je satkan od istorije, kulture i umetnosti, i pravo je arhitektonsko platno koje oslikava različite epohe i stilove. Od uskih, kaldrmama popločanih uličica, preko baroknih crkava, do modernih čuda, grad je neiscrpan izvor inspiracije za ljubitelje arhitekture i dizajna.

Svaki kamen tog živopisnog grada priča priču, svaka fasada otkriva deo prošlosti, a svaki kutak skriva delić portugalske duše. Zajedno, ti elementi stvaraju simfoniju koja poziva putnike iz celog sveta da otkriju i dožive Porto.

Najlepša doba godine za posetu tom gradu su proleće ili rana jesen, kada su temperature prijatne, a turista je nešto manje. To je pravo vreme za uživanje u svečanostima grada, otvorenim kafeima na Ribeiri ili obilascima umetničkih galerija i muzeja.

Putovanje avionom iz Beograda do Porta  je udobno i praktično, s obzirom na to da je let direktan. Bilo da ste u potrazi za odmorom, kulturnim sadržajima ili samo želite da uživate u lepoj arhitekturi, Porto vas čeka da vam ispriča svoju priču.

Panoramski pogled sa tornja Klegiros

Toranj Clérigos jedan je od najimpozantnijih simbola Porta. Ponosno stoji kao svetionik i vodi posetioce ka jednom od najlepših panoramskih pogleda u gradu. Taj barokni toranj iz 1753. godine, nezaobilazna je stanica na mapi svakog turiste.

Visina od 75 metara čini ga najvišom građevinom u Portu, a spiralno stepenište sa 225 stepenika vodi iznad krovova grada. Kada se popnete na vrh, bićete  oduševljeni neverovatnim pogledom koji seže sve do reke Douro i vinskih podruma Vila Nova de Gaia. Pogled sa visine omogućava da se u potpunosti vidi geometrijska struktura grada, njegove vijugave ulice i dinamična mešavina arhitektonskih stilova.

Impozantna muzička dvorana u aveniji Boavista

Casa da Música, smeštena u aveniji Boavista predstavlja remek-delo savremene arhitekture i ključna je tačka za ljubitelje muzike.  Od svog otvaranja 2005. godine, taj impozantni objekat zauzima posebno mesto u kulturnom životu Porta i predstavlja simbol urbanog i kreativnog duha grada.

Unutrašnjost te muzičke dvorane je jednako impresivna kao i njena spoljašnjost. Glavna sala, veličanstvenog dizajna, poznata je po izvanrednoj akustici i mogućnosti da ugosti raznovrsne muzičke događaje, od simfonijskih koncerata do džez večeri. Dvorana nije samo mesto za nastupe, već i prostor za edukaciju i umetnički razvoj. Tu se redovno održavaju različite radionice, kursevi i programi za mlade.. Muzički doživljaj upotpunjava igra svetlosti i senki koja nastaje pri prolasku dnevnog svetla kroz velike prozore dvorane. Bilo da ste ljubitelj muzike ili arhitekture, prilikom posete Portu ne propustite da obiđete dvoranu Casa da Música.

Crkva Sv. Fransisa

U srcu Porta nalazi se crkva Igreja de São Francisco, simbol bogate istorije i umetničke vrednosti grada. Tu svetkovinu krasi barokni stil sa raskošnim dekoracijama.  Bogatstvo detalja primetićete na svakom koraku, od vitraža do monumentalnih grobnica, što crkvu čini mestom koje izaziva divljenje. Posetioce najviše fascinira impozantni drveni rad ukrašen zlatnim listićima, zbog kog se naziva još i „zlatna crkva“.

Pristanište Cais da Ribeira

Ribeira je jedno od najživopisnijih i najdinamičnijih oblasti u gradu. Sa šarenim fasadama i bučnim kafeima, taj deo grada je duša Porta. Smeštena uz obalu reke Douro, Ribeira je savršena za šetnju, uživanje u lokalnoj kuhinji, ali i posmatranje brodova koji plove rekom.

Veče na ovom mestu nesumnjivo će vas opčiniti. Sjajna svetla pristaništa odbijaju se o površinu vode, a zvuci muzike i živahni razgovori ispunjavaju vazduh. Posetiocima su na raspolaganju mnogobrojni restorani i barovi u kojima obavezno treba probati čuveno vino Porto ili se počastiti tradicionalnim portugalskim jelima. Taj deo grada je idealan za fotografisanje i nudi priliku da  zabeležite neke od najlepših prizora Porta.

Katedrala Sé do Porto

Veličanstvena Sé do Porto stoji kao kameni čuvar nad slikovitim Portom. Katedrala se nalazi na najvišoj tački grada i pruža nezaboravan pogled na  grad i reku Douro. Izgrađena još u 12. veku, pretrpela je mnoge izmene, ali je zadržala originalni rimski karakter sa gotičkim i baroknim elementima.

Unutar zidina katedrale posetioci mogu da otkriju bogatu istoriju Porta kroz raznovrsne umetničke eksponate. Od impresivnih rozeta do zidnih fresaka i skulptura, svaki kutak katedrale odiše istorijom. Kapela Sv. Vinsenta i njena čudesna azulejo pločica samo su deo sakralnog blaga koje katedrala nudi.

Nacionalni muzej Soares dos Reis

Nacionalni muzej predstavlja jedan od najstarijih muzeja u Portugaliji i dom je nekih od najvažnijih dela umetnosti te zemlje. Smešten u zdanju palate Carrancas, muzej poseduje kolekciju koja obuhvata radove od 16. veka do danas, uključujući skulpture, slike, keramiku, nameštaj i drugo.

Prolazeći kroz dvorane tog muzeja, posetioci se dive remek-delima poznatih portugalskih umetnika poput Amadeo de Suza Kardoso i Antonija Karneira, kao i radovima drugih evropskih majstora. Muzej organizuje i privremene izložbe i edukativne programe, što ga čini centrom umetničkog i kulturnog izražavanja.

Fundação de Serralves

Fundação de Serralves nije samo muzej savremene umetnosti, već  i mesto gde se priroda, arhitektura i umetnost spajaju u jedno. Okružen je sa preko 18 hektara zapanjujućih vrtova, pa je istovremeno odlična destinacija za ljubitelje umetnosti kao i sve one koji traže mir u gradskom okruženju.Arhitektonska lepota parka se ogleda u njegovom modernističkom dizajnu, koji je delo poznatog arhitekte Alvara Size.

Newsletter

Prijavite se i ne propustite naše posebne ponude.

Registracija

Povoljnije do rezervacije uz online profil! Registruj se i ostvari popust u iznosu od 10% na cenu karte, bez aerodromskih taksi.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Registracija

Još nekoliko informacija potrebnih za kreiranje profila

Lični podaci

Titula

Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje

Pol

Polje je obavezno za popunjavanje

form.recaptcha.message

Hvala na registraciji!

Proveri mejl jer ti uskoro stiže promo-kod sa popustom za tvoje naredno putovanje!

Zaboravljena lozinka

Bez brige. Samo nam pošalji svoj imejl i poslaćemo ti link za kreiranje nove lozinke.

Mandatory field

Lozinka je ažurirana

Poslali smo link za resetovanje lozinke na Vašu mejl adresu