Језик:

Region:

03 February 2022 Дестинације

Упознајте Париз

Ауторка текста: Ана Јаковљевић, Ер Србија

Никада нам није доста прича о овом романтичном граду, који је жив током целе године. Као спој традиционалног и модерног, повешће вас на историјско путовање кроз различита доба.

Познат по великом броју шармантних улица, дивних паркова и славних палата, град чија је лепота саткана од богате историје и прелепе архитектуре, симбол је елеганције, богате културне историје и феноменалне хране.

Париз је једна од најбољих дестинација за савршен одмор и уживање, коју сваке године посети око 50 милиона туриста, односно више од једног посетиоца у секунди, што га чини једном од најпосећенијих светских дестинација.

Авио-карте до Париза можете купити на нашем сајту у само неколико корака, у оквиру понуде која обухвата директан лет од Београда до Париза, али и из других градова са преседањем у Београду.

Париз - Град светлости, љубави, уметности и културе

У Паризу се налази преко 130 музеја, од оних најпознатијих као што су Лувр, Орсеј, Помпиду, па све до музеја парфема и цигарета. Биће вам лакше ако направите листу музеја које бисте посетили. Уколико су вам музеји на листи приоритета, имајте на уму да је сваке прве суботе од октобра до марта улаз у све музеје бесплатан, а ако ипак не путујете у том периоду, можете искористити погодност коју нуди онлајн куповина карата. На веб-сајту сваког музеја, постоји посебан део, где можете пронаћи информације о свим погодностима. Имате опцију да купите карте унапред, које вам достављају на кућну или хотелску адресу, чиме ћете избећи евентуалне гужве и кашњења.

Иако их је тешко све набројати, представљамо вам неколико главних знаменитости Париза, које ће вас оставити без даха.

Ајфелов торањ, који је изграђен 1889. године на Марсовим пољима, првобитно као експонат за потребе Светске изложбе, висок је преко 300 метара и нуди фантастичан поглед на цео град. У време када је изграђен, био је највиша грађевина на свету. Састоји се од три нивоа, до другог се можете попети степеницама, док вас до самог врха вози лифт у који можете ући са другог нивоа или кренути од подножја. Ајфелов торањ је симбол Париза и представља незаобилазну станицу путника из целог света.

Изграђена у готском стилу на реци Сени, као седиште париског надбискупа, Нотр Дам је катедрала која садржи спој различитих стилова архитектуре. Посвећена Богородици Марији, представљала је инспирацију многим уметницима, међу њима и Виктору Игоу по којој је његово дело и добило име „Звонар Богородичне цркве“. Њена одрживост током векова не престаје да фасцинира све посетиоце.

Не пропустите крстарење Сеном, које вам пружа прилику да уживате у незаборавним романтичним моментима док крстарите и дивите се уметношћу и култури овог града. По веома приступачној цени, брод са великим прозорима ће вас провести поред Ајфелове куле, Нотр Дама и безброј мостова.

Тријумфална капија је висока скоро 50 метара, а пројектовао ју је Жан Шалгрен 1806. године, по узору на Титов славолук у Риму. Налази се на тргу Шарла де Гола и симболише све оне који су погинули за Француску, а посебно борце из Наполеонових ратова. Исписана је стотинама имена погинулих, а испод се налази гроб Незнаног јунака из Првог светског рата.

Музеј Лувр је званично отворен 1793. године, у време Француске револуције. Овај музеј се налази у центру Париза и садржи једну од најпознатијих уметничких збирки на свету. Поседује око 380.000 предмета из периода од праисторије до 19. века, а посетиоци могу видети око 35.000 уметничких дела.

Шопингхоличари, уживаћете

Пијаце су савршен начин да упознате не само локалну кухињу и намирнице, већ и кухињу генерација имиграната који живе у Паризу, а чувари су аутентичне блискоисточне, азијске и афричке кухиње. Пијаце се појављују преко ноћи на трговима близу метро страница - углавном четвртком, петком и викендом. Уживаћете у великом избору свежег воћа и поврћа, морских плодова и меса, али и свеже испеченог хлеба, посластица и разног пецива. Куповина на пијаци је јефтинија, како готове хране, тако и намирница које можете да набавите за ужину. Једно од најпопуларнијих јела које можете да купите на улици је печено пиле. На пијацама и у радњама на улици се пилићи пеку и продају невероватном брзином. Печено пиле средње величине се продаје по цени од око 5 евра. Пијаце, фестивали хране и плутајуће пијаце су честа појава, и одлична прилика да се ужива у разним укусима на једном месту, а по приступачним ценама.

Свака пијаца је препуна разноврсне робе из свих периода и земаља. На бувљаку можете потражити јефтине антиквитете или рестаурирану луксузну робу попут намештаја, слика, предмета од бронзе, уметничких предмета или таписерија, огледала, лампи, посуђа. Пронаћи ћете и старе плоче, резбарију, играчке, постере, књиге, фотографије и друге необичне предмете. Можете купити и одећу, обућу и старински, или најмодернији модни аксесоар.

Бувљак Сен Уан се сматра највећим центром продаваца антиквитета и половне робе на свету. Сваке године га посети преко пет милиона људи, међу којим и мноштво странаца, па чак и славних личности. Ова популарна знаменитост Француске налази се у северном Паризу, испред 18. арондисмана и отворена је суботом, недељом и понедељком.

Не пропустите специјалитете Париза

Поред чувених, незаборавних кроасана, ескарга (јело са пужевима), макаруна, тартар бифтека и многих националних симбола овог града, усудите се да пробате Француске специјалитете које нисте до сада.

У бистроу Chez L'Ami Jean можете наћи прелепу, традиционалну француску храну, модернизовану тако суптилно да већина људи то неће ни приметити. На менију су супа од пармезана са купусом и паламиди, печени голуб са мајчином душицом и белим луком, јагњеће печење са димљеним ориганом и лагани пудинг од пиринча.

Првобитно основан 1980-их, Бистро Flaubert тренутно је један од најиновативнијих ресторана у Паризу. Кувар, који је пореклом из Кореје, учинио је овај ресторан једним од најзанимљивијих ресторана у западном Паризу, захваљујући његовом азијском обрту у кувању у француском бистроу. Очекујте јела као што су корејски тартар од говедине са мусом од авокада и пиринчем, и lumache (тестенина у облику пужа) са конфитом од зеца, црвеним каријем и кимчијем.

Вечера у ресторану Epicure је елегантна и изненађујућа, а трпезарија украшена грандиозним кристалним лустерима, камином и тешким завесама на француским вратима које гледају на двориште. Почните са макаронима пуњеним црним тартуфима, или можда празилуком на жару са путером од морских алги и тартаром од острига. Затим убаците јастога печеног у љусци са кестенима на жару и целера са соком од тартуфа, или пробајте телеће погачице динстане са какаом и листовима дувана.

Истражите још и...

У Паризу се налази и Српски културни центар, и то на фантастичној локацији - одмах прекопута центра Помпиду. У центру се сваког месеца организују гостовања уметника из Србије – од концерата, представа, трибина до изложби, а улаз је бесплатан. Осим српског културног центра у Паризу постоји још око 60 страних културних центара, у којима се реализује богат програм, што је сјајна прилика да се упознају уметност и култура земаља широм света у једном граду.

Као и свуда, постоји разлика између источног и западног дела града. Источни Париз је препун малих, живописних бистроа и ресторана где су цене ниже у односу на централни и западни део града. У улици Belleville се налази велики број азијских продавница и ресторана, а овај крај је такође познат и као “Кинеска четврт”. Већина локала креира посебне дневне понуде које су приступачније од класичног „a la carte“ менија. Атмосфера у овом делу града је опуштена и мултикултурална, са доста књижара, галерија и уличне уметности, а становници су уметници, хипстери, студенти и припадници радничке класе. Неки сматрају да је ово највећа кинеска четврт у Европи.

Дизниленд је сјајно место које можете посетити уколико желите да вам дан буде забаван. Налази се близу центра града - од њега вас дели око 35 минута вожње. Ова атракција Париза садржи Дизниленд парк и Волт Дизнијев студио. Можете уживати у чарима као што су: вожња возићима, замак из бајке, брод за крстарење, летелице и бројне друге активности које Дизниленд нуди.

Авио карте Београд Париз

Испланирајте свој пут и немојте чекати – резервишите авио-карту до Париза, једне од најпосећенијих дестинација на свету, до које стижете за само 2 сата лета из Београда.

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу