Језик:

Region:

20 December 2023 Путуј паметно

11 савета за безбрижно путовање авионом у трудноћи

Ако се осећате добро у другом стању, путовање авионом не би требало да вам представља напор. Ипак, због вашег здравља и здравља ваше бебе, важно је да се придржавате додатних мера опреза и добрих пракси за безбедније путовање.

Било да планирате babymoon – последње путовање пре него што ваша породица порасте или летите због посла, имамо одговоре на ваше дилеме. Прочитајте 11 најчешћих питања које труднице постављају када се припремају за путовање авионом.

1. До које недеље трудница може да лети?

Под условом да немате компликације у трудноћи, можете да летите до краја 36. недеље трудноће (у случају да ћете постати мама једне бебе), односно до краја 32. недеље (у случају да ћете постати мама близанаца, тројки итд).

После 28. недеље трудноће већина авио-компанија ће вам тражити извештај лекара или бабице о очекиваном термину порођаја. Ако летите Ер Србијом, извештај треба бити потписан и оверен печатом лекара или бабице и издат највише седам дана пре датума путовања. У извештају треба да буде наведено да ли је реч о једноплодној или вишеплодној трудноћи, у којој је недељи трудноће путница, као и да ли је у стању да путује авионом.    

Потребно је да покажете извештај приликом пријаве на аеродрому и морате га имати код себе у случају да вам члан посаде у току лета затражи на увид.

2. Да ли пре путовања треба консултовати гинеколога?

Иако авио-компаније не траже извештај лекара пре 28. недеље трудноће када је трудноћа уредна, саветујемо да се пре сваког путовања консултујете са гинекологом и урадите контролни преглед.

Поред вашег здравственог стања, лекара ће занимати куда путујете, колико траје лет и да ли је путовање напорно. Ако лекар потврди да је у реду да летите, преузмите додатне мере опреза. Обавезно прибавите међународно путно осигурање и распитајте се унапред о медицинским услугама које су вам доступне на дестинацији.

3. У којим случајевима се не препоручује путовање авионом у трудноћи?

Путовање авионом није препоручљиво трудницама које имају ризик од настанка компликација као што су: прееклампсија, дубока венска тромбоза, ризик од пуцања водењака и превременог порођаја. Труднице са анемијом, високим крвним притиском и гестацијским дијабетесом такође би требало да се уздрже од путовања.

Када имате ризичну трудноћу и летите Ер Србијом, биће потребно да проценимо ваше стање и способност за путовање авионом. Неопходно је да попуните МЕДИФ образац и предате га минимум 48 сати пре полетања, заједно са важећим лекарским уверењем на енглеском језику које ће вам издати ваш лекар.

Више информација о путовању у трудноћи

4. Треба ли избегавати летове са преседањем у трудноћи?

Уколико сте у могућности, бирајте директне летове док сте трудни. Када летите директно, полећете и слећете једном и излажете се промени притиска само тада. Иако промена притиска у авиону не утиче на бебу, она може бити напорна за мамин организам. 

5. Да ли је боље путовати у другом триместру трудноће и да ли су тада ризици мањи?

Да, најбољи период за путовање авионом је други триместар, након 12. недеље трудноће. У другом триместру ће мучнина највероватније проћи, имаћете више енергије, а и даље ћете се лако кретати. 


У првом триместру трудноће компликације су знатно чешће, док ће вам у трећем триместру бити теже да дуже седите или стојите.

6. Како да безбедно прођем кроз детектор метала на аеродрому током трудноће?

Као и сви путници, труднице ће такође бити подвргнуте безбедносним проверама на аеродрому, укључујући и детектор метала, који доказано није опасан ни по маму, ни по бебу.

7. Да ли је безбедно путовати авионом у трудноћи због радијације?

Током лета сте изложени нешто већем нивоу радијације, али повремено путовање авионом током трудноће није ризично ни по вас, ни по бебу. Ипак, ако ваша професија подразумева честе летове, консултујте се са вашим лекаром.

8. Да ли је дозвољено на лет унети лекове, витамине и минерале који су преписани трудници?

Саветујемо да лекове спакујете у ручни пртљаг, по могућству у оригиналном паковању, заједно са рецептом или упутством вашег лекара о томе које лекове узимате, за која здравствена стања, као и преписане дозе истих.

Ако су лекови у течном облику, упознајте се и са прописима која важе за транспорт течности у ручном пртљагу.

9. Како да трудница безбедно намести сигурносни појас током лета?

Кабинска посада вам може помоћи у везивању сигурносног појаса који би требало да поставите ниско, испод стомака, зарад максималне удобности. Саветујемо да носите појас све време, чак и када то није обавезно.

10. Како да спречим мучнину током лета?

Нижи притисак у путничкој кабини, већи број људи на мањем простору, као и летење на високој надморској висини може погоршати симптоме мучнине карактеристичне за рану трудноћу.

Како бисте ублажили осећај мучнине, пре лета конзумирајте лагану, несољену храну неутралног укуса и пијте што више воде. 

11. Како да путовање авионом у трудноћи буде што пријатније?

Приликом резервације карата изаберите седиште близу пролаза, а током лета искористите прилику да на сваких пола сата устанете и прошетате се (у случају када је то дозвољено). И током седења редовно протежите руке и ноге и радите вежбе за стопала и зглобове.

Путујте у широј, слојевитој одећи и удобној обући, уносите довољне количине воде постепено, избегавајте храну и пиће који садрже шећер и кофеин.

Консултујте вашег доктора уколико вам је потребно ношење компресивних чарапа или узимање превентивне антикоагулационе терапије.

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу