Језик:

Region:

11 October 2021 Путописи

Истанбул из перспективе члана кабинске посаде Ер Србије

Аутор текста: Даниел Неда, члан кабинског особља, Ер Србија

Био је октобар и у Београду је већ могла да се осети јесен, због чега сам одлучио да посетим град у којем никада нисам био. Моји пријатељи и ја смо се коначно договорили да отпутујемо у Истанбул. Летели смо директним летом Ер Србије из Београда. Лет је прошао изузетно пријатно, и ускоро смо слетели на нови истанбулски аеродром. Био сам запањен величином и модерном архитектуром аеродрома који је изгледао као да је направљен у будућности. Аеродром је такође имао огромну зону са различитим кафеима, ресторанима, баровима и продавницама, где постоји понешто за свачији укус.

Са истанбулског аеродрома многе аутобуске линије воде директно у град. Вожња аутобусом до центра града трајала је сат времена. Аутобус се зауставио близу хотела где сам имао резервацију. Било је још неколико одредишта за које ми је био потребан градски превоз. Зато сам купио Istanbul Card на коју сам уплатио новац, и могао сам да користим ту картицу за било који облик јавног превоза у Истанбулу.

Знаменитости које би требало посетити у Истанбулу

Аја Софија

Хотел је врло близу познате џамије Аја Софија, и одлучио сам да је посетим истог дана. Аја Софија је важна византијска грађевина у Истанбулу и такође један од највећих споменика културе на свету. Изграђена је као хришћанска црква у шестом веку по наређењу византијског владара Јустинијана I. Касније је постала џамија, потом музеј, и онда поново џамија.

Лепота и моћ ове грађевине су ме запањиле. Шетња кроз вртове и паркове у близини повешће вас на пут кроз време и показати вам историјски значај овог места.

Палата Долмабахче

Следећег дана, одлучио сам да посетим једно од најпознатијих места у Истанбулу, Палату Долмабахче. Палата је изграђена у деветнаестом веку и симбол је модерног доба Османског царства. Дизајнирана је у модерном европском стилу, и заправо је највећа палата у Турској, са 285 соба, 46 ходника, и хамамима, као и харемом. Био сам запањен луксузом који је окруживао многе османске владаре и прелепом архитектуром која ово место чини безвременим.

Пре Палате Долмабахче, Палата Топкапи била је главно седиште османских султана. У време царства, више од 4.000 људи је живело овде са својим породицама. Унутар зидова приказане су многе свете муслиманске реликвије, са богатим изложбама и музејом, и то је свакако прелепо место које треба посетити, а налази се само неколико корака од Аја Софије.

Истанбул са Босфора

Добра идеја за сваког туристу је да види Истанбул са Босфора, природног мореуза и значајне међународне водне саобраћајнице. Формира део континенталне границе између Европе и Азије, и дели Турску на Анадолију и Тракију. Такође одваја Истанбул на европски и азијски део. Најбољи начин да се искуси величанственост овог 31 км дугог мореуза уз вожњу бродићем. На истанбулској обали постоји више станица где људи могу да се укрцају на пловидбу бродићем и дефинитивно бих препоручио да то урадите баш пред залазак сунца. Вожња бродићем траје око један и по сат, а бродић нас је повезао од места близу Галата куле на пловидбу по Босфору од сат времена, и онда нас је вратио на исто место. Многе величанствене виле и зграде налазе се поред воде, као и многи бродови и чамци који плове истом путањом којом смо и ми ишли. Било је просто невероватно гледати залазак сунца и наранџасти сјај над овим прелепим градом.

Шопинг у Истанбулу

За људе који заиста воле шопинг, Истанбул је идеална дестинација. Захваљујући великој тржници која се зове Велики базар, можете доћи у Истанбул празног кофера и напунити га јако брзо. То је једна од најстаријих покривених тржница на свету, и такође једна од највећих. Ту се налази више од 60 уских улица са више од 5.000 продавница, хамамима, џамијом, као и ресторанима. Унутра можете да купујете зачине, намештај, антиквитете, накит, сатове, одећу, текстил и многе различите ствари. Потпуно невероватно и јединствено, а присутна је и култура цењкања. Открио сам да сам доста добар у тој области и осећао сам се прилично поносно. Додао сам много различитих чајева у моју велику колекцију чајева.

Балат - део града који ће вас очарати

За последњи дан моје посете Истанбулу оставио сам најживописнији део града звани Балат. Балат се налази на европској страни Истанбула и дефинитивно је најчешће фотографисано место у граду. Бројне шарене зграде, са сјајним кафеима и ресторанима који покривају целу област, дефинитивно су магнет за туристе и становнике. Атмосфера је врло живахна и веома различита у односу на само неколико улица даље. Ако желите да направите сјајне фотографије са путовања и уживате у одличној храни, ово је право место за вас.

Свуда се налазе одлични ресторани са класичном турском кухињом и дивним турским слаткишима. Цене су заиста разумне и услуга је изврсна, као и сва турска храна. Људи су љубазни и увек спремни да помогну. Сам град је врло чист, иако има више од 15 милиона становника. У многим областима града осећате се као да сте у старом граду, уместо у метрополи као што је овај град.

Истанбул је веома јединствено и прелепо место за посету и заиста га препоручујем свима.

Завршио сам посету са жељом да се вратим ускоро и поведем све моје пријатеље како би такође могли да осете и заљубе се у ово дивно место. Не постоји ништа боље од тога да откривате овакве градове, сами или са својим вољенима.

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

form.recaptcha.message

Пријава успешна

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу