Језик:

Region:

14 February 2022 Дестинације

Зашто је фебруар најбоље време за знаменитости Келна

Извор: ELEVATE, Air Serbia Inflight magazine

Келн је град на западу Немачке, у покрајини Северна Рајна – Вестфалија. Лежи на обе обале Рајне, а повезан је са седам мостова. Овде преовладава океанска клима, па је један од најтоплијих градова у Немачкој, са релативно благим зимама и веома топлим летима. У фебруару можете да обилазите цркве и музеје, али има ствари које не бисте смели да пропустите. Ово су само неке од препорука шта видети у Келну.

Чувена катедрала у Келну

Једна од најпознатијих и најпосећенијих грађевина у Немачкој је Келнска катедрала. Ово невероватно здање са 157 метара високим торњевима заштитни је знак града у којем постоји 12 романских цркава. Најфасцинантнија базилика у Келну је Базилика Свете Урсуле, у којој је Златна комора, чији су зидови украшени огромним мозаиком направљеним од десетина хиљада људских костију и лобања. Према једној легенди, то су кости 11.000 девица убијених након што су одбиле да се удају за Хуне. Споменик људској суровости. У непосредној близини главне трговачке улице Schildergase налази се готска Катедрала Светог Петра, а у њој Рубенсова слика импозантних димензија…

Музеј чоколаде у Келну

Музеј чоколаде у Келну један је од десет најпосећенијих музеја у Немачкој. У згради на три спрата приказан је читав чоклодни свет, у којем посетилац може да путује кроз 3.000 година стару историју чоколаде – од божанског јела Астека до модерних индустријских производа. Путовање почиње код дрвета какаоа, чије је ботаничко име Theobroma cacao (грчки – јело богова). Ту посетиоци могу да виде како настаје какао и како изгледа пут до чоколаде. Посебно је интересантна такозвана тропска кућа – стакленик у којем се може видети оригинално дрво какаоа и у правом смислу речи осетити тропска клима.

Пут води до мале фабрике чоколаде. Посетиоци на лицу места могу да доживе комплетан производни процес, с обзиром на то да су све машине опремљене прозирним заштитним оквирима. Главна атракција музеја чоколаде у Келну ипак је три метра висока чоколадна фонтана. Поред ње увек стоји радница Музеја и умаче бисквите у чоколаду, које потом дели посетиоцима. Свако може да рачуна на један свежи чоколадни бисквит, мада се запослени у Музеју неће претерано узбудити ако примете како неки посетиоци и по неколико пута „залутају“ до чоколадне фонтане.

На другом спрату Музеја, посетилац може да сазна нешто више о почецима културне историје чоколаде пре 3.000 година. Народ који је први користио какао и од његових зрна припремао питку чоколаду био је стари индијански народ Олмека, а касније су то чинила и племена Маја и Астека. Након што је откривена Америка, Шпанци су какао донели на Стари континент. Иако је на почетку представљао луксузни производ који су користили само на дворовима европских владарских породица, какао је временом постао приступачан свима и данас се готово и не може замислити домаћинство у којем нема чоколаде.

На последњем спрату све се врти око чоколадних производа. У малом биоскопу емитују се рекламе за чоколадне производе од 1926. па све данас који сведоче како су се променили мода, али и дух времена.

Кућа 4711

4711 је класичан немачки мирис који краси мушкарце и жене од 18. века. Обожаваћете ову колоњску воду не само због њених пријатних нота већ и због носталгије за прошлим временима. Трендови у мирисима долазе и одлазе, али 4711 остаје. Ево неких занимљивости о мирисној кући у Келну

 

Најстарији eau de cologne рођен је у октобру 1792. године, када је Вилхелм Муелхенс добио тајни рецепт као свадбени поклон. Отворио је мануфактуру у области Glockengase у Келну, а своју чудотворну воду продавао као здраво пиће. Назив куће и број који носи последица су француске војне окупације, када је један генерал, фрустриран неорганизованим распоредом града, нумерисао све куће редом, а Муелхенова је добила број 4711, који је од тада остао уз бренд. Године 1810, Наполеон је наредио да се за све лековите рецепте морају јавно навести састојци, а Муелхенс, који није желео да открије свој тајни рецепт, почео је да продаје „чудесну воду“ као мирис.

 

 

Између 9 и 19 часова, чак 20 звона Куће 4711 свира три мелодије сваког пуног сата. Увек се чују мелодије Марсељеза и Верни хусар, а трећа мелодија варира у зависности од годишњег доба, од карневалских хитова до божићних композиција.

 

Име мириса познатог као eau de cologne не оставља вас у недоумици о томе где је настао – да, овде у Келну. За многе људе ово може значити само једно – 4711 оригинал eau de cologne је икона међу колоњским водама. Није ни чудо што је више пута проглашен брендом века. Иначе, eau de cologne је кровни израз за посебан облик мириса, а префикс „оригинал“ је само показатељ да се основни производни процеси одвијају у Келну.

Уметност у књигама

Кад су у питању књиге посвећене ликовној уметности, место које морате да посетите је јединствена књижара Buchandlung Valter Konig. Простире се на три спрата, што пружа могућност да тамо сатима боравите и разгледате на хиљаде књига које за тему имају архитектуру, филм, дизајн, моду и остале уметничке области. Излог књижаре константно се преуређује, чему доприносе уметници који му својим идејама изнова дају нови сјај.

Карневал у Келну - Луди дани

Сезона карневала у Келну, коју мештани називају „пето годишње доба“, званично је почела 11. новембра у 11.11, али главни догађај, који се назива Луди дани, почеће тек 24. фебруара и трајати до 2. марта. Упркос пандемији (бар како за сада стоје ствари), уз услов да сте или вакцинисани или прележали ковид, са смањеним обимом забаве и објектима који су одлучили да не учествују због короне ипак ће се славити један од најбољих каревала у Немачкој. Ако сте ту у фебруару, и ако не буде отказан, уживајте на прослави за коју кажу да је луђа и од Октоберфеста! Сваке године, шест лудих дана пред почетак поста карневалска грозница захвати цео Келн. То је доба године када се град опушта, костимира, пева од срца и плеше целу ноћ.

Келнски карневал стар је готово као и сам град. Слави се још од средњег века, а у свом садашњем облику око 190 година. Почело је са германским племенима која су славила зимски солстициј, обожавала своје богове и терала зле зимске демоне. Хришћани су касније усвојили ове обичаје дајући им хришћанско значење. Мото Келнског карневала је „Koole Alaaf“, што у преводу значи „Келн изнад свега“, а датира из 1550. године, од када се изговара као здравица.

Током Лудих дана расположени Немци шетају улицама Келна у најлуђим костимима. Дакле, ако желите да се придружите забави, костими су обавезни, али је добра вест да може да прође све и свашта – што је ваш карневалски костим откаченији, то боље! Музика је саставни део Келнског карневала, а срећне немачке мелодије допиру из звучника широм града.

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

form.recaptcha.message

Пријава успешна

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу