Jezik:

Region:

08 May 2023 Destinacije

Savršeno vikend putovanje u Italiju

Idealna za uživanje, odmor i nadahnuće, vikend putovanja su najslađi predah između dve radne nedelje. Verovatno nema boljeg i lakšeg načina da se izmestite iz svakodnevnice.

Već smo pisali o tome kako da provedete vikend u regionu, u SarajevuLjubljani ili u Banjaluci, a sada vam preporučujemo dva italijanska bisera, Firencu i Napulj.

Posebno raskošni u proleće, ti gradovi vas svojim sadržajima mogu okupirati nedeljama. Stoga, neka vaše vikend putovanje bude način da bar na kratko osetite kako Italijani žive svoj dolce vita, ali i argument da se u Italiju opet vratite.

Uz avio karte do Napulja i avio karte do Firence, za samo sat i po vremena udobnog leta stići ćete u Italiju, koja će vam, sigurni smo, ostati u najlepšem sećanju.

Firenca je srce Toskane

Magična Firenca, okružena bajkovitim brdima prepunim vinograda, smeštena je u samom srcu Toskane, po mnogima najlepšem kraju Italije.

Posetite grad kulture i umetnosti, rodno mesto renesanse u kojem je svaka zgrada remek-delo a svaki spomenik priča priču brojnih umetnika koji su ga oblikovali. Iako nije velika, Firenca vrvi od znamenitosti i zato dobro isplanirajte vreme, naročito ako je samo vikend pred vama.

Obavezno posetite katedralu Santa Marija del Fjore odnosno Duomo, kako je zovu Italijani. Taj dragulj Firence, čuven je po svojoj lepoti i svedok je veličanstvenog doba uspona grada.

Trg Sinjorija – umetnička galerija na otvorenom

Centralna građevina na trgu je Palazzo Vecchio, administrativna zgrada koja datira iz 14. veka. Posebno se ističe njen toranj, nekada zvonik i tamnica, a danas galerija umetničkih dela iz 16. veka.

Na trgu Sinjorija nalaze se i impresivna vajarska dela, kao i čuvena Neptunova fontana iz 1574. godine napravljena u čast brojnih pomorskih pobeda naroda Toskane.

U blizini je galerija Ufici, jedna od najpoznatijih u Italiji i svetu. U njoj se nalazi zadivljujuća kolekcija slika iz perioda renesanse, među kojima je i Botičelijevo delo Rađanje Venere.

Trg Mercato Nuovo

Dok ste u Firenci obavezno posetite trg Mercato Nuovo na kome se nalazi čuvena Fontana del Porcellino.

Legenda kaže da će vas pratiti sreća ako u usta vepra koji krasi fontanu stavite novčić i on upadne u rešetke. Zbog tog verovanja fontana je prepuna novčića koji se nakon vađenja doniraju u dobrotvorne svrhe.

Prema drugoj legendi svi koji žele da se ponovo vrate u Firencu, treba da pomiluju njušku i leđa statue vepra i zbog toga su upravo ti delovi pomalo istrošeni.

Gastronomski užitak koji se pamti

Poseta Firenci ne bi bila potpuna bez uživanja u kulinarskim specijalitetima. Picu i gelato ne moramo da ističemo, to se podrazumeva, ali zato preporučujemo da isprobate firentinski hleb. On je potpuno neslan i stoga neobičnog ukusa, a karakterističan je za čitavu regiju Toskane.

Probajte i Chianti vino, lokalni toskanski proizvod koji odlično ide uz veoma cenjeni firentinski biftek.

Najbolji panoramski pogled na znamenitosti Firence pružaju rooftoop barovi, koji su ovde veoma popularni. Cene pića u tim barovima su nešto više u odnosu na ostala mesta u gradu, ali pružaju nezaboravan pogled pa se isplati.

Napulj je duša Italije

Italijani vole da kažu da je Rim srce Italije, dok je Napulj njena duša. U tom gradu žive ljudi sa potpuno drugačijim temperamentom u odnosu na svoje sunarodnike. Svuda oko sebe čućete zvuk vespi i živahne razgovore koje stanovnici vode i to najčešće preko balkona.

Gradom se širi miris sveže ispečene pice. Zanimljiv je i podatak da se Napuljanin Rafaele Esposito danas smatra tvorcem margarite. Napravio ju je 1889. godine u čast posete istoimene kraljice.

Nedaleko od Napulja nalazi se Vezuv, jedini vulkan u Evropi koji je bio aktivan u proteklih 100 godina. Njegova poslednja erupcija dogodila se 1944. godine i niko ne zna kada će biti sledeća.

Trg Piazza del Plebiscito

Taj trg je centralna tačka grada. Na njemu se nalaze Kraljevska palata i bazilika, a u neposrednoj blizini su i brojne druge znamenitosti. Stubovi bazilike raspoređeni su u polukrug i lepo uokviruju trg, pa je on postao poznato mesto okupljanja.

U blizini Piazza del Plebiscito nalazi se i srednjovekovni zamak Castel Nuovo koji dominira panoramom Napulja. Provedite vreme u centralnom dvorištu zdanja i divite se lepoti njegovih kula ili uživajte u bogatoj kolekciji artefakata u okviru njegovog muzeja.

Najstarija građevina u Napulju je Castel dell’Ovo, zamak iz 6. veka pre nove ere. Prvobitno izgrađen na ostrvu, danas je prevlakom povezan sa kopnom i prvo je što ugledate ako u Napulj stižete sa mora.

Veče je idealno za passeggiata, ritual šetnje promenadom Lungomare duž obale Mediterana. U to vreme brojni parovi izlaze na ulice držeći se za ruke, a mame i tate vode decu na gelato.

Pompeja i Herkulanum

Pompeja je antički grad u podnožju Vezuva. Svojevremeno je bio izuzetno razvijen i napredan, ali je potpuno uništen u erupciji vulkana 79. godine. Ponovo je otkriven krajem 18. veka. Uprkos količini lave koja je tokom ove prirodne katastrofe prekrila grad, Pompeja je i danas odlično očuvana upravo zbog sloja pepela koji je delovao kao zaštita.

Slična sudbina je zadesila i obližnji Herkulanum, malo ribarsko mesto sa velelepnim rezidencijama bogatih Rimljana. Kako je udaljeniji od Vezuva nego Pompeja, još je bolje očuvan – određeni elementi naselja, poput drvenih konstrukcija i krovova i dalje su u originalnom stanju, konzervirani u vremenu.

Šoping i relaksacija

Poseta Italiji je nezamisliva bez šopinga, a odlično mesto za to je živahna ulica Via Toledo u Napulju. Datira još iz 16. veka i duga je oko kilometar. Danas se u njoj nalaze brojne radnje, kafići i restorani.

Newsletter

Prijavite se i ne propustite naše posebne ponude.

Registracija

Povoljnije do rezervacije uz online profil! Registruj se i ostvari popust u iznosu od 10% na cenu karte, bez aerodromskih taksi.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Registracija

Još nekoliko informacija potrebnih za kreiranje profila

Lični podaci

Titula

Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje

Pol

Polje je obavezno za popunjavanje

form.recaptcha.message

Hvala na registraciji!

Proveri mejl jer ti uskoro stiže promo-kod sa popustom za tvoje naredno putovanje!

Zaboravljena lozinka

Bez brige. Samo nam pošalji svoj imejl i poslaćemo ti link za kreiranje nove lozinke.

Mandatory field

Lozinka je ažurirana

Poslali smo link za resetovanje lozinke na Vašu mejl adresu