Jezik:

Region:

02 November 2021 Destinacije

Vikend predah u Sarajevu

Savršena destinacija na samo 300 kilometara od Beograda

Prestonica Bosne i Hercegovine je po mnogo čemu jedinstveni grad, sa svojom dugom, bogatom istorijom i tradicijom koju verno neguje. Grad između istoka i zapada, grad sa duhom, grad sa šmekom - samo su neki od epiteta kojima ga opisuju njegovi posetioci. Sarajevu je teško ne vratiti se nakon prvog odlaska, jer kupuje turiste svojim šarmom i neverovatnom mešavinom kultura i običaja, a njegovi ljubazni stanovnici i neprevaziđene đakonije su razlog što se svi teška srca vraćaju svojim domovima.

Sarajevo je idealna vikend destinacija za turiste iz Srbije. Udaljeno je samo 300 kilometara od Beograda, a let traje manje od sat vremena. Er Srbija nudi svojim putnicima redovne polaske na relaciji Beograd - Sarajevo. Karte za let Beograd-Sarajevo se mogu kupiti preko sajta Er Srbije, dok se prijavom na Newsletter možete informisati o najnovijim polascima do omiljenih destinacija i popustima na cenu karata.

Sarajevo - kapija između istoka i zapada

Glavni grad Bosne i Hercegovine je jedan od retkih svetskih prestonica gde je spoj istočnjačke i zapadne kulture toliko očigledan. Štaviše, on se može dodirnuti, a postao je jedna od najvećih atrakcija Sarajeva. Sarajevo susret kultura je znak koji se nalazi na ulici Ferhadija i predstavlja mesto na kome turisti mogu stati, okrenuti se oko sebe na jednu ili drugu stranu i odlučiti se za razgledanje bečke arhitekture ili uživanje u turskim ukusima i mirisima. Ovako hirurški precizna granica je jedinstvena u svetu i jedan je od razloga zbog koga preko pola miliona turista godišnje poseti Sarajevo. Delom grada pod osmanlijskim uticajem gospodari Baščaršija, žila kucavica prestonice. Centar je noćnog života, najpopularnije šetalište i mesto na kome se može naći najviše buregdžinica, kafana i poslastičarnica. Uz to, Baščaršija je i kulturno- istorijski centar Sarajeva. U njoj se nalazi Sebilj česma, poslednja te vrste u gradu. Napravljena je od drveta i predstavlja poslednju javnu česmu iz turskog perioda. Ovde se nalazi i Baščaršijska džamija, Gazi Husrev- begova džamija sa muzejem i čuvena Sahat kula.

Gazi Husrev- begova džamija i Sahat kula

Gazi Husrev - begova džamija je jedan od najznačajnijih spomenika islamske arhitekture na Balkanu, a pored nje tursti mogu prošetati Bezistanom, marketom na kome se mogu pronaći unikatne rukotvorine, suveniri i predmeti koje izrađuju zanatlije koje čuvaju tradiciju. Sahat kula je visoka 30 metara, vidljiva sa svake tačke u gradu i pokazuje vreme prema lunarnom principu. Zbog toga otkucava ponoć kada zađe sunce i predstavlja veliku atrakciju za turiste koji se prvi put susreću sa islamskom kulturom i običajima.

Zapadnim delom Sarajeva dominira Katedrala Srca Isusovog, rimokatolička crkva koju je svojevremeno posetio papa Ivan Pavle II. Osim ove, vredi videti i Sabornu crkvu Presvete Bogorodice, najveću pravoslavnu crkvu u Bosni i Hercegovini, i Staru pravoslavnu crkvu Sv. Arhanđela Mihajla i Gavrila, koja datira iz 5. ili 6. veka i specifična je po tome što nema fresaka, a sagrađena je u dva nivoa. U arhitekturi zapadnog dela grada vidi se jak uticaj Austrougarske, pa se posetioci mogu osetiti kao da šetaju ulicama Beča. Centralni deo zapadnog Sarajeva je Trg Oslobođenja, na kome se nalaze statua Branka Ćopića i spomenik Multikulturalnom čoveku.

Bogata istorija Sarajeva na svakom koraku

Sarajevo je dom nekoliko jedinstvenih spomenika. Nadomak Trga oslobođenja se može videti Viječna vatra, spomenik oslobodiocima Sarajeva u Drugom svetskom ratu. Plamen na ovom obeležju neprestano gori od 1946. godine.

Šetnja pored Miljacke će posetioce voditi pored nekoliko zanimljivih građevina i kultnih mesta. Po mnogima najlepša zgrada u Sarajevu je Akademija lepih umetnosti, do koje vodi most Festina lente, projekat studenata Akademije.

Sledeća važna ustanova koja se nalazi na obali jeste Vijećnica, koja je izgorela u ratu 1992. godine, da bi bila obnovljena i stara namena joj vraćena 2014. godine. U blizini Gradske vijećnice je i Careva džamija, najstarija džamija u Sarajevu, čiju je obnovu finansirao sam Sulejman Veličanstveni.

Preko puta Vijećnice i na drugoj obali Miljacke nalazi se Inat kuća. U njoj se danas nalazi restoran tradicionalne kuhinje, a ime je dobila po načinu na koji se našla na svom današnjem mestu. Naime, prvobitno se nalazila na mestu Vijećnice, a vlasnik je odbio ponudu austrougarskih vlasti da prihvati novac kako bi se kuća srušila i na njenom mestu izgradila velelepna zgrada. Da bi se spor konačno rešio, građevinari su kuću morali da prebace na drugu obalu reke, ciglu po ciglu, a tvrdoglavi vlasnik je uz to dobio i novčanu nadoknadu.

Iznad same reke turistima pogled privlači Biciklista na žici, skulptura koja naizgled lebdi iznad vode. Najpoznatiji most na reci jeste Latinski most, posetiocima Sarajeva i lokalnom stanovništvu poznatiji kao Principov most, u čijoj blizini je Gavrilo Princip izvršio atentat na austrougarskog nadvojvodu Franca Ferdinanda, koji je bio povod za početak Prvog svetskog rata. U zgradi ispred koje je atentat izvršen nalazi se muzej posvećen Sarajevskom atentatu i austrougarskoj vladavini nad teritorijom Bosne i Hercegovine.

Sarajevo- raj za gurmane

Jedna od prvih asocijacija na Sarajevo jeste tradicionalna kuhinja. Dok je sam grad podeljen između istoka i zapada, kuhinjom dominira nasleđe koje svedoči o boravku Turaka na ovim prostorima. Posetioci mogu isprobati najpoznatije bosanske gurmanluke u nekom od mnogih lokala u Baščaršiji, ali se restorani koji nude kvalitetna jela mogu naći i van srca grada. Specijaliteti koji se ne smeju propustiti jesu ćevapi u domaćoj lepinji, koji se služe čak i na ulici. Pored toga, za doručak Sarajlije najradije biraju burek ili sirnicu, uz preliv od pavlake i ajran, tradicionalni turski jogurt.

Ljubitelji slatkiša mogu uživati u domaćim baklavama, tulumbama, urmašicama, kadaifu ili parčetu trileće kolača. Sarajlije su veliki gurmani, pa se o kvalitetu đakonija ne mora raspravljati. Jedini predmet rasprave jeste mesto na kome se služe najbolji specijaliteti od mlevenog mesa, jer svako ima „ono svoje“, omiljeno.

Tradicionalno piće je turska kafa, koja se služi zaslađena i u malim šoljicama. Uz to, turisti mogu uživati u orijentalnom crnom čaju, koji se pije sa mlekom i u velikim količinama.

Noćni život Sarajeva obiluje ljupkim kafanama i traje do ranih jutarnjih sati. Gostoprimstvo i neposrednost Sarajlija je legendarna, pa se izlazak u ovom gradu često završi sa novim prijateljima, uz čašu kvalitetnog vina i muziku. Posebna turistička atrakcija jesu upravo takve večeri, naročito za one ljude koji nikada nisu imali priliku da čuju bosanske sevdalinke. Za one koji jesu, ovakav završetak dana predstavlja krunu posete koje se sa uživanjem prisećaju.

Newsletter

Prijavite se i ne propustite naše posebne ponude.

Registracija

Povoljnije do rezervacije uz online profil! Registruj se i ostvari popust u iznosu od 10% na cenu karte, bez aerodromskih taksi.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Registracija

Još nekoliko informacija potrebnih za kreiranje profila

Lični podaci

Titula

Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje

Pol

Polje je obavezno za popunjavanje

form.recaptcha.message

Hvala na registraciji!

Proveri mejl jer ti uskoro stiže promo-kod sa popustom za tvoje naredno putovanje!

Zaboravljena lozinka

Bez brige. Samo nam pošalji svoj imejl i poslaćemo ti link za kreiranje nove lozinke.

Mandatory field

Lozinka je ažurirana

Poslali smo link za resetovanje lozinke na Vašu mejl adresu