Jezik:

Region:

28 December 2021 Destinacije

Šta posetiti u Zagrebu - Advent, znamenitosti, restorani i muzeji

Poslednja izmena teksta: 13. novembar 2023.

Ukoliko planirate putovanje u Zagreb, jednodnevni izlet ili produženi vikend, sastavili smo opširan vodič kroz Zagreb, kako biste na jednom mestu našli sve potrebne informacije.

Uz Er Srbiju stignite do Zagreba letom koji traje oko sat i 10 minuta. Kupovinu avio karata Beograd - Zagreb možete brzo i pouzdano obaviti na sajtu kompanije, a ukoliko se prijavite na Newsletter dobijaćete obaveštenja o popustima na cene karata, kao i informacije o novim polascima.

Javni prevoz i taksi

Kao i u drugim velikim gradovima, tako i u Zagrebu postoji dobro organizovan javni prevoz koji uglavnom čine tramvaji i autobusi. Postoji ukupno preko 160 dnevnih i 8 noćnih linija.

Karte možete kupiti na više lokacija u gradu ili kod vozača u samom vozilu. Takođe, na raspolaganju su vam i taksi usluge.

Delovi grada koje morate obići u Zagrebu

Najpopularnije lokacije za turiste su: Gornji grad, Maksimir, Zelena (Lenuzijeva) potkova, Trg Republike Hrvatske, Trg Bana Jelačića, park prirode Medvednica, ulice poput Ilice i Tkalčićeve.

Za mnoge turiste najlepša, a ujedno i najstarija gradska četvrt je Gornji grad. Do ovog dela Zagreba možete doći pešaka, ali svakako najpopularniji vid transporta do gore je uspinjačom, čija vožnja traje oko 6 minuta. U Gornjem gradu nalaze sa znamenitosti sa dugom i burnom istorijom, nabrojimo samo neke: Crkva Svetog Marka, Crkva Svete Katarine, Crkva Ćirila i Metoda, Gradska skupština, Banski dvori, Kamenita vrata, Lotrščak kula sa koje se pruža najlepši vidikovac, itd.

Ostale državne i javne građevine nalaze se na Trgu Republike Hrvatske, kao što su Hrvatsko narodno kazalište, Sveučilište (univerzitet) u Zagrebu, Muzej Mimara, Muzej Umetnosti, i još mnogo drugih.

Polazno mesto gotovo svih turista i lokacija za koju se smatra kao strogi centar Zagreba je Trg Bana Jelačića. Ovo je mesto svakodnevne šetnje turista ali i samih meštana Zagreba, stecište raznih manifestacija, a tu se nalazi i poznata fontana Manduševac.

Dve najpoznatije ulice u Zagrebu su Ilica i Tkalčićeva. Ilica je jedna od najdužih ulica, proteže se od Trga Bana Jelačića pa sve do Vrapča u zapadnom delu grada. U njoj se nalazi veliki broj prodavnica renomiranih brendova, kafići i restorani. U blizini Ilice nalazi se i Tkalčićeva ulica, koja se od Trga Bana Jelačića proteže prema severu grada. Ovo je jedna od najposećenijih ulica za koju kažu da ima dušu.

Zeleni Zagreb

Dok smo još u centru grada, spomenimo i Zelenu (Lenucijevu) potkovu. Da li ste znali da je Zagreb prekriven skoro 70 odsto zelenilom i da je jedan od gradova sa najviše parkova? U jednom delu Zagreba nalazi se čak osam parkova - trgova: Zrinski trg, Štrosmajerov trg, Trg Kralja Tomislava, Trg Ante Starčevića, Botanički vrt, Marulićev trg, Mažuranićev trg i Trg Maršala Tita.

Za ljubitelje boravka u prirodi nezaobilazan je Maksimir. Ovo je najveći park i sportsko-rekreativni centar, a nalazi se svega 10 minuta vožnje od centra grada. Najveći deo ove lokacije čini park, uz zoološki vrt, fudbalski stadion kluba “Dinamo” i 5 jezera.

Severno od Zagreba proteže se planina Medvednica čiji je najviši vrh Sljeme. Na ovoj planini postoji park prirode i ski centar sa žičarama gde se održavaju svetska prvenstva u skijanju za žene. Kada vreme dozvoljava, veliki broj turističkih vodiča i agencija organizuje izlete na Medvendicu.

Pored brojnih parkova, u Zagrebu se nalazi i više jezera.

Jezero Jarun nalazi se u jugo-zapadnom delu grada. Oko jezera se proteže asfaltni put dužine 6km, a turisti i meštani ga posećuju uglavnom radi rekreacije (kupanje, trčanje, veslanje, vožnja bicikala i rolera, itd).

Jezero Bundek nalazi se u Novom Zagrebu, proteže se između mostova Sloboda i Mladost na reci Savi. Predstavlja jedno od najpopularnijih mesta tokom vrelih letnjih dana. Postoji još nekoliko jezera u blizini: jezero Ontario, jezero Rakitje, 5 jezera na Maksimiru (Prvo, Drugo, Treće, Četvrto i Peto jezero), itd.

Muzeji u Zagrebu

Zagreb je poznat po velikom broju muzeja, kako onih klasičnih tako i alternativnih koji nude nesvakidašnje izložbe.

Spomenimo samo Arheološki muzej, Muzej savremene umetnosti (poznat po LED ekranu koji je dugačak 90m) ili muzej Mimaru (zbirku umetnina kolekcionara Ante Topića Mimare). Turistima je zanimljiv i Gradski muzej, Moderna galerija i Etnografski muzej.

Zagreb je poznat i po Muzeju prekinutih veza – izložbi predmeta koji podsećaju na bivšu vezu, a koje doniraju ljudi nakon rastanka sa voljenom osobom. Prilikom posete Zagrebu nemojte propustiti Muzej mamurluka, Muzej iluzija ili Muzej čokolade.

Posetioci mogu zaroniti u istoriju u Hrvatskom povijesnom muzeju, koji detaljno prikazuje priču nacije od praistorijskih vremena do danas. Posebno je značajna njegova obimna kolekcija srednjovekovnog oklopa i oružja, koja pruža uvid u burnu prošlost regiona.

Pravi i iskreni ljubitelji umetnosti ne bi smeli propustiti Galeriju Klovićevi dvori, smeštenu u Gornjem gradu. Ova galerija je često domaćin velikih izložbi kako hrvatske, tako i međunarodne umetnosti, postavljenih u prelepom okruženju starog jezuitskog samostana. Njen program varira od renesansne do moderne umetnosti, sa posebnim fokusom na promociju lokalnih umetnika i njihovog doprinosa globalnoj umetničkoj sceni.

Prilikom planiranja obilaska muzeja u Zagrebu, vredi proveriti i kalendar privremenih izložbi i događaja, jer je grad poznat po svom dinamičnom kulturnom rasporedu koji često sadrži tematske izložbe, interaktivne instalacije i raznovrsne obrazovne programe.

Noćni klubovi i restorani u Zagrebu

Tokom šetnje i obilaska svih znamenitosti i lepota Zagreba, potrebno je napraviti pauzu za ručak. Kao i svaki veći grad na Balkanu, tako je i Zagreb poznat po odličnoj ponudi hrane i pića.

Zagrebački specijaliteti predstavljaju mešavinu ukusa i kuhinja iz okolnih regija. Iz Zagorja stižu štrukle (vrsta pite) i ćuretina s mlincima, bečki odrezak (šnicla) punjen sirom i šunkom postao je zagrebački, a iz mađarske kuhinje preuzeta su variva, gulaši i jela na kašiku. Takođe, sve više je internacionalnih restorana, te će gastronomska ponuda zadovoljiti svačiji ukus.

Zagreb pruža i najbolji noćni provod u Hrvatskoj, a u ponudi su klubovi i barovi koji puštaju najrazličitije vrste muzike, ukratko za svakog po nešto. Noćni život prestonice je neretko glavni razlog posete naročito mlađe populacije.

Advent 2023 u Zagrebu

Advent u Zagrebu je već tri godine najbolji praznični festival ove vrste u Evropi. Od svog prvog održavanja do danas, posetio ga je veliki broj turista iz celog sveta. Najpopularnija je destinacija ljubitelja ove vrste festivala iz Srbije, prvenstveno zbog toga što je udaljen samo sat vremena leta od Beograda.

Ovogodišnji Advent će se održati od 2.12.2023. do 7.1.2024. godine. Ulice i gradski trgovi, kao i šetališta, prolazi i parkovi će svim posetiocima pružiti utočište, gde će se družiti  sa svojim najbližima, ugrejati ruke i uživati u šolji kuvanog vina ili tople čokolade. Posetioci će moći da uživaju u neodoljivim mirisima i ukusima cimeta i karanfilića, kao i lokalnih poslastica.

Gornji grad će ovom prilikom biti izložba inovativne i kreativne novogodišnje dekoracije, a šetnja ovim delom Zagreba će turistima pružiti priliku da se upoznaju sa istorijom grada na drugačiji način.

Kulturna ponuda

Zagreb će ove godine ponuditi i bogat kulturni program koji će predstaviti pravi doživljaj ovog doba godine, i to u okviru muzeja i istorijskih zdanja. Ljubitelji muzike će moći da uživaju u klasičnim koncertima, tradicionalnim muzičkim večerima, ali i u flash mob konceptu, gde će u kratkom izvođenju i bez najave, ali na veliko iznenađenje slučajnih prolaznika, vokalni umetnici nastupati na frekventnim prolazima u centru grada i publici tako predstaviti najlepše festivalske melodije. 

Posetioci festivala će moći da uživaju i u zvucima klasične melodije u izvođenju zagrebačkog kamernog orkestra, majstora klavira, ali i zagrebačkih solista. Ideja organizatora je da se božićna melodija čuje kako iz koncertnih dvorana, katedrala i muzeja, tako i iz parkova, trgova i sa gradskih balkona.

Gastro Adventura

Zagrebački Advent je takođe poznat po svojoj gastronomskoj ponudi. Ovogodišnja gastro Adventura će svim posetiocima pružiti mogućnost da uživaju u bogatom izboru internacionalnih i lokalnih poslastica. Prepoznatljivi mirisi i ukusi, poput kuvanih štrukli, sarme i pečenog odojka ispuniće vazduh, dok će biti otkriveni i novi trendovi u pripremi praznične hrane.

Junior Advent

A ko više uživa u božićnim i novogodišnjim čarolijama od dece? Za najmlađe posetioce Advent u Zagrebu je organizovao pozorišne predstave, zanimljiva takmičenja, vašare i druženja sa omiljenim junacima iz crtanih filmova, ali i jedinstvene izložbe čokolade i sada već tradicionalnu izložbu igračaka.

Vau Mijau Advent

Ove godine će vlasnici kućnih ljubimaca i njihovi čupavi mezimci, ali i svi oni koji vole životinje zajedno moći da uživaju u božićnoj čaroliji.

Osim šetnje gradskim ulicama, organizatori su odlučili da omoguće posete “pet-friendly” muzejima, kao i druženja u nekom od lokalnih kafića.

Newsletter

Prijavite se i ne propustite naše posebne ponude.

Registracija

Povoljnije do rezervacije uz online profil! Registruj se i ostvari popust u iznosu od 10% na cenu karte, bez aerodromskih taksi.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Registracija

Još nekoliko informacija potrebnih za kreiranje profila

Lični podaci

Titula

Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje

Pol

Polje je obavezno za popunjavanje

form.recaptcha.message

Hvala na registraciji!

Proveri mejl jer ti uskoro stiže promo-kod sa popustom za tvoje naredno putovanje!

Zaboravljena lozinka

Bez brige. Samo nam pošalji svoj imejl i poslaćemo ti link za kreiranje nove lozinke.

Mandatory field

Lozinka je ažurirana

Poslali smo link za resetovanje lozinke na Vašu mejl adresu