Jezik:

Region:

26 December 2023 Destinacije

Magično putovanje kroz Srbiju

Neodoljiva mesta koja će vas osvojiti!

Bilo da dolazite kao turista ili poslom, u Srbiji ćete pronaći nešto za sebe. Predstavljamo vam tek deo onoga što naša prelepa zemlja ima da ponudi i pozivamo vas da boravak iskoristite da dobro upoznate Srbiju. Ko je jednom došao, uvek se vraća. Neki biraju da slete na najveći aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu, ali ima i onih kojima više odgovaraju dva manja međunarodna aerodroma – Konstantin Veliki u Nišu i Morava kod Kraljeva.

Beograd, grad koji nikada ne spava

Prestonica Srbije je živahna i moderna metropola u kojoj se prepliću bogata istorija i brzi ritmovi savremenog života. Beograd se nalazi na vrhu svih lista lokacija koje treba posetiti u Srbiji, a da biste razumeli zbog čega je tako, neophodno je da bar jedan dan provedete u gradu koji leži na ušću Save u Dunav.

Beograd je jedan od najstarijih gradova u Evropi. Svedok bogate istorije grada je Kalemegdanska tvrđava, koja ga čuva još od vremena Kelta. Danas je to omiljeno mesto turista, a i sami stanovnici Beograda tu dolaze kada im je potrebno mirno mesto za predah od gradske vreve, za razmišljanje ili šetnju.

Ukoliko želite da osetite duh starog Beograda, obavezno posetite Skadarliju. Ta boemska četvrt sa kamenom kaldrmom i brojnim kafanama idealno je mesto za druženje uz tradicionalni srpski ručak ili večeru uz muziku.

Nezaobilazna beogradska tačka je Muzej Nikole Tesle. Sa više od 150.000 posetilaca godišnje to je jedan od najposećenijih muzeja u Beogradu. Upravo na tom mestu videćete različitu zaostavštinu slavnog pronalazača srpskog porekla. Pored brojnih naučnih radova, crteža, šema i pisama, u Muzeju se nalaze i lični predmeti Nikole Tesle.

Na samo nekoliko minuta lagane šetnje od muzeja, nalazi se jedna od najvećih pravoslavnih crkava na svetu. Hram Svetog Save svojom belom fasadom i zlatnim krstom dominira gradskim horizontom, pa gotovo da nema kraja grada sa kog ga nećete primetiti.

Zemun, nekada austrougarski grad, a danas deo Beograda smešten „preko reke“ pričaće vam svoju autentičnu priču. To je idealna lokacija za šetnje pored reke, dugim kejom, koji krase brojni restorani i kafići. Ponuda je velika, vaše je samo da odaberete. Kada ste već u Zemunu, nikako ne smete propustiti da obiđete kulu Gardoš sa koje se prostire predivan pogled na Dunav i stari deo Beograda.

Dunavska rapsodija u Novom Sadu

Novi Sad je drugi po veličini grad u Srbiji, koji je po svom karakteru potpuno drugačiji od prestonice.

U samom srcu grada nalazi se središte urbanog života, Trg slobode. Okružen kafićima, restoranima i brojnim radnjama, trg predstavlja savršeno mesto za opuštanje, druženje i osluškivanje ritma Novog Sada i njegovih stanovnika.

Ipak, najpoznatiji simbol grada je Petrovaradinska tvrđava, nikad osvojeno vojno utvrđenje iz 18. veka koje dominira iznad obale Dunava. Svakog leta Petrovaradin je domaći jednog od najvećih muzičkih događaja u Evropi, EXIT festivala. Hiljade posetilaca iz različitih krajeva Srbije i sveta dolaze na Petrovaradin kako bi uživali u muzici, ali i neobičnom ambijentu tvrđave, pod zvezdanim nebom.

Vinski putevi Vojvodine

Nema boljeg načina da otkrijete autentični duh Vojvodine nego kroz njene vinske puteve. Na plodnom tlu Fruške Gore, koja je nacionalni park i planinsko čudo Srema, postoje brojni vinogradi, a od vrsta grožđa koja se tu gaje nastaju neka od najboljih vina u regionu.

Upravo na Fruškoj gori nalaze se brojni pravoslavni manastiri, koji su i danas na izvestan način centri duhovnosti, ali i umetnosti i obrazovanja.

Neka vas sa Fruške Gore, vinski put dalje vodi do obronaka Vršačkih planina i banatskih vinograda. Baš tu, nedaleko od grada Vršac, nalaze se neki od najpoznatijih vinskih podruma koji datiraju iz 19. veka i čija vas vina zasigurno neće razočarati.

Kaleidoskop subotičkih boja i oblika

Subotica izgleda kao grad iz bajke. Raskošna arhitektura grada u stilu secesije, poznata je kao art nouveau i predstavlja svojevrsni kaleidoskop boja i oblika koji ulice pretvara u umetničko delo. Zgrade Gradske kuće, Sinagoge, Rajhlove palate i Narodnog pozorišta čine taj grad galerijom na otvorenom.

Na samo nekoliko minuta vožnje od Subotice nalazi se Palićko jezero, oaza mira i opuštanja. To popularno izletište pruža mogućnost višesatnih laganih šetnji kroz bujne parkove pored jezera. Kada se umorite, nesumnjivo će vam prijati tradicionalni ukusi koje nude obližnji restorani, dok će najmlađi posetioci sasvim sigurno uživati u obilasku zoološkog vrta.

Srpske planinske lepotice

Kopaonik je najposećeniji skijaški centar u Srbiji koji tokom većeg dela godine nudi priliku za uživanje u snegu bilo da skijate ili više volite manje „ekstremne“ sportove poput sankanja. Taj nacionalni park jednako je primamljiv zimi i leti i nudi veliki izbor hotela, spa centara, restorana, kafea i barova, koji rade do duboko u noć.

Nešto niža od Kopaonika, ali jednako primamljiva turistima je planina Zlatibor. To je omiljeno mesto za zimovanje porodica sa decom, ali veliki broj zaljubljenika u planine posećuje ga i leti, s obzirom na to da nudi brojne mogućnosti za aktivan odmor. Smešten u srcu zapadne Srbije, Zlatibor je lako dostupan i zato ne propustite priliku da ga obiđete. Oduševiće vas gostoprimstvo zlatiborskih domaćina, kao i izbor različitih autentičnih specijaliteta. Sa Zlatibora se retko ko vrati praznih ruku, a mi vam predlažemo da obavezno probate i sa sobom kući ponesete domaće slatko od šumskih jagoda, zlatiborski stari sir ili livadski med.

Nedavno je na Zlatiboru pokrenuta i nova gondola koja povezuje centar Zlatibora sa skijalištem Tornik. To je najduža panoramska gondolu na svetu, na kojoj vožnja traje oko 25 minuta po pravcu i predstavlja pravo uživanje za sve zaljubljenike u prirodne lepote.

Nacionalni park Tara skriva prelepe pejzaže, od gustih šuma do prostranih vidikovaca sa kojih se možete diviti lepotama reke Drine. To je dom endemske vrste bora, Pančićeve omorike, koja je ponos Tare i cele Srbije. Ljubitelji adrenalina često posećuju tu planinu jer pruža brojne mogućnosti za avanture, poput paraglajdinga, zip-lajna ili raftinga na reci Tari.

Newsletter

Prijavite se i ne propustite naše posebne ponude.

Registracija

Povoljnije do rezervacije uz online profil! Registruj se i ostvari popust u iznosu od 10% na cenu karte, bez aerodromskih taksi.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Registracija

Još nekoliko informacija potrebnih za kreiranje profila

Lični podaci

Titula

Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje

Pol

Polje je obavezno za popunjavanje

form.recaptcha.message

Hvala na registraciji!

Proveri mejl jer ti uskoro stiže promo-kod sa popustom za tvoje naredno putovanje!

Zaboravljena lozinka

Bez brige. Samo nam pošalji svoj imejl i poslaćemo ti link za kreiranje nove lozinke.

Mandatory field

Lozinka je ažurirana

Poslali smo link za resetovanje lozinke na Vašu mejl adresu