Air Serbia

Putnici sa invaliditetom

Pobrinućemo se da vaše putovanje avionom bude bezbedno i udobno.

U avio-kompaniji Er Srbija posvećeni smo pružanju prvoklasnih usluga i garantujemo njihovu pristupačnost svim našim klijentima. Biće nam zadovoljstvo da vam poželimo dobrodošlicu na letovima naše avio-kompanije. Postaraćemo se da vaše putovanje avionom bude bezbedno i udobno. Naše osoblje vam je na raspolaganju tokom čitavog leta.

Bez obzira da li je vaš invaliditet urođen, posledica fizičke onesposobljenosti (trajne ili privremene, senzorne ili lokomotorne), intelektualnog invaliditeta, starosti, bolesti, nesrećnog slučaja ili je nastao iz nekog drugog razloga, nastojaćemo da vas zbrinemo u skladu s vašim potrebama. Nećemo odbiti da vas primimo u avion samo zbog vašeg invaliditeta, osim ukoliko zakon tako nalaže.

Preporučujemo da se pre planiranog putovanja posavetujete sa vašim lekarom i, ako je potrebno, zamolite ga za pomoć u vezi sa pripremama za put.

Da bismo obezbedili sve što vam je neophodno, najbolje bi bilo da nas tokom rezervacije leta obavestite o tome kakva vrsta pomoći vam je potrebna. Imajte u vidu da naša avio-kompanija na nekim letovima koristi avion ATR 72 koji služi za regionalni saobraćaj, na kojima možemo da pružimo samo određene usluge. Naši zaposleni vam stoje na raspolaganju ukoliko želite više informacija.

Ako imate bilo kakva pitanja u vezi sa vašim putovanjem, kontaktirajte vašeg turističkog agenta ili direktno Er Srbiju:

Radno vreme svakim danom 00-24
Ako pozivate iz Srbije
(razgovor je besplatan za sve mreže iz Srbije)
0800 111 528
Ako pozivate iz SAD
(razgovor će biti naplaćen u skladu sa tarifom mreže iz koje je poziv upućen)
+ 1 (718) 7258642
Direktna besplatna linija za upite putnika sa invaliditetom + 1 (888) 3909847
Ako pozivate iz drugih zemalja
(razgovor će biti naplaćen u skladu sa tarifom mreže iz koje je poziv upućen)
+381 11 311 21 23
Ukoliko imate oštećenje sluha ili govora
možete nam se besplatno obratiti preko službe Telecommunications Relay Service (TRS)

Biće nam zadovoljstvo da odgovorimo na vaša pitanja, porazgovaramo o vašem invaliditetu i informišemo vas o procedurama koje bi trebalo da sledite.

Ukoliko vaš let ili deo leta obavlja jedna od naših partnerskih avio-kompanija, moguće je da vam na raspolaganju neće biti sve usluge i sredstva, jer je to uslovljeno uslugom partnerske avio-kompanije i tipom aviona. Molimo vas da se raspitate kod prevozioca kojim ćete leteti kako biste saznali više o njihovim uslugama u pogledu posebnih potreba. Nismo u mogućnosti da garantujemo za usluge na letovima koje ne obavlja naša kompanija.

Pre leta - pripreme koje treba da izvršite

Rezervacija karte

Daćemo sve od sebe da vam omogućimo lako i prijatno ukrcavanje u avion i iskrcavanje iz njega ili presedanje na sledeći let, te da vam pružimo odgovarajuće usluge na samom letu. Stoga, unapred rezervišite let, tj. najkasnije 48 sati pre poletanja, i ujedno nas obavestite o vašem invaliditetu i uslugama kako bismo vam izašli u susret na najbolji mogući način. Ako zahtevate specijalnu uslugu u roku koji je kraći od 48 sati od poletanja aviona, Er Srbija će se potruditi da i u tako kratkom roku koji joj je na raspolaganju obezbedi uslugu koja vam je potrebna.

Ako nam budete dali više informacija o vašim posebnim potrebama, moći ćemo da vam pružimo adekvatnu pomoć na aerodromu i u avionu.

Ukoliko kartu rezervišete telefonom ili u putničkoj agenciji, takođe nas obavestite o vašem invaliditetu tokom rezervacije. U slučaju da kartu kupujete preko Interneta, informišite nas o vašem invaliditetu tako što ćete pozvati kontakt centar kompanije Er Srbija na broj 0800 111 528 (besplatan poziv ako zovete sa fiksnog telefona iz Srbije) ili na +1 (888) 390 98 47 (besplatan poziv ako zovete sa fiksnog telefona iz Sjedinjenih Američkih Država).

Našim putnicima nudimo mogućnost da izaberu sedište u skladu sa svojim potrebama, ali iz bezbednosnih razloga postoje određena ograničenja. Većina naslona za ruke na sedištima u avionu je podesiva tako da lako možete da pristupite sedištu. Ako želite da koristite invalidska kolica koja su prilagođena za korišćenje do sedišta do prolaza, onda ona moraju da budu odobrena za korišćenje u avionu.

Na aerodromu

Prijavljivanje za let

Na svim aerodromima na kojima Er Srbija obavlja letove posebno obučeno zemaljsko osoblje je na raspolaganju našim putnicima sa invaliditetom. Da biste na vreme i bez žurbe završili sa svim procedurama koje su obavezne pre poletanja, preporučujemo svim putnicima sa invaliditetom da dođu na aerodrom najkasnije 90 minuta pre poslednjeg prijavljivanja za let. Naročito je važno da sledite ovo uputstvo na velikim i za vas nepoznatim aerodromima gde postoji velika cirkulacija ljudi. Iskreno preporučujemo da više informacija o aerodromu sa koga ili na koji putujete potražite na njegovoj zvaničnoj veb stranici.

Na linku u nastavku možete pronaći više informacija o uslugama i utvrđenoj satnici u pogledu prijavljivanja za let. Utvrđene satnice postoje da bi avioni mogli da polete na vreme.

Procedure o ulasku u avion i izlasku iz njega

Naše osoblje će vam pomoći oko procedura koje se tiču ukrcavanja, iskrcavanja ili presedanja u slučaju da one za vas predstavljaju problem usled smetnji u govoru, oštećenja sluha ili vida ili neke druge poteškoće. Obavestite nas o takvoj potrebi tokom rezervacije karte. Preporučujemo da obavestite zemaljsko osoblje na šalteru za prijavljivanje za let i tranzitnom šalteru o uslugama koje ste rezervisali kako bi u potpunosti bili upoznati sa vašim potrebama i omogućili vam pružanje traženih usluga.

Imajte u vidu da ukrcavanje i iskrcavanje kroz avio-most nije izvodljivo na mnogim aerodromima usled gustog avio-saobraćaja, kao i zbog toga što avion može da bude parkiran na udaljenom mestu na pisti. Ukoliko ste nas obavestili da niste u mogućnosti da se popnete uz ili siđete niz stepenice, obezbedićemo alternativno rešenje za ulazak u avion, što može da iziskuje angažovanje dodatne radne snage i opreme, uključujući namenski prilagođena vozila.

Putnici koji traže posebnu pomoć mogu prvi ući u avion iz bezbednosnih i ličnih razloga, ali i poslednji izaći nakon sletanja upravo iz istih razloga. Ako ste u tranzitu na Aerodromu Nikola Tesla Beograd i potrebna vam je specijalna pomoć, molimo vas da zahtev za pružanje takve usluge podnesete blagovremeno i na odgovarajući način pre putovanja.

Pomoć koju pružamo na aerodromu:

 • pomoć pri prijavljivanju za let na prijemnom šalteru,
 • pomoć do odlaznog terminala,
 • pomoć pri ukrcavanju i iskrcavanju,
 • pomoć do javnog prostora putničkog terminala ili, u nekim slučajevima, predstavnika druge avio-kompanije (povezani letovi),
 • transfer od ličnog pomagala za pokretljivost do takvog pomagala koje obezbeđuje aerodrom
 • pomoć pri pravljenju kratkih pauza radi upotrebe toaleta ili korišćenja objekata koji prodaju hranu prilikom prolaksa kroz terminal pod uslovom da su na putu do mesta za ukracavanje u avion ili presedanje i da zaustavljanje na tim mestima ne dovodi do neopravdanog kašnjenja,
 • pomoć oko ručnog i predatog prtljaga kada putnik nije u mogućnosti da ga nosi ili podigne.

Presedanja

Svi planirani letovi avio-kompanije Er Srbija obavljaju se sa Aerodroma Nikola Tesla Beograd ili ka njemu (Terminal 2), gde nije potreban transfer između zgrada terminala, jer se svi odlasci odvijaju iz istog kompleksa.

Dodatne bezbednosne provere i promene terminala su moguće ukoliko vaše putovanje obuhvata presedanje. Da bi presedanje proteklo u najboljem redu i bez nepredviđenih situacija, važno je da se na aerodrom gde se preseda stigne na vreme kako bi se blagovremeno završilo sa svim neophodnim procedurama.

Pre naznačene satnice, morate imati kartu za ukrcavanje u avion i vaš prtljag mora biti predat. Ako vam je potrebna pomoć prilikom izlaska iz aviona, onda vam je potrebno i više vremena od uobičajenog minimuma koji je neophodan prilikom presedanja na sledeći let. Ako i gde je neophodno, pomoći ćemo vam da stignete na sledeći let. Više informacija možete dobiti na internet stranici Aerodroma Nikola Tesla Beograd.

Air Serbia Premijum salon

Air Serbia Premijum salon na aerodromu Nikola Tesla nalazi se u tranzitnoj zoni između izlaza A5 i A6. Naš salon je u potpunosti pristupačan i poseduje posebno opremljene toalete i tuš kabine za osobe sa invaliditetom. Premijum salon je takođe na raspolaganju putnicima iz biznis klase, kao i članovima programa lojalnosti Air Serbia - Etihad Guest Platinum, Gold i Silver kluba koji putuju na letovima avio-kompanija Air Serbia ili Etihad Airways.

Ukoliko želite da saznate više posetite stranicu o Air Serbia Premijum salonu.

Specijalne usluge

Putnici koji koriste invalidska kolica

Ukoliko putujete sa ortopedskim pomagalom (invalidskim kolicima), molimo vas da popunite "Obrazac za opis invalidskih kolica", odštampate jedan primerak i predate ga zaposlenima na šalteru za prijavu na let. Time ćete nam pomoći da vam pružimo odgovarajuću uslugu i obezbedimo najveći mogući komfor.

Molimo vas da prilikom rezervacije obavestite nas ili svog organizatora putovanja o svojim potrebama.

Obrazac za opis invalidskih kolica

Korišćenje invalidskih kolica na aerodromu

Da bismo mogli da potvrdimo vaš zahtev za pružanje specijalne usluge i pružimo vam odgovarajuću pomoć, neophodno je da saznamo vaše potrebe. Kada rezervišete let, slobodno nas kontaktirajte.

Putnici koji koriste invalidska kolica mogu se klasifikovati u sledeće kategorije putnika prema međunarodnim vazduhoplovnim propisima:

 • WCHR (WCH - invalidska kolica, R - oznaka za platformu) - Putnik može da se popne uz i siđe niz stepenice aviona i samostalno dođe do svog sedišta, ali su mu potrebna kolica da pređe udaljenost od/do aviona.
 • WCHS (WCH - invalidska kolica, S - oznaka za stepenice) - Putnik ne može da se popne uz i siđe niz stepenice aviona, ali može samostalno da dođe do svog sedišta. Međutim, potrebna su mu invalidska kolica da pređe udaljenost od/do aviona i da bude prenet uz/niz stepenice.
 • WCHC (WCH - invalidska kolica, C - oznaka za sedište u putničkoj kabini) - Putnik je u potpunosti nepokretan i potrebna su mu invalidska kolica da pređe udaljenost od/do aviona i da bude prenet uz/niz stepenice i od/do sedišta u avionu.

Molimo vas da nas obavestite najkasnije 48 sati pre poletanja aviona o tome da li su vam potrebna invalidska kolica na aerodromu. Dobićete ih besplatno na korišćenje od uslužnog odeljenja lokalnog aerodroma.

Kada ispunite zahtev za dobijanje pomoći preporučićemo vam raspoloživa sedišta. Ukoliko imate bilo kakva pitanja, slobodno nas kontaktirajte.

Invalidska kolica na aerodromu se koriste između šaltera za prijavu za let i izlaza za ukrcavanje u avion, između dva izlaza u slučaju presedanja i nakon sletanja. Invalidska kolica su dostupna na svakom aerodromu na koji sleću avioni kompanije Er Srbija. Imajte u vidu da aerodromska invalidska kolica nisu ručna, tako da neko od zemaljskog osoblja ili vaš pratilac mora da ih gura. Bićete ispraćeni do aviona u skladu sa gore navedenim.

Na nekim aerodromima zemaljsko osoblje može izabrati električna invalidska kolica da preveze putnike sa umanjenom sposobnošću kretanja sa jednog mesta na drugo.

Ukoliko želite da koristite sopstvena invalidska kolica kada presedate, zemaljsko osoblje na lokalnom aerodromu će se postarati da vaša kolica budu na izlazu ako aeorodrom na kome presedate to omogućava i ako ste takvu uslugu unapred tražili. Naša preporuka je da obavestite zemaljsko osoblje aerodroma na kome presedate o nameri da koristite sopstvena invalidska kolica.

Ukoliko putovanje nastavljate sa drugom avio-kompanijom, nećemo moći da potvrdimo vašu rezervaciju dok ne dobijemo potvrdu o letu od te avio-kompanije.

Putovanje sa sopstvenim invalidskim kolicima/ pomagalima za pokretljivost

Er Srbija će vam pružiti besplatnu pomoć oko nošenja vaših sopstvenih invalidskih kolica i drugih pomagala za pokretljivost na našim letovima.

Transport vaših invalidskih kolica ili drugih pomagala za pokretljivost moraju odobriti avio-kompanije na čijim letovima letite. Bilo bi poželjno da nas unapred obavestite (tokom ili nakon rezervacije, ali najkasnije 48 sati pre poletanja aviona) o tome da želite da unesete invalidska kolica ili drugo pomagalo u avion. Tako ćemo imati dovoljno vremena da izvršimo sve neophodne pripreme. Ako putujete sa sopstvenim invalidskim kolicima ili pomagalom za pokretljivost, veoma je važno da se na vreme prijavite za let.

Ukoliko pak nosite električna kolica, biće potrebno više vremena za njihovo ukrcavanje. Na linku u nastavku možete pronaći više informacija o uslugama i utvrđenoj satnici u pogledu prijavljivanja za let. Utvrđene satnice postoje da bi avioni mogli da polete na vreme.

Sopstvena invalidska kolica ili pomagala za pokretljivost kao predat prtljag

Er Srbija će bez nadoknade prihvatiti prevoz pomagala za pokretljivost na svojim letovima kao prioritetan predat prtljag, koji obuhvata, ali se ne ograničava na: električna invalidska kolica, skutere, ručna invalidska kolica sa čvrstim okvirom ili ručna sklopiva invalidska kolica, hodalicu, štap, štake ili proteze pod uslovom da ova pomagala ne sadrže baterije koje je zabranjeno nositi u predatom prtljagu.

Delove invalidskih kolica koji se mogu skinuti (npr. oslonac za noge) trebalo bi transportovati u ručnom prtljagu i onda se smatraju dozvoljenim dodatnim ručnim prtljagom. Ukoliko to nije moguće, zamolili bismo vas da takve delove bezbedno zalepite za invalidska kolica. S obzirom da transport pomagala za pokretljivost iziskuje poseban tretman, preporučujemo da tokom rezervacije leta navedete dimenzije, težinu i tip invalidskih kolica ili pomagala i da li su sklopiva. Ako pak sa sobom nosite električna invalidska kolica, trebalo bi da navedete tip baterija koje sadrže. Er Srbija će preduzeti sve moguće mere predostrožnosti da spreči oštećenje vaših invalidskih kolica ili pomagala za pokretljivost tokom leta.

Možete da prijavite invalidska kolica ili da ih koristite u dolaznom ili odlaznom holu. Ukoliko prijavljujete invalidska kolica, zalepite nalepnicu na njih s vašim kontakt detaljima.

Ako odlučite da koristite sopstvena kolica, to bi trebalo da navedete tokom rezervacije leta. U tom slučaju će vaša invalidska kolica biti deo predatog prtljaga prilikom prijavljivanja za let, ali će biti ukrcana u avion tek na izlazu. Kako bi vaša invalidska kolica bila uneta u avion na odgovarajući način i kako zbog toga ne bi došlo do odlaganja leta, neophodno je da dođete ranije na izlazni terminal i da se ukrcate u avion pre drugih putnika. Neko od našeg zemaljskog osoblja pomoćiće vama i vašem pratiocu (ukoliko putuje) da se ukrcate u avion.

Ako koristite sopstvena ručna invalidska kolica koja se sklapaju, Er Srbija će vam dozvoliti da ostanete u njima onoliko koliko prostor dozvoljava:

 • dok ne stignete do izlaza za ukrcavanje u avion,
 • dok se krećete između terminala i vrata aviona i
 • dok se krećete između terminala i aviona.

Nalepnica za prtljag na kojoj je naznačeno da će kolica biti dostavljena u avion biće zalepljena za vaša kolica prilikom prijavljivanja za let koja će biti ukrcana direktno u avion.

Kolica će vam biti uručena na izlazu nakon sletanja. U slučaju da to nije moguće, vaša invalidska kolica će biti u delu dolaznog terminala gde se preuzima prtljag pored trake za prtljag. Kada dođete do transferne zone, osoblje na lokalnom aerodromu će vam obezbediti aerodromska invalidska kolica i otpratiti vas do izlaza za ukrcavanje na sledeći let. Vaša kolica će biti preneta i ukrcana direktno u avion u kolem presedate. Ako imate malo vremena do presedanja, ne preporučujemo da koristite sopstvena invalidska kolica.

Unošenje invalidskih kolica ili pomagala za pokretljivost u putničku kabinu

Pod uslovom da ima dovoljno prostora, prihvatićemo, bez uzimanja nadoknade, unošenje ručnih sklopivih invalidskih kolica i manjih pomagala za pokretljivost u kabinu aviona, što obuhvata, ali se ne ograničava na: hodalicu, štap, štake, proteze ili medicinska pomagala. Obavestite o tome službenika na šalteru za prijavljivanje za let i službenike na izlazu za ukrcavanje u avion da biste dobili dodatne informacije i potrebnu pomoć.

Transport (električnih) invalidskih kolica na baterijski pogon

Električna invalidska kolica uvek se moraju transportovati kao deo predatog prtljaga, a prevoz takvih kolica može da iziskuje više vremena za njihovo ukrcavanje u avion. Na linku u nastavku možete pronaći više informacija o uslugama i utvrđenoj satnici u pogledu prijavljivanja za let. Utvrđene satnice postoje da bi avioni mogli da polete na vreme.

Da bismo bezbedno smestili vaša električna invalidska kolica ili pomagalo za pokretljivost u avion morate navesti sledeće informacije:

 • tip invalidskih kolica ili pomagala za pokretljivost,
 • dimenzije i težinu,
 • broj baterija,
 • tip baterija (kod električnih kolica.)

Naše zemaljsko osoblje će se pobrinuti da vas neko na vreme otprati u aerodromskim kolicima do izlaza. Ako ste u potpunosti zavisni od invalidskih kolica slobodno nas kontaktirajte.

Bezbedan let i dobrobit naših putnika predstavljaju najveći prioritet za nas. Invalidska kolica i pomagala za pokretljivost na baterijski pogon biće uneti u avion tako da budu bezbedni i zaštićeni od oštećenja usled pomeranja ostalih ukrcanih predmeta. Međutim, postoje situacije kada nismo u mogućnosti da prihvatimo prevoz vaših invalidskih kolica ili pomagala za pokretljivost:

 • ukoliko je nemoguće sprečiti slučajno aktiviranje električnog pomagala za pokretljivost,
 • ako težina i visina takvog pomagala prelaze dozvoljeni kapacitet za ukrcavanje naših manjih aviona.

Er Srbija prihvata sledeće tipove invalidskih kolica ili drugih pomagala za pokretljivost:

 • invalidska kolica ili druga pomagala za pokretljivost sa pogonom na baterije sa suvom ćelijom (zaštićene od curenja),
 • invalidska kolica ili druga pomagala za pokretljivost sa pogonom na baterije sa vlažnom ćelijom (zatvorene i zaštićene od curenja),
 • litijum-jonske baterije,
 • ručna invalidska kolica ili druga pomagala za pokretljivost.

Nažalost, ne prihvatamo na našim letovima invalidska kolica ili druga pomagala za pokretljivost na pogon baterija sa vlažnim baterijama (koje nisu zaštićene od curenja).

Uslovi rukovanja invalidskim kolicima ili drugim pomagalima za pokretljivost na baterijski pogon

Da bi se izbeglo oštećenje aviona i obezbedio bezbedan let, invalidska kolica ili druga pomagala za pokretljivost na baterijski pogon biće uneti u avion samo ukoliko se strogo poštuju dole navedena uputstva.

Priključak za bateriju mora se zaštiti od kratkog spoja (npr. tako što će biti izolovan unutar držača za bateriju), baterija bezbedno pričvršćena za kolica ili pomagalo za pokretljivost, a strujna kola inhibirana.

Invalidska kolica ili pomagala za pokretljivost na baterijski pogon moraju se zaštiti da se ne pomeraju tokom leta u delu aviona gde je ostali prtljag i nositi tako da budu zaštićena od oštećenja usled pomeranja ostalog prtljaga.

Naš savet je da sve unapred pripremite uz našu pomoć.

Kako se transportuju invalidska kolica ili pomagala za pokretljivost s pogonom na baterije (koje su zaštićene od curenja) sa suvim ili vlažnim ćelijama?

Baterija se mora obavezno izvaditi iz onih invalidskih kolica ili pomagala za pokretljivost kod kojih je to moguće (npr. sklopiva) i u tom slučaju kolica ili pomagala mogu se transportovati kao predati prtljag bez ikakvih ograničenja. Izvađena baterija se mora dobro zapakovati, zaštiti od kratkog spoja i smestiti u odeljak sa predatim prtljagom. Izvestićemo pilota o tome gde se nalazi zapakovana baterija.

Kako se transportuju invalidska kolica ili pomagala za pokretljivost s pogonom na litijum-jonske baterije?

Baterija se mora obavezno izvaditi iz onih invalidskih kolica ili pomagala za pokretljivost kod kojih je to moguće (npr. sklopiva) i u tom slučaju kolica ili pomagala mogu se transportovati kao predati prtljag bez ikakvih ograničenja. Baterije se moraju zaštiti od kratkog spoja tako što će se priključak izolovati (npr. prelepljivanjem trake preko izloženih priključaka). Izvađene baterije se moraju zaštiti od oštećenja tako što svaku treba staviti u zaštitnu kesu i smestiti u putničku kabinu.

Baterije se moraju izvaditi iz kolica ili pomagala prema uputstvima proizvođača. Baterija ne sme da premaši 300 Wh, odnosno 160 Wh svaka pojedinačno kod kolica ili pomagala koja imaju dve baterije. Dozvoljena je najviše jedna rezervna baterija koja ne premašuje 300 Wh ili dve rezervne koje ne premašuju više od 160 Wh svaka pojedinačno.

Izvestićemo pilota o mestu na kome je smešteno pomagalo za pokretljivost sa baterijom ili na kom mestu u putničkoj kabini se nalazi izvađena litijum-jonska baterija.

Molimo vas da nas najkasnije 48 sati pre leta obavestite o tipu baterije u vašim invalidskim kolicima.

Tokom visoke sezone povećana je potražnja za invalidskim kolicima. Molimo vas za strpljenje u slučaju da morate da sačekate nekoliko minuta kako bismo vam obezbedili invalidska kolica ili dodatnu pomoć.

Usluge za putnike sa oštećenim vidom i sluhom

Ako ste putnik sa oštećenim vidom ili sluhom od vas se neće tražiti da predate MEDIF obrazac i dokazujete da možete da putujete avionom. Obavestite nas tokom rezervacije leta, odnosno najkasnije 48 sati pre poletanja aviona, o vašem invaliditetu kako bismo mogli da vam obezbedimo svu potrebnu pomoć.

Ako putujete sami, neko od naših službenika će vam ukratko izložiti bezbednosna uputstva, kao i uputstva u slučaju kašnjenja aviona. Takođe, neko od naših zaposlenih vas može otpratiti do i od izlaza ako ovakvu uslugu zatražite tokom rezervacije leta.

Putnici sa oštećenim vidom ili sluhom mogu da uđu u avion pre ostalih putnika. Zamolite nekoga od zemaljskog osoblja na izlazu za ukrcavanje da vam pomogne.

Ako želite da putujete sa obučenim uslužnim psom, obavestite nas o tome tokom rezervacije karte ili najkasnije 48 sati pre poletanja aviona. Biće nam potrebne informacije o vrsti vašeg uslužnog psa (pas vodič ili pas koji upozorava gluvu osobu na zvuk, itd.) i njegovoj težini. Ova usluga se ne može rezervisati preko Interneta i mora je odobriti Er Srbija. Broj pasa koje možemo da smestimo u kabinu je ograničen. Unos uslužnih životinja u avion se ne naplaćuje. Više informacija o ovoj usluzi pronaći ćete u daljem tekstu u odeljku o uslužnim psima.

Putnici sa teškoćama u učenju i smetnjama u razvoju

Preporučujemo da se karte za putnike sa teškoćama u učenju i smetnjama u razvoju rezervišu najkasnije 48 sati pre poletanja aviona da bi im se pružila najbolja moguća pomoć pre, tokom i nakon leta. Istovremeno nas obavestite o njihovom invaliditetu kako bismo im pomogli na najbolji mogući način. Prilikom odlaska, putnika će do aviona otpratiti neko od zemaljskog osoblja, gde će se o njemu postarati kabinsko osoblje. Nakon sletanja kabinsko osoblje će putnika predati zemaljskom osoblju.

Nadamo se da ćete uzeti u obzir opasnost od nepridavanja važnosti bezbednosnim uputstvima u avionu. Takođe je važno uočiti da postoji mogućnost da se putnik izgubi na aerodromu, što može izazvati zbunjenost i uznemirenost. Ukoliko se pojavi takva opasnost, preporučujemo da putnik putuje sa pratiocem.

Putovanje u/iz SAD-a sa uslužnim psima ili psima za pružanje emocionalne podrške

Prema Ministarstvu saobraćaja Sjedinjenih Američkih Država, inostrane avio-kompanije nisu u obavezi da prevoze uslužne životinje, osim pasa. Er Srbija će, kao strana avio-kompanija, dozvoliti da uslužni psi (uključujući pse za pružanje emocionalne podrške) budu pratnja osobama sa invaliditetom u avionima kompanije Er Srbija koji poleću sa aerodroma u SAD ili na njih sleću. Takvi psi će se prevoziti u putničkoj kabini bez plaćanja nadoknade.

MEDIF obrazac

Uslužni psi

Uslužni pas je individualno obučen pas da obavlja posao ili izvršava zadatke umesto osobe sa invaliditetom.

Između ostalih uslužni psi obuhvataju: pse vodiče, pse koji upozoravaju na zvuke ili koji prepoznaju razne signale, pse koji pružaju pomoć osobama sa teškoćama u kretanju, pse koji imaju terapeutsko dejstvo, pse koji prepoznaju epileptični napad. Da bismo utvrdili da li je vaš pas uslužni pas, možemo da u znak potvrde zahtevamo sledeće:

 • Identifikacioni dokument;
 • Pisanu dokumentaciju;
 • Da pas nosi ogrlicu ili pločicu koje to potvrđuju;
 • Da nas verbalnim putem uverite u to.

U pojedinima situacijama kada nismo sigurni da li je reč o uslužnom psu, možemo vam postaviti jedno od ova dva pitanja:

 1. Da li vam je pas potreban zbog invaliditeta?
 2. Za šta je konkretno vaš pas obučen?

Psi za pružanje emocionalne podrške

Psi čija je jedina uloga da pruže emocionalnu podršku ne pripadaju kategoriji uslužnih pasa. Oni nisu specijalno obučeni da izvršavaju zadatke s ciljem da pomognu osobama sa invaliditetom. Takvi psi imaju terapeutsko dejstvo i koriste se uglavnom u kliničkom okruženju kako bi poboljšali fizičke, socijalne, emocionalne i/ili kognitivne sposobnosti osoba sa invaliditetom. Ovi psi moraju da se obuče da se adekvatno ponašaju u javnom okruženju, poput uslužnih pasa.

Ako putujete sa psom za pružanje emocionalne podrške ili koji ima terapeutsko dejstvo, morate imati neophodnu dokumentaciju (koja nije starija od godinu dana od datuma rezervacije leta) sa memorandumom specijaliste za mentalno zdravlje (tj. psihijatra, psihologa, socijalnog radnika ovlašćenog za rad na klinici ili lekara koji leči duševnu smetnju ili emocionalnu nestabilnost kod putnika) u kojoj se navodi:

 • da putnik pati od određenog oblika poremećaja mentalnog zdravlja,
 • da je putniku potreban pas u svrhu pružanja emocionalne podrške ili terapeutske pomoći tokom leta i/ili na konačnom odredištu,
 • da je lice koje je dalo procenu putnika specijalista za mentalno zdravlje pod čijim profesionalnim nadzorom se putnik nalazi i
 • datum sticanja i vrsta licence specijaliste za mentalno zdravlje i država ili jurisdikcija u kojoj je izdata.

Ovu dokumentaciju nam morate predati najkasnije 48 sati pre poletanja aviona, jer je neophodna kao uslov da se psu dozvoli ulazak u putničku kabinu. Potrebnu dokumentaciju pošaljite na sledeću adresu e-pošte: callcenter@airserbia.com.

Uslovi pod kojima se dozvoljava ulazak psa u putničku kabinu

Er Srbija će dozvoliti uslužnom psu (ili psu za pružanje emocionalne podrške) da bude vaša pratnja u avionu pod sledećim uslovima:

 • Morate nas unapred obavestiti, odnosno najkasnije 48 sati pre poletanja aviona, da ćete putovati sa uslužnim psom ili psom za pružanje emocionalne podrške. Molimo Vas obavestite nas o veličini i težini vašeg psa. U slučaju da putujete sa psom za pružanje emocionalne podrške, molimo vas da nas obavestite i o rasi vašeg psa. Prijavljivanje za let mora se završiti sat vremena pre nego što započne prijavljivanje ostalih putnika za let kako bismo mogli da vam obezbedimo potrebnu uslugu i smeštaj.
 • Uslužni pas ili pas za pružanje emocionalne podrške mora u svakom trenutku biti pod vašim direktnim nadzorom i pažnjom, bilo pomoću odgovarajućeg pojasa za pse, povoca ili nekog drugog kaiša. Međutim, ukoliko usled invaliditeta niste u mogućnosti da držite povodac ili kaiš ili on ometa psa u bezbednom i efikasnom vršenju svojih zadataka, onda uslužni pas mora biti pod vašim nadzorom na neki drugi način, kao što je govorni nadzor.
 • Ukoliko se uslužni pas ponaša na neprihvatljiv način, a vi ne možete da ga kontrolišete, mi imamo pravo da mu zabranimo ulazak u avion. Nekontrolisano lajanje, skakanje po drugim putnicima, bežanje od osobe koju prati ili vršenje nužde na izlazu ili u putničkoj kabini ili na način koji ugrožava zdravlje drugih ili stvara sanitarni problem u avionu, predstavljaju primere neprihvatljivog ponašanja uslužnog psa ili psa za pružanje emocionalne podrške.
 • U skladu sa zakonom, Er Srbija zadržava pravo da uskrati prevoz uslužnom psu ili psu za pružanje emocionalne podrške kada je to opravdano neophodno i po sopstvenom nahođenju, a radi udobnosti ili bezbednosti putnika ili kabinskog osoblja ili u svrhu sprečavanja nanošenja štete imovini kompanije Er Srbija ili njenim putnicima ili zaposlenima.

Sedenje u avionu

Er Srbija će vam dodeliti sedište gde postoji dovoljno prostora za vas i vašeg uslužnog psa ili psa za pružanje emocionalne podrške. Pas mora biti dovoljno mali da bi stao na pod između vaših nogu ili ispod sedišta ispred vas, a da ne zauzima sedište drugog putnika tokom čitavog leta. Pas ne mora biti u nosiljci, ali ne sme zauzimati putničko sedište.

Vi i vaš pas ne smete sedeti u redu za izlaz u slučaju opasnosti, jer ne smete da zaklanjate prolaz ili drugo područje koje mora da bude slobodno radi lakše evakuacije u slučaju opasnosti.

Dobijanje neophodne dokumentacije za putovanje uslužnog psa

Imajte u vidu da pojedine države ne dozvoljavaju unošenje uslužnih pasa, a ograničenja se razlikuju od zemlje do zemlje. Preporučujemo vam da kontaktirate odgovarajući konzulat ili ambasadu u vezi sa procedurama koje se moraju poštovati.

Morate imati kod sebe dokument o dozvoljenom unošenju i druge dokumente za vašeg uslužnog psa ili psa za pružanje emocionalne podrške, koje zahteva zemlja koju napuštate, u koju ulazite ili kroz koju prolazite. Takođe, morate imati odgovarajuću zdravstvenu potvrdu, kao i potvrdu o primljenoj vakcini protiv besnila, koje se moraju pokazati na tranzitnom i transfernom punktu, krajnjem odredištu i gde god se putovanje prekida.

Er Srbija ne snosi odgovornost za zabranu unošenja ili tranzit kroz bilo koju zemlju vašeg psa ako ne poseduje navedena dokumenta i zdravstvene potvrde.

Vi ste u potpunosti odgovorni za povredu, bolest ili smrt vašeg psa, osim ukoliko se to ne desi usled nemara ili greške od strane osoblja kompanije Er Srbija.

Više avio-prevoznika u toku jednog putovanja (Interline putovanje)

Ukoliko putujete na letu našeg interline ili kod šer partnera, kontaktirajte njihovu službu za rezervacije da biste saznali o politici koju primenjuju kada su u pitanju uslužni psi ili psi za pružanje emocionalne podrške.

Moja ček lista

Naš cilj je da vaše putovanje učinimo što lakšim i udobnijim. Da bismo bili sigurni da ste izvršili sve neophodne i željene pripreme za putovanje, kreirali smo za vas spisak neophodnih aktivnosti. Što preciznije budete sledili naša uputstva, mi ćemo efikasnije pružiti potrebne usluge i pomoć.

U avionu - detalji vašeg boravka u avionu

Naše kabinsko osoblje će tokom leta pomoći putnicima sa invaliditetom onoliko koliko je to u njihovoj moći. Imajte u vidu da naše kabinsko osoblje ne može da nosi ili diže putnike, pomaže im u toaletu, oko obroka ili uzimanja lekova.

Specijalne usluge u avionu

Invalidska kolica u avionu

Er Srbija omogućava korišćenje invalidskih kolica u avionu na letovima u i iz SAD. Naše kabinsko osoblje je obučeno da rukuje takvim invalidskim kolicima i pružiće vam pomoć tokom ukrcavanja u avion i iskrcavanja iz njega, kao i prilikom odvoženja do i od toaleta u avionu. Molimo vas da nas obavestite tokom rezervacije karte, a najkasnije 48 sati pre poletanja, o tome da li su vam potrebna invalidska kolica u avionu.

Svi avioni naše avio-kompanije koji lete u i iz SAD opremljeni su pristupačnim toaletima koje mogu da koriste samo osobe sa invaliditetom.

Usluge u avionu

Putnicima sa invaliditetom nudimo sledeće usluge u avionu:

 • prevoz od invalidskih kolica do vašeg sedišta,
 • pomoć prilikom odlaganja i dohvatanja ručnog prtljaga, uključujući pomagala za pokretljivost i druga pomagala,
 • pomoć prilikom odlaska do i od toaleta u avionu,
 • specijalni obrok koji se mora tražiti unapred, tokom rezervacije leta,
 • ograničena pomoć prilikom obroka, kao što je otvaranje paketa u kojima je hrana, pružanje informacija o hrani i sečenje većih komada hrane,
 • periodično raspitivanje o vašim potrebama tokom leta,
 • kratko obaveštenje o bezbednosnim procedurama i rasporedu u kabini upućeno samo vama i vašem potencijalnom pratiocu,
 • efikasna komunikacija sa putnicima koji imaju oštećen vid ili sluh ili su gluvi, kako bi dobili sve informacije kao i ostali putnici (npr. o vremenu, uslugama u avionu, kašnjenju leta, izlazima za presedanje na sledeći let na odredišnom aerodromu, itd.).

Putnici sa teškoćama u učenju i smetnjama u razvoju

Putnici sa teškoćama u učenju i smetnjama u razvoju koji putuju sami moraju da razumeju bezbednosna uputstva. Naše osoblje će vas pojedinačno ukratko obavestiti o bezbednosim procedurama i ukoliko let kasni. Međutim, ako to nije moguće, naš savet je da putnik putuje sa pratiocem.

Ograničenja u pogledu sedenja u avionu

Kada nas obavestite o vašim potrebama i pomoći koju vam je neophodno ukazati, nastojaćemo da vam izađemo u susret u skladu sa vašim željama tako što ćemo vam, između ostalog, omogućiti da sedite pored vašeg ličnog pratioca ili pratioca koji brine o vašoj bezbednosti ili da sedite u redu u kome imate dovoljno prostora za vaše pomagalo za disanje ili uslužnog psa. Imajte u vidu da ne možemo da vam ponudimo sedišta u redu za izlaz zbog bezbednosnih razloga.

Ako imate problema sa pokretljivošću izvesno je da ćete hteti sedište do prolaza sa podesivim naslonom za ruke. Određeni broj sedišta u našim avionima ima podesive naslone za ruke tako da je sedište lako dostupno, a sedenje udobno.

Pomoć u avionu

Ukoliko Er Srbija utvrdi da pratilac koji brine o bezbednosti putnika nije neophodan, Er Srbija će prihvatiti procenu od strane ili u ime osobe sa invaliditetom koja se odnosi na mogućnost samostalnog putovanja. Nakon što je obaveštena o samostalnosti putnika, Er Srbija neće odbiti nijednu osobu sa invaliditetom koja putuje bez ličnog pratioca ili pod pretpostavkom da putnik može da zatraži dodatnu pomoć od avionskog osoblja.

Samostalan putnik je nezavisno lice koje može da vodi računa o svojim fizičkim potrebama tokom leta i koje ne zahteva posebnu i dodatnu pažnju osim one uobičajene koja se ukazuje svim putnicima, uz izuzetak traženja pomoći prilikom ulaska u avion i izlaska iz njega.

Lice je "samostalno" ako može samostalno da postupa u sledećim situacijama:

 • Disanje bez dodatnog kiseonika, odnosno da ne zavisi od medicinskog kiseonika.
 • Uzimanje hrane - putnik bi trebalo da može da samostalno uzima hranu. Može da se desi da kabinsko osoblje pomogne prilikom otvaranja paketa sa hranom, upoznavanja putnika sa sadržajem hrane ili sečenja većih porcija hrane.
 • Ustajanje - putnik bi trebalo da može da se kreće od invalidskih kolica u avionu do sedišta. Kabinsko osoblje ne može da podiže ili nosi putnika.
 • Upotreba toaleta - putnik bi trebalo da može da koristi toalet bez ičije pomoći. Kabinsko osoblje može da pomogone putniku do i od vrata toaleta, ali ne i unutar toaleta iz higijenskih razloga.
 • Uzimanje lekova - putnik bi trebalo da je u mogućnosti da samostalno uzima prepisane lekove i prati zdravstvene procedure. Kabinsko osoblje ne može da pruža medicinske usluge putnicima osim prve pomoći (ako je potrebno).

Lični pratilac

Ukoliko ne možete samostalno da putujete (niste u mogućnosti da samostalno vodite računa o vašim fizičkim potrebama tokom leta), u tom slučaju sa vama mora da putuje lični pratilac, koji mora da ima najmanje 16 godina, koji će brinuti o vašim potrebama.

Molimo vas da nas obavestite o tome da li možete da putujete samostalno ili ne, tako što ćete se obratiti Kontakt centru Er Srbije. Ako ste kartu kupili u turističkoj agenciji, onda vas podsećamo da o tome morate obavestiti agenciju.

Pratilac koji brine o bezbednosti putnika

Neophodno je da pratilac koji brine o bezbednosti putnika putuje sa osobom sa invaliditetom kao uslov za pružanje usluge prevoza ako Er Srbija zaključi da je takav pratilac važan za bezbednost u sledećim situacijama (ali se ne treba ograničavati samo na njih):

 • kada putnik putuje na nosilima ili u inkubatoru, njegov pratilac mora da se pobrine za zdravstvene potrebe putnika koga prati,
 • kada putnik, usled mentalnog invaliditeta, nije sposoban da razume ili adekvatno reaguje na bezbednosna uputstva kabinskog osoblja, uključujući i kratko bezbednosno uputstvo pre poletanja aviona,
 • kada putnik nije sposoban da fizički pomogne samom sebi tokom evakuacije jer je pokretljivost ozbiljno narušena, ili
 • kada putnik usled oštećenja sluha ili vida nije u stanju da komunicira sa osobljem kompanije Er Srbija kako bi bio obavešten o kratkom bezbednosnom uputstvu.

Pristup toaletima

Invalidska kolica na raspolaganju su na našim letovima za i iz SAD kao pomoć putnicima za pristup toaletima. Avioni koji saobraćaju na našim letovima za i iz SAD opremljeni su prostranim toaletima. Molimo vas da nam se obratite za dodatne informacije. Naše kabinsko osoblje nije u mogućnosti da pomogne putnicima sa korišćenjem toaleta.

Nakon sletanja - detalji o uslugama nakon leta

Nastojimo da vam putovanje s nama prođe mirno i udobno i to je cilj kome smo posvećeni. Da bismo ga ostvarili, stojimo vam na raspolaganju i nakon završetka leta bez obzira da li ste u tranzitu ili na konačnom odredištu.

Specijalne usluge na zemlji

Usluge za putnike koji koriste invalidska kolica

Osoblje na lokalnom aerodromu će vam pomoći da izađete iz aviona kada stignete na konačno odredište. Da bi vaše putovanje prošlo što udobnije i da bismo zaštitili vašu privatnost, zamolićemo vas da napustite avion nakon što to učine svi ostali putnici. Zemaljsko osoblje će vam obezbediti aeorodromska invalidska kolica do terminala na kome se preuzima prtljag, a potom do izlaza iz aerodromske zgrade.

Kada stignete do mesta za presedanje na drugi let, osoblje lokalnog aerodroma će vam obezbediti invalidska kolica i otpratiti vas do izlaza za vaš sledeći let.

Kada stignete na konačno odredište, vaša sopstvena invalidska kolica (koja su bila smeštena u delu aviona sa predatim prtljagom) će vam biti predata kada napustite avion ili prilikom preuzimanja prtljaga.

Ukoliko vaš prtljag kasni, ako je oštećen ili uništen, problem prijavite aerodromskoj službi zaduženoj za prtljag. Ako niste u mogućnosti da to sami učinite, aerodromsko osoblje koje vas prati pomoći će vam da prijavite problem.

Usluge za putnike sa oštećenim vidom ili sluhom

Kada stignete na aerodrom na kome presedate na drugi let, aerodromsko osoblje će vas otpratiti do izlaza za vaš sledeći let. Kada stignete na konačno odredište aerodromsko osoblje će vas otpratiti do terminala gde preuzimate prtljag, a potom do izlaza iz aerodromske zgrade.

Ukoliko vaš prtljag kasni, ako je oštećen ili uništen, aerodromsko osoblje koje vas prati pomoći će vam da prijavite problem službi zaduženoj za prtljag.

Bolnički i ambulantni smeštaj

Bolnički i ambulantni smeštaj, kao i organizovanje prevoza u tom pogledu odgovornost su samih putnika. Mi nismo u mogućnosti da organizujemo ambulantni i bolnički smeštaj.

Zakonska regulativa

Putnici sa invaliditetom koji putuju u avionima kompanije Er Srbija koji poleću sa američkih aerodroma ili na njih sleću, biće prihvaćeni i prevoženi u skladu sa odredbama američkog Ministarstva saobraćaja (pdf), stav 14. Pravilnika o federalnim propisima, Odeljak 382, koji je stupio na snagu 13.05.2009. godine.

Imajte u vidu da se primerak ovog Odeljka može dobiti na zahtev na svim aerodromima sa kojih polećemo za SAD, kao i na svim aerodromima širom SAD na koje sleću avioni kompanije Er Srbija.

Primerak ovog Odeljka takođe možete dobiti u odgovarajućem formatu od američkog Ministarstva saobraćaja:

Uvek nas možete kontaktirati ako naiđete na problem tokom putovanja

Ukoliko imate bilo kakva pitanja, probleme ili ste zabrinuti u vezi sa vašim putovanjem, možete da kontaktirate vašeg turističkog agenta ili direktno kompaniju Er Srbija na broj telefona 0800 111 528 (besplatan poziv ako pozivate sa fiksnog telefona sa teritorije Srbije) ili +1 (888) 390 98 47 (besplatan poziv ako pozivate sa fiksnog telefona sa teritorije SAD). Biće nam zadovoljstvo da odgovorimo na vaša pitanja, porazgovaramo o vašim potrebama i obavestimo vas o procedurama koje morate da poštujete.

Ukoliko tokom putovanja sa kompanijom Er Srbija niste bili zadovoljni uslugom, molimo vas da se obratite našoj posadi ili zaposlenima na zemlji kako bi vas doveli u kontakt sa Specijalistom za zaštitu prava putnika (Compliant Resolution Official - CRO).

Naša CRO služba je upoznata sa svim važećim propisima američke Savezne uprave za vazduhoplovstvo (Federal Aviation Administration - FAA), Ministarstva za transport (U.S Department of Transportation - DOT), Zakona o zabrani diskriminacije u vazdušnom prevozu (Air Carrier Access Act - ACAA) i Zakona o amerikancima sa invaliditetom (Americans with disabilities Act - ADA). Zaposleni naše CRO službe sa zadovoljstvom će odgovoriti na vaša pitanja i nedoumice.

Er Srbija će putniku, po potrebi, obezbediti kontakt telefonom sa Specijalistom za zaštitu prava putnika bez dodatnih troškova ukoliko isti nije na aerodromu u vreme kada putnik želi da se požali. Naša služba CRO na raspolaganju je putnicima tokom celokupnog radnog vremena aerodroma Beograd i JFK u Njujorku.

Ukoliko smatrate da Er Srbija nije postupila u skladu sa odredbama Zakona o zabrani diskriminacije u vazdušnom prevozu ili zakona 14 CFR Poglavlje 382, imate pravo da se obratite američkom Ministarstvu za transport ako želite da isto preduzme dalje korake u vaše ime.

Pritužbe i komentari na avionske usluge mogu se proslediti kancelariji odseka za Zaštitu avionskih putnika na:

Aviation Consumer Protection Division, C-75 U.S. Department of Transportation
1200 New Jersey Ave., S.E.
Washington, D.C. 20590
Dežurna linija: 202-366-2220 (24/7),
Veb stranica: https://www.transportation.gov/airconsumer.

Putnici mogu takođe uložiti žalbu Er Srbiji: