19 April 2023 Places

Ovog proleća otkrijte neistražene evropske gradove

Evropa je kao magnet za turiste koji uživaju u razgledanju Koloseuma u Rimu ili u ispijanju kafe u bašti pariskog kafea. Ako ste, međutim, raspoloženi za drugačije putovanje ovog proleća, predlažemo da krenete manje utabanim stazama i uživate u autentičnom iskustvu.

Šta je zajedničko Hamburgu, Kelnu, Marselju i Geteborgu? Sve su to evropski gradovi do kojih polećemo u maju i koji će vas zasigurno oduševiti.

Otputujte do Švedske, Nemačke i Francuske i otkrijte lepote ređe biranih destinacija Starog kontinenta.

Hamburg - lučki grad pun iznenađenja

Hamburg je grad šarenolike arhitekture, od zbijenih kuća uz stotine kanala koji teku kroz grad, do modernih poslovnih zgrada, karakteriše ga sveprisutna raznolikost.

Na obali reke Elbe smestila se filharmonija Labi, čija je zgrada pravo arhitektonsko čudo. U osnovi je obložena prepoznatljivom crvenom ciglom na koju se nastavlja stakleni deo. Taj spoj modernog i tradicionalnog je karakterističan za Hamburg. Pogled sa njenog vidikovca na luku i obližnja zdanja verovatno će vam oduzeti dah.

Obavezno posetite Minijaturnu zemlju čuda, čitav svet u malom. Ovaj muzej predstavlja ostvarenje dečačkog sna braće Brauna, blizanaca koji su, maštajući o predelima širom sveta, počeli da prave raznolike figure. Tu ćete videti najveću maketu železnice na svetu, replike pejzaža Alpa iz Austrije i Švajcarske, ali i gradova Hamburga, Rima, Venecije, Las Vegasa i mnogih drugih. Ljubitelje avijacije oduševiće prizor poletanja i sletanja aviona na minijaturnu pistu dužine 14 metara. Ako u Hamburg doletite sa nama, ta replika će vam biti poznata, s obzirom da je pravljena upravo po uzoru na hamburški aerodrom.

Pored posete muzejima i spomenicima kulture, predlažemo da se upustite u duge šetnje gradskim ulicama kako biste osetili autentični duh grada. Posetite riblju pijacu, urbani deo sa modernim prodavnicama, ali i čuvene nemačke gostionice sa izuzetnom ponudom hrane i pića.

Rezervišite avio-karte Beograd-Hamburg u svega nekoliko koraka putem našeg sajta. Pored avio-karata od Beograda do Hamburga, nudimo letove do Hamburga i iz drugih gradova, uz presedanje u Beogradu.

Geteborg – najbolje čuvana tajna Švedske

Kao drugi po veličini grad u Švedskoj, Geteborg je često u senci poznatijeg Stokholma. Ipak, Geteborg je zbog svog bogatog kulturnog nasleđa, zadivljujuće prirode i zelenih površina, kao i odličnog noćnog provoda itekako vredan posete.

Centar grada krase kanali inspirisani holandskim stilom gradnje. Zanimljiv je i podatak da u Geteborgu postoji čak 400 kilometara vodenih puteva.

Iako bogat sadržajima, taj grad se može obići i peške, ili još bolje, biciklom. Geteborg je izuzetno naklonjen biciklizmu, pa ćete duž kanala i reke Goti pronaći brojne staze za bicikliste. U gradu je saobraćaj regulisan tako da omogućava prijatnu vožnju na dva točka.

Ako tražite avanturu ili putujete sa decom, ne propustite Liseberg zabavni park, najveći tematski park u Skandinaviji. Tu su i muzeji za svačiji ukus, a mi vam preporučujemo Maritiman muzej vodenih objekata i Geteborški muzej umetnosti.

Obavezno obiđite jedno od ostrva u okviru geteborškog arhipelaga, do kojih ćete lako stići brodićem ili trajektom. Sva ostrva su bez automobila, dok vas na ostrvu Vargo očekuje autentična priroda i tu nećete pronaći ni prodavnice ni restorane.

Rezervišite avio karte iz Beograda do Geteborga, od kog vas deli oko dva i po sata leta.

Keln – biser na reci Rajni

Nemački grad Keln kroz brojne sajmove, festivale i smotre živi tokom čitave godine. Već smo pisali o tome zašto je februar najbolje vreme za posetu Kelnu, a sada vam predstavljamo i njegove glavne adute.

Kelnska katedrala je zaštitni znak grada u kom danas postoji još 11 romanskih crkava, bazilika i katedrala. One nisu samo verski objekti, već i arhitektonska čuda koja plene panoramom Kelna.

Obavezno posetite Brüsseler Platz, deo hipsterske Belgijske četvrti koja je načičkana kafićima. Inače, Keln je grad sa najvećim brojem pabova u Nemačkoj, kao i sa posebnom tradicijom ispijanja piva. Originalno kelnsko pivo Kelš toči se u cilindričnim čašama nalik epruvetama.

Jedan od deset najposećenijih muzeja u Nemačkoj je Muzej čokolade u Kelnu. To je čitav čokoladni svet u kojem posetilac može da putuje kroz 3.000 godina staru istoriju čokolade. Oduševiće vas i Buchandlung Valther Konig, jedinstvena knjižara na tri sprata koja omogućava da satima razgledate na hiljade knjiga koje za temu imaju arhitekturu, film, dizajn, modu i druge oblasti umetnosti.

Keln je od ovog proleća još bliže! Rezervišite avio-karte Beograd-Keln ili letite direktno od Niša do Kelna.

Marselj – jedan od najlepših gradova Francuske

Marselj je prava alternativa poznatim francuskim letovalištima na Azurnoj obali i pruža potpuno nesvakidašnji način uživanja u Mediteranu.

Simbol grada je Stara luka, u kojoj ćete u jutarnjim časovima sigurno videti glasne ribare kako prodaju svoj svež ulov. Na svakom koraku naići ćete na restorane u kojima možete probati različite riblje specijalitete i morske plodove.

Obavezno posetite marseljsku Operu, bilo da uživate u njenom repertoaru ili samo u pogledu na velelepno arhitektonsko zdanje. Prošetajte i „ulicom konoplja“ Rue La Canbière, čiji izgled datira iz 19. veka i koja se pruža dužinom od čak jedan kilometar.

Uživajte i u jedinstvenom šarmu četvrti La Panier, smeštenoj u srcu Marselja. To je najstariji deo grada sa uskim uličicama, oslikanim fasadama, autentičnim kafićima sa prelepim terasama i malim dizajnerskim radnjama. Biće vam potrebna kondicija za brojne stepenice koje ćete ovde zateći, ali ćete biti bogato nagrađeni pogledom na plavetnilo Mediterana.

Rezervišite avio-karte Beograd-Marselj i uživajte u čarima tog grada.

Newsletter

Subscribe and don't miss out on our special offers.

Register

Cheaper booking with your online profile! Register and get 10% off on fare prices, excluding airport taxes.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Register

Few more details in order to create a new profile

Personal details

Title

Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory

Gender

Field is mandatory

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Thanks for registering!

Check your inbox because you will soon receive a promo code with a discount for your next trip!

Forgotten Password

No worries. Just give us your email and we'll send you a link to create a new profile password.

Mandatory field

Password updated

Link for password resetting is sent to your mail