Језик:

Region:

02 November 2021 Дестинације

Викенд предах у Сарајеву

Савршена дестинација на само 300 километара од Београда

Престоница Босне и Херцеговине је по много чему јединствени град, са својом дугом, богатом историјом и традицијом коју верно негује. Град између истока и запада, град са духом, град са шмеком - само су неки од епитета којима га описују његови посетиоци. Сарајеву је тешко не вратити се након првог одласка, јер купује туристе својим шармом и невероватном мешавином култура и обичаја, а његови љубазни становници и непревазиђене ђаконије су разлог што се сви тешка срца враћају својим домовима.

Сарајево је идеална викенд дестинација за туристе из Србије. Удаљено је само 300 километара од Београда, а лет траје мање од сат времена. Ер Србија нуди својим путницима редовне поласке на релацији Београд - Сарајево. Карте за лет Београд-Сарајево се могу купити преко сајта Ер Србије, док се пријавом на Newsletter можете информисати о најновијим поласцима до омиљених дестинација и попустима на цену карата.

Сарајево - капија између истока и запада

Главни град Босне и Херцеговине је један од ретких светских престоница где је спој источњачке и западне културе толико очигледан. Штавише, он се може додирнути, а постао је једна од највећих атракција Сарајева. Сарајево сусрет култура је знак који се налази на улици Ферхадија и представља место на коме туристи могу стати, окренути се око себе на једну или другу страну и одлучити се за разгледање бечке архитектуре или уживање у турским укусима и мирисима. Овако хируршки прецизна граница је јединствена у свету и један је од разлога због кога преко пола милиона туриста годишње посети Сарајево. Делом града под османлијским утицајем господари Башчаршија, жила куцавица престонице. Центар је ноћног живота, најпопуларније шеталиште и место на коме се може наћи највише бурегџиница, кафана и посластичарница. Уз то, Башчаршија је и културно- историјски центар Сарајева. У њој се налази Себиљ чесма, последња те врсте у граду. Направљена је од дрвета и представља последњу јавну чесму из турског периода. Овде се налази и Башчаршијска џамија, Гази Хусрев- бегова џамија са музејем и чувена Сахат кула.

Гази Хусрев- бегова џамија и Сахат кула

Гази Хусрев - бегова џамија је један од најзначајнијих споменика исламске архитектуре на Балкану, а поред ње туристи могу прошетати Безистаном, маркетом на коме се могу пронаћи уникатне рукотворине, сувенири и предмети које израђују занатлије које чувају традицију. Сахат кула је висока 30 метара, видљива са сваке тачке у граду и показује време према лунарном принципу. Због тога откуцава поноћ када зађе сунце и представља велику атракцију за туристе који се први пут сусрећу са исламском културом и обичајима.

Западним делом Сарајева доминира Катедрала Срца Исусовог, римокатоличка црква коју је својевремено посетио папа Иван Павле II. Осим ове, вреди видети и Саборну цркву Пресвете Богородице, највећу православну цркву у Босни и Херцеговини, и Стару православну цркву Св. Арханђела Михајла и Гаврила, која датира из 5. или 6. века и специфична је по томе што нема фресака, а саграђена је у два нивоа. У архитектури западног дела града види се јак утицај Аустроугарске, па се посетиоци могу осетити као да шетају улицама Беча. Централни део западног Сарајева је Трг Ослобођења, на коме се налазе статуа Бранка Ћопића и споменик Мултикултуралном човеку.

Богата историја Сарајева на сваком кораку

Сарајево је дом неколико јединствених споменика. Надомак Трга ослобођења се може видети Вијечна ватра, споменик ослободиоцима Сарајева у Другом светском рату. Пламен на овом обележју непрестано гори од 1946. године.

Шетња поред Миљацке ће посетиоце водити поред неколико занимљивих грађевина и култних места. По многима најлепша зграда у Сарајеву је Академија лепих уметности, до које води мост Фестина ленте, пројекат студената Академије.

Следећа важна установа која се налази на обали јесте Вијећница, која је изгорела у рату 1992. године, да би била обновљена и стара намена јој враћена 2014. године. У близини Градске вијећнице је и Царева џамија, најстарија џамија у Сарајеву, чију је обнову финансирао сам Сулејман Величанствени.

Преко пута Вијећнице и на другој обали Миљацке налази се Инат кућа. У њој се данас налази ресторан традиционалне кухиње, а име је добила по начину на који се нашла на свом данашњем месту. Наиме, првобитно се налазила на месту Вијећнице, а власник је одбио понуду аустроугарских власти да прихвати новац како би се кућа срушила и на њеном месту изградила велелепна зграда. Да би се спор коначно решио, грађевинари су кућу морали да пребаце на другу обалу реке, циглу по циглу, а тврдоглави власник је уз то добио и новчану надокнаду.

Изнад саме реке туристима поглед привлачи Бициклиста на жици, скулптура која наизглед лебди изнад воде. Најпознатији мост на реци јесте Латински мост, посетиоцима Сарајева и локалном становништву познатији као Принципов мост, у чијој близини је Гаврило Принцип извршио атентат на аустроугарског надвојводу Франца Фердинанда, који је био повод за почетак Првог светског рата. У згради испред које је атентат извршен налази се музеј посвећен Сарајевском атентату и аустроугарској владавини над територијом Босне и Херцеговине.

Сарајево - рај за гурмане

Једна од првих асоцијација на Сарајево јесте традиционална кухиња. Док је сам град подељен између истока и запада, кухињом доминира наслеђе које сведочи о боравку Турака на овим просторима. Посетиоци могу испробати најпознатије босанске гурманлуке у неком од многих локала у Башчаршији, али се ресторани који нуде квалитетна јела могу наћи и ван срца града. Специјалитети који се не смеју пропустити јесу ћевапи у домаћој лепињи, који се служе чак и на улици. Поред тога, за доручак Сарајлије најрадије бирају бурек или сирницу, уз прелив од павлаке и ајран, традиционални турски јогурт.

Љубитељи слаткиша могу уживати у домаћим баклавама, тулумбама, урмашицама, кадаифу или парчету трилеће колача. Сарајлије су велики гурмани, па се о квалитету ђаконија не мора расправљати. Једини предмет расправе јесте место на коме се служе најбољи специјалитети од млевеног меса, јер свако има „оно своје“, омиљено.

Традиционално пиће је турска кафа, која се служи заслађена и у малим шољицама. Уз то, туристи могу уживати у оријенталном црном чају, који се пије са млеком и у великим количинама.

Ноћни живот Сарајева обилује љупким кафанама и траје до раних јутарњих сати. Гостопримство и непосредност Сарајлија је легендарна, па се излазак у овом граду често заврши са новим пријатељима, уз чашу квалитетног вина и музику. Посебна туристичка атракција јесу управо такве вечери, нарочито за оне људе који никада нису имали прилику да чују босанске севдалинке. За оне који јесу, овакав завршетак дана представља круну посете које се са уживањем присећају.

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу