Језик:

Region:

21 January 2021 Hot Spot

Топ 10 места у Београду и Србији која морате посетити

Туристички драгуљи као да се тек откривају када је Србија у питању, Београд је већ годинама једна од дестинација коју туристи посећују у великом броју , истражују и уживају у свему ономе шта Београд нуди, али по броју посета туриста остатак Србије је увек заостајао. Међутим, пракса полако показује да се и то мења, па све већи број домаћих туриста открива по први пут посебности своје земље, а како живимо у ери дигиталног доба, информације су лако доступне свима, због чега се и инострани туристи одлучују да зађу мало даље након што слете на аеродром Никола Тесла и упуте се ка центру Београда.

У одређеним местима Србије, туристичка понуда је јако богата, припремљена за долазак бројних и различитих туриста, али свакако има још много оних места која нису довољно добро истражена и представљена онима који би нешто ново волели да виде и доживе. Управо из тог разлога, набрајамо 10 места која би требало сваки туриста да посети када се нађе у Београду и Србији. И да, овог пута не говоримо само о главном граду, већ и свему ономе што целокупна Србија нуди.

1. Храм Светог Саве

Београд је скоро незамисливо посетити, а не отићи у Храм Светог Саве. До скоро, било је могуће уживати само у крипти храма, која је одузимала дах свим својим посетиоцима, због чега није било ретко видети одушевљене туристе са свих крајева света како се труде да својим фото-апаратима забележе што већи број детаља и делова крипте. Храм је коначно почео да добија свој завршни облик, када је његова унутрашњост а и спољашност у питању, а иако се његова градња упоређивала са зидањем Скадра на Бојани, ипак је крај сад већ близу и све је дошло на своје место.

Храм Светог Саве је највећи православни храм у на Балкану и један од највећих православних храмова на свету. Његова крипта је свето место колико и сама Пећка патријаршија, а туристе не може а да не одушеви величанствен мозаик, распоред фресака, мермер који се налази свуда около, због чега је ово једно од најполуларнијих локација Београда које би као туриста требало да посетите.

2. Музеј Југославије и Кућа цвећа

Савремени Београд нуди много тога, прегршт садржаја, забаве, и уживања, тако да туристима сваки туристички аранжман буде заправо кратак када увиде на који начин проводе време док бораве у српској престоници. Међутим, посета Београду није потпуна ако се нема увида у део историје који приказује како се живело на овим просторима у времену када је Србија била део Југославије, када је све било сасвим другачије.

Музеј Југославија на савршен начин чува поглед на Србију и Београд из периода Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, а лети су ту често и свирке на отвореном, које звуком подсећају баш на то време, време добро познатог ЕX-Yu рока. Поред музеја, замишљена као резиденција тадашњег председника, налази се Кућа цвећа као вечно пребивалиште Јосипа Броза Тита и његове супруге. Занимљиво је чути какав је био живот у Србији док jе Тито био на власти, видети да с великим поштовањем и данас долазе различите генерације, чак и оне рођене много после њега, да му одају почаст, али и чути бројне теорије завере о његовом животу и смрти.

3. Скадарлија

Већ је поменуто да Београд нуди узбудљив ноћни живот, по чему је познат широм Европе. Клубови, сплавови, модерне кафане, пружају провод уз све могуће жанрове музике до раних јутарњих часова. Али, посебно место када су провод, уживање и мерак у питању, пружа искључиво Скадарлија.

Скадарлија је место где се сусрећу стари и млади, домаћи и страни, Боемска четврт, у самом центру српске престонице, уз звуке тамбураша, рецитовање поезије,гурманских јела и алкохолних пића скадарлијских кафана, одржава оно најбоље из претходних векова, када су даме и џентлмени ходали овим улицама. Ако сте туриста, а заобиђете ову улицу и не задржите се у њој бар један дан или вече, сматрајте да нисте ни осетили чар Београда и да се морате вратити поново што пре!

4. Кнез Михајлова и Калемегдан

Када кренете пешачком зоном дуж улице Кнез Михајлове, сасвим је природно да наставите у смеру Калемегдана. У шетњи улицом, која је жила куцавица престонице, уз шопинг који је незаобилазан, али и звуке аутентичних гласова уличних певача, видећете и изглед града какав је некад био јер је у неспосредној близини као и у самој улици неколико примерака очуваних задужбина и дивних примера фасадних рељефа које ћете видети током шетње.

На самом крају улице је улаз у парк Калемегдан, са тврђавом у свом центру која сведочи о бројним историјским дешавањима. Ту је и незабораван видиковац са погледом на ушће Саве у Дунав, место где можете уживати у заласку сунца над Београдом.

5. Споменик Незнаном јунаку на Авали

Недалеко од центра града, налази се планина Авала коју прву угледате приликом слетања Air Serbia авионом у Београд, а на чијем врху се налазе две туристиче атракције – Авалски торањ и споменик Незнаном јунаку.

Споменик је изграђен према нацртима уметника Ивана Мештровића, по жељи краља Александра и који је желео да ода пошту свима онима који су своје животе изгубили борећи се за своју земљу у периоду од 1912. до 1918. године. Споменик је монументалан, визуелно атрактиван и често место Инстаграм љубитеља. Нажалост, на том месту је био средњевековни град Жрнов, који је потпуно уништен приликом припремања терена за изградњу споменика.

6. Планински туризам

Када смо већ код Авале, удаљимо се мало од Београда, како бисмо видели шта је то што би требало да видите када се запутите кроз Србију. Било лето или зима, планине су одлична одлука када се нађете у нашој земљи. Чак и оне нуде различите садржаје, прилагођене су различитим потребама, жељама, могућностима... Копаоник и Златибор су за све оне који ипак воле да буду на отвореном, али да имају могућност провода који је присутан и у Београду, па су као такве врло популарне и занимљиве, јер често спајају неспојиве ствари – скијање на најбољим стазама и апрес ски проводе.

Ако сте ипак неко ко више воли нетакнуту природу, уживање у погледима, без асфалта и сувишних грађевина, Тара, Златар, Голија, Гоч, Стара планина, представљају благо за вас. На тај начин можете у потпуности уживати у природи која је довољно дивља да вас одушеви, али и довољно питома да вас не уплаши.

7. Резерват природе Увац

Запутите ли се према југозападу земље, природа је све нетакнутија и лепша. Доказ томе је и резерват природе Увац који се налази на територијама општина Сјеница и Нова Варош, а све прво подсети на предивне меандре реке Увац. Међутим, свеукупна природа одушевљава, скоро у потпуности нетакнута и очувана. Осим тога, овај део Србије представља и станиште белоглавог супа, предивне птице чији распон крила достиже и 3 метра, а коју можете видети из непосредне близине.

8. Семетешко језеро

Остајемо у домену природних лепота, Семетешко језеро се налази у близини планине Копаоник и представља природни феномен. Наиме, ради се о језеру које има острвца која плутају, а највеће је дугачко чак 15 метара. Када дува јачи ветар, острва се померају, па тако и туристи могу искусити ту "вожњу" на њима. Још једна занимљивост у вези са језером јесте и то што се његова дубина не зна, будући да се ту налазе подводни извори који га пуне, а који су дубоки толико да ниједна врста мерења не може да допре до самог дна.

9. Манастири

Када дођете у Србију, онда не можете да заобиђете њену историју, традицију и бројне легенде, будући да се ради о народу и држави која вековима опстаје на овом тлу. Најбољи доказ су споменици и верски објекти, а међу њима су и манастири. Манастире би требало да посетите како због њиховог историјског, верског значаја, тако и због самог зидног сликарства, архитектуре и општег спокоја и мирнијег начина живота.

Само неки међу њима које набрајамо су Студеница, Жича, Сопоћани, Ђурђеви ступови а има их много више.

10. Ђавоља варош

Испод планине Радан, надомак Куршумлије, налази се један несвакидашњи споменик природе који већ година изазива велико интересовање свуда у свету.

Ђавоља варош је природан феномен који чине око 200 рељефних фигура, насталих вишевековним ерозивним процесима. Међутим, легенде за ово место су далеко другачије. Фигуре се налазе на две стране, левој и десној страни литице, па тако формирају две групе или, како народ каже, две "махале", Ђавољу и Паклену јаругу. Поред бројних легенди о настанку овог места, најприхваћенија је та да су фигуре заправо окамењени сватови који су кренули да венчају брата и сестру, а како би се грех спречио, Бог их је вечно окаменио. Веровали или не, уз овакво предзнање, Ђавоља варош добија једну другу димензију и другачији доживљај онима које је посете.

Списак неких места која сваки туриста након што слети авионом Air Serbia у Београд треба да посети може да буде и много дужи. Толико је природних феномена, савршених призора природе, историјских места и споменика, чак и оних из првих неколико векова нове ере, који приказују ко је и на који начин насељавао овај простор. Међутим, ово је био само један делић свега онога што би требало видети, или поново посетити.

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу