Језик:

Region:

15 November 2022 Дестинације

Салцбург – барокни град Запада који ће вас очарати

У самом срцу Европе смештен је шармантан градић Салцбург, прави доказ изреке да најбоље ствари долазе у малим паковањима.

Салцбург је познат и као родно место славног композитора Волфганга Амадеуса Моцарта. Богато културно наслеђе огледа се и у бројним фестивалима и концертима који славе музику током читаве године.

Посебну пажњу привлачи Altstadt, одлично очуван историјски центар града, који је уврштен у Унескову листу светске културне баштине. Кад се нађете у срцу Салцбурга, имаћете утисак као да сте на филмском сету.

Не зна се шта је пријатније за око – импресивна средњевековна и барокна архитектура или невероватан алпски крајолик, којим је овај град окружен.

Салцбург није велики град, али има много атракција. Након неколико дана проведених у овом граду схватићете да је ваша посета била прекратка и да треба поново да дођете.

Шта видети и које знаменитости обићи?

Дворац Хелбрун израђен је у 17. веку као летњиковац и место за забаву, а својим садржајима и данас одушевљава посетиоце. Познат је и као барокни Дизниленд јер је провод загарантован. Велику пажњу привлаче статуе које красе фонтане и рибњак, и испуштају млазеве воде у неочекиваним тренуцима и правцима. Ако путујете у Салцбург уочи Божића и Нове године, обавезно посетите овај дворац јер се његов изглед потпуно трансформише са празничном еуфоријом.

Дворац Мирабел је као из бајке. Саградио га је надбискуп Волф Дитрих фон Рајтенау у 17. веку и посветио својој жени. Одушевиће вас лепота његовог парка, уређене баште, стазе за шетњу, фонтане, али и Мермерна дворана – идеално место за венчање из снова.

Замак Хоенсалцбург се налази на узвишењу са ког се пружа величанствен поглед на цео град. До замка се на висину од 506 метара пење успињачом или, ако сте у доброј кондицији, пешке. Изграђен је 1077. године и представља један од највећих и најбоље очуваних замака у Европи. Својом упадљиво белом бојом замак доминира панорамом Салцбурга.

Широм Салцбурга, бићете у прилици да видите лик најзнаменитијег грађанина, великана класичне музике Волфганга Амадеуса Моцарта. Један од најпосећенијх музеја је Моцартова родна кућа, верно реконструисана након Другог светског рата. У стану на трећем спрату жуте куће у улици Getreidegasse 9 имаћете прилику да видите богату колекцију личних предмета композитора – инструменте, портрете и оригиналне партитуре Моцартових композиција.

Првобитно изграђена у 8. веку, Салцбуршка катедрала је током своје дуге историје неколико пута била реконструисана. Налази се у самом срцу града, и управо у њој је Моцарт крштен.

Уживајте у романтичној шетњи поред реке Салцах

На реци Салцах која дели град на нови и стари део налази се тринаест мостова, као и многобројне бицклистичке стазе и паркови. У Салцбургу се сви опуштају на травнатим обалама Салцаха, па спакујте ћебе и нешто за пикник и уживајте у природи.

Парови могу да прошетају и до Макартстег моста, где ће закључати љубавни катанац и кључ бацити у воду. Ова традиција је уобичајена и у другим европским градовима, али изненадиће вас количина катанаца које ћете видети на овом мосту.

Речно крстарење или вожња бицклом дуж обале Салцаха пружиће вам другачији поглед на знаменитости Салцбурга – као са разгледнице!

Испробајте чувене Моцарт кугле и гастрономију на аустријски начин

Аустријанци су познати по врхунском посластичарском умећу, а нарочито су поносни на Моцарт кугле. Слаткиш од марципана, пистаћа, нугата и тамне чоколаде, који носи његово име, Моцарт никада није пробао. Осмислио га је Пол Фирст, врхунски посластичар из Салцбурга, 1891. године поводом стогодишњице смрти славног композитора. Данас сви обожавају Моцарт кугле и постале су један од најпрепознатљивијих брендова Аустрије. Моцарт кугле су вероватно најбољи сувенир који можете понети кући са овог путовања, и тако уживати у слаткој симфонији и након повратка.

Кад сте већ у Аустрији, обавезно пробајте чувену аустријску Сахер торту, Tafelspitz - типично јело од говеђих шницли, са прилогом од пржених кромпира, као и Бечку шницлу, која се оригинално прави од телећег меса. Не заборавите локалне кобасице, сиреве, чорбе, вина и пива.

Директним летом Ер Србије до Салцбурга

Ер Србија вам пружа прилику да до Салцбурга стигнете директним летом по повољним ценама, и то за само два сата. Када слетите, не журите са аеродрома, већ обиђите музеј авиона Хангар 7. Управо у том музеју видећете чувени Даглас DC-6B – луксузни олдтајмер из шездесетих година прошлог века, који је некада у био у власништву наше компаније.

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу