Језик:

Region:

06 October 2021 Дестинације

Продужени викенд у Љубљани - места која не смете пропустити

Уколико тражите идеалну дестинацију на којој ћете провести три дана испуњена разноврсним садржајем, Љубљана је право место за вас. Град змајева, како га његови становници од милоште зову, својим посетиоцима нуди бајковите улице, романтична шеталишта у центру града, прегршт занимљивих музеја, нестварно зелене паркове и оазе алтернативне културе. Љубљана годинама постаје све посећенија европска престоница, а због снажног утицаја који је Хабсбуршка монархија оставила на изглед града потпуно се разликује од осталих главних градова Балкана. С обзиром на то да су све туристичке атракције сконцентрисане у уском кругу центра града, а да околина Љубљане нуди пар места за једнодневни излет, посета главном граду Словеније је идеална прилика за кратак предах између две радне недеље.

Љубљана је од Београда удаљена само сат и 25 минута лета, а авиони саобраћају шест дана недељно. Ер Србија својим путницима нуди брзу и лаку куповину карата преко сајта компаније, док пријавом на Newsletter можете први сазнати за све попусте на цене карата или нове поласке које Ер Србија уводи према вашим омиљеним дестинацијама.

Љубљана - европска престоница и љупки градић у једном

Љубљана лежи на обалама реке Љубљанице, која кроз њу протиче изненађујуће уским коритом. Баш то уско корито и обале које су јако близу једна другој кеју дају посебан шарм. Ипак, обилазак Љубљане треба започети из самог центра, са Прештерновог трга, названог по чувеном словеначком песнику. На тргу се налази спонемик Францу Прештерну и и фрањевачка црква из 17. века. Овај централни градски трг одвешће вас до Тромостовља, три моста која представљају једну од највећих знаменитости Љубљане. Мостови се налазе тик један уз други, пешачки су и дело су најпознатијег словеначког архитекте 20.века, Јоже Плечинка. Љубљана има много мостова, а поред Тромостовља, знаменити су Месарски мост, на коме ћете видети катанце заљубљених парова и скулптуре Јакова Брдара, и Змајски мост, са четири змаја раширених крила који чувају улазе на обе стране моста.

Веза између Љубљане и змајева заснива се на миту по коме је змај који је живео у околини Љубљане убијен од стране хероја грчке митологије. Од тада, змајеви су заштитници града и њихове скулптуре и мотиви се могу пронаћи на сваком кораку.

Љубљана има неколико прелепих паркова, од којих је главни градски парк Тиволи, у коме се налазе дворац Тиволи, вила Цекин и ботаничка башта. Готово цео град је својеврсни споменик Јожи Плечинку, који је оставио трага у престоницама свих бивших југословенских република. Скоро све зграде у центру Љубљане су његово дело, укључујући Националну и Универзитетску библиотеку.

Једна од најпосећенијих туристичких атракција у Љубљани јесте Љубљански дворац, где ћете сигурно провести добар део једног дана. Налази се на брду готово у самом срцу града, и до њега можете доћи пешице или жичаром. Током свог постојања, овај дворац је мењао своју намену од резиденције владара, преко војне болнице све до затвора. Данас је музеј у склопу кога можете видети затворске ћелије, чувени Луткарски музеј, виртуелни дворац, Галерију Рустика и Еразмову кулу, а на крају се попети на Видиковац и уживати у погледу на главни град Словеније.

Осетите дух града на прави начин

Одлична перспектива Љубљане и њеног живота може се добити крстарењем Љубљаницом, пошто се добар део градског метежа управо овде концентрише, а историјски споменици се пловидбом реком која пресеца град могу видети из новог угла. Уколико сте више расположени за шетњу, Трубарјева улица је најбоље место за мешање са локалним становништвом и касни ручак у неком од бројних ресторана који се у њој налазе.

Љубљана је, након добијања самосталности, постала једна од колевки алтернативне културе овог дела Европе. За посетиоце који желе да упознају ово лице града постоје две незаобилазне локације. Једна је Товарна Рог, некадашња фабрика познатих бицикала, а данас место на коме можете видети највећи скејт парк на Балкану, радове најбољих словеначких графитера, муралиста и осталих уличних уметника. Ово је део града који никада не спава, а у простору се могу видети и занимљиве уметничке инсталације. У Товарна Рогу се одржавају концерти алтернативне музике, па омиљено је место младих становника Љубљане и њених посетиоца. Друго несвакидашње културно стециште је Метелкова место, некадашња војна касарна претворена у простор са две галерије и клубом у коме наступају музичари најразличитијих праваца. Ова два простора чине Аутономни Културни Центар, институцију која је своје формирање почела 1993. године.

Како бисте у потпуности упознали град, морате пробати његову кухињу. Гастрономска сцена Љубљане изгледа као укусна мешавина целог света. Традиционална словеначка кухиња се, ипак, базира на маринираном месу и поврћу у укусним сосевима, па су специјалитети овог типа незаобилазни на менију сваког ресторана. Гурмани који Љубљану посете у периоду између јуна и октобра, сваког петка могу обићи фестивал хране Отворена кухиња, на коме учествују најбољи ресторани, винарије и пиваре из целе земље. Сви учесници фестивала своју понуду прилагођавају уличној храни, па можете пробати занимљиве специјалитете док се одмарате на кеју. Што се тиче кафића, ни са једним не можете погрешити, али ће свакако највећи утисак оставити онај на последњем спрату Неботичника, љубљанског облакодера који је у тренутку изградње, 1993. године, био највиша зграда Југославије и трећа по висини у Европи. Словенци, захваљујући утицају Аустроугарске, негују традицију квалитетне и аутентичне кафе, па ћете у већини кафића имати прилику да пробате овај напитак у сваком облику, класичан или са додацима различитих укуса.

Места за једнодневни излет у непосредној близини Љубљане

Један од разлога због којих је Љубљана идеална дестинација за продужени викенд јесте и то што ћете за тако кратко време успети да видите и њену околину. Централни положај главног града и његова добра повезаност са највећим туристичким атракцијама земље вам омогућава да, уз кратку вожњу, побегнете из градске вреве у мало мирније пределе. Нека од тих места могу бити језера Блед и Бохињ, са љупким острвцима, црквицама и традиционалном архитектуром, чувена пећина Постојна са спектакуларним пећинским украсима или градићи попут Крања и Скофја Лока. До ових дестинација можете стићи изнајмљеним аутомобилом, организованим туристичким превозом или средствима јавног саобраћаја.

Мало другачије искуство вам може пружити винска тура - обилазак винског региона и долине Випава. Овај обилазак почиње из града Випавски Криж, својевремено најмањег града Хабсбуршке монархије. Историју ове долине обележили су турски освајачи, Наполеонови војници, па чак и Леонардо Да Винчи. На путу кроз винограде прелази се преко реке Випаве и једног од њених бројних мостова, због које је ова долина названа „Словеначком Венецијом“. Као неке од станица винске туре издвајају се и Плечник, споменик палим борцима у рату у ослободилачким ратовима и вила Земоно, најбоље очувана ренесансна грађевина у Словенији. Након обиласка уз водича, винска тура се завршава у у подруму замка, у коме ћете имати прилику да дегустирате најквалитетнија словеначка вина.

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу