Језик:

Region:

11 January 2023 Дестинације

Хановер - мање познати туристички драгуљ Немачке

Хановер је једна од најбоље чуваних тајни Немачке која пријатно изненади сваког ко је открије.

Тај град још увек није постао мејнстрим туристичка дестинација попут Берлина, Минхена или Келна. Друштвене мреже нису преплављене сликама главних знаменитости Хановера, па вам оне неће изгледати познато кад их први пут видите уживо. Зато је путовање у Хановер права авантура где је осећај открића новог загарантован.

А сад мало чињеница о Хановеру. Немачка је подељена на покрајине, а Хановер је највећи град у Доњој Саксонији. Има око 516.000 становника и познат је као центар универзитета, сајмова, технолошких иновација, културе, али и одлично место за шопинг. Један је од најзеленијих градова Немачке.

Од рибарског села на обали реке Лајне развио се у важан индустријски, пословни и туристички центар. Овде послују Volkswagen, Continental, VHV и многи други.

Хановер је под утицајем океанске климе, има повољније време и блаже зиме него градови на југу Немачке, па га можете обићи у било које годишње доба. Кроз бројне сајмове, фестивале и смотре, град живи читаве године.

Ер Србија лети директно до Хановера! Резервишите авио карте Београд – Хановер и за само два сата удобног лета стигните у главни град Доње Саксоније.

Шта никако не смете пропустити уколико сте први пут у Хановеру?

Није лако истаћи тек неколико знаменитости у Хановеру јер тај немачки град обилује понудом за свачији укус. Оно што свакако помаже у обиласку је хановерска “црвена нит”, линија исцртана по улицама и тротоарима које туристе води поред свих најважнијих атракција, а чак 36 њих се налази на листи.

Стари град Аltstadt – путовање кроз историју

За стари део Хановера или Altstadt испоставиће се да није толико стар – као и већи део града, и он је претрпео последице Другог светског рата. Данашњи Altstadt је знатно мањи од некадашњег и садржи тек неколико очуваних фасада из старих времена, али је задржао атмосферу старе Немачке у којој ћете уживати.

Кад се уморите од шетње и разгледања, пронађите предах у кафеима и ресторанима где можете испробати локална пива, као и чувене кобасице у кари сосу.

Врт Herrenhausen

Herrenhausen је зелено пространство које је састоји од четири величанствена врта различита по стилу и садржајима: Велики врт, Berggarten, Georgengarten и Wеlfengarten. Прави је драгуљ Хановера и барокно ремек-дело чија се лепота може упоредити са француским Версајем. Током летњих месеци Herrenhausen постаје спектакл са бројним фестивалима, међународним такмичењем у ватромету и концертима. Обавезно обиђите и фонтану са највишим водоскоком на свету, чак 35 метара ка небу. Berggarten је дом једне од највећих колекција орхидеја у Европи, док је Wеlfengarten седиште Универзитета Лајбниц.

Нова градска кућа

Један од најпрепознатљивијих симбола Хановера је Neues Rathaus, односно Нова градска кућа. Грандиозан комплекс, подигнут на око 6.000 букових шипова почетком XX века, сведочи о бурној историји града. У Градској кући налазе се четири минијатурна модела града која показују како је Хановер изгледао 1689, 1939, 1945. године, као и данас. Кроз овај својеврсни времеплов доживећете прошлост Хановера, нарочито у време Другог светског рата. Лифт у оквиру овог здања довешће вас до видиковца са панорамским погледом на цео град. Саветујемо да пораните јер је то место на мети туриста управо због погледа који одузима дах.

Дворац Marienburg

Дворац Marienburg је вероватно најромантичнији рођендански поклон свих времена. Краљ Џорџ V, последњи краљ Хановера, даровао га је својој супрузи Марији за њен 39. рођендан. Иако је краљ био слеп, имао је јасну визију какав замак жели да створи.

Како је краљ убрзо био протеран у егзил од стране Пруса, замак није био изграђен до краја и то све до 2004. године када су потомци краљевске породице поново оживели то здање као из бајке.

Музеј Доње Саксоније

У Хановеру постоји преко 40 музеја, а наша препорука је Музеј Доње Саксоније. Смештен насупрот Нове градске куће, музеј поседује богату збирку артефаката од XII па до XX века, а импресивне су археолошка и етнолошка колекција са примерцима рептила и птица.

Језеро Maschsee

Вештачко језеро Maschsee, смештено у самом срцу Хановера, право је место за шетњу, одмор, пловидбу, а лети и за купање. Хановер је познат и као рај за бициклисте јер бициклистичких стаза има свуда, а једна се пружа и поред језера.

Црква Светог Егидија

Црква Светог Егидија оставља посебан утисак и редак је призор у Хановеру. Некада најлепши симбол Хановера, црква је готово уништена током бомбардовања 1943. године, а њена лепота је затрпана рушевинама. Једна је од малобројних грађевина која није реконструисана у послератним годинама, већ стоји као подсетник на трагедију рата.

Еilenriede и Тiergarten

У Хановеру важи правило да сте у сваком моменту на 10 минута пешке од неке зелене површине, било да је реч о парку, језеру или шуми коју можете пронаћи усред града. Еilenriede су “зелена плућа” Хановера, највећа градска шума у Европи, величине као два Централ парка у Њујорку. Ово је место где можете пронаћи предах од градске гужве, али и наићи на лисицу или јелена. Посетите и Тiergarten, шуму из XVII века која је некада служила за лов, а данас је дом бројних животиња и ретких птица.

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу