Air Serbia

Politika kolačića

Korišćenjem našeg veb sajta www.airserbia.com saglasni ste da možemo da sačuvamo kolačiće i IP adrese i da im pristupimo, da koristimo druge metode za prikupljanje podataka o korišćenju veb sajta i poboljšamo vaše iskustvo na mreži

Er Srbija a.d. Beograd (dalje: Er Srbija) je akcionarsko društvo za vazdušni saobraćaj i nacionalni prevozilac Srbije. Vebsajt www.airserbia.com je u vlasništvu i njime upravlja Er Srbija. Er Srbija je odgovorna za obradu svih ličnih podataka koje navedete prilikom rezervacije/kupovine avionske karte i podleže relevantnim zakonskim odredbama u svim zemljama koje imaju regulativu vezanu za zaštitu ličnih podataka.

Usled nedavnih promena u zakonu, svi veb sajtovi koji su aktivni širom određenih delova Evropske unije moraju da dobiju pristanak za korišćenje ili čuvanje kolačića (ili sličnih tehnologija) na vašim računarima ili mobilnim uređajima. Ova politika kolačića pruža vam jasne i relevantne informacije o kolačićima koje koristimo i o razlozima za njihovo korišćenje.

Ovom politikom se ne uređuje prikupljanje i upotreba informacija prikupljenih putem veb sajta www.airserbia.com. Za pregled politika o zaštiti privatnosti koje se primenjuju na korisnike veb sajta Er Srbija, pogledajte našu Politiku zaštite privatnosti.

Molimo vas da nam se obratite za dodatne informacije o ovoj politici ili ako vam je neophodan detaljan spisak svih kolačića koje koristi naš veb sajt.

 • Vaš pristanak

  Time što nastavljate da koristite naš veb sajt slažete se sa tim da možemo da postavimo kolačiće na vaš računar kako bismo analizirali način na koji koristite naš veb sajt. Molimo vas da pažljivo pročitate ovu politiku kolačića kako biste saznali detaljne informacije o podacima koje prikupljamo kada koristite ovaj sajt.

  Ukoliko ne želite da prihvatite kolačiće u pogledu vašeg korišćenja ovog veb sajta, morate da prestanete da ga koristite.

 • Šta je kolačić?

  Kolačići su male datoteke koje se postavljaju na vaš računar preko veb sajtova koje posetite ili određenih poruka e-pošte koje otvorite. Njihova upotreba je široko rasprostranjena kako bi veb sajtovi mogli pravilno da funkcionišu i kako bi njihovi vlasnici mogli da dobiju poslovne i marketinške informacije.

  Kolačići koje koristimo na veb sajtu Er Srbije pomažu nam da vam obezbedimo bolje iskustvo na mreži, pamte vaše parametre i pomažu nam da poboljšamo sajt. Time što pristupate našim veb sajtovima slažete se da se ova politika kolačića primenjuje kad god pristupite veb sajtu Er Srbije, nezavisno od uređaja koji koristite.

 • Koje lične informacije prikupljaju kolačići?

  Uopšteno, kolačić sadrži tekstualni niz koji sadrži informacije o pregledaču. Za rad nije neophodno da kolačić prepozna odakle ste, on samo treba da zapamti vaš pregledač.

  Neki kolačići koje koristimo mogu da čuvaju informacije o vama koje su ličnije prirode. Ipak, takve informacije se čuvaju samo ako ste ih vi sami objavili na našem veb sajtu.

 • Da li mogu da povučem svoj pristanak?

  Nakon što ste nam dali pristanak u pogledu korišćenja kolačića, na vašem računaru ili uređaju biće sačuvan kolačić koji ovo podešavanje pamti za naredni put. Ovo prestaje da važi nakon određenog vremena (u svakom slučaju u periodu od 13 meseci). Ukoliko u bilo kojem trenutku želite da povučete svoj pristanak, biće potrebno da izbrišete kolačiće preko podešavanja u internet pregledaču. Za dodatne informacije o brisanju ili blokiranju kolačića posetite aboutcookies.org

 • Kako mogu da isključim kolačiće?

  Internet pregledači vam omogućavaju da promenite podešavanja u vezi sa kolačićima. U vašem internet pregledaču data podešavanja se najčešće nalaze u meniju "Opcije" (Options) ili "Parametri" (Preferences). Dole navedene veze mogu biti od pomoći ako želite bolje da razumete podešavanja. Ili, za dodatne informacije treba da iskoristite opciju "Pomoć" (Help) u svom internet pregledaču.

  Podešavanja kolačića u Internet Explorer-u
  Podešavanja kolačića u Firefox-u
  Podešavanja kolačića u Chrome-u
  Podešavanja kolačića u Safari-ju

 • Kada koristimo kolačiće?

  Er Srbija koristi kolačiće na veb sajtu www.airserbia.com za sledeće potrebe.

  Tehnički razlozi

  Kolačići se koriste iz tehničkih razloga kako bi se omogućio efikasan rad veb sajta www.airserbia.com. Na primer, kako bi se:

  • održala ravnoteža saobraćaja na veb sajtu a naši korisnici dobili koherentne i pouzdane usluge;
  • saobraćaj ograničio na ključne delove veb sajta da bi se održali nivoi efikasnosti rada;
  • sačuvalo vaše prihvatanje Politke zaštite privatnosti, politike kolačića i uslova i odredaba za korišćenje veb sajta bez kojih neće biti odobren pristup veb sajtu www.airserbia.com;
  • obezbedilo vaše povezivanje sa odgovarajućom uslugom na našem veb sajtu, kada vršimo izmene načina na koji veb sajt radi;
  • korisnici usmerili ka specifičnim primenama neke usluge, ili ka specifičnim serverima.

  Lakoća upotrebe

  Kolačići se koriste kako bi korisnici mogli lakše da upotrebljavaju veb sajt www.airserbia.com. Na primer, za:

  • pamćenje informacija koje ste uneli u obrasce za poručivanje prilikom navigacije kroz različite stranice u toku sesije mrežnog pregledača;
  • pamćenje roba i usluga koje ste poručili kada dođete do stranice potvrde kupovine;
  • identifikaciju vašeg prijavljivanja na našem veb sajtu;
  • pamćenje primenjenih postavki, kao što je izgled, veličina teksta, parametri i boje;
  • pamćenje podatka da li smo vas već pitali da li želite da popunite anketu;
  • prikaz vašeg prijavljivanja na veb sajtu.

  Praćenje

  Kolačići se koriste za prikupljanje statističkih podataka o tome kako korisnici upotrebljavaju naš sajt. Na primer, za:

  • prikupljanje povratnih informacija o zadovoljstvu korisnika putem ankete na našem veb sajtu;
  • dobijanje uvida u to kako posetioci koriste veb sajt tako da možemo da ga poboljšamo u smislu njegove upotrebljivosti.

  Ciljanje

  Kolačići za "ciljanje" su povezani sa uslugama koje pružaju treće strane, kao što je dugme "Like" i "Share". Treće strane pružaju ove usluge u zamenu za prepoznavanje da ste posetili našu veb stranicu.

  Povezivanje sa društvenim mrežama poput Fejsbuka može dovesti do toga da one koriste informacije o vašoj poseti kako bi na drugim veb sajtovima usmerile oglašavanje na vas.

  Kolačići pružaju agencijama za oglašavanje informacije o vašoj poseti tako da one mogu da vam ponude oglase koji bi vas zanimali.

  Svim ovim kolačićima upravljaju treće strane, a za dodatne informacije možete da pogledate obaveštenja o privatnosti na veb sajtovima samih trećih strana.

  Time što koristite naš sajt prihvatate upotrebu kolačića za "ciljanje". U nekim slučajevima prihvatanje ovih kolačića predstavlja uslov za korišćenje veb sajta; dakle, ukoliko ih onemogućite/blokirate ne možemo da garantujemo kako će naš sajt funkcionisati.

  Možete da izaberete da trajno budete isključeni iz ovakvog tipa oglašavanja tako što ćete posetiti http://www.networkadvertising.org/choices

 • Google analitika

  Ovaj veb sajt koristi Google analitiku (Google Analytics), analitičku uslugu na mreži koju pruža korporacija Google Inc. (u daljem tekstu „Google”).

  Google analitika koristi kolačiće, tekstualne datoteke koje se postavljaju na vaš računar, kao pomoć pri analizi načina na koji korisnici upotrebljavaju veb sajt. Informacije koje kolačić prikupi u vezi sa vašom upotrebom veb sajta (uključujući vašu IP adresu) Google prenosi i čuva na serverima u Sjedinjenim Američkim Državama. U slučaju aktivacije skrivanja IP adrese Google skraćuje/skriva poslednji oktet IP adrese za države članice Evropske unije kao i za druge strane u sporazumu o Evropskom ekonomskom prostoru. Samo u izuzetnim slučajevima, puna IP adresa se šalje Google serverima u SAD-u u okviru kojih se skraćuje. U ime dobavljača veb sajta, Google koristi date informacije za potrebe procene vaše upotrebe veb sajta, za pripremu izveštaja o aktivnosti na veb sajtu za operatore veb sajtova, a dobavljačima veb sajtova pruža druge usluge u pogledu aktivnosti na veb sajtu i upotrebe interneta. Google neće dovesti u vezu vašu IP adresu ni sa jednim drugim podatkom u vlasništvu Google-a. Možete da odbijete korišćenje kolačića tako što ćete izabrati odgovarajuća podešavanja na vašem pregledaču. Međutim, ako to učinite nećete moći da koristite sve funkcije ovog veb sajta.

  Za dodatne informacije o kolačićima Google analitike, pogledajte stranice Google-a koje se odnose na pružanje pomoći i politiku zaštite privatnosti: Politika zaštite privatnosti Google-a i Pomoć Google analitike

  Google je razvio dodatni program za pregledač za Java Script Google analitike kojim se ona isključuje (ga.js, analytics.js, dc.js). Ukoliko želite da budete isključeni iz Google analitike, možete da preuzmete i instalirate dodatni program za svoj mrežni pregledač. Za dodatne informacije, kliknite ovde