Air Serbia

Општи здравствени услови и услови за труднице

Наша жеља је да вас безбедно и удобно превеземо до одредишта. Понекад, међутим, путовање ваздушним превозом може донети и одређене проблеме.

Како бисте избегли нежељене промене планираног путовања и озбиљне здравствене последице, потребно је да предузмете одређене мере предострожности и да проверите своје здравствено стање пре поласка на пут.

Здравствено уверење

Здравствено уверење је неопходно уколико (је) путник:

Путницима који не спадају у горе наведене категорије обично није потребно здравствено уверење, међутим, уколико сте у недоумици потражите савет од Медицинског центра Ер Србије.

Како бисте избегли нежељене промене планираног путовања и озбиљне здравствене последице, будите опрезни уколико планирате да путујете после операције или прележане болести. Молимо вас да се консултујете са својим доктором пре него што резервишете место, како бисте били сигурни да сте у стању да путујете авионом.

Детаљна Здравствена упутства за путовање авионом (pdf) ближе ће вас упутити колико би најмање времена требало да прође пре него што пођете на пут, као и да ли је потребно да нас обавестите о свом здравственом стању.

Здравствено уверење и MEDIF образац

Авио-компаније користе MEDIF образац како би утврдиле којим путницима је потребна посебна помоћ и који морају имати здравствено уверење. Образац се састоји од два прилога: Прилог 1 (Информације за путнике којима је потребна посебна помоћ) и Прилог 2 (Информације за путнике који морају имати здравствено уверење).

Здравствено уверење је обавезно, а исто издаје Медицински центар Ер Србије (ASMC). ASMC може тражити додатне информације пре коначног одговора на захтев. Веома је битно да сазнамо каква врста неге је путнику потребна током лета.

MEDIF образац можете предати у најближој пословници Ер Србије или га послати е-поштом на special.assistance@airserbia.com минимум 48 сати пре полетања, заједно са важећим лекарским уверењем на енглеском које ће вам издати ваш лекар.

Све рубрике MEDIF обрасца морају бити попуњене, потписане и датиране. Непотпуни обрасци неће бити узети у разматрање.

Након што ASMC изда одобрење, бићете обавештени и ваша резервација ће бити измењена. Ако сте резервисали карту у путничкој агенцији, представници агенције ће вас контактирати.

Ер Србија мора без одлагања бити обавешена о свим променама вашег стања пре пута. У случају наглих промена вашег стања које наступе током путовања, тражићемо да нам доставите још један MEDIF образац како бисмо се уверили да сте у стању да наставите путовање.

Процена ваше способности да путујете авионом заснива се на међународно признатим критеријумима које утврђује Светска здравствена организација.

Здравствено уверење нећемо тражити као услов за прихват на лет од путника који већ поседују уверење о инвалидитету, осим у следећим случајевима:

Поседовање здравственог уверења може бити корисно и из безбедносних разлога. Стога светујемо да понесете здравствено уверење или другу екивалентну документацију и у случају да:

Преузмите MEDIF образац & Упутство за лекаре

Специфична здравствена стања

Труднице

Ако сте у другом стању и осећате се добро, путовање авионом не би требало да вам представља напор. Ипак, због вашег здравља и здравља ваше бебе, у касној трудноћи нећете моћи да путујете на нашим летовима.

Под условом да немате компликације у трудноћи, можете да летите до краја 36 недеље трудноће (у случају да ћете постати мама једне бебе), одосно до краја 32 недеље (у случају да ћете постати мама близанаца, тројки итд).

Ако је ваша трудноћа стара 28-36 недеља, потребно је да нас обавестите да сте у другом стању већ приликом резервисања карте.

Када путујете у периоду од 28. до 36. недеље трудноће потребно је да прибавите и оверену потврду лекара о старости трудноће и очекиваном датуму порођаја. Потврда мора бити издата најраније у 28. недељи трудноће. Потребно је да је покажете приликом чекирања на аеродрому и морате је имати код себе у случају да је члан посаде у току лета затражи на увид.

Иако није забрањено, не препоручујемо вам путовање авионом у првих седам дана након порођаја. Такође се не препоручује да здраве, новорођене бебе путују авионом у првих седам дана након рођења.

На вашем путовању између Београда и Њујорка, наша Sky Au Pair дадиља пружа помоћ породицама које путују са децом. Она је ту да анимира децу играма и активностима или да пружи помоћ родитељима приликом спремања деце за спавање.

Више о Sky Au Pair дадиљи →

Ношење лекова на пут авионом

Саветујемо да лекове спакујете у ручни пртљаг, по могућству у оригиналном паковању, заједно са рецептом или упутством вашег лекара о томе које лекове (укључујући генеричке називе лекова) узимате, за које здравствене поремећаје, као и преписане дозе истих. Ово је неопходно да би се избегли проблеми на царини и како бисте ви били сигурни да ће вам одговарајући лекови/средстава бити при руци (нпр. ињекције). Молимо вас да се распитате о томе које лекове можете, а које не смете унети у земљу у коју путујете.

Уколико имате било какве здравствене проблеме, саветујемо да посетите свог лекара пре пута и предузмете све што је потребно како би ваше стање било под контролом. Прибавите и одговарајуће путно осигурање, које покрива међународна путовања.

Уколико је лекове које носите неопходно држати на хладном месту, молимо вас консултујте фармацеута о могућим алтернативама, јер авио-компанија није у могућности да држи лекове у фрижидеру током лета.

Алергије на храну

Специјални оброци су у понуди само на летовима између Београда и Њујорка. Можете наручити специјални оброк када резервишете место на лету преко airsernia.com, Контакт центра или у пословници Ер Србије. Да бисте изабрали оброк који вам највише одговара, молимо вас погледајте целокупну понуду специјалних оброка и састојака од којих су спремљени. Уколико имате алергијске реакције на одређену храну или морате да се придржавате посебног режима исхране из здравствених разлога, можемо вам обезбедити специјалан оброк без алергена као што су плодови мора, млечни производи и глутен. Можете проверити етикету на паковању или се консултовати са посадом како бисте добили више информација о састојцима оброка.

Ако са собом на лет носите прехрамбене намирнице, саветујемо да то буду дуготрајни производи. Нећемо бити у могућности да загревамо или расхладимо храну коју понесете са собом. Пре него што понесете прехрамбене производе на пут, молимо вас да се упознате са домаћим законима земље кроз/у коју путујете о храни која се сме у исту уносити.

Нажалост, не можемо гарантовати да окружење за превоз наших путника не садржи ни трагове кикирикија. Неки производи који се служе на лету могу садржати орашасте плодове или састојке који садрже кикирики. Увек имајте на уму да други путници могу унети сопствену храну у авион. Чинимо све што је у нашој моћи да применимо све препоруке IATA-е како би ваш лет протекао што је могуће пријатније.

Уколико патите од озбиљних алергијских реакција, саветујемо да се консултујете са својим лекаром о потенцијалном ризику и начинима да исти сведете на минимум пре него што резервишете место на лету.

Путници којима прети опасност од анафилактичког шока морају у свом пртљагу понети аутоињектор (нпр. EpiPen) или сет за ињекцију и бити сигурни да су они или њихов пратилац спремни и способни да дају ињекцију, као и здравствено уверење или упутство лекара издато највише 3 месеца пре датума путовања, којим се потврђује њихова потреба за коришћењем аутоињектора. Путник је дужан да поменуто здравствено уверење или упутство лекара покаже авиокомпанији.

Саветујемо да и посаду и путнике који седе поред вас обавестите о својој алергији, како би могли да вам пруже помоћ у случају нужде. Лекови које користите морају бити смештени на месту одакле ће их особе које вам помажу лако узети. Предлажемо да их ставите у џеп на наслону седишта испред вас. Уколико путујете са члановима породице, пратиоцима или пријатељима, они би требало први да вам пруже помоћ. Када путујете сами, наруквица са назначеним здравственим стањем ће нам помоћи да вам ефикасније пружимо помоћ.

Вакцине

Молимо вас да пре поласка на пут проверите да ли су за земљу у коју путујете предвиђене одређене вакцине. Детаљније информације о земљама у које путујете и медицинским условима можете наћи на интернет страници IATA Travel Centre.

Дијабетес

Путницима који пате од дијабетеса није потребно здравствено уверење када лете са Ер Србијом. Међутим, уколико сте дијабетичар можда ће вам бити потребан посебан оброк за дијабетичаре током лета. Молимо вас, имајте на уму да овај специјални оброк као и остали специјални оброци су доступни, без наплате, само на летовима које обавља Ер Србија између Београда и Њујорка. Генерално, сви специјални оброци су доступни, уз наплату, на ЈУ летовима који трају више од 80 минута. Молимо вас да нас обавестите о вашим захтевима у вези са оброком за дијабетичаре најмање 48 сати пре полетања или приликом резервисања места. За више информација, молимо вас да посетите линк.

Уколико у ручном пртљагу носите лекове или ињекције, потребно је да при себи имате лекарско уверење. Тако ћете избећи могуће проблеме и непријатности приликом безбедносне контроле. Уколико будете принуђени да се обратите лекару и/или да примите терапију у иностранству, ваша медицинска документација може помоћи да вам лекар препише терапију или да се сходно томе прилагоди доза инсулина коју примате.

Путницима који морају да приме инсулин током лета саветујемо да исти носе у ручном пртљагу, у одговарајућем паковању. Инсулин би требало држати у фрижидеру мада то није неопходно током лета. Инсулин, међутим, не би требало држати на температури на којој може доћи до замрзавања, јер би изгубио своја лековита својства. Стога би инсулин требало носити у ручном пртљагу у торби за одржавање температуре или у претходно расхлађеној амбалажи. Саветујемо да на пут понесете двоструко више лекова и медицинског материјала него што вам је потребно. Тако ћете бити сигурни да код себе увек имате количину довољну за редовну терапију.

Путовање у друге временске зоне може скратити или продужити уобичајено трајање дана и може захтевати прилогођавање инсулинске дозе. Када путујете ка западу, дани су дужи. Посаветујте се са вашим лекаром о евентуалном додатном оброку и дози инсулина. Уколико, пак, путујете на исток, дани су краћи и вашу дозу инсулина би требало прилагодити томе. Здравствено уверење (MEDIF) је обавезно за нестабилна стања или у случају да сте недавно боравили у болници. Путници који пате од дијабетеса који је под лекарским надзором могу безбедно путовати авионом било куда уколико пут испланирају на одговарајући начин и о истом се посаветују са својим лекаром.

Уколико путник жели да седи близу тоалета како би имао приватност док прима инсулин, учинићемо све што можемо како бисмо му изашли у сусрет ако нас обавести унапред.

Путничка тромбоза

Дужи периоди седења током дугих летова могу успорити циркулацију у ногама путника. То може повећати ризик од стварања угрушака крви у венама, што је познато и као путничка тромбоза.

Путничка тромбоза се манифестује боловима односно отицањем ногу током путовања, па чак и неколико недеља касније. Углавном се јавља у доњем делу тела односно у ножним венама и познато је као дубока венска тромбоза (DVT). Понекад може довести до веома озбиљних и по живот опасних ситуација уколико се угрушак одвоји и дође до плућа изазивајући плућну емболију.

Да бисте спречили настанак тромбозе, уносите довољне количине воде и смањите конзумирање алкохола и пића која садрже шећер и кафеин. Крећите се кад год можете, истежите се и док седите повремено радите вежбе за стопала и зглобове.

Консултујте свог доктора уколико имате било какве трајније здравствене проблеме као што је недавни хируршки захват, поремећај згрушавања крви или тромбозу дубоких вена (DVT). Можда ће за вас бити неопходно ношење компресивних чарапа или узимање превентивне антикоагулационе терапије.

Преносиве болести

Преносива болест је инфективна болест која се може пренети непосредним контактом са зараженом особом, њеним телесним течностима или другим секундарним начином. Особа са инвалидитетом, која има преносиву болест или инфекцију биће примљена на лет уколико њено стање не представља непосредну опасност за здравље или безбедност других.

Непосредна опасност тумачи се као озбиљан ризик за здравље и безбедност других која не може бити уклоњена изменом пословне политике, праксе или процедура, нити употребом додатних помагала или услуга.

Особа са заразном болешћу може, међутим, бити примљена на лет уколико поседује уверење да се болест или инфекција неће ширити у редовним околностима током лета. Здравствено уверење мора садржати све услове или мере предострожности који морају бити задовољени односно предузете како би се спречило ширење болести односно заразе. Уколико није могуће обезбедити да упутства наведена у здравственом уверењу буду примењена, путнику може бити ускраћено укрцавање на лет. У том случају, путник има право да одложи путовање најдуже 90 дана, с тим да касније путује по истој цени или да добије накнаду за неискоришћене летове. У сваком појединачном случају донећемо објективну одлуку на основу стручног медицинског знања или на основу расположивих доказа.

Детаљна Здравствена упутства за путовање авионом (pdf) ближе ће вас упутити колико би најмање времена требало да прође пре него што пођете на пут, као и да ли је потребно да нас обавестите о свом здравственом стању.

Астма

Путницима који пате од астме није потребно здравствено уверење за путовање авионом. Саветујемо да своју терапију понесу са собом у ручном пртљагу.

Уколико им је потребна терапија кисеоником, обавезно је здравствено уверење на основу MEDIF обрасца, као и лекарско уверење које наводи да је путник у стању да путује авионом.

Преломи

Из безбедносних разлога, путници са гипсом изнад колена морају путовати на носилима. Алтернативно, можемо вам предложити да платите додатно седиште или да путујете Бизнис класом уколико вам је потребно више простора за ноге.

С обзиром на могућност задржавања ваздуха испод гипса, пожељно је да гипс који је стављен 24 до 48 сати пре путовња буде из два дела како би се избегло болно отицање екстремитета, поготову током дугих летова. Путници са гипсом морају обавезно поседовати здравствено уверење.

Носила

Путници који нису у стању да заузму седећи положај током полетања и слетања морају путовати на носилима. Путнике на носилима мора пратити бар један медицински пратилац који ће се старати о путниковим потребама током целог лета.

Пратиоци који немају везе са путниковим здравственим стањем могу путовати са путником на носилима само уколико није неопходна пратња квалификоване медицинске сестре или лекара. Неопходност пратње од стране здравствених радника мора бити наведена у здравственом уверењу.

Путници на носилима могу бити примљени само у економску класу, где је за ове потребе предвиђено девет места.

Они који путују на носилима морају имати MEDIF здравствено уверење. Потреба за овом услугом мора бити најављена најмање 72 сата пре полетања.

Путници са пејсмејкерима

Пре поласка на пут, требало би да се консултујете са својим доктором о безбедносним процедурама и другим могућим ризицима. Путници који имају пејсмејкер морају показати здравствено уверење које садржи наводе о њиховом стању на пунктовима безбедносне провере.

Роњење и путовање авионом

Роњење, поготову дубоко роњење уз коришћење ронилачке опреме, данас је веома популаран спорт. Зато је битно упознати се са ефектима комбинације путовања авионом и роњења, јер су такви путници изложени већем притиску. Ефекат промене надморске висине и последични пад притиска већи су ако особа путује авионом убрзо након ронилачких активности. Путници који су ронили непосредно пре пута би требало да сачекају бар 24 сата пре поласка на пут авионом.

Када планирате одмор који укључује роњење, било би добро да дан пре путовања не роните.

Обавеза раније најаве

Осим у доле наведеним случајевима, Ер Србија можда неће захтевати од путника који су лица са инвалидитетом да је унапред обавесте о својој намери да путују нити ни о сопственом инвалидитету као услов за пријем на лет.

Путник са инвалидитетом можда ће морати да обавести Ер Србију 48 сати унапред и да пријаву на лет обави раније уколико жели да добије следеће услуге:

И у случају да путник не испуни услове о ранијој најави и пријави на лет, Ер Србија ће уложити све разумне напоре како би изашла путнику у сусрет без ометања реда летења.

Уколико лице које иначе важи за особу са инвалидитетом раније најави своје путовање Ер Србији, а затим буде приморано да пређе на лет другог превозиоца услед отказивања или кашњења првобитног лета, запослени Ер Србије ће путнику помоћи са променом лета. То може укључивати, без ограничења, помоћ око резервације места и издавања карте, пружање услуга превоза на земљи до друге авиокомпаније и/или помоћ у прибављању одговарајућих услуга од друге авио-компаније.

Када путујете у иностранство, распитајте се о домаћим здравственим прописима земље у коју путујете. Детаљне информације о питањима везаним за здравље можете наћи на интернет страницама World Health Organization, U.S. Centers for Disease Control and Preventionн или European Centre for Disease Prevention and Control.

Контакт

Уколико имате било каква питања у вези са вашим путовањем, молим вас да контактирате вашу путничку агенцију или директно Ер Србију. Биће нам задовољство да одговоримо на ваша питања, поразговарамо о вашим потребама и обавестимо вас о процедурама које морате да поштујете.
Контактирајте Ер Србију →

Путовање другим авио-компанијама

Уколико путујете летом једног од наших интерлајн или кодшер партнера, могу важити другачија, односно њихова правила и процедуре, те вас молимо да се распитате непосредно код превозиоца којим ћете путовати.