Air Serbia

Путници са инвалидитетом

Побринућемо се да ваше путовање авионом буде безбедно и удобно.

Како бисмо могли да вам потврдимо резервацију, неопходно је да одредимо којој категорији путника припадате. Било да је умањена способност кретања урођена, последица физичке онеспособљености (трајне или привремене, сензорне или локомоторне), умањених менталних способности, старости, болести или несрећног случаја, настојаћемо да вас збринемо у складу с вашим потребама.

Неопходно је да нас најкасније 48 сати пре лета упознате са врстом помоћи која вам је потребна да бисмо били у могућности да благовремено ангажујемо одговорне службе на аеродрому. Оне ће вам без додатне наплате обезбедити инвалидска колица или други начин превоза до/од авиона и помоћи да се удобно и лако укрцате и искрцате из авиона.

Категорије путника који користе инвалидска колица

Према степену умањене способности кретања и помоћи која им је потребна на аеродрому, путници се сврставају у следеће категорије:

Уколико настављате путовање уз неку другу авио-компанију, нећемо моћи да потврдимо резервацију све док та друга авио-компанија не потврди могућност вашег превоза.

Ако желите да користите сопствена инвалидска колица

Молимо вас да обавестите о томе најкасније 48 сати пре лета, јер је за њихов превоз неопходно одобрење Ер Србије. Потребно је да нас информишете о тежини, димензијама и врсти помогала. Такође, молимо вас да попуните "Образац за опис инвалидских колица", одштампате један примерак и предате га запосленима на шалтеру за пријаву на лет. Ваша инвалидска колица превозимо бесплатно.

Ако користите штаке

Штаке и друга протетичка помагала можете да унесете у путничку кабину без додатне наплате.

Пратиоци

За WCHC путнике, као и за путнике који имају оштећен и вид и слух пратилац је неопходан.

Изузетак од правила: WCHC путници који имају стабилан инвалидитет (урођен или као последица неке несреће или операције од пре више година) могу да путују без пратиоца.

Молимо вас имајте у виду да се посада у авиону не може бринути о вашим физичким потребама током лета у већој мери него што то чини другим путницима (нпр. храњење, давање лекова, коришћење тоалета). Уколико вам је неопходна оваква помоћ током лета, потребно је да имате пратиоца.

Образац за опис инвалидских колица

MEDIF образац и FREMEC картица

За свако путовање неопходно је да WCHC путници имају MEDIF образац (образац са здравственим подацима путника) попуњен и оверен од стране путниковог лекара. Овај образац можете да преузмете у нашим пословницама и путем вебсајта.

Изузетак од правила: WCHC путници који имају стабилан инвалидитет (урођен или ако последица неке несреће од пре више година) не морају да имају MEDIF образац.

На основу медицинских података из овог обрасца компанијски лекар одлучује да ли може издати путнику потврду за пријем на превоз.

Подаци наведени у MEDIF обрасцу су строго поверљиви и њихова тајност је загарантована.

Прихватамо здравствене картице за путнике који често путују (FREMEC), а које издају поједине авио-компаније.

Ер Србија за сада не издаје FREMEC картице.

MEDIF образац

Путници са оштећеним слухом или/и видом

Молим вас да нас приликом резервисања карте, а најкасније 48 сати пре лета обавестите о свом инвалидитету како бисмо могли да вам обезбедимо неопходну помоћ. Ер Србија неће захтевати од вас MEDIF образац.

Уколико желите да путујете са псом који је специјално трениран да вас води, потребно је да нас обавестите о томе, такође приликом резервисања карте, а најкасније 48 сати пре лета. Информисаћете нас о врсти пса и његовој тежини. Превоз пса водича подложан је одобрењу од стране Ер Србије.

Путовање са партнерским авио-компанијама

Ако путујете на код шер лету Ер Србије, где превоз обавља нека од наших партнерских авио-компанија, биће примењени прописи за превоз путника са умањеном способношћу кретања те друге авио-компаније.
Партнерске авио-компаније и њихови услови превоза →