Air Serbia

ИЗЈАВА О ПРИВАТНОСТИ ДРУШТВА ЕР СРБИЈА

Ер Србија врло озбиљно схвата своју одговорност у погледу заштите података о личности

Ер Србија је акционарско друштво које је основано и има седиште у Београду, Република Србија. У друштву Ер Србија и у нашим повезаним лицима и огранцима (под заједничким називом: "Ер Србија", "ми", "нас"), озбиљно схватамо наше одговорности у вези са заштитом података и приватношћу. У овој изјави је описано на који начин као контролор података прикупљамо, обрађујемо, користимо, откривамо и преносимо ваше податке о личности. Овом изјавом су покривени случајеви када ви нас контактирате, када користите наше услуге или када посећујете наш интернет сајт www.airserbia.com

Услови коришћења

Коришћење интернет сајта друштва Ер Србија подлеже нашим условима прихватљивог коришћења, који се налази у нашим Одредбама и условима. Било који производи који се испоручују и услуге које се врше подлежу нашим Одредбама и условима, Политици бриге о клијентима и Општим условима превоза.

Ажурирања

С времена на време можемо изменити ову изјаву како би она била у складу са законским захтевима и начином нашег пословања. Редовно посећујте ове странице како бисте нашли најновију верзију ове изјаве. Уколико унесемо битне измене у ову изјаву о приватности, обавестићемо вас о томе на нашем интернет сајту и путем имејла ("Обавештење о промени").

Интернет сајтови треће стране

Ер Србија вам може дати линк за друге интернет сајтове. Нисмо одговорни за начин на који интернет сајтови трећих страна раде или начин на који могу покушати да обраде било које податке о личности које им пружите. Важно је да ово разумете и да проверите њихове политике о приватности и услове коришћења.

КОЈЕ ПОДАТКЕ О ЛИЧНОСТИ ПРИКУПЉАМО И КАДА И ЗАШТО ИХ КОРИСТИМО

У овом делу можете сазнати више о:

Информације о летовима и резервацијама

Уколико користите интернет сајт друштва Ер Србија да резервишете лет, од вас ћемо узети и користити све информације о вама које су неопходне да би се извршила резервација. Ово може да укључује податке о личности као што су ваше име, датум рођења, адреса, подаци о вашем сроднику, број из евиденције података о путницима ("PNR број") пол, подаци из пасоша, ваше корисничко име и лозинка (уколико је применљиво) заједно са подацима о плаћању (као што су број ваше кредитне картице и имејл) за главног путника.

Такође можемо да тражимо од вас податке ради пружања унапређених услуга, као што су медицинске услуге, посебне категорије података о личности, које третирамо са посебном пажњом. Ове посебне категорије података укључују податке о вашем здрављу у смислу тога да ли користите инвалидска колица или вам је потребан резервоар са кисеоником, одређена понашања у вези са здрављем у смислу тога да ли сте пушач, као и податке о вашој вероисповести. У ограниченим околностима, као што је случај када вам пружамо услуге возача, можемо додатно да прикупимо податке о вашем кретању коришћењем система попут ГПС-а.

Уколико ви или било који путник има посебне захтеве у погледу здравља, исхране или приступа, за које бисте ви или тај путник желели да знамо, можемо да прикупимо податке о овим стварима тамо где је то дато.

У случајевима када ви вршите резервацију у име других путника, ваша је одговорност да представите тог путника у процесу резервације и објасните како ћемо ми користити његове податке о личности као што је предвиђено овом Изјавом о приватности. Морате да прибавите његову сагласност да бисте извршили резервацију и поделите њихове податке са нама као што је предвиђено овом Изјавом о политици. Претпоставићемо да сте то урадили. Ми такође можемо бити под посебним законским обавезама да им објаснимо да ми контролишемо њихове податке о личности чак и уколико нам оне долазе од вас.

Достављање информација о путницима унапред

На неким дестинацијама обавезни смо да проследимо детаље о плану лета/маршрути и резервацијама из наше Евиденције имена путника службеницима граничне контроле, царине и полиције на местима уласка/изласка дуж ваше маршруте. Ове информације поделићемо са одговарајућим органима онако како то захтевају и дозвољавају локални и важећи закони. Уколико се налазите у, или летите у/из Француске, молимо вас да имате на уму да у складу са чланом L 237-7 француског Кодекса унутрашње безбедности, авио-превозиоци могу послати податке о резервацијама прикупљене о путницима (PNR) француским државним јавним службама и надлежним органима у сврхе и под условима дефинисаним Уредбом бр. 2014-1095 од 26. септембра 2014. године.

Etihad Guest Frequent Flyer програм

Нашим Frequent Flyer програмом се руководи у оквиру нашег партнера, друштва Etihad Airways PJSC из Абу Дабија у Уједињеним Арапским Емиратима са његовим зависним друштвима. Уколико се придружите Frequent Flyer програму Etihad Guest, од вас ће се тражити да упишете своје личне податке код Etihad Guest-а. Тако ће Etihad Guest моћи да управља вашим налогом и да вам даје награде и бенефиције. То може да укључује податке као што су ваше име, датум рођења, адреса, имејл, број телефона, близак сродник, ваша фотографија, подаци из пасоша, подаци са ваше кредитне картице укључујући датум њено истека, ваш Etihad Guest број, број из евиденције података о путницима ("PNR број"), број ваше авионске карте, подаци везани за ваш посао као што су ваша професија, улога, укључујући бројеве професионалних лиценци. У посебним околностима Etihad Guest може да има приступ одређеним подацима о личности, укључујући Посебне категорије података о личности (као што је дефинисано у Општој уредби о заштити података о личности) који су добијени током вашег лета, као што је предвиђено у овој политици.

Када приступите Etihad Guest-у, питаће вас да потврдите да се слажете са тим да делите податке између Ер Србија и Etihad Guest да бисте добили ове бенефиције. Било које информације које буду подељене са Etihad Guest подлежу посебној политици о приватности и одредбама и условима Etihad Guest-а, које можете наћи овде.

Корисничка подршка и онлине услуге

Уколико нас контактирате са упитом или коментаром о било којој од наших услуга, или бисте желели да вам пружимо најновије вести и информације о догађањима у друштву Ер Србија, мораћемо да прикупимо информације о вама (укључујући ваше контакт податке) како би нам то помогло да одговоримо на ваш упит или захтев. То можемо да урадимо када позовете наш кориснички центар за подршку или када користите наше онлине алатке подршке. Ове информације могу да укључују ваше име, датум рођења, адресу, имејл, број телефона, блиског сродника, вашу фотографију, податке из пасоша, податке са ваше кредитне картице укључујући датум њеног истека, ваш Etihad Guest број, број из евиденције података о путницима – PNR број, број ваше авионске карте, подаци везани за ваш посао као што су ваша професија, улога, укључујући бројеве професионалних лиценци. Ове посебне категорије података укључују податке о вашем здрављу у смислу тога да ли користите инвалидска колица или вам је потребан резервоар са кисеоником, одређена понашања у вези са здрављем у смислу тога да ли сте пушач, као и податке о вашој расној и етничкој припадности, вероисповести.

Такође можемо чувати било какву комуникацију коју имамо са вама (укључујући евидентирање свих позива које направите). То радимо у складу са важећим законима како би нам то помогло да надгледамо и унапређујемо квалитет наших услуга корисничке подршке, да подносимо тужбе и бранимо се од утужења, као и да испуњавамо законске обавезе којима подлежемо. У случајевима када тражите да примите ажуриране податке од нас, слободно можете да измените своје личне склоности (за више информација, видети у наставку одељак "Ажурирање вашег личног профила и личних склоности").

Догађаји и промоције

С времена на време, можемо да организујемо догађаје и специјалне промоције како бисмо Ер Србија представили новим клијентима. Уколико дођете на један од тих догађаја и учествујете у промоцији, можемо од вас тражити ваше личне податке како бисте нам помогли да водимо промоцију и будемо у вези с вама у вези с нашим услугама и било којим специјалним понудама за које сматрамо да би вас занимале. Све информације које пружите биће коришћене у складу са условима ове Изјаве о приватности и можете да се одјавите (енгл. "unsubscribe") уколико не желите да добијате информације од нас у било ком тренутку.

ПРАВНИ ОСНОВ ЗА КОРИШЋЕЊЕ ВАШИХ ПОДАТАКА

Ваше податке о личности ћемо прикупљати, користити и делити уколико за то постоји одговарајући правни основ. Правни основи укључују:

 • када треба да користимо ваше податке о личности у циљу извршења уговора или предузимања корака за закључивање уговора а вама, нпр. за извршење плаћања и да бисте извршили резервацију код нас или да бисте завршили са организацијом ваших путних аранжмана, уколико сте путник на резервацији лета;
 • наше легитимне интересе као комерцијалне организације, нпр. можемо да евидентирамо позиве у нашем корисничком центру тако да можемо да ревидирамо наше процесе код обављања позива и да осигураном континуирано пружање високог нивоа корисничке услуге; можемо користити контакт информације корисника како би наши клијенти били обавештени о променама летова и другим важним сервисним порукама; такође вас можемо обавестити о нашим новим дестинацијама и специјалним понудама које вас могу занимати - у овим случајевима поштоваћемо ваша права приватности и обезбедити да можете да уложите приговор како је објашњено у одељку "Ваша права” доле;
 • када треба да користимо ваше податке о личности да бисмо се усагласили са одговарајућим правним или регулаторним обавезама које имамо, нпр. у неким земљама смо у обавези да делимо информације о путницима унапред (енгл. "Advance Passenger Details"), како је описано у одељку "Достављање информација о путницима унапред"; и
 • када имамо вашу сагласност да користимо ваше податке о личности за одређену активност, на пример, за слање специјалних понуда од нас и наших партнера за које сматрамо да би вам биле интересантне.

Да бисмо вам помогли да разумете правне основе према којима обрађујемо ваше податке, кликните на линк у наставку да бисте видели табелу која предвиђа правне основе за обраду ваших података о личности у одређеним околностима. За наведене активности може бити применљив један правни основ или више правних основа. Ови подаци се могу мењати и ажурирати с времена на време.

Мрежа бр. Сврха за коју користимо ваше податке Додатни
детаљи
Правни основ за коришћење личних информација
1 Управљање подацима о вашем лету и пријављивању за лет ("check in"). Да бисте имали одговарајућу резервацију и да бисте били пријављени за лет, ми ћемо морати да обрадимо податке о личности о вама као што су ваше име, адреса, датум рођења, контакт подаци, подаци о најближем рођаку, подаци о кредитној картици, број за програм frequent flyer, корисничко име и шифра за програм frequent flyer, упућивање на PNR број (број из евиденције података о путницима) или број авионске карте. Да бисмо испунили наш уговор са вама.
2 Да бисмо управљали додатним услугама које вам можемо пружити. Да бисмо обезбедили да ћемо извршити било које додатне услуге које захтевате, обрадићемо посебне категорије података, као што су ваша вероисповест или медицинска историја. Да бисмо испунили наш уговор са вама.
3 За управљање прекидима на лету Да бисмо обезбедили да имате одговарајућу резервацију хотела и да бисте имали превоз уколико дође до прекида лета, мораћемо да обрадимо податке о личности о вама као што су ваше име, адреса, датум рођења, контакт подаци, подаци о најближем рођаку, подаци о кредитној картици, број за програм frequent flyer, број из евиденције података о путницима – PNR број, број авионске карте и идентификатори за стручна лица. Да бисмо испунили наш уговор са вама.
4 Превоз путника. Када користите наше услуге превоза, мораћемо да обрадимо ваше податке о личности о вама као што су ваше име, адреса, датум рођења, контакт подаци, подаци о најближем рођаку, подаци о кредитној картици, број за програм frequent flyer, број из евиденције података о путницима – PNR број, број авионске карте и идентификатори за стручна лица, како бисмо обезбедили да је ваш превоз адекватно резервисан. Такође постоји могућност да ћемо морати да обрадимо посебне категорије података о личности, укључујући здравствене информације и информације о GPS праћењу. Да бисмо испунили наш уговор са вама.
5 Да бисмо вам пружили корисничку подршку. Да бисмо вам пружили корисничку подршку укључујући долазне позиве у вези са резервацијама, изменом резервација, специјалним услугама, отказивањима и рефундирањем, споредном продајом и одлазним позивима у вези са прекидом лета можда ћемо морати да обрадимо податке о личности о вама као што су ваше име, адреса, датум рођења, контакт подаци, подаци о најближем рођаку, подаци о кредитној картици, број за програм frequent flyer, PNR број, број авионске карте и идентификатори за стручна лица. Можда ћемо обрадити осетљиве податке о личности као што су здравствени подаци, раса или етничка припадност, вероисповест. Легитимни интереси.
Наши су легитимни интереси да се постарамо да наше пословање тече без проблема и да вам обезбедимо благовремену корисничку подршку, без непотребног одлагања и компликације. Мало је вероватно да ће извођење ових поступака угрозити ваше интересе или основна права и слободе које укључују заштиту ваших података о личности.
Уколико сте лице на које се односе подаци које је заштићено Општом уредбом ЕУ о заштити података о личности, имате право да ограничите или уложите жалбу на овакву обраду; међутим, имајте у виду да то може негативно утицати на пружање корисничке подршке с наше стране.
6 Да бисмо комуницирали с вама у вези са вашим летом. Да бисмо комуницирали с вама у вези са ажурирањем података о вашем лету, на пример, уколико постоји вероватноћа да ће доћи до кашњења вашег лета мораћемо да обрадимо ваше податке о личности као што су ваше име, адреса, датум рођења, број кредитне картице, број за програм frequent flyer, број из евиденције података о путницима – PNR број, број авионске карте, подаци из пасоша и контакт подаци. Да бисмо испунили наш уговор са вама.
7 Да бисмо вам обезбедили медицинске услуге у хитним случајевима. У случају да вам је неопходна медицинска помоћ и услуге, биће потребно да обрадимо ваше податке о личности као што су ваше име, датум рођења, адреса, контакт подаци, подаци о најближем сроднику, подаци из пасоша, број из евиденције података о путницима – PNR број, број авионске карте, идентификатори за стручна лица, као и посебне податке као што су ваша вероисповест, расна или етничка припадност и здравствени подаци. Да би се заштитили ваши витални интереси.
8 Да бисмо вам обезбедили услуге реаговања хитним случајевима. У хитним случајевима у којима треба да лоцирамо чланове породице и најближе сроднике, биће потребно да обрадимо податке о личности као што су ваше име, датум рођења, датум рођења, адреса, контакт подаци, подаци о најближем сроднику, подаци о пасошу, број социјалног осигурања, подаци о кредитној картици, број за програм frequent flyer, број из евиденције података о путницима – PNR број, број авионске карте, идентификатори за стручна лица, као о посебне податке као што су ваша вероисповест, расна или етничка припадност и здравствени подаци. Да би се заштитили ваши витални интереси.
9 Да бисмо контактирали ваше најближе сроднике у хитним случајевима. Да бисмо контактирали ваше најближе сроднике у хитним случајевима биће потребно да обрадимо податке о личности вас и ваших најближих сродника укључујући ваша имена, адресе и детаље за контакт. Да би се заштитили ваши витални интереси.
10 Да комуницирамо са вама о новим понудама и услугама друштва Ер Србија. Да бисмо вас обавештавали о новим понудама и услугама које уведемо ми или наша повезана лица, као што су нове дестинације, биће потребно да обрадимо ваше податке о личности као што су ваше име, адреса, контакт подаци, датум рођења, број за програм frequent flyer, број из евиденције података о путницима – PNR број, број авионске карте, идентификатори за стручна лица и подаци из пасоша. Легитимни интереси.
У нашем је легитимном интересу да промовишемо наше пословање и да развијамо наш однос са вама. Да бисмо то урадили, можда ћемо вам скренути пажњу на нове понуде од нас и наших повезаних лица. Мало је вероватно да ће извођење ових поступака угрозити ваше интересе или основна права и слободе које укључују заштиту ваших података о личности.
Уколико сте субјект података који је заштићен GDPR прописима, имате право да ограничите или уложите жалбу на овакву обраду; међутим, имајте у виду да то може негативно утицати на нашу способност да вам шаљемо ажуриране податке о понудама и услугама од нас и наших повезаних лица.
11 Да бисмо вас обавестили о новим понудама и услугама трећих страна. Да бисмо вас обавештавали о новим понудама и услугама трећих страна биће потребно да обрадимо ваше податке о личности као што су ваше име, адреса, контакт подаци, датум рођења, број за програм frequent flyer, број из евиденције података о путницима – PNR број, број авионске карте, идентификатори за стручна лица и подаци о пасошу. Легитимни интереси.
У нашем је легитимном интересу да промовишемо понуде и услуге трећих страна у одређеним околностима, на основу нашег схватања ваших личних склоности. Мало је вероватно да ће извођење ових поступака угрозити ваше интересе или основна права и слободе које укључују заштиту ваших података о личности.
Уколико сте лице на које се односе подаци које је заштићено Општом уредбом ЕУ о заштити података о личности, имате право да ограничите обраду или да уложите жалбу на овакву обраду; међутим, имајте у виду да то може негативно утицати на нашу способност да вам шаљемо ажуриране податке о новим понудама и услугама од трећих лица.
12 Да бисмо вас ангажовали да учествујете у анкетама. Да бисмо добили повратне информације од вас путем анкета у вези са нашим услугама и другим питањима која се тичу нашег пословања биће потребно да обрадимо ваше податке о личности као што су ваше име, адреса, датум рођења, контакт подаци, подаци о најближим сродницима, подаци о банковном рачуну број за програм frequent flyer, број авионске карте, идентификатори за стручна лица, подаци о пасошу и број из евиденције података о путницима – PNR број. Легитимни интереси.
Наши су легитимни интереси да се врше анкетама с вама да бисмо потврдили одређене информације како да водимо своје пословање. Мало је вероватно да ће извођење ових поступака угрозити ваше интересе или основна права и слободе које укључују заштиту ваших податаке о личности.
Уколико сте лице на које се односе подаци које је заштићено Општом уредбом ЕУ о заштити података о личности, имате право да ограничите или уложите жалбу на овакву обраду; међутим, имајте у виду да то може негативно утицати на нашу могућност да обављамо анкете с вама.
13 Да бисмо вам пружили прилику да учествујете у такмичењима или наградним извлачењима. Да бисмо вас укључили у такмичења или наградна извлачења и доделили вам награде биће потребно да обрадимо ваше податке о личности као што су ваше име, адреса, контакт подаци, број за програм frequent flyer, подаци из пасоша и број из евиденције података о путницима – PNR број. Легитимни интереси.
У нашем је легитимном интересу да промовишемо наше пословање комуницирањем са клијентима путем такмичења или наградних извлачења. Мало је вероватно да ће извођење ових поступака угрозити ваше интересе или основна права и слободе које укључују заштиту ваших података о личности.
Уколико сте лице на које се односе подаци које је заштићено Општом уредбом ЕУ о заштити података о личности, имате право да ограничите или уложите жалбу на овакву обраду; међутим, имајте у виду да то може негативно утицати на вашу могућност да учествујете на такмичењима или у наградним извлачењима.
14 Да бисмо руковали вашим програмом frequent flyer. Da бисмо вас укључили у програм Frequent Flyer биће потребно да обрадимо податке о личности као што су ваше име, адреса, детаљи за контакт, исправа запосленог (ако је релевантно), подаци о пасошу, број кредитне картице, број за програм frequent flyer, број Etihad Guest налога, број из евиденције података о путницима – PNR број, број авионске карте, било који идентификатори у вези са вашом струком (ако је релевантно). Да бисмо закључили уговор с нама за програм frequent flyer.
15 Da бисмо поступали по вашим притужбама. Да бисмо поступали по вашим притужбама, биће потребно да обрадимо ваше податке о личности као што су ваше име, датум рођења, адреса, детаљи за контакт, подаци са банковног рачуна, подаци о пасошу, број за програм frequent flyer, број из евиденције података о путницима – PNR број и број авионске карте и који могу укључивати и посебне категорије података као што су подаци о који се тичу здравственог стања онда када су релевантни за вашу притужбу. Легитимни интереси.
Наши су легитимни интереси да се постарамо да наше притужбе решимо ефикасно, без непотребног одлагања и компликације. Мало је вероватно да ће извођење ових поступака угрозити ваше интересе или основна права и слободе које укључују заштиту ваших података о личности.
Уколико сте лице на које се односе подаци које је заштићено Општом уредбом ЕУ о заштити података о личности, имате право да ограничите или уложите жалбу на овакву обраду; међутим, имајте у виду да то може негативно утицати на ефикасно решавање по притужбама.
16 Да бисте се усагласили са законским или регулаторним обавезама, укључујући пружање посебних информација органима за спровођење закона или сличним телима након слања легитимних захтева. Да бисте се усагласили са законским или регулаторним обавезама, укључујући пружање посебних информација органима за спровођење закона или сличним телима на захтев, мораћемо да обрадимо ваше податке о личности као што су име, датум рођења, адреса, подаци из пасоша, подаци из програма frequent flyer. Обрада је неопходна за усаглашавање са законском обавезом која се односи на нас.
17 Да бисмо испунили легитимни захтев органа за спровођење закона или сличних тела о дељењу информација са њима. Да бисмо испунили захтев органа за спровођење закона или сличних тела о дељењу информација са њима, можда ће нам бити потребно да обрадимо ваше податке о личности као што су ваше име, датум рођења, адреса, број пасоша, подаци из пасоша, подаци из програма frequent flyer. Легитимни интереси
Подела информација са органима за спровођење закона или сличним телима с времена на време, у складу са њиховим легитимним захтевима, је у нашем легитимном интересу. Мораћемо да будемо у могућности да обрадимо ове податке да бисмо испунили легитимне захтеве, укључујући у случајевима где утврдимо да нас на то не приморавају важећи закони.
Пре дељења тих информација, осигураћемо да правилним остваривањем нашег права да поступањем у нашем легитимном интересу поделимо захтеване податке, не угрозимо ваше интересе или основна права и слободе које захтевају заштиту ваших података о личности.
18 Уколико покренете тужбу против нас и ми морамо да се одбранимо од те тужбе. Да бисмо се одбранили од тужбе коју сте поднели ви или треће лице, можда ће нам бити потребно да обрадимо ваше податке о личности као што су ваше име, датум рођења, број пасоша, подаци из пасоша, подаци из програма frequent flyer. Може нам такође бити потребно да обрадимо посебне категорије ваших података као што су ваше расно или етничко порекло, политичка, верска или филозофска уверења, или чланство у синдикату, као и да вршимо обраду општих података, биометријских података за потребу јединственог идентификовања физичког лица, података о вашем здрављу или вашем сексуалном животу или сексуалној оријентацији. Легитимни интереси
У нашем је легитимном интересу да можемо да покренемо или одбранимо тужбе ако и када сматрамо да је то неопходно за заштиту нашег пословања. Морамо бити у могућности да обрадимо ове податке да бисмо дали упутства нашем правном саветнику и у потпуности се одбранили од тужбе коју можете поднети.
Мало је вероватно да ће правилно остваривање наших права да покренемо или да се одбранимо од тужби угрозити ваше интересе или основна права и слободе које укључују заштиту ваших података о личности.
19 У случају да покренемо тужбу против вас. У случају да Ер Србија жели да поднесе тужбу против вас, биће нам потребно да обрадимо ваше податке о личности као што су ваше име, датум рођења, број пасоша, подаци из пасоша, подаци из програма frequent flyer. Може нам такође бити потребно да обрадимо посебне категорије ваших података као што су ваше расно или етничко порекло, политичка, верска или филозофска уверења, или чланство у синдикату, као и да вршимо обраду општих података, биометријских података за потребу јединственог идентификовања физичког лица, података о вашем здрављу или вашем сексуалном животу или сексуалној оријентацији. Легитимни интереси
У нашем је легитимном интересу да можемо да покренемо или одбранимо тужбе ако и када сматрамо да је то неопходно за заштиту нашег пословања. Морамо бити у могућности да обрадимо ове податке да бисмо дали упутства нашем правном саветнику и у потпуности се одбранили од тужбе коју можете поднети.
Мало је вероватно да ће правилно остваривање наших права да покренемо или да се одбранимо од тужби угрозити ваше интересе или основна права и слободе које укључују заштиту ваших података о личности.

КАКО ДЕЛИМО ИНФОРМАЦИЈЕ СА ДРУГИМА

 • Блиско сарађујемо са једним бројем поузданих партнера са којима морамо да делимо информације како би нам помогли да пружамо наше услуге; са нашим зависним друштвима:
  1. Ер Србија GROUND SERVICES BEOGRAD, са седиштем у Републици Србији, Аеродром Никола Тесла Београд,
  2. Ер Србија CATERING BEOGRAD, са седиштем у Републици Србији, Аеродром Никола Тесла Београд, и реномираним авио-превозиоцима, нашим испоставама партнерима када путујете са резервацијом која подразумева цодесхаре партнерство;
 • Програмима Frequent Flyer и другим наградним и партнерским програмима који од вас захтевају да зарађујете и користите Frequent Flyer миље путем вашег чланства у програму Etihad Guest;
 • Банкама и пружаоцима платних услуга, за одобрење и извршење плаћања;
 • Осталим трећим лицима које нам помажу у управљању нашим пословањем и пружању услуга. На пример, пружаоци ИТ услуга који нам помажу приликом управљања техничком подршком и система за пословну подршку (back office), или трећим лицима - агентима продаје резервација; итд
 • Са царином и/или имиграционим одељењем или другим регулаторним органима или државбним телима, како би се испоштовале законске обавезе и осигурала безбедност за све наше путнике и клијенте; и

Повремено можемо делити ваше податке са државним организацијама и агенцијама и међународним организацијама, придржавајући се важећих закона, правила и прописа, као и легитимних захтева органа за спровођење закона, регулаторних и других државних или међународних агенција или када је то у нашим легитимним интересима, чак и ако нисмо у обавези да поделимо те информације према важећим законима. Даље информације о горе наведеном можете пронаћи горе.

Уколико у будућности продамо или пренесемо део или целокупно пословање или имовину на треће лице, можемо да обелоданимо или пренесемо информације потенцијалном или стварном купцу трећем лицу који купи наше пословање или имовину.

ВИШЕ О ДИРЕКТНОМ МАРКЕТИНГУ, ПРОФИЛИСАЊУ И АУТОМАТСКОМ ОДЛУЧИВАЊУ

Директни маркетинг

Желимо да будете редовно обавештени о нашим производима и услугама у складу са вашим личним склоностима. Увек ћемо тражити вашу дозволу пре слања промотивног материјала, било да се ради о нашим услугама или услугама наших приоритетних партнера.

Материјал ћемо обично слати путем електронске поште, али се може догодити да одлучимо да вас контактирамо и на друге начине, на пример телефоном, поштом, СМС-ом и/или другим врстама електронске комуникације уколико то буде прикладније. Ви можете у било ком тренутку затражити да престанемо да вам шаљемо промотивни материјал тако што ћете нас контактирати.

Управљање вашим маркетиншким параметрима

Да бисмо заштитили права на приватност и осигурали да имате контролу над начином на који ми управљамо маркетиншким активностима усмереним ка вама:

 • предузећемо кораке у циљу ограничавања директног маркетинга на разуман и сразмеран ниво и слаћемо вам само обавештења за која верујемо да вас могу занимати или бити од значаја за вас;
 • такође, можете кликнути на линк "одјава" који ћете наћи у било ком од електронских билтена који добијете или контактирати наш тим за корисничку подршку путем електронске поште.
 • можете променити начин на који ваш интернет прегледач или уређај управља колачићима, који могу бити коришћени за достављање интернет рекламног материјала, тако што ћете подесити ваш прегледач према упутствима доле.

Препоручујемо вам да редовно проверавате изјаве о приватности и подешавања корисничких параметара који су вам доступни на свакој платформи друштвених медија.

Више о профилисању и аналитици

Неке од информација које пружите аналитици и нама можемо искористити да извршимо профилисање помоћу података. Ово ћемо радити или уз вашу сагласност или када је то у нашем легитимном интересу.

Један од метода који ћемо користити за то ће бити инсталирање и употреба колачића у вашем прегледачу или уређају. Више о томе како да подесите подешавања у вези са колачићима на вашем прегледачу или уређају, или о нашој Политици колачића, можете сазнати доле.

Неке од легитимних сврха у које профилишемо и анализирамо податке укључују:

 • да бисмо могли да побољшамо услуге које вам пружамо;
 • да бисмо вам пружили интернет садржаје по вашој мери и оптимизовали ваше искуство при коришћењу наших веб сајтова;
 • да бисмо вам понудили производе по вашој мери када летите са нама или користите наше друге услуге;
 • да бисмо стекли боље разумевање наших клијената, да сазнамо шта бисте волели да добијете од нас и како можемо да унапредимо услуге које вам пружамо;
 • да бисмо достављали реклами материјал за који верујемо да би вас могао занимати, укључујући и материјал наших партнера трећих лица;
 • да бисмо могли да повећамо ефикасност у пружању наших услуга, укључујући и то да обезбедимо да наши највернији клијенти добију најбоље услуге.

Ако сте ви лице на које се односе подаци са правима у складу са Општом уредбом ЕУ о заштити података о личности предузећемо мере да осигурамо да, пре профилисања ваших података у циљу легитимног интереса, наш легитимни интерес није од мање важности у односу на ваш интерес или основна права и слободе. Ако сте ви лице на које се односе подаци са правима у складу са Општом уредбом ЕУ о заштити података о личности, имате права да се успротивите профилисању ваших података о личности.

ПРЕНОС ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ НА ГЛОБАЛНОМ НИВОУ

Ми послујемо на глобалном нивоу. Земље којима обично обелодањујемо ваше податке о личности укључују Републику Србију и земље одакле и куда путујете. Неке од ових земаља, на пример Уједињени Арапски Емирати (УАЕ) и САД (Сједињене Америчке Државе), имају законе који, по мишљењу Европске комисије или других надзорних органа, не пружају адекватан ниво заштите података.

Увек ћемо се трудити да усвојимо највише стандарде заштите приватности, где год се налазили ваши подаци о личности, као и да усвојимо одговарајуће мере (у складу са важећим локалним законима) како би осигурали адекватан ниво заштите приватности. Предузећемо одговарајуће кораке како бисмо осигурали да пренос личних података буде у складу са важећим законима и да се пажљиво управља заштитом ваших података о личности и интереса. Преноси ће бити ограничени на земље које пружају адекватан ниво правне заштите или где можемо бити задовољни алтернативним аранжманима за заштиту права ваше приватности. У том циљу:

 • обезбеђујемо да преноси у оквиру зависних друштава Ер Србија и зависних лица ("outstations") буду покривени уговором (који се зове "уговор унутар групе") који уговорно обавезује свако зависно друштво да обезбеди да се подаци о личности добију адекватан и доследан ниво заштите када год се подаци преносе;
 • када преносимо ваше податке о личности трећим лицима које нам помажу у пружању наших производа и услуга, од њих добијамо уговорне обавезе у вези са заштитом ваших података о личности.
 • када примимо захтеве за информације од државних тела, међународних организација или регулатора, пажљиво проверавамо ове захтеве како бисмо осигурали да је законски оправдано делити тражене податке о личности.

Имате право да нас контактирате за више информација о заштитним мерама које примењујемо (укључујући примерак одговарајућих уговорних обавеза) како бисте обезбедили одговарајућу заштиту ваших података о личности када се оне преносе како је горе наведено. Такође видети одељак у наставку под насловом "Ваша права".

КАКО ЧУВАМО И ШТИТИМО ВАШЕ ПОДАТКЕ

Како штитимо ваше податке

Улажемо одговарајући ниво ресурса ради заштите сигурности и поверљивости података о личности.

Нудимо употребу софтвера за заштиту комуникације (познат под називом "слој сигурних утичница" или "SSL") који шифрира све информације које уносимо на нашу интернет презентацију пре него што нам се пошаљу. ССЛ је индустријски стандардни протокол шифрирања који обезбеђује разумну заштићеност информација од неовлашћеног пресретања;

Такође пратимо строге сигурносне процедуре приликом складиштења и откривања података које нам пружате, како бисмо спречили неовлашћени приступ тим подацима; и

Предузимамо све разумне и одговарајуће кораке у циљу заштите ваших личних података, али не можемо гарантовати безбедност података које нам откривате путем електронске поште или интернета.

Када нам обелодањујете податке коришћењем мобилне апликације, обезбедите да ваш уређај буде сигуран. Не можемо сносити одговорност за било коју погрешну употребу података која проистиче из неовлашћеног приступа вашем уређају.

Чување ваших података о личности

Ваше податке о личности чуваћемо све док је то неопходно за сврхе за које су прикупљени, као што је објашњено у овој Изјави. Када нам ваши подаци више не буду потребни, постараћемо се да буду отуђени на безбедан начин. У појединим околностима, можда ћемо морати да чувамо ваше податке о личности током дужег временског периода, на пример, када се то од нас тражи у складу са законским, регулаторним, пореским и рачуноводственим захтевима.

Уколико су вам потребни подаци о томе како држимо одређене податке можете нас контактирати.

У одређеним околностима можемо чувати ваше податке о личности током дужег временског периода, како бисмо имали тачну евиденцију о вашој сарадњи са нама у случају било каквих притужби или рекламација, или ако разумно верујемо да постоји могућност парнице, а у вези са вашим подацима о личности или односима са вама.

КОЛАЧИЋИ И МОБИЛНИ УРЕЂАЈИ

Наша политика "колачића" ("cookies")

Колачић ("cookie") је мала датотека коју веб сајт шаље вашем прегледачу, који га потом сачува у вашем систему. Колачићи могу прикупљати ваше податке о личности. Колачићи нам омогућавају да видимо ко је видео које странице и огласе, да утврдимо колико често су посећене одређене странице и да утврдимо који су најпопуларнији делови нашег веб сајта. Колачићи нам такође омогућавају да учинимо веб сајт друштва Ер Србија лакшим за коришћење тако што нам омогућавају, на пример, да вас усмеримо на сајт на оном језику који сте последњи пут користили и на тај начин вам понудимо боље искуство када поново посећујете наш сајт.

Колачић ће бити инсталиран на ваш уређај када посетите интернет сајт друштва Ер Србија осим уколико не назначите да не желите да се то догоди или ако сте искључили ову могућност у вашем интернет прегледачу или у подешавањима уређаја.

За више информација како функционишу наши колачићи и како да управљате својим подешавањима за колачиће, молимо погледајте нашу Политику колачића.