Često postavljana pitanja

Taksa za troškove distribucije je naknada koja se primenjuje na sve rezervacije izvršene putem globalnih distribucionih sistema (GDS). Ova taksa se naplaćuje u trenutku izdavanja karata i namenjena je ublažavanju nameta koje GDS naplaćuje Er Srbiji.

Visina DCF takse zavisi od teritorije na kojoj je rezervisan JU segment:

 

Srbija – 6 EUR
Evropa, Azija, Afrika, Australija – 7 EUR
Amerika – 9 EUR

DCF stupa na snagu i primenjivaće se prilikom izdavanja karata od 01. jula 2021. godine na dalje, po JU segmentu, kada god Er Srbija učestvuje kao marketinški prevoznik u itinereru. DCF se ne primenjuje na elektronske dokumente za razne naplate (EMD).

Taksa za troškove distribucije primenjuje se po JU segmentu bez obzira na avio-kompaniju koja obavlja prevoz. Tamo gde se na karti navodi više prevoznika, taksa za troškove distribucije primenjuje se samo na JU segment.

 

Taksa se primenjuje bez obzira na ticket stock. U slučajevima kada postoji JU segment na karti koju je izdala druga avio-kompanija, taksa će biti naplaćena.

Taksa za troškove distribucije deo je "ukupnog iznosa" na karti. Prikazuje se u okviru predviđenom za takse, slično ostalim taksama/doplatama.

 

DCF se fajluje kao "YR" taksa i GDS će automatski određivati njen iznos.

  1. Odojčad bez sedišta.
  2. Neka tržišta mogu biti izuzeta od naplate DCF-a iz regulatornih ili drugih razloga

Da, već nekoliko godina avio-kompanije širom sveta naplaćuju slične takse kako bi nadoknadile troškove distribucije putem GDS-a.

DCF se obračunava za rezervacije kreirane putem GDS kanala prodaje. Rezervacije kreirane putem direktnog kanala prodaje ne sadrže DCF. Putničke agencije mogu koristiti internet stranicu Er Srbije za izdavanje karata za svoje kupce bez naplate DCF-a. Dostupni su i drugi direktni kanali, kao što su mobilna aplikacija Er Srbije, Kontakt centar i poslovnice.

Tokom ponovnog izdavanja/zamene karata, DCF se naplaćuje samo na segmente koji se dodaju itinereru, što znači da se YR može ponovo iskoristiti.

 

Primeri*:

 

  • Karta koja ima 1 segment (DCF x1), ponovo izdata kao karta koja ima 1 segment: neće biti naplaćen dodatni DCF
  • Karta koja ima 1 segment (DCF x1), ponovo izdata kao karta sa 2 segmenta: biće naplaćeno dodatnih 6,00 EUR na ime jednog DCF-a
  • Karta sa 2 segmenta (DCF x1), ponovo izdata kao karta sa 4 segmenta: biće naplaćeno dodatnih 12,00 EUR na ime dva DCF-a
  • Karta sa 2 segmenta (DCF x2), ponovo izdata kao karta koja ima 1 segment: preostali DCF neće biti refundiran, već će se smatrati kao da je plaćen za novu kartu, a svi zahtevi za refundacijom (ukoliko ih ima) biće odbijeni.

* Primer važi za promenu karte u Srbiji, druga tržišta imaju drugačije DCF nivoe.

DCF nije moguće refundirati sem kod promene na nedobrovoljnoj osnovi (involuntary).

Nove informacije će biti objavljene ovde uvek kada dođe do bilo kakvih izmena ili dopuna.

Registracija

Povoljnije do rezervacije uz online profil! Registruj se i ostvari popust u iznosu od 10% na cenu karte, bez aerodromskih taksi.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Registracija

Još nekoliko informacija potrebnih za kreiranje profila

Lični podaci

Titula

Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje

Pol

Polje je obavezno za popunjavanje

form.recaptcha.message

Prijava uspešna

Proveri mejl jer ti uskoro stiže promo-kod sa popustom za tvoje naredno putovanje!

Zaboravljena lozinka

Bez brige. Samo nam pošalji svoj imejl i poslaćemo ti link za kreiranje nove lozinke.

Mandatory field

Lozinka je ažurirana

Poslali smo link za resetovanje lozinke na Vašu mejl adresu