Честo постављана питања

Такса за трошкове дистрибуције је накнада која се примењује на све резервације извршене путем глобалних дистрибуционих система (GDS). Ова такса се наплаћује у тренутку издавања карата и намењена је ублажавању намета које GDS наплаћује Ер Србији.

DCF износи 6,00 EUR фиксно по сегменту Ер Србије и примењује се глобално.

DCF ступа на снагу и примењиваће се приликом издавања карата од 01. јула 2021. године на даље, по JU сегменту, када год Ер Србија учествује као маркетиншки превозник у итинереру. DCF се не примењује на електронске документе за разне наплате (EMD).

Такса за трошкове дистрибуције примењује се по JU сегменту без обзира на авио-компанију која обавља превоз. Тамо где се на карти наводи више превозника, такса за трошкове дистрибуције примењује се само на JU сегмент.

Такса се примењује без обзира на тицкет стоцк. У случајевима када постоји JU сегмент на карти коју је издала друга авио-компанија, такса ће бити наплаћена.

Такса за трошкове дистрибуције део је "укупног износа" на карти. Приказује се у оквиру предвиђеном за таксе, слично осталим таксама/доплатама.

DCF се фајлује као "YR" такса и GDS ће аутоматски одређивати њен износ.

  1. Одојчад без седишта.
  2. Нека тржишта могу бити изузета од наплате DCF-а из регулаторних или других разлога

Да, већ неколико година авио-компаније широм света наплаћују сличне таксе како би надокнадиле трошкове дистрибуције путем GDS-а.

DCF се обрачунава за резервације креиране путем GDS канала продаје. Резервације креиране путем директног канала продаје не садрже DCF. Путничке агенције могу користити интернет страницу Ер Србије за издавање карата за своје купце без наплате DCF-а. Доступни су и други директни канали, као што су мобилна апликација Ер Србије, Контакт центар и пословнице.

Током поновног издавања/замене карата, DCF се наплаћује само на сегменте који се додају итинереру, што значи да се YР може поново искористити.

Примери:

  • Карта која има 1 сегмент (DCF x1), поново издата као карта која има 1 сегмент: Неће бити наплаћен додатни DCF
  • Карта која има 1 сегмент (DCF x1), поново издата као карта са 2 сегмента: Биће наплаћено додатних 6,00 EUR на име једног DCF-а
  • Карта са 2 сегмента (DCF x1), поново издата као карта са 4 сегмента: Биће наплаћено додатних 12,00 EUR на име два DCF-а
  • Карта са 2 сегмента (DCF x2), поново издата као карта која има 1 сегмент: Преостали DCF неће бити рефундиран, већ ће се сматрати као да је плаћен за нову карту, а сви захтеви за рефундацијом (уколико их има) биће одбијени.

Неискоришћене карте издате пре 28. марта 2021. године (без DCF-а) и поново издате после 28. марта 2021. године: DCF се наплаћује за све сегменте.

Делимично искоришћене карте, издате пре 28. марта 2021. године (без DCF-а) и поново издате након 28. марта 2021. године: DCF се наплаћује за све.

Неискоришћене карте, поново издате пре 28. марта 2021. године (без DCF-а) и поново издате након 28. марта 2021. године: DCF се наплаћује.

DCF није могуће рефундирати сем код промене на недобровољној основи (involuntary).

Нове информације ће бити објављене овде увек када дође до било каквих измена или допуна.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

form.recaptcha.message

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу