Специјалне врсте пртљага

Понесите са собом све што вам је важно, чак иако не спада у стандардни пртљаг. На нашим летовима можете да пренесете специјалне врсте пртљага попут музичких инструмената или инвалидских колица.

Инвалидска колица и друга помагала за кретање Музички инструменти УрнеОружје и муниција


Ако желите да носите са собом своја инвалидска колица или друга помагала за кретање, ми ћемо их прихватити као предати пртљаг без додатне наплате.

На лет можете бесплатно да унесете највише два комада опреме за кретање, свеједно да ли се налазе у ручном или предатом пртљагу. Важно је само да се испоштују просторна ограничења у авиону, као и прописи о превозу опасних материја.

Превоз ваших инвалидских колица или других помагала за кретање подложан је одобрењу. Зато је важно да нас унапред обавестите, најбоље чим резервишете карту, а најкасније 48 сати пред лет да желите да носите са собом помагало за кретање. Потребно је да назначите тип помагала, његове димензије и тежину, као и врсту батерија, ако се ради о електричним колицима.

Препоручујемо да се пријавите на лет два сата раније како бисмо стигли да обавимо све формалности око вашег прихвата на лет.

Прихватамо следеће типове помагала:

  • инвалидска колица/друга помагала за кретање са сувом батеријом (WCBD)
  • инвалидска колица/друга помагала за кретање на ручни погон (WCMP)

На нашим летовима не можемо да прихватимо инвалидска колица и друга помагала за кретање која користе батерије са мокрим ћелијама (WCBW).

Услови за прихват помагала за кретање на батеријски погон

Како бисмо избегли оштећење авиона и осигурали безбедан лет, инвалидска колица или друга помагала за кретање на батеријски погон ће бити прихваћена за превоз само ако су:

  • батерије искључене
  • полови батерије изоловани тако да не може да дође до кратког споја
  • батерије добро причвршћене за инвалидска колица или друго помагало
  • батерије припадају категорији батерија које не могу да исцуре и могу да издрже вибрације и притисак без цурења течности.


Свој музички инструмент можете носити као ручни или као предати пртљаг. Уколико желите можете да купите и посебно седиште за свој музички инструмент.

Како би био у потпуности заштићен током транспорта важно је да свој инструмент спакујете у заштитну кутију.

Музички инструмент као ручни пртљаг

Мале музичке инструменте можете носити као ручни пртљаг ако су њихов број, димензије и тежина, заједно са заштитном кутијом, у складу са прописима за дозвољену количину, димензије и тежину ручног пртљага.

Прописи за ручни пртљаг →

Музички инструмент на додатном седишту

Пошто музички инструменти могу да буду веома скупи и крхки препоручујемо вам транспорт на додатном седишту у авиону. Овакав начин превоза саветујемо за инструменте као што су виолончело, бубњеви, гитара, харфа, виола, виолина, као и за појачала и звучнике.

За превоз инструмента на додатном седишту неопходно је наше одобрење. Зато нас већ приликом резервације карте обавестите да желите да купите додатно седиште и поделите са нама информације о врсти, тежини и димензијама инструмента.

Неопходно је да инструменти буду упаковани у заштитну кутију заобљених ивица. Мањи инструменти ће бити смештени на додатном седишту, док ће већи инструменти бити постављени на под испред седишта.

Додатно седиште за инструмент се наплаћује по истој тарифи као и ваше седиште.

Додатно седиште за инструмент могуће је купити само путем Контакт центра или у нашем представништву.

Музички инструмент као предати пртљаг

Ваш музички инструмент можете да превезете и као предати пртљаг, када је неопходно да се испоштују прописи за дозвољену количину бесплатног предатог пртљага.

Прописи за предати пртљаг →

Инструмент је неопходно спаковати у заштитну, тврду и неоштећену кутију. Задржавамо право да проверимо да ли је ваш инструмент прописно упакован. Уколико није, не сносимо одговорност за оштећење инструмента.

Ако ваш инструмент заједно са заштитном кутијом прекорачује прописе за дозвољену количину предатог пртљага, примењују се стандардне наплате за вишак пртљага.

Наплате за вишак пртљага →

Уколико је збир димензија кутије у коју је смештен ваш инструмент већи од 203 cm неопходно је да нас приликом резервације карте обавестите о томе, јер је за превоз оваквог инструмента неопходно наше одобрење.

Ако је збир димензија заштитне кутије у којој се налази већи од 330 cm или је кутија заједно са инструментом тежа од 32 кг, ваш музички инструмент ће бити превезен искључиво као роба (карго).


Разумемо да не желите да се одвајате од урне током вашег путовање, зато можете да је унесете са собом у путничку кабину као део ручног пртљага.

Важно је да не прекорачите прописе о дозвољеном бесплатном ручном пртљагу.

Прописи о ручном пртљагу

Због безбедности током лета, урну треба одложити у преградак изнад седишта или у простор испод седишта. Урну је неопходно прописно затворити и запаковати.

За урну је неопходно да поседујете сву потребну документацију за царину земље у којој започињете пут као и земље у коју путујете.

Оружје и муниција ће се прихватити за превоз само уколико то одобри Ер Србија.

Није дозвољено имати у ручном пртљагу ватрено оружје, бодеже, сечива, ножеве и друге опасне предмете.

Ватрено оружје и муниција могу се превозити у пртљажном простору у складу са прописом којим се уређује превоз опасних материја, када су прописно запаковани у кутији или футроли, у разумној количини и само за сврхе спорта и лова.

Пртљаг који садржи ватрено оружје превозиће се само у делу који није доступан путницима. Власници морају имати неопходне дозволе за извоз, транзит и увоз.

Ватрено оружје мора се истоварати и упаковати у посебно произведен контејнер за ватрено оружје или у сандук од чврстог материјала.

Муниција ће се транспортовати одвојено од оружја и мора се упаковати у оригинално паковање или, добро причвршћена, у дрвене или металне кутије, те кутије од влакнастог материјала. Муниција за спортске сврхе дозвољена је на лету Ер Србије уколико не прелази 5 кг (11 лб) бруто тежине по особи за сопствену употребу.

Поступак пријема и резервација

Ваздухопловима типа ATR се не превозе оружје и муниција.

Уколико желите да путујете са оружјем и муницијом, дужни сте да нас обавестите најкасније 48 сати пре поласка.

Можете нас обавестити путем нашег Контакт центра или Ер Србија продајних места.

Оружје и муниција превозиће се на исти начин као и спортска опрема и подлеже посебној наплати.
Молимо погледајте страницу Спортска опрема →

Ако ваше путовање укључује комбиновани превоз на нашим летовима и летовима једне или више других авио-компанија или путујете на нашем код шер лету где превоз обавља друга компанија, постоји могућност да ће бити примењени прописи за превоз спортске опреме друге авио-компаније.
Партнерске авио-компаније и њихови услови превоза →

Овај веб сајт користи "колачиће" како би се обезбедило боље корисничко искуство, персонализација садржаја и огласа, као и интеграција друштвених медија и анализа саобраћаја на интернету. С тим у вези, могућ је пренос информација о вашој употреби веб сајта нашим партнерима ради омогућавања комуникације и рекламирања прилагођеног вашим преференцијама. Нашу политику заштите приватности можете погледати овде, а политику “колачића” овде.
Кликом на „Слажем се“ пристајете на постављање ових колачиц́а. Кликните на дугме „Промени подешавања колачиц́а“ да бисте променили поставке.
За више информација о колачиц́има прочитајте Политику колачића Ер Србије.