Ручни пртљаг

Спакујте у свој ручни пртљаг све што вам је потребно за кратко путовање или све ствари које нису успеле да стану у кофер и унесите их са собом у путничку кабину.

Ручни пртљаг Ручни пртљаг на летовима за Њујорк Пртљаг за који нема места у кабини Доплата за вишак ручног пртљага

У авион можете потпуно бесплатно да унесете један комад ручног пртљага, било да је то ранац, мала торба или кофер. Ваш ручни пртљаг ће бити обележен плавим привеском, а након укрцавања је потребно да га сместите у одељак за пртљаг изнад свог седишта. Важно је само да не прелази дозвољену тежину и димензије. За детаљније информације погледајте табелу у наставку.

Одрасли
12+ година
Деца
2-12 година
Економска
8кг макс
1 торба макс
дужина x ширина x висина 40 × 20 × 55цм Бизнис
8кг макс
8кг макс
2 торбе макс
дужина x ширина x висина 40 × 20 × 55цм

Напомене

 • Деца млађа од 2 године немају право на ручни пртљаг, осим склопивих колица или носиљки за бебе у виду чврстих носиљки или корпи, као и хране за бебе потребне током лета.

ДОДАТНИ РУЧНИ ПРТЉАГ

На лет можете да унесете још један додатни мали комад пртљага или предмет који може да се смести испод седишта иза којег седите и не прелази тежину из табеле у наставку.

Одрасли
12+ година
Деца
2-12 година
Економска
4кг макс
1 торба макс
Бизнис
4кг макс
1 торба макс

Овај комад пртљага може да буде:

 • ташна или торба за лаптоп,
 • футрола за документа или актен ташна,
 • мали ранац,
 • кеса са duty free робом,
 • мала камера,
 • двоглед,
 • кутија са стварима.

У авион такође можете да унесете и:

 • јакну или капут,
 • склопива инвалидска колица и остала ортопедска помагала,
 • склопива колица или носиљку за бебу, као и храну и пиће које вам је потребно за бебу током лета,
 • штап за ходање.

Артикли као што су фасцикле, таблет уређаји, мобилни телефони и смарт телефони, као и друга и додатна кеса са duty free робом, новине, књиге и друго штиво за читање не сматрају се одвојеним артиклима и морају бити упаковани у ручну торбу или у додатни комад пртљага.

У авион не смете да унесете Samsung Galaxy Note 7 телефоне, ни као део ручног ни као део предатог пртљага, пошто су у некима од ових телефонских апарата уграђене неисправне литијумске батерије које представљају ризик од самозапаљивања и пожара.

Молимо вас да склопива дечја и инвалидска колица покажете аеродромском особљу на шалтеру за пријаву за лет или на излазу за укрцавање. Обе врсте колица превозе се у пртљажнику авиона без додатне наплате.

Због посебних безбедносних мера на летовима за Њујорк у авионе не смете да уносите течности, спрејеве и гелове у количини већој од 350 ml које сте купили на аеродромима, чак иако сте их спаковали у безбедносне кесе. Ово важи и за све остале ствари које сте купили у duty free продавницама. Изузетак од овог правила су ствари које сте купили у duty free продавници на аеродрому Никола Тесла у Београду.

Куповина у duty free продавницама на аеродрому дозвољена је до 60 минута пре лета. Купљене ствари морате да оставите у продавнци, а оне ће вам бити враћене на излазу за укрцавање. Безбедносне кесе у које су ваши duty free артикли упаковани не смеју да се отварају пре доласка на коначно одредиште. Током лета вам је такође омогућено да купујете duty free робу из нашег каталога.

У случају да настављате путовање другим летом из Њујорка, течности, спрејеве и гелове које сте купили на аеродрму Никола Тесла у Београду или током лет Ер Србије, нећете моћи да унесете у авион као део свог ручног пртљага. Зато вас саветујемо да их пре него што се чекирате за лет којим настављате путовање преместите у пртљаг који ћете предати на аеродрому.

Саветујемо да из пртљага који ће бити смештен у одељак за предати пртљаг извадите вредне ствари, електронску опрему, важна документа, лекове...

Због ограниченог простора у путничкој кабини ATR 72 авиона, ваш ручни пртљаг може да буде премештен у одељак за пртљаг. После слетања, посада ће ваш пртљаг сместити поред степеница за искрцавање, одакле га након слетања можете преузети.

И у осталим авионома из наше флоте простор у одељцима за пртљаг је ограничен. Уколико су сви одељци за ручни пртљаг попуњени, наше особље ће га преместити у одељак за предати пртљаг.

Пре тога је неопходно да из свог ручног пртљага уклоните опасне материје које нису дозвољене у одељку за предати пртљаг као што су:

 • резервне литијум-металне или литијум-јонске батерије,
 • шибице и упаљачи,
 • барометри или термометри са живом,
 • предмети који производе топлоту - уређаји који раде на батерије.

Саветујемо вас да пре доласка на аеродром измерите димензије и тежину свог ручног пртљага.

У случају да имате више комада ручног пртљага или да је он већи или тежи од дозвољених мера и димензија, биће превезен као предати пртљаг уз додатну наплату од 50 евра по комаду.

Доплату за вишак пртљага можете извршити:

 • на шалтеру Ер Србије за пријаву на лет или за односе са путницима где прихватамо кеш и кредитне картице,
 • или код излаза за укрцавање где прихватамо само кредитне картице.

Износ који сте платили за вишак пртљага није могуће рефундирати и важи само за лет у једном смеру, осим у изузетним случајевима.
Ако не платите доплату за додатни пртљаг, нећете моћи да уђете у авион.
Није дозвољено да спајате права на дозвољени ручни пртљаг са осталим путницима, што значи да не можете да дате свој ручни пртљаг другом путнику.
Такође, није дозвољено спајање права на ручну торбу и додатни комад пртљага, што значи да ручна торба која прелази лимит од 8 kg мора бити додатно наплаћена без обизра на то што је укупан лимит за тежину ручног пртљага виши.

Ограничења и забрана уношења течности, опасних материја и других артикала

Посебни услови примењују се на превоз течности и других артикала, укључујући опасне материја, који су или забрањени или се превозе под посебним условима.
Правила за превоз течности, опасних материја и других предмета у ручном пртљагу →

Путовање другим авио-компанијама

Уколико сте резервисали место на код шер лету Ер Србије који обавља друга авио-компанија или се ваше путовање састоји из летова које обавља више авио-компанија, примењују се услови за превоз ручног пртљага оног превозиоца који обавља лет.
Услови превоза партнерских авио-компанија →

Овај веб сајт користи "колачиће" како би се обезбедило боље корисничко искуство, персонализација садржаја и огласа, као и интеграција друштвених медија и анализа саобраћаја на интернету. С тим у вези, могућ је пренос информација о вашој употреби веб сајта нашим партнерима ради омогућавања комуникације и рекламирања прилагођеног вашим преференцијама. Нашу политику заштите приватности можете погледати овде, а политику “колачића” овде.
Кликом на „Слажем се“ пристајете на постављање ових колачиц́а. Кликните на дугме „Промени подешавања колачиц́а“ да бисте променили поставке.
За више информација о колачиц́има прочитајте Политику колачића Ер Србије.