Ручни пртљаг

На свим нашим летовима можете путовати са једним комадом ручног пртљага који не подлеже наплати, уз додатни комад личног пртљага, на пример, мали ранац. Само обратите пажњу да не прекорачите дозвољену тежину!

Ручна торба

Ваша ручна торба ће на аеродрому бити обележена плавим привеском. Молимо да је након укрцавања сместите у одељак за пртљаг изнад седишта.

Одрасли
12+ година
Деца
2-12 година
Економска
8кг макс
1 торба макс
дужина x ширина x висина 40 × 20 × 55цм Бизнис
8кг макс
8кг макс
2 торбе макс
дужина x ширина x висина 40 × 20 × 55цм
Деца млађа од 2 године немају право на ручни пртљаг, осим склопивих колица или носиљки за бебе у виду чврстих носиљки или корпи, као и хране за бебе потребне током лета.

Због ограниченог простора у путничкој кабини авиона типа АТР 72, наша посада ће можда преузети ваш ручни пртљаг приликом укрцавања и сместити га у одељак за пртљаг.

У том случају, ваш пртљаг ће одмах после слетања бити пажљиво истоварен и смештен поред степеница за искрцавање.

Осим тога, број комада ручног пртљага који може стати у одељак изнад седишта и у осталим авионима наше флоте је ограничен. Након што одељци за пртљаг буду попуњени, вишак ручног пртљага се смешта у одељак за предати пртљаг.

Уколико ваш пртљаг буде смештен у одељак за предати пртљаг, морате претходно из њега уклонити све опасне материје које су иначе дозвољене за превоз у ручном пртљагу, као што су:

  • резервне литијум-металне или литијум-јонске батерије
  • шибице и упаљачи
  • барометри или термометри са живом
  • предмети који производе топлоту, тј. уређаји на батерије

Саветујемо да из пртљага који ће бити смештен у одељак за предати пртљаг извадите вредне ствари, електронску опрему, важна документа, лекове и сл.

Додатни комад пртљага по жељи

Додатни мали комад пртљага ће бити обележен белим привеском и мора по димензијама одговарати простору испод седишта које се налази испред вашег.

Одрасли
12+ година
Деца
2-12 година
Економска
4кг макс
1 торба макс
Бизнис
4кг макс
1 торба макс

Овај комад пртљага може бити:

Једна ташна/торба за лаптоп/актен ташна/футрола за документа

ИЛИ

Мали ранац

ИЛИ

Једна кеса са duty free робом

Мала камера

ИЛИ

Двоглед

ИЛИ

Кутија разумне величине са купљеном робом (нпр. пар ципела, хаљина за посебне прилике или сложена гардероба као, на пример, пословно одело или венчаница и сл)

Због безбедносних мера на летовима за Њујорк, течности, спрејеви и гелови (обухваћени скраћеницом ЛАГ) купљени на аеродромима, са изузетком аеродрома Никола Тесла у Београду, не смеју се уносити у авионе Ер Србије у ручном пртљагу, чак и ако су упаковани у одговарајуће безбедносне кесе. Ово правило се не односи на остале duty free артикле.

Куповина duty free артикала на аеродрому дозвољена је до 60 минута пре лета. Купљене артикле оставите у duty free продавници; оне ће вам бити враћене на излазу за укрцавање. Duty free робу можете купити и из нашег каталога током лета. Безбедносне кесе у које су duty free артикли упаковани не смеју се отварати пре доласка на коначно одредиште.

Уколико настављате путовање другим летом у Њујорку, ЛАГ артикле купљене на аеродрому Никола Тесла у Београду или на лету Ер Србије нећете моћи да унесете у авион у ручном пртљагу чак и ако су упаковани у одговарајуће безбедносне кесе. Пре него што се пријавите на лет којим настављате путовање из Њујорка, преместите ове артикле у пртљаг који ћете предати.

Додатне ствари које можете понети

Следеће артикле можете понети на нашим летовима независно од дозвољеног ручног пртљага:

Јакну, капут или другу спољашњу гардеробу у разумној мери

Уколико путујете са бебом, склопива колица или чврсту носиљку или корпу за бебу, као и храну за бебе потребну током лета

Склопива инвалидска колица, ходалицу, штаке или друго ортопедско помагало

Штап за ходање

Артикли као што су фасцикле, таблет уређаји, мобилни телефони и смарт телефони, као и друга и додатна кеса са duty free робом, новине, књиге и друго штиво за читање не сматрају се одвојеним артиклима и морају бити упаковани у ручну торбу или у додатном комаду пртљага.
Подсећамо да је на свим летовима Ер Србије забрањено уношење Samsung Galaxy Note 7 смарт телефона →

Молимо путнике да склопива дечја и инвалидска колица покажу аеродромском особљу на шалтеру за пријаву за лет и/или излазу за укрцавање. Обе врсте колица превозе се у пртљажнику авиона без додатне наплате.

Вишак ручног пртљага

Обавезно измерите димензије и тежину ручног пртљага пре доласка на аеродром јер ће величина и тежина пртљага бити проверена пре укрцавања.

Ручни пртљаг који прелази наведена ограничења (односно, уколико носите већи и/или тежи пртљаг и/или више комада пртљага него што је дозвољено) биће превезен као предат пртљаг уз наплату ЕУР 50. Сваки комад пртљага који није у складу са наведеним ограничењима превози се у одељку за превоз робе.

Доплату за вишак пртљага можете извршити:

  • на шалтеру Ер Србије за пријаву на лет или за односе са гостима (прихватамо кеш и кредитне картице),
  • код излаза за укрцавање (прихватамо само кредитне картице).

Плаћени износ за вишак пртљага се не може рефундирати. Уплата за вишак пртљага не важи за повратни лет, осим у изузетним случајевима.
Уколико нисте у могућности или не желите да платите поменуту доплату нећете моћи да уђете у авион.
Спајање права на дозвољени ручни пртљаг више путника није дозвољено.
Спајање права на ручну торбу и додатни комад пртљага такође није дозвољено. На пример, ручна торба тежине 9кг прелази лимит од 8кг по комаду ручног пртљага чак и ако је лимит за укупан ручни пртљаг виши.

Ограничења и забрана уношења течности, опасних материја и других артикала

Посебни услови примењују се на превоз течности и других артикала, укључујући опасне материја, који су или забрањени или се превозе под посебним условима.
Правила за превоз течности, опасних материја и других предмета у ручном пртљагу →

Путовање другим авио-компанијама

Уколико сте резервисали место на код шер лету Ер Србије који обавља друга авио-компанија или се ваше путовање састоји из летова које обавља више авио-компанија, примењују се услови за превоз ручног пртљага оног превозиоца који обавља лет.
Услови превоза партнерских авио-компанија →