Посебни прописи за улазак у САД

Проверите на време да ли имате сву неопходну документацију без које нећете моћи да путујете у САД.

Распитајте се да ли испуњавате услове за улазак без визе, у супротном ће вам виза бити неопходна.

Ер Србија не прихвата одговорност за потпуност и тачност садржаја приказаних на овој страници. Улажемо све напоре како бисмо приказали ажурне информације. Напомињемо да немамо утицаја на обраде и промене доле наведених информација.

ESTA одобрење путовања

Држављани земаља обухваћених Програмом за изузеће од виза (Visa Waiver Program) могу путовати у САД на период до 90 дана без визе. Међутим, они ће морати да поднесу захтев за електронско одобрење путовања (Electronic System Travel Autorisation – ESTA) и да испуне услове поменутог програма. Без ESTA одобрења, ови путници неће моћи да уђу у авион за Сједињене Државе. Одговорност је авиокомпаније да провери путне информације везане за ESTA одобрење.

Захтев морате поднети преко интернета најмање 72 сата пре поласка. Захтев ће важити за више улазака током периода од две године под условом да ваш пасош не престане да важи у међувремену. За ESTA регистрацију предвиђена је накнада од УС$14. Саветујемо да одштампате одобрење за улазак у земљу и понесете га са собом на пут.

Пријавите се за ESTA одобрење преко интернета или ажурирајте своје податке

Више информација о ESTA одобрењу (пдф)

Најчешћа питања о Програму за изузеће од виза

Аутоматизована контрола пасоша (APC)

APC је на располагању само државаљанима САД, Канаде и земаља чланица Програма за изузеће од виза. Овај програм омогућава безвизни улазак туристима и пословним путницима који ће у САД боравити до 90 дана (путници који поседују визу или Зелену карту не могу се пријавити за APC).

Да би могли да користе APC процедуру, држављани који за то испуњавају услове морају имати биометријски пасош, важећу ESTA регистрацију (електронско одобрење за улазак), попуњену царинску декларацију у дигиталној форми и најмање један улазак у САД од 2008. године. За држављане земаља обухваћених Програмом за изузеће од виза, неопходна је и провера отиска прста. Лица која поседују амерички или канадски пасош, као и инострани посетиоци из земаља обухваћених Програмом за изузеће од виза могу одмах приступити шалтерима за APC.

Више информација о APC процедури

Да бисте ушли у САД морате поседовати важећи биометријски пасош. Пасош или друга путна исправа мора важити током целокупног вашег путовања. За додатне информације о условима за пасоше, молимо посетите интернет страницу Homeland Security

Важна напомена за српске држављане: Српски држављани морају имати црвени пасош за аутоматско очитавање. Када планирате одмор, имајте на уму да и деца морају имати црвени пасош за аутоматско очитавање како би ушла у САД.

Саветујемо да контактирате амбасаду или конзулат земље у коју путујете како бисте се распитали о важећим условима за визе и улазак у земљу. Списак контакт адреса наћи ћете на интернет страници Министарства иностраних послова САД

На месту уласка у земљу, сви путници ће проћи дигиталну проверу отисака прстију и дигитално фотографисање. Управа за безбедност у транспорту (Transport Security Administration – TSA) саветује ваздухопловним путницима да не закључавају предати пртљаг како би омогућили мануалну контролу истог. Увоз прехрамбених артикала подлеже веома строгим правилима и бројним ограничењима.

Прикупљање информација о путнику пре лета (API)

Све ваздухопловне компаније су дужне да бележе личне податке својих путника на летовима за Америку, из ње или оних који кроз њу пролазе, као и да шаљу ове податке америчком Министарству за унутрашњу безбедност или Управи за безбедност у транспорту (TSA). Подаци се прикупљају пре поласка, најкасније у моменту пријаве на лет. Да би се избегле гужве на шалтерима за пријаву на лет, молимо вас да нам неопходне податке пошаљете пре полетања.

Информације о путнику пре лета би требало доставити тако што ћете:

  • унети своје податке приликом прављена резервације

  • контактирати путничку агенцију

  • саопштити своје податке запосленом који обавља пријаву на лет на аеродрому поласка

Уколико преседате на други лет унутар Сједињених Држава који ће вас одвести до крајњег одредишта изван Америке, приликом уношења адресе упишите Транзит ка неамеричкој територији и број лета на који сте пресели. Уколико идете на крстарење, молимо унесите Транзит ка крстарењу са именом брода и/или града на/у којем ће ваше крстарење почети.

Преузмите и попуните образац за информације о путнику пре лета (API) (пдф, 1.72 МБ) →

Америчке власти ове податке користе за спречавање и борбу против тероризма и других транснационалних тешких кривичних дела. Ови и други подаци могу такође бити коришћени приликом прегледа спискова путника који се доводе у везу са ризицима у ваздухопловој безбедности. На овај начин добијени подаци чувају се 15 година и могу бити прослеђене другим органима власти. Подаци везани за одређени случај или истрагу могу се чувати и дуже, односно док случај или истрага не буду архивирани.

Политика безбедног лета

Управа за безбедност у транспорту (TSA) тражи да наведете своје пуно име, датум рођења и пол за сврхе претраживања спискова путника под посебним надзором, сходно 49 У.С.Ц., поглављу 114, Закону о обавештајној реформи и превенцији тероризма из 2004. и 49 Ц.Ф.Р., деловима 1540 и 1560. Можете унети и свој Број за исправку (Redress Number), ако га имате. Уколико не наведете пуно име, датум рођења и пол може вам бити ускраћен превоз или улазак у простор за укрцавање. TSA може податке које наведете доставити органима власти, обавештајним агенцијама и другим органима сходно свом објављеном систему за достављање евиденција. За више података о политици TSA везаној за личне податке или да бисте се упознали са системом за достављање евиденција и проценом утицаја на приватност, молимо посетите интернет страницу TSA:  www.tsa.gov

У обавези смо да информације о нашим путницима доставимо америчкој TSA најмање 72 сата пре предвиђеног времена полетања. Уколико резервишете своје путовање преко путничке агенције, обавезно јој благовремено доставите своје податке.

Путујете у неку другу земљу?

Свака земља има сопствене прописе којима регулише улазак страних држављана на своју територију али постоје одређена општа правила која важе широм света. Детаљније информације можете наћи на следећем линку:
Општи прописи за улазак у друге земље →