Политика колачића

Коришћењем нашег веб сајта www.airserbia.com сагласни сте да можемо да сачувамо колачиће и IP адресе и да им приступимо, да користимо друге методе за прикупљање података о коришћењу веб сајта и побољшамо ваше искуство на мрежи.

Политика колачића

Ер Србија а.д. Београд (даље: Ер Србија) је акционарско друштво за ваздушни саобраћај и национални превозилац Србије. Вебсајт www.airserbia.com је у власништву и њиме управља Ер Србија. Ер Србија је одговорна за обраду свих личних података које наведете приликом резервације/куповине авионске карте и подлеже релевантним законским одредбама у свим земљама које имају регулативу везану за заштиту личних података.

Услед недавних промена у закону, сви веб сајтови који су активни широм одређених делова Европске уније морају да добију пристанак за коришћење или чување колачића (или сличних технологија) на вашим рачунарима или мобилним уређајима. Ова политика колачића пружа вам јасне и релевантне информације о колачићима које користимо и о разлозима за њихово коришћење.

Овом политиком се не уређује прикупљање и употреба информација прикупљених путем веб сајта www.airserbia.com. За преглед политика о заштити приватности које се примењују на кориснике веб сајта Ер Србија, погледајте нашу Политику заштите приватности.

Молимо вас да нам се обратите за додатне информације о овој политици или ако вам је неопходан детаљан списак свих колачића које користи наш веб сајт.

Ваш пристанак

Тиме што настављате да користите наш веб сајт слажете се са тим да можемо да поставимо колачиће на ваш рачунар како бисмо анализирали начин на који користите наш веб сајт. Молимо вас да пажљиво прочитате ову политику колачића како бисте сазнали детаљне информације о подацима које прикупљамо када користите овај сајт.

Уколико не желите да прихватите колачиће у погледу вашег коришћења овог веб сајта, морате да престанете да га користите.

Шта је колачић?

Колачићи су мале датотеке које се постављају на ваш рачунар преко веб сајтова које посетите или одређених порука е-поште које отворите. Њихова употреба је широко распрострањена како би веб сајтови могли правилно да функционишу и како би њихови власници могли да добију пословне и маркетиншке информације.

Колачићи које користимо на веб сајту Ер Србије помажу нам да вам обезбедимо боље искуство на мрежи, памте ваше параметре и помажу нам да побољшамо сајт. Тиме што приступате нашим веб сајтовима слажете се да се ова политика колачића примењује кад год приступите веб сајту Ер Србије, независно од уређаја који користите.

Које личне информације прикупљају колачићи?

Уопштено, колачић садржи текстуални низ који садржи информације о прегледачу. За рад није неопходно да колачић препозна одакле сте, он само треба да запамти ваш прегледач.

Неки колачићи које користимо могу да чувају информације о вама које су личније природе. Ипак, такве информације се чувају само ако сте их ви сами објавили на нашем веб сајту.

Да ли могу да повучем свој пристанак?

Након што сте нам дали пристанак у погледу коришћења колачића, на вашем рачунару или уређају биће сачуван колачић који ово подешавање памти за наредни пут. Ово престаје да важи након одређеног времена (у сваком случају у периоду од 13 месеци). Уколико у било којем тренутку желите да повучете свој пристанак, биће потребно да избришете колачиће преко подешавања у интернет прегледачу. За додатне информације о брисању или блокирању колачића посетите aboutcookies.org

Како могу да искључим колачиће?

Интернет прегледачи вам омогућавају да промените подешавања у вези са колачићима. У вашем интернет прегледачу дата подешавања се најчешће налазе у менију „Опције” (Options) или „Параметри” (Preferences). Доле наведене везе могу бити од помоћи ако желите боље да разумете подешавања. Или, за додатне информације треба да искористите опцију „Помоћ” (Help) у свом интернет прегледачу.

Подешавање колачића у Internet Exploreru
Подешавање колачића у Firefoxu
Подешавања колачића у Chrome-u
Подешавања колачића у Safari-ju

Када користимо колачиће?

Ер Србија користи колачиће на веб сајту www.airserbia.com за следеће потребе.

Технички разлози

Колачићи се користе из техничких разлога како би се омогућио ефикасан рад веб сајта www.airserbia.com. На пример, како би се:

 • одржала равнотежа саобраћаја на веб сајту а наши корисници добили кохерентне и поуздане услуге;
 • саобраћај ограничио на кључне делове веб сајта да би се одржали нивои ефикасности рада;
 • сачувало ваше прихватање Политке заштите приватности, политике колачића и услова и одредаба за коришћење веб сајта без којих неће бити одобрен приступ веб сајту www.airserbia.com;
 • обезбедило ваше повезивање са одговарајућом услугом на нашем веб сајту, када вршимо измене начина на који веб сајт ради;
 • корисници усмерили ка специфичним применама неке услуге, или ка специфичним серверима.

Лакоћа употребе

Колачићи се користе како би корисници могли лакше да употребљавају веб сајт www.airserbia.com. На пример, за:

 • памћење информација које сте унели у обрасце за поручивање приликом навигације кроз различите странице у току сесије мрежног прегледача;
 • памћење роба и услуга које сте поручили када дођете до странице потврде куповине;
 • идентификацију вашег пријављивања на нашем веб сајту;
 • памћење примењених поставки, као што је изглед, величина текста, параметри и боје;
 • памћење податка да ли смо вас већ питали да ли желите да попуните анкету;
 • приказ вашег пријављивања на веб сајту.

Праћење

Колачићи се користе за прикупљање статистичких података о томе како корисници употребљавају наш сајт. На пример, за:

 • прикупљање повратних информација о задовољству корисника путем анкете на нашем веб сајту;
 • добијање увида у то како посетиоци користе веб сајт тако да можемо да га побољшамо у смислу његове употребљивости.

Циљање

Колачићи за „циљање” су повезани са услугама које пружају треће стране, као што је дугме „Like” и „Share”. Треће стране пружају ове услуге у замену за препознавање да сте посетили нашу веб страницу.

Повезивање са друштвеним мрежама попут Фејсбука може довести до тога да оне користе информације о вашој посети како би на другим веб сајтовима усмериле оглашавање на вас.

Колачићи пружају агенцијама за оглашавање информације о вашој посети тако да оне могу да вам понуде огласе који би вас занимали.

Свим овим колачићима управљају треће стране, а за додатне информације можете да погледате обавештења о приватности на веб сајтовима самих трећих страна.

Тиме што користите наш сајт прихватате употребу колачића за „циљање”. У неким случајевима прихватање ових колачића представља услов за коришћење веб сајта; дакле, уколико их онемогућите/блокирате не можемо да гарантујемо како ће наш сајт функционисати.

Можете да изаберете да трајно будете искључени из оваквог типа оглашавања тако што ћете посетити http://www.networkadvertising.org/choices

Google аналитика

Овај веб сајт користи Google аналитику (Google Analytics), аналитичку услугу на мрежи коју пружа корпорација Google Inc. (у даљем тексту „Google”).

Google аналитика користи колачиће, текстуалне датотеке које се постављају на ваш рачунар, као помоћ при анализи начина на који корисници употребљавају веб сајт. Информације које колачић прикупи у вези са вашом употребом веб сајта (укључујући вашу IP адресу) Google преноси и чува на серверима у Сједињеним Америчким Државама. У случају активације скривања IP адресе Google скраћује/скрива последњи октет IP адресе за државе чланице Европске уније као и за друге стране у споразуму о Европском економском простору. Само у изузетним случајевима, пуна IP адреса се шаље Google серверима у САД-у у оквиру којих се скраћује. У име добављача веб сајта, Google користи дате информације за потребе процене ваше употребе веб сајта, за припрему извештаја о активности на веб сајту за операторе веб сајтова, а добављачима веб сајтова пружа друге услуге у погледу активности на веб сајту и употребе интернета. Google неће довести у везу вашу IP адресу ни са једним другим податком у власништву Google-а. Можете да одбијете коришћење колачића тако што ћете изабрати одговарајућа подешавања на вашем прегледачу. Међутим, ако то учините нећете моћи да користите све функције овог веб сајта.

За додатне информације о колачићима Google аналитике, погледајте странице Google-а које се односе на пружање помоћи и политику заштите приватности: Политика заштите приватности Google-а и Помоћ Google аналитике

Google је развио додатни програм за прегледач за Java Script Google аналитике којим се она искључује (ga.js, analytics.js, dc.js). Уколико желите да будете искључени из Google аналитике, можете да преузмете и инсталирате додатни програм за свој мрежни прегледач. За додатне информације, кликните овде

Овај веб сајт користи "колачиће" како би се обезбедило боље корисничко искуство, персонализација садржаја и огласа, као и интеграција друштвених медија и анализа саобраћаја на интернету. С тим у вези, могућ је пренос информација о вашој употреби веб сајта нашим партнерима ради омогућавања комуникације и рекламирања прилагођеног вашим преференцијама. Нашу политику заштите приватности можете погледати овде, а политику “колачића” овде.
Кликом на „Слажем се“ пристајете на постављање ових колачиц́а. Кликните на дугме „Промени подешавања колачиц́а“ да бисте променили поставке.
За више информација о колачиц́има прочитајте Политику колачића Ер Србије.