План за случај задржавања на платформи

За међународне летове компаније Ер Србија до или из Сједињених Држава који касне на америчком аеродрому, Ер Србија ће поштовати План за ванредне ситуације задржавања авиона на писти у складу са Правилима о побољшању заштите путника авио-превоза америчког Министарства саобраћаја.

Уколико је реч о лету код шер партнера компаније Ер Србија, примењиваће се План за ванредне ситуације авио-превозника чији је лет.

У случају да се авион задржи на писти на америчком аеродрому четири сата, компанија Ер Србија даје следећа уверења:

  • Ер Србија неће дозволити да летелица остане на писти дуже од четири сата пре него што се гостима дозволи да напусте авион осим уколико пилот не утврди да безбедносни или сигурносни проблем спречава летелицу да напусти писту како би путници напустили авион, или уколико контрола лета саветује пилота да би напуштање авиона значајно реметило рад аеродрома.
  • Ер Србија ће обезбедити адекватну храну и пијаћу воду најкасније два сата након што летелица напусти излаз (у случају одласка) или након што се спусти на писту (у случају доласка) уколико летелица остане на писти, осим уколико пилот не утврди да безбедносни или сигурносни проблеми то спречавају.
  • Ер Србија ће обезбедити функционалне тоалете док је летелица на писти.
  • Ер Србија ће обезбедити адекватну лекарску негу, уколико је она потребна, док је летелица на писти.
  • Тридесет минута након заказаног поласка и на сваких наредних тридесет минута, компанија Ер Србија ће пружити информације гостима који су погођени кашњењем лета о разлогу и статусу кашњења, ако су они познати.
  • Тридесет минута након заказаног поласка и на сваких наредних тридесет минута, Ер Србија ће обавештавати госте да могу да напусте летелицу која је на излазу или неком другом месту за искрцавање кад се врата отворе, ако се таква прилика укаже.
  • Компанија Ер Србија има довољне ресурсе да примени овај План за ванредне ситуације у случају дужег задржавања авиона на писти на америчком аеродрому.
  • Компанија Ер Србија је ускладила овај план са свим америчким аеродромима на којима има свој лет.
  • Компанија Ер Србија је ускладила овај план са америчком Службом царине и заштите границе и Управом за безбедност у саобраћају на свим америчким аеродромима на којима овај авио-превозник има редовне међународне летове, укључујући алтернативне аеродроме.