О нама

Ер Србија је лидер у авио-саобраћају још од оснивања компаније 1927. године. Сада, уз ново име и са новим идентитетом, широм наше растуће мреже линија можемо да понудимо нов концепт удобности током лета.

Наша прича Славних 90 година на небу Управна тела Етика и усклађеност пословања

Ер Србија већ лети до укупно 40 дестинације у Европи, на Медитерану, Блиском истоку и у Северној Америци, како у путничком, тако и у теретном саобраћају.

Посредством Etihad Airways-a и наших других партнерских авио-компанија у прилици смо и да вам понудимо летове до међународних одредишта у Азији, Аустралији, Северној Америци и Африци.

Ер Србија је од 1961. године члан Међународне асоцијације авио-превозника (IATA).

Решени смо да стратешким променама које су у току наставимо да играмо кључну улогу у развоју ваздухопловства у Србији, српске индустрије путовања и туристичке привреде Србије.

Приоритет Ер Србије је пружање услуге изузетног квалитета за наше путнике. Циљ нам је да корисницима услуга наше компаније пружимо максималну удобност током путовања, без обзира на класу којом лете.

Године за памћење

1927 - 1947: Оснивање, раст и престанак рада Аеропута

1927
У јуну је основано Друштво за ваздушни саобраћај Аеропут. Национални авио-превозник Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, а потом Краљевине Југославије, Аеропут је био међу првим цивилним авио-компанијама - 10. у Европи и 21. у свету.

1928
Успостављена је редовна авио-линија између Београда и Загреба.

1936
Први пут полеће аеро такси MMS-3, јединствена летелица коју је произвео Аеропут.

1938
Аеропут организује Прву међународну ваздухопловну изложбу на Београдском сајму у оквиру које учествују Чехословачка, Енглеска, Француска, Холандија, Немачка, Пољска, Америка и друге земље.

1941
Други светски рат уништио је пословање Аеропута: пилоти и летелице мобилисани су у ратну авијацију, а током бомбардовања Београда, флота Аеропута тешко је настрадала.

1942
Окупационе власти забрањују рад Аеропута.

1947 - 1960: Оснивање ЈАТ-а и раст флоте

1947
Традицију Аеропута наставља Југословенски аеротранспорт (ЈАТ). У априлу полећу авиони на првим послератним линијама новоосноване компаније. Флоту ЈАТ-а у почетку су чинили два авиона C-47 претворена у DC-3 и два "јункерса" ЈУ-52. Прве редовне линије биле су југословенске, Београд-Загреб-Љубљана и Загреб-Сарајево, као и међународна линија Београд-Праг-Варшава.

1960 - 1970: Ера млазне авијације и експанзија

1963
Прва "каравела" слеће на аеродром у Београду, чиме почиње ера млазне авијације у Југославији. У наредном периоду из флоте се повлаче последњи ветерани клипне флоте DC-3 и "конвери".

1967
ЈАТ покреће сопствени кетеринг који ће касније користити и Air France.

1969
Први DC-9 придружује се ЈАТ-овој флоти, а ускоро и први B-707.

1970 - 1980: Почетак златног доба

1971
ЈАТ постаје чланица Удружења европских ваздухопловних превозилаца (AEA).

1974
Током новембра 1974. године ЈАТ-ов B-707 креће на пут око света рутом Београд-Бејрут-Бомбај-Сингапур-Токио-Хонолулу-Лос Анђелес-Лондон-Београд.

1978
У ЈАТ-ову флоту стиже "Daglas DC-10-30" (DC-10), први широкотрупни авион. Из Београда се од тада директно летело у Чикаго, Торонто, Њујорк, Лос Анђелес, Сингапур, Куала Лумпур, Пекинг, Сиднеј и Мелбурн.

1980 - 1990: ЈАТ је више од летења!

1985
ЈАТ је био прва авио-компанија у Европи која је купила у то време најсавременије, а касније најпродаваније летилице типа "Boeing 737-300" (B737-300).

1987
Према IATA и AEA листама највећих авио-превозника, ЈАТ заузима 31. место у свету, односно 10. место у Европи. Крајем златних осамдесетих ЈАТ је повезивао Југославију са 61 светском дестинацијом на пет континената. Годишње је превозио више од пет милиона путника и 46 хиљада тона робе посредством флоте од 36 авиона.

1990 - 2000: Рат и криза ЈАТ-а

1990
Почетком деведесетих година прошлог века започиње најтежи период после Другог светског рата у историји бивше Југославије. Довео је до рата, распада земље и санкција, којима је прво и најтеже била погођена управо национална авио-компанија.

1992
ЈАТ последњи пут лети за Њујорк у мају, јер само два дана касније САД уводе ембарго на ваздушни саобраћај са Југославијом. Непосредно затим Уједињене нације уводе економске санкције, а ЈАТ у јуну уводи аутобуске линије за Будимпешту и Темишвар.

2000 - 2013: Jat Airways и потрага за стратешким партнером

2003
После 56 година пословања, Југословенски аеротранспорт трансформише се у Jat Airways.

2005
Jat Airways био је један од првих авио-превозника који је 2005. године добио IATA сертификат о безбедности.

2006
Први пут после 15 година, национална авио-компанија завршава пословну годину са позитивним резултатом. Ипак, у наредним годинама Jat Airways покушава да пронађе стратешког партнера како би себи обезбедио будућност.

2013 - данас: Стратешко партнерство и ново поглавље у историји националне авио-компаније

2013
01. августа, национални авио-превозник Уједињених Арапских Емирата Etihad Airways, Jat Airways и Влада Републике Србије објављују стратешко партнерство. Etihad Airways купује 49 одсто удела у Jat Airways-у, а Jat Airways постаје Ер Србија. Етихад и Влада Републике Србије обавезали су се да уложе по 40 милиона америчких долара, као и да обезбеде додатна средства у максималном износу од по 60 милиона долара. У октобру обављамо први лет за Абу Даби.

2014
За мање од годину дана од оснивања уводимо укупно 10 авиона типа Airbus у наше јато - осам летелица типа А319 и две летелице типа А320. Први пут у дугој историји, нашим авионима почињу да управљају жене.

2016
У јуну Ер Србија уводи историјски, трансатлантски лет између Београда и Њујорка, чиме је поново успостављена директна веза између Србије и Сједињених Држава после 24 године. Наш стратешки циљ је да будемо водећа авио-компанија у региону и да идемо даље, како бисмо поново заузели место међу најбољима у свету.

Авио-компаније повезују далека места на планети чинећи да нам породице, пријатељи или пословни партнери буду ближи.

Због тога је наш посао много више од самог летења. И зато се 17. јуна сећамо величанствених почетака, када је истог датума 1927. године, у палати Јадранско-подунавске банке у Београду основан Аеропут, прво акционарско предузеће за цивилни ваздушни саобраћај.

У тренутку када је основан, био је 10. компанија у Европи и 21. у свету. Компанија основана још 1927, као Аеропут, а затим, од 1947, продужила своје постојање као ЈАТ и Jat Airways, а данас Ер Србија, осма је најстарија авио-компанија на свету која још увек послује.

После свега неколико година, Аеропут лети на све четири стране света: на север до Будимпеште, Брна и Прага, на запад до Венеције и Милана, на југ до Тиране, на исток до Букурешта и Софије... Међутим, најбоље године ове компаније биле су, нажалост, и почетак њеног краја због почетка Другог светског рата. Ипак, крај Аеропута означио је и један нов почетак, еру Југословенског аеротранспорта, основаног 01. априла 1947. године.

На врхунцу свог успеха, Југословенски аеротранспорт био је синоним за моћ и гламур. Флота нових авиона Boeing 737 превозила је више од пет милиона путника годишње ка дестинацијама на пет континената. Стјуардесе ЈАТ-а носиле су униформе које су у Паризу побеђивале као најелегантније, а оброке који су служени изнад облака спремали су кувари из најбољих ресторана.

Након 56 година пословања, компанија у децембру 2003. мења име у Jat Airways и промовише нов визуелни идентитет. Jat Airways је био један од првих авио-превозника који је 2005. године добио IATA сертификат о безбедности.

За време бомбардовања 1999. године, део флоте склоњен је у суседне земље како би био сачуван од оштећења. Саобраћај је почео да се нормализује по престанку НАТО операција.

Нов понос српског неба

Године 2013. из пепела једне славне приче са не тако славним крајем, рођена је Ер Србија, нов понос српског неба.

Данас је лако говорити о успесима којима сведочимо свакога дана, али је 01. августа 2013. године тешко било претпоставити колико ће тај датум бити значајан. Тог дана постављени су темељи који ће Ер Србији омогућити да заузме место које јој припада међу водећим авио-компанијама у региону, са новим именом, новим изгледом, савременим авионима и првокласном услугом.

Влада Републике Србије и Etihad Airwazs 01. августа 2013. закључили су уговор на основу којег је авио-компанија са седиштем у Абу Дабију стекла удео од 49 одсто у српском националном авио-превознику.

Било је много питања и још више недоумица. Долазак авиона А319 на међународни аеродром Никола Тесла 26. октобра 2013. био је почетак изванредне трансформације ЈАТ-а у Ер Србију.

Данас компанија са изузетном прошлошћу наставља убрзани развој и остварује све боље позиције у сектору комерцијалног ваздухопловства. Са редовним летовима ка све већем броју дестинација, растућом флотом савремених авиона, глобалном мрежом партнера и сталним порастом путника и прихода, Ер Србија свакодневно доказује да је заслужан наследник ЈАТ-ове поносне традиције. Томе свакако доприноси покретање директних летова за Њујорк у јуну 2016. године, чиме је Ер Србија постала једина авио-компанија у југоисточној Европи која нуди трансатлантске летове за САД.

Деведесету годишњицу ваздухопловства српска авио-компанија дочекује као поносни освајач награде Lider на тржишту авио-компанија за 2017. годину коју додељује Air Transport World (ATW), водећи глобални медиј за праћење збивања у авио-компанијама широм света.

Славећи јубилеј, Ер Србија ће моћи да се похвали чињеницом да се историја пише и у овом часу. Весна Алексић одувек је сањала да лети за националну авио-компанију, а по доласку у Ер Србију не само да је остварила тај циљ већ је постала и прва жена на позицији капетана у нашој историји. И као да то није довољно, у анале ће ући и 10. мај ове године, када је пут Париза са београдског аеродрома узлетео први авион са комплетно женском посадом.

И ма колико све то било значајно за Србију, за ваздухопловство и развој на свим нивоима, у корену успеха дугог 90 година увек је путник. Због њега се трудимо, унапређујемо производ, усвајамо нова знања и примењујемо најстроже стандарде. Великом посвећеношћу и изврсном услугом желимо да сачувамо ваше поверење.

Наш циљ, иако амбициозан, врло је јасан и достижан. Желимо да Ер Србија остане водећа авио-компанија у региону, превозник који је препознат по врхунској услузи. Због жеље да увек будемо ваш први избор и циља да поносно представљамо земљу, увек се трудимо да будемо још бољи. Стојимо вам на располагању у сваком тренутку. У име свих запослених Ер Србије захваљујемо вам се што летите са нама.

Управна тела Ер Србије су Извршни Одбор, Надзорни одбор и Скупштина.

Извршни Одбор се састоји од три члана, а Данкан Нејсмит је на позицији генералног директора Ер Србије.

Извршни Одбор

Данкан Нејсмит
генерални директор

Бранислав Маловић
извршни директор за односе са
државним органима и организацијама

Горан Грозданић
извршни директор за саобраћај

Goran Grozdanić - izvršni direktor za saobraćaj u Air Serbia

Надзорни одбор

 • Данило Цицмил, председник
 • Сузана Васиљевић, члан
 • Bassam A. Al Mosa, члан
 • Милица Јовановић, члан
 • Јелена Арсић, члан
 • Adam Boukadida, члан
 • Robin Kamark, члан
 • Mohammad Alblooki, члан
 • Милош Томић, члан

Скупштина

 • Игор Поповић, председник Скупштине акционара, опуномоћени представник акционара Републике Србије
 • Henning zur Hausen, члан Скупштине, опуномоћени представник Etihad Airways-a

Своју репутацију градимо својим поступцима. Стога, наше основне вредности наглашавају значај пословања са интегритетом и преузимања одговорности за правилно поступање у свакој ситуацији.

Ове вредности прожимају Кодекс пословне етике Ер Србије (pdf, 3,76 MB) и чине суштину нашег односа према клијентима и добављачима.

Како бисмо обезбедили поштовање Кодекса пословне етике, успостављена је Етичка линија путем које наши запослени, клијенти, трећа лица и заинтересоване стране могу да укажу на неправилности и пријаве повреде Кодекса пословне етике и наших вредности (молимо вас да обратите пажњу да Етичка линија не служи за пријаву жалби клијената и опште упите, овакве пријаве пошаљите странице Контактирајте нас).

Шта је етичка линија?

То је сервис за пријаву повреда Кодекса пословне етике доступан 24 часа на дан, којим у наше име руководи независна компанија Expolink Europe. Путем Етичке линије можете да поставите питање или укажете на неправилности у вези са применом Кодекса пословне етике или закона.

Ко може да користи Етичку линију?

Етичка линија је отворена за позиве свих запослених и клијената Компаније и осталих заинтересованих страна који желе да укажу на неправилности. Међутим, она се не користи за пријаву жалби клијената или друге сличне упите.

Како можете да пријавите неправилности путем Етичке линије?

Имате на располагању три могућности:

 1. Позивом на број Етичке линије за Србију. Уколико желите, можете да тражите да разговарате са оператером на српском језику. Пријава је могућа на 300 различитих језика. Преузмите листу бројева Етичке линије по земљама (pdf, 35,89 kB).
 2. Слањем електронске поште са детаљима о неправилности на коју указујете на адресу asethics@expolink.co.uk.
 3. Подношењем извештаја (унесите приступну шифру "ethicsline").

Шта ће се десити након што позовете Етичку линију?

Ваш позив или питање биће прослеђени стручном оператеру који ће вам дати јединствени PIN код који ћете моћи да користите и пратите развој ситуације у вези са поднетом пријавом. Пријаву можете извршити анонимно или можете оставити своје контакт податке.

Ваша пријава ће бити прослеђена Служби за етику и усклађеност пословања која ће исту обрадити и предузети одговарајуће кораке. Уколико сте поставили питање, уследиће одговор или савет стручњака у вези са вашом недоумицом. Пријаве које се односе на наводне злоупотребе или повреде Кодекса пословне етике, биће прослеђене нашем тиму за интерне истраге који ће истрагу спровести по одговарајућој процедури и, по потреби, уз консултацију са екстерним стручњацима.

Овај веб сајт користи "колачиће" како би се обезбедило боље корисничко искуство, персонализација садржаја и огласа, као и интеграција друштвених медија и анализа саобраћаја на интернету. С тим у вези, могућ је пренос информација о вашој употреби веб сајта нашим партнерима ради омогућавања комуникације и рекламирања прилагођеног вашим преференцијама. Нашу политику заштите приватности можете погледати овде, а политику “колачића” овде.
Кликом на „Слажем се“ пристајете на постављање ових колачиц́а. Кликните на дугме „Промени подешавања колачиц́а“ да бисте променили поставке.
За више информација о колачиц́има прочитајте Политику колачића Ер Србије.