Прописи за улазак у друге земље

Док се припремате за путовање, проверите на време да ли поседујете документе без којих пут не може бити реализован.

Општи прописи за улазак у друге земље Посебни прописи за улазак у САД
 • Важећи пасош са довољним бројем непопуњених страница.
 • Визе и остале дозволе за улазак у земљу (ако је то потребно).
 • Здравствена уверења и уверења о вакцинацији (ако је то потребно).

Свака земља има сопствене прописе којима регулише улазак страних држављана на своју територију. Прописе о пасошу, визама и здравственим уверењима широм света можете да проверите на IATA Travel Centre сајту: www.iatatravelcentre.com.

Саветујемо вам да се упознате са прописима и условима за улазак у земљу у коју путујете на званичним интернет страницама њихових државних органа или на интернет страницама дипломатских и конзуларних представништава ваше земље. Дужни сте да прибавите неопоходна путна документа и визе за себе и своју децу и да се придржавате свих прописа земаља у које путујете, из којих полазите или кроз које пролазите.

Пасош

Ваш пасош или друга одговарајућа путна исправа треба да важи током целокупног трајања путовања.

Деца и новорођенчад морају имати сопствени пасош или другу путну исправу. Поједине земље предвиђају посебне услове за улазак и излазак за непраћену децу или ону коју прати само један родитељ или неко друго лице.

Власти појединих земаља захтевају да пасош буде валидан и одређени период након завршетка путовања, углавном између три и шест месеци.

За више детаља молимо вас да контактирате амбасаду земље у коју путујете или посетите IATA Travel Centre сајт: www.iatatravelcentre.com.

Ер Србија не сноси одговорност за последице које могу настати услед непоседовања неопходних путних исправа или непоштовања важећих прописа и упутстава.

Виза

У зависности од вашег држављанства и сврхе путовања можда ће вам бити неопходна виза или друга дозвола за улазак или транзит кроз одређену земљу.

Сазнајте више детаља у вези са визном режимом широм света на IATA Travel Centre сајту: www.iatatravelcentre.com
Уколико је за ваше путовање неопходна виза, захтев за исту можете поднети амбасади земље у коју путујете. Саветујемо да посетите њихову званичну интернет страницу како бисте добили ажурне информације о визама.

Ако сте држављанин Србије и путујете у иностранство, проверите визне режиме широм света и сазнајте да ли вам је потребна виза за земљу коју желите да посетите или за земљу транзита.

Ако желите да посетите Србију или је Србија земља транзита у вашем путовању, проверите визни режим за улазак у Србију и сазнајте да ли вам је потребна виза.

Уколико вам је издата виза, она мора важити током целокупног периода вашег боравка. Различите земље имају различите имиграционе и царинске прописе за животиње и културна добра.

Подаци о путнику пре пута

Имиграционе власти широм света могу тражити од нас одређене податке о путнику пре путовања (Adavance Passanger Information - API или APIS). Због тога је могуће да ћемо евидентирати неке или све ове податке из пасоша:

 • пуно име и презиме (као у пасошу),
 • датум рођења,
 • пол,
 • држављанство,
 • број пасоша,
 • датум истека важности пасоша,
 • држава у којој је пасош издат,
 • држава сталног боравка.

Проверите на време да ли имате сву неопходну документацију без које нећете моћи да путујете у САД.

Распитајте се да ли испуњавате услове за улазак без визе, у супротном ће вам виза бити неопходна.

Ер Србија не прихвата одговорност за потпуност и тачност садржаја приказаних на овој страници. Улажемо све напоре како бисмо приказали ажурне информације. Напомињемо да немамо утицаја на обраде и промене доле наведених информација.

API образац
Образац за информације о путнику пре лета (API) можете преузети овде (pdf).

Улазак у САД без визе

ESTA одобрење путовања

Држављани земаља обухваћених Програмом за изузеће од виза (Visa Waiver Програм) могу путовати у САД на период до 90 дана без визе. Међутим, они ће морати да поднесу захтев за електронско одобрење путовања (Electronic System Travel Authorization - ESTA) и да испуне услове поменутог програма. Без ESTA одобрења, ови путници неће моћи да уђу у авион за Сједњене Државе. Одговорност је авиокомпаније да провери путне информације везане за ESTA одобрење.

Захтев морате поднети преко интернета најмање 72 сата пре поласка. Захтев ће важити за више улазака током периода од две године под условом да ваш пасош не престане да важи у међувремену. За ESTA регистрацију предвиђена је накнада од US$14. Саветујемо да одштампате одобрење за улазак у земљу и понесете га са собом на пут.

Пријавите се за ESTA одобрење преко интернета или ажурирајте своје податке

Најчешћа питања о Програму за изузеће од виза

Аутоматизована контрола пасоша (APC)

APC је на располагању само државаљанима САД, Канаде и земаља чланица Програма за изузеће од виза. Овај програм омогућава безвизни улазак туристима и пословним путницима који ће у САД боравити до 90 дана (путници који поседују визу или Зелену карту не могу се пријавити за APC).

Да би могли да користе APC процедуру, држављани који за то испуњавају услове морају имати биометријски пасош, важећу ESTA регистрацију (електронско одобрење за улазак), попуњену царинску декларацију у дигиталној форми и најмање један улазак у САД од 2008. године. За држављане земаља обухваћених Програмом за изузеће од виза, неопходна је и провера отиска прста. Лица која поседују амерички или канадски пасош, као и инострани посетиоци из земаља обухваћених Програмом за изузеће од виза могу одмах приступити шалтерима за APC.

Услови за пасоше и визе

Да бисте ушли у САД морате поседовати важећи биометријски пасош. Пасош или друга путна исправа мора важити током целокупног вашег путовања. За додатне информације о условима за пасоше, молимо посетите интернет страницу Homeland Security.

Важна напомена за српске држављане: Српски држављани морају имати црвени пасош за аутоматско очитавање. Када планирате одмор, имајте на уму да и деца морају имати црвени пасош за аутоматско очитавање како би ушла у САД.

Саветујемо да контактирате амбасаду или конзулат земље у коју путујете како бисте се распитали о важећим условима за визе и улазак у земљу. Списак контакт адреса наћи ћете на интернет страници Министарства иностраних послова САД.

На месту уласка у земљу, сви путници ће проћи дигиталну проверу отисака прстију и дигитално фотографисање. Управа за безбедност у транспорту (Transport Security Administration - TSA) саветује ваздухопловним путницима да не закључавају предати пртљаг како би омогућили мануалну контролу истог. Увоз прехрамбених артикала подлеже веома строгим правилима и бројним ограничењима.

Прикупљање и пренос података

Прикупљање информација о путнику пре лета (API)

Све ваздухопловне компаније су дужне да бележе личне податке својих путника на летовима за Америку, из ње или оних који кроз њу пролазе, као и да шаљу ове податке америчком Министарству за унутрашњу безбедност или Управи за безбедност у транспорту (TSA). Подаци се прикупљају пре поласка, најкасније у моменту пријаве на лет. Да би се избегле гужве на шалтерима за пријаву на лет, молимо вас да нам неопходне податке пошаљете пре полетања.

Информације о путнику пре лета би требало доставити тако што ћете:

 • унети своје податке приликом прављена резервације,
 • контактирати путничку агенцију,
 • саопштити своје податке запосленом који обавља пријаву на лет на аеродрому поласка.

Уколико преседате на други лет унутар Сједињених Држава који ће вас одвести до крајњег одредишта изван Америке, приликом уношења адресе упишите Транзит ка неамеричкој територији и број лета на који сте пресели. Уколико идете на крстарење, молимо унесите Транзит ка крстарењу са именом брода и/или града на/у којем ће ваше крстарење почети.

Преузмите и попуните образац за информације о путнику пре лета (API) (pdf, 1.72 MB)

Америчке власти ове податке користе за спречавање и борбу против тероризма и других транснационалних тешких кривичних дела. Ови и други подаци могу такође бити коришћени приликом прегледа спискова путника који се доводе у везу са ризицима у ваздухопловој безбедности. На овај начин добијени подаци чувају се 15 година и могу бити прослеђене другим органима власти. Подаци везани за одређени случај или истрагу могу се чувати и дуже, односно док случај или истрага не буду архивирани.

Политика безбедног лета

Управа за безбедност у транспорту (TSA) тражи да наведете своје пуно име, датум рођења и пол за сврхе претраживања спискова путника под посебним надзором, сходно 49 U.S.C, поглављу 114, Закону о обавештајној реформи и превенцији тероризма из 2004. и 49 C.F.R, деловима 1540 и 1560. Можете унети и свој Број за исправку (Redress Number), ако га имате. Уколико не наведете пуно име, датум рођења и пол може вам бити ускраћен превоз или улазак у простор за укрцавање. TSA може податке које наведете доставити органима власти, обавештајним агенцијама и другим органима сходно свом објављеном систему за достављање евиденција. За више података о политици TSA везаној за личне податке или да бисте се упознали са системом за достављање евиденција и проценом утицаја на приватност, молимо посетите интернет страницу TSA: www.tsa.gov.

У обавези смо да информације о нашим путницима доставимо америчкој TSA најмање 72 сата пре предвиђеног времена полетања. Уколико резервишете своје путовање преко путничке агенције, обавезно јој благовремено доставите своје податке.

Овај веб сајт користи "колачиће" како би се обезбедило боље корисничко искуство, персонализација садржаја и огласа, као и интеграција друштвених медија и анализа саобраћаја на интернету. С тим у вези, могућ је пренос информација о вашој употреби веб сајта нашим партнерима ради омогућавања комуникације и рекламирања прилагођеног вашим преференцијама. Нашу политику заштите приватности можете погледати овде, а политику “колачића” овде.
Кликом на „Слажем се“ пристајете на постављање ових колачиц́а. Кликните на дугме „Промени подешавања колачиц́а“ да бисте променили поставке.
За више информација о колачиц́има прочитајте Политику колачића Ер Србије.