Путници са инвалидитетом

Побринућемо се да ваше путовање авионом буде безбедно и удобно.

Путници са умањеном способношћу кретања Путници са инвалидитетом који путују у и из САД Путовање са псима водичима

Како бисмо могли да вам потврдимо резервацију, неопходно је да одредимо којој категорији путника припадате. Било да је умањена способност кретања урођена, последица физичке онеспособљености (трајне или привремене, сензорне или локомоторне), умањених менталних способности, старости, болести или несрећног случаја, настојаћемо да вас збринемо у складу с вашим потребама.

Неопходно је да нас најкасније 48 сати пре лета упознате са врстом помоћи која вам је потребна да бисмо били у могућности да благовремено ангажујемо одговорне службе на аеродрому. Оне ће вам без додатне наплате обезбедити инвалидска колица или други начин превоза до/од авиона и помоћи да се удобно и лако укрцате и искрцате из авиона.

Категорије путника који користе инвалидска колица

Према степену умањене способности кретања и помоћи која им је потребна на аеродрому, путници се сврставају у следеће категорије:

 • WCHR обухвата путнике којима могу да се пењу уз или силазе низ степенице, као и да се сами крећу до/од свог места у путничкој кабини, али су им инвалидска колица неопходна да би прешли раздаљину до/од авиона.
 • WCHS односи се на путнике који не могу да се пењу уз или силазе низ степенице, али могу да се сами крећу до/од свог места у путничкој кабини, а инвалидска колица су им неопходна да би прешли раздаљину до/од авиона и морају бити пренети уз/низ степенице.
 • WCHC обухвата путнике који су потпуно непокретни и којима су инвалидска колица неопходна за кретање до/од авиона и који морају бити пренети уз/низ степенице до/од седишта у путничкој кабини.

Уколико настављате путовање уз неку другу авио-компанију, нећемо моћи да потврдимо резервацију све док та друга авио-компанија не потврди могућност вашег превоза.

Ако желите да користите сопствена инвалидска колица

Молимо вас да обавестите о томе најкасније 48 сати пре лета, јер је за њихов превоз неопходно одобрење Ер Србије. Потребно је да нас информишете о тежини, димензијама и врсти помогала. Такође, молимо вас да попуните "Образац за опис инвалидских колица", одштампате један примерак и предате га запосленима на шалтеру за пријаву на лет. Ваша инвалидска колица превозимо бесплатно.

Ако користите штаке

Штаке и друга протетичка помагала можете да унесете у путничку кабину без додатне наплате.

Пратиоци

За WCHC путнике, као и за путнике који имају оштећен и вид и слух пратилац је неопходан.

Изузетак од правила: WCHC путници који имају стабилан инвалидитет (урођен или као последица неке несреће или операције од пре више година) могу да путују без пратиоца.

Молимо вас имајте у виду да се посада у авиону не може бринути о вашим физичким потребама током лета у већој мери него што то чини другим путницима (нпр. храњење, давање лекова, коришћење тоалета). Уколико вам је неопходна оваква помоћ током лета, потребно је да имате пратиоца.

Образац за опис инвалидских колица

 • Образац за опис инвалидских колица можете преузети овде (pdf).

MEDIF образац и FREMEC картица

За свако путовање неопходно је да WCHC путници имају MEDIF образац (образац са здравственим подацима путника) попуњен и оверен од стране путниковог лекара. Овај образац можете да преузмете у нашим пословницама и путем вебсајта.

Изузетак од правила: WCHC путници који имају стабилан инвалидитет (урођен или ако последица неке несреће од пре више година) не морају да имају MEDIF образац.

На основу медицинских података из овог обрасца компанијски лекар одлучује да ли може издати путнику потврду за пријем на превоз.

Подаци наведени у MEDIF обрасцу су строго поверљиви и њихова тајност је загарантована.

Прихватамо здравствене картице за путнике који често путују (FREMEC), а које издају поједине авио-компаније.

Ер Србија за сада не издаје FREMEC картице.

MEDIF образац

Путници са оштећеним слухом или/и видом

Молим вас да нас приликом резервисања карте, а најкасније 48 сати пре лета обавестите о свом инвалидитету како бисмо могли да вам обезбедимо неопходну помоћ. Ер Србија неће захтевати од вас MEDIF образац.

Уколико желите да путујете са псом који је специјално трениран да вас води, потребно је да нас обавестите о томе, такође приликом резервисања карте, а најкасније 48 сати пре лета. Информисаћете нас о врсти пса и његовој тежини. Превоз пса водича подложан је одобрењу од стране Ер Србије.

Путовање са партнерским авио-компанијама

Ако путујете на код шер лету Ер Србије, где превоз обавља нека од наших партнерских авио-компанија, биће примењени прописи за превоз путника са умањеном способношћу кретања те друге авио-компаније.
Партнерске авио-компаније и њихови услови превоза →

У авио-компанији Ер Србија посвећени смо пружању првокласних услуга и гарантујемо њихову приступачност свим нашим клијентима. Биће нам задовољство да вам пожелимо добродошлицу на летовима наше авио-компаније. Постараћемо се да ваше путовање авионом буде безбедно и удобно. Наше особље вам је на располагању током читавог лета.

Без обзира да ли је ваш инвалидитет урођен, последица физичке онеспособљености (трајне или привремене, сензорне или локомоторне), интелектуалног инвалидитета, старости, болести, несрећног случаја или је настао из неког другог разлога, настојаћемо да вас збринемо у складу с вашим потребама. Нећемо одбити да вас примимо у авион само због вашег инвалидитета, осим уколико закон тако налаже.

Препоручујемо да се пре планираног путовања посаветујете са вашим лекаром и, ако је потребно, замолите га за помоћ у вези са припремама за пут.

Да бисмо обезбедили све што вам је неопходно, најбоље би било да нас током резервације лета обавестите о томе каква врста помоћи вам је потребна. Имајте у виду да наша авио-компанија на неким летовима користи авион ATR 72 који служи за регионални саобраћај, на којима можемо да пружимо само одређене услуге. Наши запослени вам стоје на располагању уколико желите више информација.

Ако имате било каква питања у вези са вашим путовањем, контактирајте вашег туристичког агента или директно Ер Србију:

Радно време сваким даном 00-24
Ако позивате из Србије
(разговор је бесплатан за све мреже из Србије)
0800 111 528
Ако позивате из САД
(разговор ће бити наплаћен у складу са тарифом мреже из које је позив упућен)
+ 1 (718) 7258642
Директна бесплатна линија за упите путника са инвалидитетом + 1 (888) 3909847
Ако позивате из других земаља
(разговор ће бити наплаћен у складу са тарифом мреже из које је позив упућен)
+381 11 311 21 23
Уколико имате оштећење слуха или говора
можете нам се бесплатно обратити преко службе Telecommunications Relay Service (TRS)

Биће нам задовољство да одговоримо на ваша питања, поразговарамо о вашем инвалидитету и информишемо вас о процедурама које би требало да следите.

Уколико ваш лет или део лета обавља једна од наших партнерских авио-компанија, могуће је да вам на располагању неће бити све услуге и средства, јер је то условљено услугом партнерске авио-компаније и типом авиона. Молимо вас да се распитате код превозиоца којим ћете летети како бисте сазнали више о њиховим услугама у погледу посебних потреба. Нисмо у могућности да гарантујемо за услуге на летовима које не обавља наша компанија.

Пре лета - припреме које треба да извршите

Резервација карте

Даћемо све од себе да вам омогућимо лако и пријатно укрцавање у авион и искрцавање из њега или преседање на следећи лет, те да вам пружимо одговарајуће услуге на самом лету. Стога, унапред резервишите лет, тј. најкасније 48 сати пре полетања, и уједно нас обавестите о вашем инвалидитету и услугама како бисмо вам изашли у сусрет на најбољи могући начин. Ако захтевате специјалну услугу у року који је краћи од 48 сати од полетања авиона, Ер Србија ће се потрудити да и у тако кратком року који јој је на располагању обезбеди услугу која вам је потребна.

Ако нам будете дали више информација о вашим посебним потребама, моћи ћемо да вам пружимо адекватну помоћ на аеродрому и у авиону.

Уколико карту резервишете телефоном или у путничкој агенцији, такође нас обавестите о вашем инвалидитету током резервације. У случају да карту купујете преко Интернета, информишите нас о вашем инвалидитету тако што ћете позвати контакт центар компаније Ер Србија на број 0800 111 528 (бесплатан позив ако зовете са фиксног телефона из Србије) или на +1 (888) 390 98 47 (бесплатан позив ако зовете са фиксног телефона из Сједињених Америчких Држава).

Нашим путницима нудимо могућност да изаберу седиште у складу са својим потребама, али из безбедносних разлога постоје одређена ограничења. Већина наслона за руке на седиштима у авиону је подесива тако да лако можете да приступите седишту. Ако желите да користите инвалидска колица која су прилагођена за коришћење до седишта до пролаза, онда она морају да буду одобрена за коришћење у авиону.

На аеродрому

Пријављивање за лет

На свим аеродромима на којима Ер Србија обавља летове посебно обучено земаљско особље је на располагању нашим путницима са инвалидитетом. Да бисте на време и без журбе завршили са свим процедурама које су обавезне пре полетања, препоручујемо свим путницима са инвалидитетом да дођу на аеродром најкасније 90 минута пре последњег пријављивања за лет. Нарочито је важно да следите ово упутство на великим и за вас непознатим аеродромима где постоји велика циркулација људи. Искрено препоручујемо да више информација о аеродрому са кога или на који путујете потражите на његовој званичној веб страници.

На линку у наставку можете пронаћи више информација о услугама и утврђеној сатници у погледу пријављивања за лет. Утврђене сатнице постоје да би авиони могли да полете на време.

Процедуре о уласку у авион и изласку из њега

Наше особље ће вам помоћи око процедура које се тичу укрцавања, искрцавања или преседања у случају да оне за вас представљају проблем услед сметњи у говору, оштећења слуха или вида или неке друге потешкоће. Обавестите нас о таквој потреби током резервације карте. Препоручујемо да обавестите земаљско особље на шалтеру за пријављивање за лет и транзитном шалтеру о услугама које сте резервисали како би у потпуности били упознати са вашим потребама и омогућили вам пружање тражених услуга.

Имајте у виду да укрцавање и искрцавање кроз авио-мост није изводљиво на многим аеродромима услед густог авио-саобраћаја, као и због тога што авион може да буде паркиран на удаљеном месту на писти. Уколико сте нас обавестили да нисте у могућности да се попнете уз или сиђете низ степенице, обезбедићемо алтернативно решење за улазак у авион, што може да изискује ангажовање додатне радне снаге и опреме, укључујући наменски прилагођена возила.

Путници који траже посебну помоћ могу први ући у авион из безбедносних и личних разлога, али и последњи изаћи након слетања управо из истих разлога. Ако сте у транзиту на Аеродрому Никола Тесла Београд и потребна вам је специјална помоћ, молимо вас да захтев за пружање такве услуге поднесете благовремено и на одговарајући начин пре путовања.

Помоћ коју пружамо на аеродрому:

 • помоћ при пријављивању за лет на пријемном шалтеру,
 • помоћ до одлазног терминала,
 • помоћ при укрцавању и искрцавању,
 • помоћ до јавног простора путничког терминала или, у неким случајевима, представника друге авио-компаније (повезани летови),
 • трансфер од личног помагала за покретљивост до таквог помагала које обезбеђује аеродром
 • помоћ при прављењу кратких пауза ради употребе тоалета или коришћења објеката који продају храну приликом пролакса кроз терминал под условом да су на путу до места за украцавање у авион или преседање и да заустављање на тим местима не доводи до неоправданог кашњења,
 • помоћ око ручног и предатог пртљага када путник није у могућности да га носи или подигне.

Преседања

Сви планирани летови авио-компаније Ер Србија обављају се са Аеродрома Никола Тесла Београд или ка њему (Терминал 2), где није потребан трансфер између зграда терминала, јер се сви одласци одвијају из истог комплекса.

Додатне безбедносне провере и промене терминала су могуће уколико ваше путовање обухвата преседање. Да би преседање протекло у најбољем реду и без непредвиђених ситуација, важно је да се на аеродром где се преседа стигне на време како би се благовремено завршило са свим неопходним процедурама.

Пре назначене сатнице, морате имати карту за укрцавање у авион и ваш пртљаг мора бити предат. Ако вам је потребна помоћ приликом изласка из авиона, онда вам је потребно и више времена од уобичајеног минимума који је неопходан приликом преседања на следећи лет. Ако и где је неопходно, помоћи ћемо вам да стигнете на следећи лет. Више информација можете добити на интернет страници Аеродрома Никола Тесла Београд.

Air Serbia Премијум салон

Air Serbia Премијум салон на аеродрому Никола Тесла налази се у транзитној зони између излаза А5 и А6. Наш салон је у потпуности приступачан и поседује посебно опремљене тоалете и туш кабине за особе са инвалидитетом. Премијум салон је такође на располагању путницима из бизнис класе, као и члановима програма лојалности Air Serbia - Etihad Guest Platinum, Gold и Silver клуба који путују на летовима авио-компанија Air Serbia или Etihad Airways.

Уколико желите да сазнате више посетите страницу о Air Serbia Премијум салону.

Специјалне услуге

Путници који користе инвалидска колица

Уколико путујете са ортопедским помагалом (инвалидским колицима), молимо вас да попуните "Образац за опис инвалидских колица", одштампате један примерак и предате га запосленима на шалтеру за пријаву на лет. Тиме ћете нам помоћи да вам пружимо одговарајућу услугу и обезбедимо највећи могући комфор.

Молимо вас да приликом резервације обавестите нас или свог организатора путовања о својим потребама.

Образац за опис инвалидских колица

 • Образац за опис инвалидских колица можете преузети овде (pdf).

Коришћење инвалидских колица на аеродрому

Да бисмо могли да потврдимо ваш захтев за пружање специјалне услуге и пружимо вам одговарајућу помоћ, неопходно је да сазнамо ваше потребе. Када резервишете лет, слободно нас контактирајте.

Путници који користе инвалидска колица могу се класификовати у следеће категорије путника према међународним ваздухопловним прописима:

 • WCHR (WCH - инвалидска колица, R - ознака за платформу) - Путник може да се попне уз и сиђе низ степенице авиона и самостално дође до свог седишта, али су му потребна колица да пређе удаљеност од/до авиона.
 • WCHS (WCH - инвалидска колица, S - ознака за степенице) - Путник не може да се попне уз и сиђе низ степенице авиона, али може самостално да дође до свог седишта. Међутим, потребна су му инвалидска колица да пређе удаљеност од/до авиона и да буде пренет уз/низ степенице.
 • WCHC (WCH - инвалидска колица, C - ознака за седиште у путничкој кабини) - Путник је у потпуности непокретан и потребна су му инвалидска колица да пређе удаљеност од/до авиона и да буде пренет уз/низ степенице и од/до седишта у авиону.

Молимо вас да нас обавестите најкасније 48 сати пре полетања авиона о томе да ли су вам потребна инвалидска колица на аеродрому. Добићете их бесплатно на коришћење од услужног одељења локалног аеродрома.

Када испуните захтев за добијање помоћи препоручићемо вам расположива седишта. Уколико имате било каква питања, слободно нас контактирајте.

Инвалидска колица на аеродрому се користе између шалтера за пријаву за лет и излаза за укрцавање у авион, између два излаза у случају преседања и након слетања. Инвалидска колица су доступна на сваком аеродрому на који слећу авиони компаније Ер Србија. Имајте у виду да аеродромска инвалидска колица нису ручна, тако да неко од земаљског особља или ваш пратилац мора да их гура. Бићете испраћени до авиона у складу са горе наведеним.

На неким аеродромима земаљско особље може изабрати електрична инвалидска колица да превезе путнике са умањеном способношћу кретања са једног места на друго.

Уколико желите да користите сопствена инвалидска колица када преседате, земаљско особље на локалном аеродрому ће се постарати да ваша колица буду на излазу ако аеородром на коме преседате то омогућава и ако сте такву услугу унапред тражили. Наша препорука је да обавестите земаљско особље аеродрома на коме преседате о намери да користите сопствена инвалидска колица.

Уколико путовање настављате са другом авио-компанијом, нећемо моћи да потврдимо вашу резервацију док не добијемо потврду о лету од те авио-компаније.

Путовање са сопственим инвалидским колицима/ помагалима за покретљивост

Ер Србија ће вам пружити бесплатну помоћ око ношења ваших сопствених инвалидских колица и других помагала за покретљивост на нашим летовима.

Транспорт ваших инвалидских колица или других помагала за покретљивост морају одобрити авио-компаније на чијим летовима летите. Било би пожељно да нас унапред обавестите (током или након резервације, али најкасније 48 сати пре полетања авиона) о томе да желите да унесете инвалидска колица или друго помагало у авион. Тако ћемо имати довољно времена да извршимо све неопходне припреме. Ако путујете са сопственим инвалидским колицима или помагалом за покретљивост, веома је важно да се на време пријавите за лет.

Уколико пак носите електрична колица, биће потребно више времена за њихово укрцавање. На линку у наставку можете пронаћи више информација о услугама и утврђеној сатници у погледу пријављивања за лет. Утврђене сатнице постоје да би авиони могли да полете на време.

Сопствена инвалидска колица или помагала за покретљивост као предат пртљаг

Ер Србија ће без надокнаде прихватити превоз помагала за покретљивост на својим летовима као приоритетан предат пртљаг, који обухвата, али се не ограничава на: електрична инвалидска колица, скутере, ручна инвалидска колица са чврстим оквиром или ручна склопива инвалидска колица, ходалицу, штап, штаке или протезе под условом да ова помагала не садрже батерије које је забрањено носити у предатом пртљагу.

Делове инвалидских колица који се могу скинути (нпр. ослонац за ноге) требало би транспортовати у ручном пртљагу и онда се сматрају дозвољеним додатним ручним пртљагом. Уколико то није могуће, замолили бисмо вас да такве делове безбедно залепите за инвалидска колица. С обзиром да транспорт помагала за покретљивост изискује посебан третман, препоручујемо да током резервације лета наведете димензије, тежину и тип инвалидских колица или помагала и да ли су склопива. Ако пак са собом носите електрична инвалидска колица, требало би да наведете тип батерија које садрже. Ер Србија ће предузети све могуће мере предострожности да спречи оштећење ваших инвалидских колица или помагала за покретљивост током лета.

Можете да пријавите инвалидска колица или да их користите у долазном или одлазном холу. Уколико пријављујете инвалидска колица, залепите налепницу на њих с вашим контакт детаљима.

Ако одлучите да користите сопствена колица, то би требало да наведете током резервације лета. У том случају ће ваша инвалидска колица бити део предатог пртљага приликом пријављивања за лет, али ће бити укрцана у авион тек на излазу. Како би ваша инвалидска колица била унета у авион на одговарајући начин и како због тога не би дошло до одлагања лета, неопходно је да дођете раније на излазни терминал и да се укрцате у авион пре других путника. Неко од нашег земаљског особља помоћиће вама и вашем пратиоцу (уколико путује) да се укрцате у авион.

Ако користите сопствена ручна инвалидска колица која се склапају, Ер Србија ће вам дозволити да останете у њима онолико колико простор дозвољава:

 • док не стигнете до излаза за укрцавање у авион,
 • док се крећете између терминала и врата авиона и
 • док се крећете између терминала и авиона.

Налепница за пртљаг на којој је назначено да ће колица бити достављена у авион биће залепљена за ваша колица приликом пријављивања за лет која ће бити укрцана директно у авион.

Колица ће вам бити уручена на излазу након слетања. У случају да то није могуће, ваша инвалидска колица ће бити у делу долазног терминала где се преузима пртљаг поред траке за пртљаг. Када дођете до трансферне зоне, особље на локалном аеродрому ће вам обезбедити аеродромска инвалидска колица и отпратити вас до излаза за укрцавање на следећи лет. Ваша колица ће бити пренета и укрцана директно у авион у колем преседате. Ако имате мало времена до преседања, не препоручујемо да користите сопствена инвалидска колица.

Уношење инвалидских колица или помагала за покретљивост у путничку кабину

Под условом да има довољно простора, прихватићемо, без узимања надокнаде, уношење ручних склопивих инвалидских колица и мањих помагала за покретљивост у кабину авиона, што обухвата, али се не ограничава на: ходалицу, штап, штаке, протезе или медицинска помагала. Обавестите о томе службеника на шалтеру за пријављивање за лет и службенике на излазу за укрцавање у авион да бисте добили додатне информације и потребну помоћ.

Транспорт (електричних) инвалидских колица на батеријски погон

Електрична инвалидска колица увек се морају транспортовати као део предатог пртљага, а превоз таквих колица може да изискује више времена за њихово укрцавање у авион. На линку у наставку можете пронаћи више информација о услугама и утврђеној сатници у погледу пријављивања за лет. Утврђене сатнице постоје да би авиони могли да полете на време.

Да бисмо безбедно сместили ваша електрична инвалидска колица или помагало за покретљивост у авион морате навести следеће информације:

 • тип инвалидских колица или помагала за покретљивост,
 • димензије и тежину,
 • број батерија,
 • тип батерија (код електричних колица.)

Наше земаљско особље ће се побринути да вас неко на време отпрати у аеродромским колицима до излаза. Ако сте у потпуности зависни од инвалидских колица слободно нас контактирајте.

Безбедан лет и добробит наших путника представљају највећи приоритет за нас. Инвалидска колица и помагала за покретљивост на батеријски погон биће унети у авион тако да буду безбедни и заштићени од оштећења услед померања осталих укрцаних предмета. Међутим, постоје ситуације када нисмо у могућности да прихватимо превоз ваших инвалидских колица или помагала за покретљивост:

 • уколико је немогуће спречити случајно активирање електричног помагала за покретљивост,
 • ако тежина и висина таквог помагала прелазе дозвољени капацитет за укрцавање наших мањих авиона.

Ер Србија прихвата следеће типове инвалидских колица или других помагала за покретљивост:

 • инвалидска колица или друга помагала за покретљивост са погоном на батерије са сувом ћелијом (заштићене од цурења),
 • инвалидска колица или друга помагала за покретљивост са погоном на батерије са влажном ћелијом (затворене и заштићене од цурења),
 • литијум-јонске батерије,
 • ручна инвалидска колица или друга помагала за покретљивост.

Нажалост, не прихватамо на нашим летовима инвалидска колица или друга помагала за покретљивост на погон батерија са влажним батеријама (које нису заштићене од цурења).

Услови руковања инвалидским колицима или другим помагалима за покретљивост на батеријски погон

Да би се избегло оштећење авиона и обезбедио безбедан лет, инвалидска колица или друга помагала за покретљивост на батеријски погон биће унети у авион само уколико се строго поштују доле наведена упутства.

Прикључак за батерију мора се заштити од кратког споја (нпр. тако што ће бити изолован унутар држача за батерију), батерија безбедно причвршћена за колица или помагало за покретљивост, а струјна кола инхибирана.

Инвалидска колица или помагала за покретљивост на батеријски погон морају се заштити да се не померају током лета у делу авиона где је остали пртљаг и носити тако да буду заштићена од оштећења услед померања осталог пртљага.

Наш савет је да све унапред припремите уз нашу помоћ.

Како се транспортују инвалидска колица или помагала за покретљивост с погоном на батерије (које су заштићене од цурења) са сувим или влажним ћелијама?

Батерија се мора обавезно извадити из оних инвалидских колица или помагала за покретљивост код којих је то могуће (нпр. склопива) и у том случају колица или помагала могу се транспортовати као предати пртљаг без икаквих ограничења. Извађена батерија се мора добро запаковати, заштити од кратког споја и сместити у одељак са предатим пртљагом. Известићемо пилота о томе где се налази запакована батерија.

Како се транспортују инвалидска колица или помагала за покретљивост с погоном на литијум-јонске батерије?

Батерија се мора обавезно извадити из оних инвалидских колица или помагала за покретљивост код којих је то могуће (нпр. склопива) и у том случају колица или помагала могу се транспортовати као предати пртљаг без икаквих ограничења. Батерије се морају заштити од кратког споја тако што ће се прикључак изоловати (нпр. прелепљивањем траке преко изложених прикључака). Извађене батерије се морају заштити од оштећења тако што сваку треба ставити у заштитну кесу и сместити у путничку кабину.

Батерије се морају извадити из колица или помагала према упутствима произвођача. Батерија не сме да премаши 300 Wh, односно 160 Wh свака појединачно код колица или помагала која имају две батерије. Дозвољена је највише једна резервна батерија која не премашује 300 Wh или две резервне које не премашују више од 160 Wh свака појединачно.

Известићемо пилота о месту на коме је смештено помагало за покретљивост са батеријом или на ком месту у путничкој кабини се налази извађена литијум-јонска батерија.

Молимо вас да нас најкасније 48 сати пре лета обавестите о типу батерије у вашим инвалидским колицима.

Током високе сезоне повећана је потражња за инвалидским колицима. Молимо вас за стрпљење у случају да морате да сачекате неколико минута како бисмо вам обезбедили инвалидска колица или додатну помоћ.

Услуге за путнике са оштећеним видом и слухом

Ако сте путник са оштећеним видом или слухом од вас се неће тражити да предате MEDIF образац и доказујете да можете да путујете авионом. Обавестите нас током резервације лета, односно најкасније 48 сати пре полетања авиона, о вашем инвалидитету како бисмо могли да вам обезбедимо сву потребну помоћ.

Ако путујете сами, неко од наших службеника ће вам укратко изложити безбедносна упутства, као и упутства у случају кашњења авиона. Такође, неко од наших запослених вас може отпратити до и од излаза ако овакву услугу затражите током резервације лета.

Путници са оштећеним видом или слухом могу да уђу у авион пре осталих путника. Замолите некога од земаљског особља на излазу за укрцавање да вам помогне.

Ако желите да путујете са обученим услужним псом, обавестите нас о томе током резервације карте или најкасније 48 сати пре полетања авиона. Биће нам потребне информације о врсти вашег услужног пса (пас водич или пас који упозорава глуву особу на звук, итд.) и његовој тежини. Ова услуга се не може резервисати преко Интернета и мора је одобрити Ер Србија. Број паса које можемо да сместимо у кабину је ограничен. Унос услужних животиња у авион се не наплаћује. Више информација о овој услузи пронаћи ћете у даљем тексту у одељку о услужним псима.

Путници са тешкоћама у учењу и сметњама у развоју

Препоручујемо да се карте за путнике са тешкоћама у учењу и сметњама у развоју резервишу најкасније 48 сати пре полетања авиона да би им се пружила најбоља могућа помоћ пре, током и након лета. Истовремено нас обавестите о њиховом инвалидитету како бисмо им помогли на најбољи могући начин. Приликом одласка, путника ће до авиона отпратити неко од земаљског особља, где ће се о њему постарати кабинско особље. Након слетања кабинско особље ће путника предати земаљском особљу.

Надамо се да ћете узети у обзир опасност од непридавања важности безбедносним упутствима у авиону. Такође је важно уочити да постоји могућност да се путник изгуби на аеродрому, што може изазвати збуњеност и узнемиреност. Уколико се појави таква опасност, препоручујемо да путник путује са пратиоцем.

Путовање у/из САД-а са услужним псима или псима за пружање емоционалне подршке

Према Министарству саобраћаја Сједињених Америчких Држава, иностране авио-компаније нису у обавези да превозе услужне животиње, осим паса. Ер Србија ће, као страна авио-компанија, дозволити да услужни пси (укључујући псе за пружање емоционалне подршке) буду пратња особама са инвалидитетом у авионима компаније Ер Србија који полећу са аеродрома у САД или на њих слећу. Такви пси ће се превозити у путничкој кабини без плаћања надокнаде.

MEDIF образац

Услужни пси

Услужни пас је индивидуално обучен пас да обавља посао или извршава задатке уместо особе са инвалидитетом.

Између осталих услужни пси обухватају: псе водиче, псе који упозоравају на звуке или који препознају разне сигнале, псе који пружају помоћ особама са тешкоћама у кретању, псе који имају терапеутско дејство, псе који препознају епилептични напад. Да бисмо утврдили да ли је ваш пас услужни пас, можемо да у знак потврде захтевамо следеће:

 • Идентификациони документ;
 • Писану документацију;
 • Да пас носи огрлицу или плочицу које то потврђују;
 • Да нас вербалним путем уверите у то.

У појединима ситуацијама када нисмо сигурни да ли је реч о услужном псу, можемо вам поставити једно од ова два питања:

 1. Да ли вам је пас потребан због инвалидитета?
 2. За шта је конкретно ваш пас обучен?

Пси за пружање емоционалне подршке

Пси чија је једина улога да пруже емоционалну подршку не припадају категорији услужних паса. Они нису специјално обучени да извршавају задатке с циљем да помогну особама са инвалидитетом. Такви пси имају терапеутско дејство и користе се углавном у клиничком окружењу како би побољшали физичке, социјалне, емоционалне и/или когнитивне способности особа са инвалидитетом. Ови пси морају да се обуче да се адекватно понашају у јавном окружењу, попут услужних паса.

Ако путујете са псом за пружање емоционалне подршке или који има терапеутско дејство, морате имати неопходну документацију (која није старија од годину дана од датума резервације лета) са меморандумом специјалисте за ментално здравље (тј. психијатра, психолога, социјалног радника овлашћеног за рад на клиници или лекара који лечи душевну сметњу или емоционалну нестабилност код путника) у којој се наводи:

 • да путник пати од одређеног облика поремећаја менталног здравља,
 • да је путнику потребан пас у сврху пружања емоционалне подршке или терапеутске помоћи током лета и/или на коначном одредишту,
 • да је лице које је дало процену путника специјалиста за ментално здравље под чијим професионалним надзором се путник налази и
 • датум стицања и врста лиценце специјалисте за ментално здравље и држава или јурисдикција у којој је издата.

Ову документацију нам морате предати најкасније 48 сати пре полетања авиона, јер је неопходна као услов да се псу дозволи улазак у путничку кабину. Потребну документацију пошаљите на следећу адресу е-поште: callcenter@airserbia.com.

Услови под којима се дозвољава улазак пса у путничку кабину

Ер Србија ће дозволити услужном псу (или псу за пружање емоционалне подршке) да буде ваша пратња у авиону под следећим условима:

 • Морате нас унапред обавестити, односно најкасније 48 сати пре полетања авиона, да ћете путовати са услужним псом или псом за пружање емоционалне подршке. Молимо Вас обавестите нас о величини и тежини вашег пса. У случају да путујете са псом за пружање емоционалне подршке, молимо вас да нас обавестите и о раси вашег пса. Пријављивање за лет мора се завршити сат времена пре него што започне пријављивање осталих путника за лет како бисмо могли да вам обезбедимо потребну услугу и смештај.
 • Услужни пас или пас за пружање емоционалне подршке мора у сваком тренутку бити под вашим директним надзором и пажњом, било помоћу одговарајућег појаса за псе, повоца или неког другог каиша. Међутим, уколико услед инвалидитета нисте у могућности да држите поводац или каиш или он омета пса у безбедном и ефикасном вршењу својих задатака, онда услужни пас мора бити под вашим надзором на неки други начин, као што је говорни надзор.
 • Уколико се услужни пас понаша на неприхватљив начин, а ви не можете да га контролишете, ми имамо право да му забранимо улазак у авион. Неконтролисано лајање, скакање по другим путницима, бежање од особе коју прати или вршење нужде на излазу или у путничкој кабини или на начин који угрожава здравље других или ствара санитарни проблем у авиону, представљају примере неприхватљивог понашања услужног пса или пса за пружање емоционалне подршке.
 • У складу са законом, Ер Србија задржава право да ускрати превоз услужном псу или псу за пружање емоционалне подршке када је то оправдано неопходно и по сопственом нахођењу, а ради удобности или безбедности путника или кабинског особља или у сврху спречавања наношења штете имовини компаније Ер Србија или њеним путницима или запосленима.

Седење у авиону

Ер Србија ће вам доделити седиште где постоји довољно простора за вас и вашег услужног пса или пса за пружање емоционалне подршке. Пас мора бити довољно мали да би стао на под између ваших ногу или испод седишта испред вас, а да не заузима седиште другог путника током читавог лета. Пас не мора бити у носиљци, али не сме заузимати путничко седиште.

Ви и ваш пас не смете седети у реду за излаз у случају опасности, јер не смете да заклањате пролаз или друго подручје које мора да буде слободно ради лакше евакуације у случају опасности.

Добијање неопходне документације за путовање услужног пса

Имајте у виду да поједине државе не дозвољавају уношење услужних паса, а ограничења се разликују од земље до земље. Препоручујемо вам да контактирате одговарајући конзулат или амбасаду у вези са процедурама које се морају поштовати.

Морате имати код себе документ о дозвољеном уношењу и друге документе за вашег услужног пса или пса за пружање емоционалне подршке, које захтева земља коју напуштате, у коју улазите или кроз коју пролазите. Такође, морате имати одговарајућу здравствену потврду, као и потврду о примљеној вакцини против беснила, које се морају показати на транзитном и трансферном пункту, крајњем одредишту и где год се путовање прекида.

Ер Србија не сноси одговорност за забрану уношења или транзит кроз било коју земљу вашег пса ако не поседује наведена документа и здравствене потврде.

Ви сте у потпуности одговорни за повреду, болест или смрт вашег пса, осим уколико се то не деси услед немара или грешке од стране особља компаније Ер Србија.

Више авио-превозника у току једног путовања (Interline путовање)

Уколико путујете на лету нашег interline или код шер партнера, контактирајте њихову службу за резервације да бисте сазнали о политици коју примењују када су у питању услужни пси или пси за пружање емоционалне подршке.

Моја чек листа

Наш циљ је да ваше путовање учинимо што лакшим и удобнијим. Да бисмо били сигурни да сте извршили све неопходне и жељене припреме за путовање, креирали смо за вас списак неопходних активности. Што прецизније будете следили наша упутства, ми ћемо ефикасније пружити потребне услуге и помоћ.

 • Резервишите карту најкасније 48 сати пре лета и обавестите нас или вашег туристичког агента о вашим специјалним захтевима, који обухватају специјалне оброке или услуге (нпр. инвалидска колица, псе водиче, итд.).
 • Проверите да ли ваш план путовања обухвата једну од наших партнерских авио-компанија (број лета од JU 8000 до JU 8999). Да бисте добили више информација о услугама и погодностима, препоручујемо да контактирате авио-компанију на чијем лету путујете.
 • Нека ваш лекар испуни образац са здравственим подацима о путнику (MEDIF) ако ваше здравствено стање то налаже. Образац можете да преузмете са веб странице компаније Ер Србија.
 • Постарајте се да се пријавите за лет на време и да стигнете до излаза за укрцавање у складу са сатницом која је назначена на вашој карти за укрцавање у авион.
 • Постарајте се да имате пратњу ако ваше душевно или физичко стање то налаже.
 • Ставите све лекове у ручни пртљаг који су вам потребни током лета. Ако лекови који су у течном стању премашују количину која је дозвољена у ручном пртљагу, морате имати извештај лекара на основу кога ћете спречити могуће проблеме током безбедносних провера.
 • Следеће специјалне услуге су бесплатне: специјални оброци, помоћ земаљског особља приликом укрцавања, искрцавања и преседања, превоз ваших сопствених инвалидских колица или другог помагала за инвалидитет, превоз услужног пса или пса за пружање емоционалне подршке у путничкој кабини, превоз медицинске опреме.

У авиону - детаљи вашег боравка у авиону

Наше кабинско особље ће током лета помоћи путницима са инвалидитетом онолико колико је то у њиховој моћи. Имајте у виду да наше кабинско особље не може да носи или диже путнике, помаже им у тоалету, око оброка или узимања лекова.

Специјалне услуге у авиону

Инвалидска колица у авиону

Ер Србија омогућава коришћење инвалидских колица у авиону на летовима у и из САД. Наше кабинско особље је обучено да рукује таквим инвалидским колицима и пружиће вам помоћ током укрцавања у авион и искрцавања из њега, као и приликом одвожења до и од тоалета у авиону. Молимо вас да нас обавестите током резервације карте, а најкасније 48 сати пре полетања, о томе да ли су вам потребна инвалидска колица у авиону.

Сви авиони наше авио-компаније који лете у и из САД опремљени су приступачним тоалетима које могу да користе само особе са инвалидитетом.

Услуге у авиону

Путницима са инвалидитетом нудимо следеће услуге у авиону:

 • превоз од инвалидских колица до вашег седишта,
 • помоћ приликом одлагања и дохватања ручног пртљага, укључујући помагала за покретљивост и друга помагала,
 • помоћ приликом одласка до и од тоалета у авиону,
 • специјални оброк који се мора тражити унапред, током резервације лета,
 • ограничена помоћ приликом оброка, као што је отварање пакета у којима је храна, пружање информација о храни и сечење већих комада хране,
 • периодично распитивање о вашим потребама током лета,
 • кратко обавештење о безбедносним процедурама и распореду у кабини упућено само вама и вашем потенцијалном пратиоцу,
 • ефикасна комуникација са путницима који имају оштећен вид или слух или су глуви, како би добили све информације као и остали путници (нпр. о времену, услугама у авиону, кашњењу лета, излазима за преседање на следећи лет на одредишном аеродрому, итд.).

Путници са тешкоћама у учењу и сметњама у развоју

Путници са тешкоћама у учењу и сметњама у развоју који путују сами морају да разумеју безбедносна упутства. Наше особље ће вас појединачно укратко обавестити о безбедносим процедурама и уколико лет касни. Међутим, ако то није могуће, наш савет је да путник путује са пратиоцем.

Ограничења у погледу седења у авиону

Када нас обавестите о вашим потребама и помоћи коју вам је неопходно указати, настојаћемо да вам изађемо у сусрет у складу са вашим жељама тако што ћемо вам, између осталог, омогућити да седите поред вашег личног пратиоца или пратиоца који брине о вашој безбедности или да седите у реду у коме имате довољно простора за ваше помагало за дисање или услужног пса. Имајте у виду да не можемо да вам понудимо седишта у реду за излаз због безбедносних разлога.

Ако имате проблема са покретљивошћу извесно је да ћете хтети седиште до пролаза са подесивим наслоном за руке. Одређени број седишта у нашим авионима има подесиве наслоне за руке тако да је седиште лако доступно, а седење удобно.

Помоћ у авиону

Уколико Ер Србија утврди да пратилац који брине о безбедности путника није неопходан, Ер Србија ће прихватити процену од стране или у име особе са инвалидитетом која се односи на могућност самосталног путовања. Након што је обавештена о самосталности путника, Ер Србија неће одбити ниједну особу са инвалидитетом која путује без личног пратиоца или под претпоставком да путник може да затражи додатну помоћ од авионског особља.

Самосталан путник је независно лице које може да води рачуна о својим физичким потребама током лета и које не захтева посебну и додатну пажњу осим оне уобичајене која се указује свим путницима, уз изузетак тражења помоћи приликом уласка у авион и изласка из њега.

Лице је "самостално" ако може самостално да поступа у следећим ситуацијама:

 • Дисање без додатног кисеоника, односно да не зависи од медицинског кисеоника.
 • Узимање хране - путник би требало да може да самостално узима храну. Може да се деси да кабинско особље помогне приликом отварања пакета са храном, упознавања путника са садржајем хране или сечења већих порција хране.
 • Устајање - путник би требало да може да се креће од инвалидских колица у авиону до седишта. Кабинско особље не може да подиже или носи путника.
 • Употреба тоалета - путник би требало да може да користи тоалет без ичије помоћи. Кабинско особље може да помогоне путнику до и од врата тоалета, али не и унутар тоалета из хигијенских разлога.
 • Узимање лекова - путник би требало да је у могућности да самостално узима преписане лекове и прати здравствене процедуре. Кабинско особље не може да пружа медицинске услуге путницима осим прве помоћи (ако је потребно).

Лични пратилац

Уколико не можете самостално да путујете (нисте у могућности да самостално водите рачуна о вашим физичким потребама током лета), у том случају са вама мора да путује лични пратилац, који мора да има најмање 16 година, који ће бринути о вашим потребама.

Молимо вас да нас обавестите о томе да ли можете да путујете самостално или не, тако што ћете се обратити Контакт центру Ер Србије. Ако сте карту купили у туристичкој агенцији, онда вас подсећамо да о томе морате обавестити агенцију.

Пратилац који брине о безбедности путника

Неопходно је да пратилац који брине о безбедности путника путује са особом са инвалидитетом као услов за пружање услуге превоза ако Ер Србија закључи да је такав пратилац важан за безбедност у следећим ситуацијама (али се не треба ограничавати само на њих):

 • када путник путује на носилима или у инкубатору, његов пратилац мора да се побрине за здравствене потребе путника кога прати,
 • када путник, услед менталног инвалидитета, није способан да разуме или адекватно реагује на безбедносна упутства кабинског особља, укључујући и кратко безбедносно упутство пре полетања авиона,
 • када путник није способан да физички помогне самом себи током евакуације јер је покретљивост озбиљно нарушена, или
 • када путник услед оштећења слуха или вида није у стању да комуницира са особљем компаније Ер Србија како би био обавештен о кратком безбедносном упутству.

Приступ тоалетима

Инвалидска колица на располагању су на нашим летовима за и из САД као помоћ путницима за приступ тоалетима. Авиони који саобраћају на нашим летовима за и из САД опремљени су пространим тоалетима. Молимо вас да нам се обратите за додатне информације. Наше кабинско особље није у могућности да помогне путницима са коришћењем тоалета.

Након слетања - детаљи о услугама након лета

Настојимо да вам путовање с нама прође мирно и удобно и то је циљ коме смо посвећени. Да бисмо га остварили, стојимо вам на располагању и након завршетка лета без обзира да ли сте у транзиту или на коначном одредишту.

Специјалне услуге на земљи

Услуге за путнике који користе инвалидска колица

Особље на локалном аеродрому ће вам помоћи да изађете из авиона када стигнете на коначно одредиште. Да би ваше путовање прошло што удобније и да бисмо заштитили вашу приватност, замолићемо вас да напустите авион након што то учине сви остали путници. Земаљско особље ће вам обезбедити аеородромска инвалидска колица до терминала на коме се преузима пртљаг, а потом до излаза из аеродромске зграде.

Када стигнете до места за преседање на други лет, особље локалног аеродрома ће вам обезбедити инвалидска колица и отпратити вас до излаза за ваш следећи лет.

Када стигнете на коначно одредиште, ваша сопствена инвалидска колица (која су била смештена у делу авиона са предатим пртљагом) ће вам бити предата када напустите авион или приликом преузимања пртљага.

Уколико ваш пртљаг касни, ако је оштећен или уништен, проблем пријавите аеродромској служби задуженој за пртљаг. Ако нисте у могућности да то сами учините, аеродромско особље које вас прати помоћи ће вам да пријавите проблем.

Услуге за путнике са оштећеним видом или слухом

Када стигнете на аеродром на коме преседате на други лет, аеродромско особље ће вас отпратити до излаза за ваш следећи лет. Када стигнете на коначно одредиште аеродромско особље ће вас отпратити до терминала где преузимате пртљаг, а потом до излаза из аеродромске зграде.

Уколико ваш пртљаг касни, ако је оштећен или уништен, аеродромско особље које вас прати помоћи ће вам да пријавите проблем служби задуженој за пртљаг.

Болнички и амбулантни смештај

Болнички и амбулантни смештај, као и организовање превоза у том погледу одговорност су самих путника. Ми нисмо у могућности да организујемо амбулантни и болнички смештај.

Законска регулатива

Путници са инвалидитетом који путују у авионима компаније Ер Србија који полећу са америчких аеродрома или на њих слећу, биће прихваћени и превожени у складу са одредбама америчког Министарства саобраћаја (pdf), став 14. Правилника о федералним прописима, Одељак 382, који је ступио на снагу 13.05.2009. године.

Имајте у виду да се примерак овог Одељка може добити на захтев на свим аеродромима са којих полећемо за САД, као и на свим аеродромима широм САД на које слећу авиони компаније Ер Србија.

Примерак овог Одељка такође можете добити у одговарајућем формату од америчког Министарства саобраћаја:

 • За позиве са територије САД позивањем дежурне телефонске линије за авионске путнике са инвалидитетом на број-800-778-4838 (говорна комуникација) или на 1-800-455-9880 (телекомуникациони уређај).
 • Позивањем броја 202-366-2220 (говорна комуникација) или 202-366-0511 (телекомуникациони уређај) у одсеку Министарства саобраћаја за заштиту авионских путника.
 • Слањем писма на адресу: Air Consumer Protection Division, C-75, U.S. Department of Transportation, 1200 New Jersey Ave., SE., West Building, Room W96-432, Washington, DC 20590.
 • Путем веб странице одсека за Заштиту авионских путника: (https://www.transportation.gov/airconsumer).

Увек нас можете контактирати ако наиђете на проблем током путовања

Уколико имате било каква питања, проблеме или сте забринути у вези са вашим путовањем, можете да контактирате вашег туристичког агента или директно компанију Ер Србија на број телефона 0800 111 528 (бесплатан позив ако позивате са фиксног телефона са територије Србије) или +1 (888) 390 98 47 (бесплатан позив ако позивате са фиксног телефона са територије САД). Биће нам задовољство да одговоримо на ваша питања, поразговарамо о вашим потребама и обавестимо вас о процедурама које морате да поштујете.

Уколико током путовања са компанијом Ер Србија нисте били задовољни услугом, молимо вас да се обратите нашој посади или запосленима на земљи како би вас довели у контакт са Специјалистом за заштиту права путника (Compliant Resolution Official - CRO).

Наша CRO служба је упозната са свим важећим прописима америчке Савезне управе за ваздухопловство (Federal Aviation Administration - FAA), Министарства за транспорт (U.S Department of Transportation - DOT), Закона о забрани дискриминације у ваздушном превозу (Air Carrier Access Act - ACAA) и Закона о американцима са инвалидитетом (Americans with disabilities Act - ADA). Запослени наше CRO службе са задовољством ће одговорити на ваша питања и недоумице.

Ер Србија ће путнику, по потреби, обезбедити контакт телефоном са Специјалистом за заштиту права путника без додатних трошкова уколико исти није на аеродрому у време када путник жели да се пожали. Наша служба CRO на располагању је путницима током целокупног радног времена аеродрома Београд и ЈФК у Њујорку.

Уколико сматрате да Ер Србија није поступила у складу са одредбама Закона о забрани дискриминације у ваздушном превозу или закона 14 CFR Поглавље 382, имате право да се обратите америчком Министарству за транспорт ако желите да исто предузме даље кораке у ваше име.

Притужбе и коментари на авионске услуге могу се проследити канцеларији одсека за Заштиту авионских путника на:

Aviation Consumer Protection Division, C-75 U.S. Department of Transportation
1200 New Jersey Ave., S.E.
Washington, D.C. 20590
Дежурна линија: 202-366-2220 (24/7),
Веб страница: https://www.transportation.gov/airconsumer.

Путници могу такође уложити жалбу Ер Србији:

 • слањем е-поште одељењу за Подршку путницима на: guest.support@airserbia.com,
 • путем интернета попуњавањем жалбеног обрасца,
 • писаним путем на адресу: Одељење за Подршку путницима Ер Србије, Јурија Гагарина 12, 11070, Београд, Србија.

Посебна правила за путовање са псима који воде лица са оштећеним видом и/или слухом

Пса који је трениран за вођење лица са оштећеним видом или слухом транспортоваћемо у путничкој кабини без накнаде.

Број паса је ограничен на нашим летовима и зато њихов превоз мора бити потврђен од стране Ер Србије пре почетка путовања, као и од стране других авио-компанија, уколико су оне (поред Ер Србије) назначене на вашој карти.

Из тог разлога је неопходно је да нас већ приликом резервације места информишете о вашој намери да путујете са псом водичем и да нас обавестите о врсти и тежини пса. Такође, потребно је да имате и потврђено место на лету.

Приликом пријема на лет неопходно је нам дате на увид потврду од надлежне установе да је ваш пас успешно прошао процес обуке за праћење лица са оштећеним видом или слухом.

Молимо вас да се пријавите за лет минимум два сата пре полетања како бисмо на време обавили све формалности.

Правила за псе водиче

 • Ваш пас мора да има брњицу. Он ће током лета лежати поред ваших стопала и не треба да буде у кавезу. Пас не сме да седи на седишту.
 • Ваш пас не сме бити опасан, агресиван и непријатног мириса.
 • Неопходно је да прибавите дозволу за улазак пса у земљу у коју путујете и остала документа захтевана од стране земаља изласка, уласка, транзита.
 • Неопходно је да имате уверење о вакцинисању против беснила и сва важећа здравствена уверења која су неопходна у тачкама транзита, трансфера, одредишта или прекида путовања.

Владе појединих земаља намећу строге услове или ограничења у вези са увозом, извозом и транзитом животиња које се превозе у путничкој кабини. Превоз паса водича је дозвољен на свим летовима Ер Србије осим на следећим рутама:

 • до/од Велике Британије,
 • до/од Уједињених Арапских Емирата је забрањен превоз паса који прате лица са оштећеним слухом, док је дозвољен превоз паса који прате лица са оштећеним видом,
 • до/од свих држава чије су владе наметнуле такве забране.

Ограничење одговорности

Ер Србија није одговорна ако је одбијен улазак или транзит животиње кроз било коју земљу због непоседовања горе споменутих докумената и здравствених уверења. Ви преузимате сав ризик у вези са повредом, болешћу или смрћу животиње, осим уколико се то десило због немара или грешке Ер Србије.

Овај веб сајт користи "колачиће" како би се обезбедило боље корисничко искуство, персонализација садржаја и огласа, као и интеграција друштвених медија и анализа саобраћаја на интернету. С тим у вези, могућ је пренос информација о вашој употреби веб сајта нашим партнерима ради омогућавања комуникације и рекламирања прилагођеног вашим преференцијама. Нашу политику заштите приватности можете погледати овде, а политику “колачића” овде.
Кликом на „Слажем се“ пристајете на постављање ових колачиц́а. Кликните на дугме „Промени подешавања колачиц́а“ да бисте променили поставке.
За више информација о колачиц́има прочитајте Политику колачића Ер Србије.