Пропис САД о ускраћеном укрцавању

У складу са захтевом Министарства саобраћаја САД, објављеним у 14. Правилнику о федералним прописима 250.9 (14 ЦФР 250.9), Ер Србија своје путнике обавештава о следећем:

Пропис САД о ускраћеном укрцавању

Накнада за ускраћено укрцавање

Уколико вам је ускраћено резервисано место на лету компаније Ер Србија са поласком из САД, вероватно имате право на новчану накнаду. У овом обавештењу, објашњавају се обавезе авио-компаније и права путника у случају прекомерне продаје карата за лет, у складу са прописима Министарства саобраћаја САД.

Добровољци и приоритетно укрцавање

Уколико дође до прекомерне продаје карата за лет (више потврђених резервација него слободних седишта), никоме неће бити ускраћено украцавање против његове или њене воље пре него што Ер Србија замоли добровољце да одустану од својих резервација сопственом вољом, у замену за компензацију по избору авио-компаније. Уколико се јави недовољан број доборовољаца, другим путницима може бити ускраћено укрцавање противно њиховој вољи у складу са следећим приоритетима за укрцавање компаније Ер Србија.

Приоритет приликом укрцавања

Путници са потврђеном резервацијом увек имају право првенства приликом укрцавања у односу на путнике који немају потврђену резервацију или немају право на потврђену резервацију. Путници са потврђеном резервацијом који су платили пуну тарифу (укључујући специјалне тарифе, посебне тарифе, тарифе с попустом – као оне за децу) чије је објављивање и пласирање на тржиште одобрило америчко Министарство за транспорт, ући ће у авион по редоследу по којем су се благовремено пријавили на лет са уредном документацијом.

Изузеци

Следећим путницима неће бити ускраћено укрцавање осим ако то буде неопходно:

 • Путници који не могу бити примљени у земљу (INAD) и депортовани путници (DEPA/DEPU)
 • Чланови посаде који путују ка почетној позицији за преузимање летачке дужности и инжењери лета који путују како би извршили хитне поправке на авионима приземљеним у иностранству или који путују ка/са места ваздухопловног удеса
 • DHC (Dead Head Crew), чланови посаде који су на службеном путу са потврђеном резервацијом на основу МИБА (Мултилатерални међукомпанијски споразум о службеним путовањима)
 • Путници са путним исправама које не дозвољавају да буду рерутирани, нити да се врате у земљу из које су кренули
 • Малолетна лица без пратње пунолетног лица (UNMR)
 • Путници који путују на носилима, непокретни путници и њихови пратиоци, као и друга лица са инвалидитетом
 • В.И.П. путници
 • Путници Бизнис класе
 • Путници који се налазе у тешкој ситуацији, по одлуци шефа смене
 • Путници који путују у групи
 • Дипломатски курири
 • Чланови Ер Србија Etihad Guest Gold и Etihad Guest Silver клубова
 • Поморци са важећим уверењем о поморској пловидби
 • Породице са бебама (INF) или породице са децом (CHD)
 • Путници који настављају путовање другим летом
 • Запослени Ер Србије који путују са потврђеном резервацијом

Износ накнаде за ускраћено укрцавање

Међународни превоз

Путници који путују из САД у страну земљу, којима је против њихове воље ускраћено укрцавање на лет са аеродрома у САД са продатим прекомерним бројем карата:

 • Немају право на накнаду уколико им авио-превозник понуди алтернативни превоз који ће планирано стићи на одредиште путника или на његову прву успутну станицу не више од једног сата након планираног времена доласка првобитног лета путника;
 • Имају право на 200% цене карте за одредиште путника или за прво успутно стајалиште, али не више од 675 УСД, уколико авио-превозник понуди алтернативни превоз који ће планирано стићи на одредиште путника или на његову прву успутну станицу више од једног сата али мање од четири сата након планираног времена доласка првобитног лета путника; и
 • Имају право на 400% цене карте за одредиште путника или за прво успутно стајалиште, али не више од 1.350 УСД, уколико авио-превозник не понуди алтернативни превоз који ће планирано стићи на аеродром одредишта путника или на његову прву успутну станицу за мање од четири сата након планираног времена доласка првобитног лета путника.
Трајање кашњења Накнада
0 до 1 сати кашњења доласка Без накнаде
1 до 4 сата кашњења доласка 200% цене карте у једном смеру
(али не више од 675 УСД)
Преко 4 сата кашњења доласка 400% цене карте у једном смеру
(али не више од 1.350 УСД)

Алтернативни превоз

Алтернативни превоз значи ваздушни превоз уз потврђену резервацију без додатне наплате (било којом авио-компанијом са заказаним летом, која је лиценцирана од стране Министарства саобраћаја), или други превоз којег путник прихвати и користи у случају ускраћеног укрцавања.

Начин исплате

Осим како је наведено у доњем тексту, авио-компанија сваком путнику који се квалификује за накнаду укрцавања ускраћеног против његове воље мора извршити исплату у готовини или чековима на износ наведен у горњем тексту, на дан и на месту укрцавања које је ускраћено против воље путника. Уколико авио-компанија организује алтернативни превоз за путника са поласком пре него што исплата накнаде може бити извршена, исплата ће бити послата путнику у року од 24 часа. Авио-превозник може понудити бесплатан превоз или снижену цену превоза уместо исплате у готовини. У том случају, авио-превозник мора путника обавестити о свим материјалним ограничењима у коришћењу бесплатног превоза или снижене цене превоза пре него што путник одлучи да ли ће прихватити превоз уместо исплате у готовини или чековима. Путник може да инсистира на исплати у готовини или чековима, или да одбије сваку накнаду и покрене грађанску тужбу.

Могућности путника

Прихватањем накнаде, Ер Србија може бити ослобођена даље одговорности према путнику узроковане непоштовањем потврђене резервације. Ипак, путник може одбити исплату и тражити накнаду штете на суду или на неки други начин.

Овај веб сајт користи "колачиће" како би се обезбедило боље корисничко искуство, персонализација садржаја и огласа, као и интеграција друштвених медија и анализа саобраћаја на интернету. С тим у вези, могућ је пренос информација о вашој употреби веб сајта нашим партнерима ради омогућавања комуникације и рекламирања прилагођеног вашим преференцијама. Нашу политику заштите приватности можете погледати овде, а политику “колачића” овде.
Кликом на „Слажем се“ пристајете на постављање ових колачиц́а. Кликните на дугме „Промени подешавања колачиц́а“ да бисте променили поставке.
За више информација о колачиц́има прочитајте Политику колачића Ер Србије.