Неправилности са пртљагом

Сваког дана безбедно превозимо на хиљаде кофера до њиховог одредишта.

Неправилности са пртљагом Кашњење или губитак пртљага Оштећени пртљаг

Како бисте избегли могуће непријатности или губитак пртљага, саветујемо вам да набавите путно осигурање пре поласка на пут.

У случају неправилности са вашим пртљагом, молимо вас да их пријавите локалној служби за "Услуге са пртљагом" или "Изгубљени и нађени пртљаг" одмах по слетању, пре него што напустите аеродром.

Предмети које не би требало да носитите у предатом пртљагу

Одређене предмете не би требало да пакујете у предате пртљаг, укључујући:

 • новац,
 • кључеве,
 • накит и племените метале,
 • лекове,
 • рачунаре и електронске уређаје,
 • хартије од вредности и пословну документацију,
 • пасоше и остала лична и незаменљива документа,
 • уметничка дела,
 • кварљиву робу и ломљиве предмете,
 • остале вредне предмете које није лако заменити уколико дође до њиховог губитка или оштећења.

Наведене предмете* носите у ручном пртљагом који ћете држати уз себе.
*Уколико ипак одлучите да овакве предмете носите у предатом пртљагу, чините то на сопствену одговорност. У том случају саветујемо да обавезно извадите путно осигурање пре поласка.

Привезак за пртљаг који се издаје уз ограничену одговорност

Приликом пријема ломљивих, неправилно упакованих предмета и кварљиве робе издаћемо привезак за пртљаг уз ограничену одговорност. На исти начин се прихвата и пртљаг који је већ оштећен. Привезак за пртљаг уз ограничену одговорност ослобађа авиокомпанију одговорности у вези са већ постојећом штетом или предметима који нису подесни за превоз.

Изгубљени ручни пртљаг

Не сносимо одговорност за изгубљени ручни пртљаг. Уколико изгубите свој ручни пртљаг, молимо вас да то пријавите пре него што напустите аеродром како бисмо могли да вам помогнемо у тражењу.

Обавештење о ограниченој одговорности

Придржавамо се Монтреалске конвенције о унифицирању одређених правила међународног ваздушног превоза која утврђује ограничену материјалну одговорност превозника у случају кашњења, оштећења, уништења или губитка предатог пртљага као што је наведено у Општим условима превоза и Условима превоза за САД/ Канаду.

Веома нам је жао што ваш пртљаг није стигао и уверавамо вас да ћемо учинити све што је у нашој моћи како бисмо вам пртљаг вратили у најкраћем могућем року. Молимо вас да кашњење пртљага пријавите одмах по доласку, док сте још увек у делу аеродрома који је намењен путницима у доласку.

Путна документа неопходна у случају неправилности

Уколико приметите неправилности у вези са вашим пртљагом, биће вам потребна следећа документа како бисте поднели одговарајућу пријаву:

 • авиокарта
 • потврда о предатом пртљагу
 • карта за укрцавање

Извештај о неправилности са пртљагом или извештај о крађи предмета и оштећењу пртљага који добијете, сачувајте и приложите уз захтев за одштету или преписку са надлежном службом.

Пријавите кашњење пртљага

Уколико приметите да ваш пртљаг недостаје, молимо вас да одмах одете до аеродромске Службе за "Услуге са пртљагом" или "Изгубљени и нађени пртљаг", где ћете попунити "Путникову пријаву неправилности са пртљагом". Добијате свој примерак попуњене пријаве коју чувате са собом све док вам пртљаг не буде враћен, односно док ваш захтев не буде решен.

Аеродром на коме сте поднели пријаву одговоран је за лоцирање и све нове информације које се тичу вашег пртљага.

На следећем линку преузмите контакт информације о "Служби за услуге са пртљагом".
Контакти Служби за Услуге са пртљагом (пдф)

Уколико желите да знате где се ваш пртљаг у кашњену тренутно налази, можете да проверите његов статус и локацију кликом на следећи линк:
Проверите статус Вашег пртљага путем интернета

Основне ствари у случају пртљага који касни

Знамо да сте током периода када вам пртљаг касни ван куће и да ће вам бити неопходне основне ствари попут пасте за зубе и шампона. Молимо вас да сачувате све рачуне и проследите нам их електронским путем.

Кашњење преко 5 дана/ Шта ако ваш птрљаг касни више од 5 дана

У случају да ваш пртљаг није пронађен у року од 5 дана, молимо вас да за сваки комад пртљага попуните формулар у ПДФ формату и пошаљете нам на baggageservices@airserbia.com или на следећу адресу:
Air Serbia
Centar Baggage Tracing
Airport Nikola Tesla Terminal 1
Beograd, Serbia

Пријавите губитак пртљага

Уколико ваш пртљаг није пронађен у року од 21 дана можете да поднесете захтев за одштету.

Да бисмо обрадили овај захтев, молимо вас да приложите сву потребну документацију укључујући "Путникову пријаву неправилности са пртљагом" коју издаје Служба аеродрома за "Услуге са пртљагом" или "Служба изгубљено-нађено".
Попуните одштетни захтев

Рок за подношење захтева у случају кашњења предатог пртљага је 21 дан од датума када је пртљаг требало да вам буде испоручен.

У случају изгубљеног пртљага рок је најмање 21 дан од датума редовног предвиђеног приспећа пртљага.

Напомене о ограниченој одговорности

Нажалост, Ер Србија има ограничену одговорност за чекиран пртљаг који касни или се изгуби. У авио-индустрији надокнада је ограничена у складу са Монтреалском конвенцијом, као што је наведено у Условима превоза и Условима превоза за САД/ Канаду.

Ер Србија не сноси одговорност за кашњење пртљага који је пријављен након што сте напустили хол за доласке на аеродрому.

У многим случајевима, ваша компанија за путно осигурање може вам додатно помоћи у случају изгубљеног пртљага или кашњења пртљага. Већина полиса осигурања покрива губитак на основу вредности имовине, док је у авио-индустрији уобичајена само ограничена надокнада по особи. Уколико сте купили путно осигурање, молимо вас да за додатне информације директно контактирате вашу осигуравајућу кућу.

Уколико приметите да је ваш пртљаг оштећен, молимо вас да оштећења пријавите одмах по доласку, пре него што напустите простор на аеродрому који је намењен путницима у доласку.

Пријавите оштећене предмете или предмете који недостају

Уколико приликом преузимања вашег предатог пртљага приметите да је оштећен или да неки предмети недостају, молимо вас да то одмах по слетању пријавите локалној аеродромској Служби за услуге са пртљагом/ Изгубљени и нађени пртљаг, како би се направио "Извештај о штети или крађи" (ДПР). Потом ћете добити примерак овог Извештаја са одговарајућим референтним бројем. Потребно је да сачувате наведени Извештај како бисте могли да пратите своју пријаву, али и да, на основу њега, поднестете жалбу за одштету.

Уколико приметите да је ваш предати пртљаг оштећен или да неки предмети недостају, тек након што сте напустили аеродром, морате то да пријавите локалној аеродромској служби за услуге са пртљагом/ Изгубљени и нађени пртљаг у месту доласка, како би се направио "Извештај о штети или крађи" (ДПР).

Такође, потребно је да поднесете Захтев за надокнаду штете Ер Србији.

Напомињемо да "Извештај о штети или крађи" (ДПР) треба да буде направљен пре него што поднесете Захтев за одштету Ер Србији.

Захтев за одштету мора бити поднет најкасније 7 дана од датума преузимања пртљага. Захтеви за надокнаду штете, примљени након тог рока, неће бити разматрани.

Уколико сте, тек након напуштања аеродрома, приметили да је ваш пртљаг оштећен или да неки предмети недостају, скрећемо вам пажњу да сте дужни да докажете да је штета на вашем пртљагу настала док је исти био под надзором компаније Ер Србија.

Подношење захтева за накнаду штете

Попуните захтев за надокнаду штете

Напомене о ограниченој одговорности

Не сносимо одговорност за штету насталу на пртљагу уобичајеним коришћењем које обухвата следеће, али није ограничено на:

 • Мање посекотине, огреботине, подеротине, улубљења, прљавштину и флеке
 • Штету на неадекватно упакованим предметима, укључујући и ломљиве предмете
 • Штету насталу услед пренатрпаног пртљага
 • Губитак спољних брава, каишева, сигурносних каишева или патент затварача
 • Предмете заплењене од стране аеродромских власти или служби обезбеђења

Ер Србија такође не сноси одговорност за штету уочену приликом чекирања кроз процес издавања уз ограничену одговорност, или за:

 • Ломљиве, вредне или кварљиве предмете
 • Пртљаг који је упакован у оштећену или неодговарајућу амбалажу
 • Губитак накита, других драгоцености или новца који се налазио у чекираном пртљагу
 • Штету на ручном пртљагу, уколико та штета није изазвана немарношћу Ер Србије

Сносимо ограничену одговорност за штету насталу на пртљагу у мери утврђеној Монтреалском конвенцијом, као што је наведено у Условима превоза и Условима превоза за САД/Канаду.

Путно осигурање може да вам додатно помогне у случају оштећеног пртљага или изгубљених предмета. Већина полиса осигурања покрива губитак на основу вредности имовине, док је у авио-индустрији уобичајена само ограничена надокнада по особи. Уколико сте купили путно осигурање, молимо вас да за додатне информације директно контактирате своју осигуравајућу кућу.

Овај веб сајт користи "колачиће" како би се обезбедило боље корисничко искуство, персонализација садржаја и огласа, као и интеграција друштвених медија и анализа саобраћаја на интернету. С тим у вези, могућ је пренос информација о вашој употреби веб сајта нашим партнерима ради омогућавања комуникације и рекламирања прилагођеног вашим преференцијама. Нашу политику заштите приватности можете погледати овде, а политику “колачића” овде.
Кликом на „Слажем се“ пристајете на постављање ових колачиц́а. Кликните на дугме „Промени подешавања колачиц́а“ да бисте променили поставке.
За више информација о колачиц́има прочитајте Политику колачића Ер Србије.