05 August 2022 Places

Lion – šta videti u gradu inspiracija?

Zašto je francuski poljubac – baš francuski? Nećemo zalaziti u istoriju naziva i nastanka takvog imenovanja, ali zamišljamo da je možda zbog „poljupca“ koji dele dve reke, Saona i Rona, a na kojima je čarobni grad Lion. Nije ovo ustaljeni opis grada kada se kaže da je čaroban, već čarolija iz njega izbija, renesansa ga je stvorila romantičnim, uzbudljivim, živim, punim duše, lepote i ljubavi. Zato ovo nije klasičan vodič za Lion, već priča o ulicama koje zovu da se koraci na njima ponavljaju.

Francuska će uvek biti poznata po Parizu i Marseju, pa je zato Lion ostao malo manje poznat na turističkim mapama u odnosu na ta dva grada. Tvrdimo – nepravedno! Istorija se u njemu oseća i danas, a poreklo vodi još od vremena pre nove ere kada se zvao Lugdunum. Putem svile, lionske, putem Egziperijevog Malog princa i priče o ruži, vođeni mirisima francuske kuhinje, uz čašu kvalitetnog, francuskog vina, vodimo vas na obilazak, a vi spremite beleške.

Slećemo na aerodrom, Sent Egziperi, jer kako bi se drugačije nazvao, nego po najpoznatijem avijatičaru među piscima i najboljem piscu među avijatičarima! Mali princ nije slučajno takav kakvim ga znamo, imao je u tome velikog udela ovaj magični grad.

Šta obići u Lionu?

Lion će vam dopustiti da ga obilazite pešice. Za one koji vole avanture, kao i za pravi doživljaj jednog mesta i njegove energije, ovo je veoma važna stavka. Dobro, ne možete prepešačiti Lion u jednom danu, ali ko još dolazi u ovaj grad da projuri i ode dalje? To se čak ne dešava ni kada je u planu, jer mu je šarmantnost neodoljiva i tera da se ostane duže ili da mu se ubrzo vrati. Iako manji od Pariza, iako se može preći na nogama, bez velike upotrebe gradskog prevoza, nudi pravo bogatstvo. Ovo je grad inspiracija.

Lion Stari grad

Pođimo u Stari grad. Lionski Stari grad čine tri dela, Sveti Jovan, Sveti Pavle i Sveti Đorđe. Uske uličice, restorani koji su ispisali istoriju i nastavili da postoje, pokazaće vam kako se živelo i gde se živelo u doba renesanse. Skoro da se može osetiti sav renesansni bunt, želja za boljim, većim i lepšim, iako je prošlo toliko vekova. Posebno se to oseća u delu Sveti Jovan koji je i glavni deo Starog Grada. Hodajući ulicama, tako uskim, a prijatnim, lako ćete zamisliti francuske dame onog doba kada su šetale u krinolinama, sa suncobranima u rukama, pa i brojne francuske književnike koji su verovatno sedeli u nekom od restorana pišući svoje znamenito delo.

Sveti Pavle i Sveti Đorđe nisu tako bogati znamenitostima kao Sveti Jovan, ali odražavaju i dalje duh onih koji su tokom 15. i 16. veka došli da se tu nastane. Zato obavezno posetite Hotel de Gadagne, nekadašnji dom brojnih bankara i trgovaca, a danas Muzej Liona. Ali, moramo se vratiti centralnom delu Starog grada, tamo gde nas arhitektura odvodi u bajkoviti svet.

Lionska katedrala

Posebna atrakcija za turiste jeste Lionska katedrala, smeštena na Trgu Svetog Jovana Krstitelja, po kojem je i sama dobila ime. Delo arhitekata koje je vredno divljenja, od ukrasa, izgleda, unutrašnjosti... Unutra ćete pronaći astronomski sat, dug devet metara, a spoljašnjost posebno oduševljava - čak 368 medaljona na kojima je prikazano mnogo slika iz Starog i Novog zaveta. Vodič za Lion nikada ne bi mogao da bude tako bogat u ponudi, da nema ovog trga i da nema baš ove katedrale.

Muzej minijature i filma i tajni prolazi Liona

Pređete li nekoliko metara od katedrale, naići ćete na najbolji spoj modernog i istorije. U zgradi staroj nekoliko vekova skriva se filmsko blago, Muzej minijature i filma. Na pet spratova čekaju vas oduševljenja, posebno kada ugledate eksponate korišćene u Spajdermenu, Betmenu, Intervjuu sa vampirom, tako da je Lion za filmofile zlata vredan.

A od muzeja kreće i tajni prolaz - Dugački prolaz koji ide kroz Stari grad između brojnih važnih građevina. Naiđete li na tajne prolaze, nemojte se začuditi, ima ih pregršt, a nekad su se koristili da trgovci i proizvođači svile prenesu njima svoju robu. Danas su poseban doživljaj za turiste, naročito Dugački prolaz koji izlazi do neverovatnog crvenog tornja koji je u stvari ulaz za zgrade u kojima žive stanovnici ovog dela Liona.

Furvije - čarobno brdašce iznad grada

Na Stari grad nadovezuje se Furvije, brdašce iznad grada do kojeg se dolazi žičarama, a koje krije posebne znamenitosti Liona. I da, svaki vodič za Lion će vas odvesti uzbrdo, jer se na njemu nalazi Bogorodičina bazilika, još jedna katedrala koja se vidi iz celog grada i koja je njen simbol.

A tu je i Metalni toranj. Sagrađen samo tri godine nakon Ajfelovog, trebalo bi da mu bude konkurencija. U tome nije uspeo, ali jeste postao zanimljiv simbol Liona.

Furvije je, međutim, važna kolevka istorije, a ne samo spomenutih znamenitosti. Rimske iskopine, rimsko pozorište, okolina koja odiše drevnim, pokazaće vam gde su se to rodila dva važna rimska imperatora, Klaudije i Karakala.

Uzećemo malo odmora od obilaska, da vidimo kako je moguće stići do Liona, a onda se vraćamo na jedno posebno mesto.

Kako doći do Liona – avio karte Beograd Lion

Iako postoji dobar način putovanja avionom od Beograda do Ženeve, pa onda do Liona, daleko je lepše kada je direktno i bez presedanja, a to je već neko vreme moguće.

Preskil u Lionu – mesto koje se ne zaobilazi

Od istorijskog i drevnog, dolazimo do dela grada između Crvenog krsta i ušća Saone i Rone. Preskil je moderni deo Liona, ali u sebi je i dalje zadržao mnogo istorije, lepote prošlih vekova, posebno kroz arhitekturu i tradicionalne restorane. No, tu je i ono što svi vole da vide, prodavnice modernih i svetski poznatih brendova, restorani sa egzotičnom kuhinjom, no, neka vas čula odvedu do onih koji će vam poslužiti lionske specijalitete i poslastice. Dođite do Crvenog krsta, dela Liona koji će vam pokazati ko u njemu živi, ko ga stvara i kakve navike ima. A mi baš u njemu završavamo ovaj vodič za Lion. Au revoir!

Newsletter

Subscribe and don't miss out on our special offers.

Register

Cheaper booking with your online profile! Register and get 10% off on fare prices, excluding airport taxes.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Register

Few more details in order to create a new profile

Personal details

Title

Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory

Gender

Field is mandatory

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Thanks for registering!

Check your inbox because you will soon receive a promo code with a discount for your next trip!

Forgotten Password

No worries. Just give us your email and we'll send you a link to create a new profile password.

Mandatory field

Password updated

Link for password resetting is sent to your mail