Због добрих пословних резултата, Ер Србија враћа Републици Србији 20 милиона евра

10 August 2023

Када је реч о учинку Ер Србије у првих шест месеци 2023. године, постигнути су рекордни резултати за више параметара.

Само у прва два квартала текуће године, српска национална авио-компанија је превезла око 1,7 милиона путника, што је за 87 одсто више него прошле године, односно за 59 одсто више у односу на до сада рекордну претпандемијску 2019. годину. У односу на укупан број путника који су путовали преко београдског аеродрома, удео путника Ер Србије је око 50 одсто, односно једна половина. Само у јуну, тржишни удео путника Ер Србије на београдском аеродрому био је 55 одсто.

У поменутом периоду, Ер Србија је обавила укупно 19.181 лет, што је 63 одсто више у односу на исти период прошле године, односно 38 одсто више него за првих шест месеци 2019. године.

Као ефекат доброг оперативног пословања, забележен је и рекордан финансијски резултат. Српска национална авио-компанија је, према прелиминарним финансијским извештајима, у првих пола године забележила профит од 22.4 милиона евра, што је практично на нивоу профита за целу 2022. годину.

Имајући у виду добар финансијски резултат, Ер Србија је у складу са домаћим законима и уважавајући законодавни оквир Европске уније одлучила да већ током ове године Републици Србији уплати 20 милиона евра, по основу средстава примљених кроз поступак докапитализације. Ер Србија се и овим путем захваљује Влади Републике Србије на подршци и истиче да ће наставити да испуњава своје обавезе преузете Уговором о докапитализацији.

Подсећамо, Република Србија је спровела докапитализацију српске националне авио-компаније у складу са европском и домаћом регулативом у децембру 2020. и у септембру 2022. године, као меру отклањања поремећаја насталих у пословању изазваних пандемијом COVID 19 током 2020. године, односно 2021. године.

Search

Share

Register

Cheaper booking with your online profile! Register and get 10% off on fare prices, excluding airport taxes.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Register

Few more details in order to create a new profile

Personal details

Title

Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory

Gender

Field is mandatory

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Thanks for registering!

Check your inbox because you will soon receive a promo code with a discount for your next trip!

Forgotten Password

No worries. Just give us your email and we'll send you a link to create a new profile password.

Mandatory field

Password updated

Link for password resetting is sent to your mail