Ер Србија изложбом фотографија обележила јубилеј српског ваздухопловства

17 June 2022

Ер Србија и компанија „Belgrade Airport“ свечано су отворили изложбу „Година великих јубилеја српског ваздухопловства: 95 година националне авио-компаније и 60 година београдског аеродрома“ у седишту компаније Ер Србија.

Као поносна наследница традиције прве домаће авио-компаније, Ер Србија обележава 95 година од оснивања Аеропута, док Аеродром Никола Тесла Београд обележава 60 година од отварања. Изложба фотографија која представља прошлост, садашњост и будућност два стуба српског авио-саобраћаја биће изложена у седишту компаније Ер Србија, а почев од 1. јула поставка ће бити премештена на Аеродром Никола Тесла Београд, чији ће посетиоци у наредна три месеца имати прилику да се упознају са историјом авио-саобраћаја у Србији.

Свечаном отварању изложбе присуствовали су представници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије, Ер Србије и компаније „Belgrade Airport“, као и пословни партнери и медији.

„У години великих јубилеја посебну почаст одајемо визионарима који су давне 1927. основали прву домаћу авио-компанију – Аеропут. Драго нам је што удруженим снагама са нашим партнером, компанијом Belgrade Airport, обележавамо ову значајну годину у српском ваздухопловству и уверени смо да ће сви посетиоци, као и наши путници, уживати у изложби фотографија које документују све кључне периоде у пословању националне авио-компаније и београдског аеродрома. Изложба симболично сведочи о развоју Аеропута, преко Југословенског аеротранспорта (ЈАТ) и Јат ервејза, до Ер Србије, која наставља да исписује странице историје, потврђујући улогу регионалног лидера у авио-индустрији“, изјавио је Јиржи Марек, генерални директор Ер Србије.

Поред изложбе фотографија и имплементације специјалног амблема на своје авионе, Ер Србија ће 95. годишњицу обележити и креирањем специјалне поштанске марке у сарадњи са Поштом Србије.

„Ове две упечатљиве прекретнице у српској ваздухопловној индустрији доказ су успешног спајања традиције и искуства са модернизацијом, експанзијом и иновацијом, чак и у врло изазовним временима. Национална авио-компанија и аеродром ће заједно наставити да јачају позицију Београда као добро повезаног регионалног центра, како би додатно потврдили овај део Европе као пожељну дестинацију“, рекао је Франсоа Беризо, генерални директор компаније „Belgrade Airport“.

Као наследница Аеропута, Ер Србија се налази на осмом месту листе најстаријих авио-компанија на свету које и даље послују. Први директор Аеропута, уједно и најзаслужнија особа за његово оснивање упркос бројним изазовима, био је Тадија Сондермајер, елитни српски војни пилот и аеро-инжењер.

Више информација о активностима српског националног авио-превозника можете пронаћи на страници Медија центра Ер Србије.

Search

Share

Register

Cheaper booking with your online profile! Register and get 10% off on fare prices, excluding airport taxes.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Register

Few more details in order to create a new profile

Personal details

Title

Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory

Gender

Field is mandatory

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Thanks for registering!

Check your inbox because you will soon receive a promo code with a discount for your next trip!

Forgotten Password

No worries. Just give us your email and we'll send you a link to create a new profile password.

Mandatory field

Password updated

Link for password resetting is sent to your mail