Rekordna 2019. godina za Er Srbiju

29 January 2020

  • Broj putnika porastao za 9,5 odsto, na rekordnih 2,81 miliona
  • Ukupni ASK (Available Seat Kilometres, proizvod raspoloživog broja sedišta i ukupno pređenih kilometara) porastao na 4,45 milijarde
  • Faktor popunjenosti sedišta iznosi 72 odsto
  • Uspostavljeni letovi sa još dva matična aerodroma u Srbiji
  • Uvedene 23 nove linije – deset iz Beograda, dvanaest iz Niša i jedna iz Kraljeva
  • Prodaja dodatnih usluga uvećana za 28 odsto

 

Er Srbija je u 2019. godini, uz uvođenje novih ruta i uspostavljanje operacija sa još dva aerodroma u Srbiji, zabeležila je rast i ostvarila rekordne rezultate u broju prevezenih putnika.

 

Avio-kompanija je tokom godine prevezla ukupno 2,81 miliona putnika na redovnim i čarter letovima, što predstavlja rekordan rezultat od kada posluje kao Er Srbija. Broj prevezenih putnika porastao je za 9,5 odsto, u odnosu na 2018. godinu. Na redovnim letovima prevezeno je za 9 odsto, a na čarter letovima za 23 odsto više putnika u odnosu na prošlu godinu. Nakon uspešne letnje sezone, pozitivni rezultati nastavili su se i u vansezonskom periodu 2019. godine, kada je prevezeno za gotovo 25 odsto više putnika u odnosu na isti period prošle godine. Krajem oktobra prošle godine, Er Srbija je proslavila još jedan istorijski trenutak i poželela dobrodošlicu svom jubilarnom 15-milionitom putniku za šest godina poslovanja.   

Tokom 2019. godine, Er Srbija je obavila ukupno 33.322 letova, od čega 2.370 čarter letova u okviru Avioleta, čarter-brenda srpske nacionalne avio-kompanije.

Kapacitet mreže, koji se meri proizvodom raspoloživog broja sedišta i ukupno pređenih kilometara (Available Seat Kilometres - ASK), porastao je na 4,45 milijarde. Prosečna iskorišćenost kapaciteta za prevoz putnika, što je merilo iskorišćenosti sedišta, u Er Srbiji iznosi 72 odsto u 2019. godini, dok je prodaja sve popularnijih dodatnih usluga porasla za 28 odsto.

Dankan Nejsmit, generalni direktor Er Srbije, rekao je: „Tokom 2019. godine, ostvarili smo najveću ekspanziju mreže i prevezli najviše putnika od kada poslujemo kao Er Srbija. Pokretanjem novih linija sa čak tri aerodroma u Srbiji, potvrdili smo poziciju regionalnog lidera u oblasti komercijalnog avio-saobraćaja i dali svoj doprinos razvoju privrede i turizma u Srbiji, kao i povezanosti u regionu. Tokom prošle godine, pažljivo smo birali nove destinacije i tako dalje unapredili integraciju naše međunarodne mreže i omogućili više izbora i pogodnosti za putnike.“

Rast kapaciteta mreže Er Srbije pospešen je tokom prošle godine pokretanjem čak deset novih linija sa matičnog aerodroma Nikola Tesla u Beogradu – osam redovnih tokom cele godine ka Kijevu, Madridu, Barseloni, Rijeci, Krasnodaru, Helsinkiju, Kairu i Istanbulu, kao i sezonskih ruta za Nicu i Zadar. Nacionalni avio-prevoznik je tokom 2019. godine uspostavio operacije sa još dva aerodroma u Srbiji. Na osnovu rezultata međunarodnog tendera za linije od javnog značaja koji je raspisala Vlada Srbije, uvedeno je 12 novih linija sa Aerodroma Konstantin Veliki u Nišu, kao i linija do Beča sa Aerodroma Morava pored Kraljeva. Uvođenje novih linija tokom prethodne godine proširilo je mrežu nacionalne avio-kompanije na 61 destinaciju. Iz Kraljeva će Er Srbija na proleće uspostaviti i sezonsku liniju do Soluna. 

U 2019. godini, Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA) sertifikovala je Er Srbiju za drugi nivo NDC standarda (New Distribution Capability), svrstavši je među vodeće svetske avio-kompanije koje su svoj distribucioni sistem prilagodile savremenim načinima komunikacije. Er Srbija je tako postala jedna od prvih avio-kompanija jugoistočne Evrope koja je dobila NDC sertifikat nivoa 2, i prva na svetu sa najnovijom 19.2 verzijom sertifikata koji definiše potencijale  za distribuciju proizvoda. 

Tokom godine, Er Srbija je potpisala nov kod-šer sporazum sa finskom avio-kompanijom Finer, povećavši ukupni broj kod-šer partnerstava na 14 avio-kompanija i proširivši povezanost na 94 destinacije, u svojoj virtuelnoj, kod-šer mreži.

Nacionalna avio-kompanija je tokom prethodne godine nastavila sa digitalizacijom i personalizacijom proizvoda, u skladu sa dugoročnom strategijom i svetskim trendovima u avio-industriji. 

U 2019. Er Srbija je obeležila i dva značajna jubileja - šestu godišnjicu od kada posluje pod tim imenom i 92 godine tradicije kao naslednica slavnih prethodnika Aeroputa i JAT-a što je svrstava na osmo mesto liste najstarijih avio-kompanija na svetu, koje i dalje posluju.

Search

Share

Register

Cheaper booking with your online profile! Register and get 10% off on fare prices, excluding airport taxes.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Register

Few more details in order to create a new profile

Personal details

Title

Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory

Gender

Field is mandatory

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Thanks for registering!

Check your inbox because you will soon receive a promo code with a discount for your next trip!

Forgotten Password

No worries. Just give us your email and we'll send you a link to create a new profile password.

Mandatory field

Password updated

Link for password resetting is sent to your mail