Ер Србија остварила нето профит у 2016. усред променљивог конкурентског окружења

08 August 2017

  • Српска национална авио-компанија забележила је нето профит од 0,9 милиона евра у 2016. години
  • Укупни оперативни приходи порасли су за пет одсто на 320 милиона евра
  • Приходи од код-шер споразума повећани су за 24 одсто на 26,7 милиона евра
  • Значајан оперативни раст у 2016. години упркос изазовима у индустрији која се убрзано мења

Ер Србија, национална авио-компанија Републике Србије, остварила је у 2016. години нето профит – трећу годину заредом.

Ер Србија је забележила нето профит од 0,9 милиона евра у 2016, током које су покренути прекоокеански летови ка Њујорку, док је у флоту уведен први широкотрупни авион Ер Србије, ербас А330.

Укупни оперативни приходи достигли су 320 милиона евра у 2016, што представља раст на годишњем нивоу од пет одсто у односу на 2015. годину (305 милиона евра).

Ове резултате прати и пораст броја путника на 2,62 милиона (раст од 3 одсто) и раст укупног карго превоза, који је повећан на 4.913 тона (раст од 31 одсто).Годину је обележило увођење директних летова Ер Србије између Београда и Њујорка 23. јуна, који су поново повезали Србију и САД након паузе дуже од две деценије. Пре тог датума, последњи лет српске авио-компаније ка Северној Америци обављен је 1992. године.

Код-шер партнерства наставила су значајно да доприносе пословању и добрим резултатима Ер Србије у 2016. години, са 26,7 милиона евра, што представља повећање од 24 одсто у односу на 2015. годину (21,5 милиона евра).

Овоме су допринели нови код-шер споразуми, које је компанија потписала са авио-компанијама Ер Сејшелс и Монтенегро ерлајнс, што је довело до повећања укупног броја партнерстава на укупно 19, као и јачање постојећих код-шер споразума, посебно са компанијама Ерберлин и Етихад ервејз.

Генерални директор Ер Србије Дане Кондић рекао је: Задовољни смо што смо забележили нето профит од близу милион евра у 2016. години и поред значајних инвестиција у наше пословање. Ове године усмерени смо на јачање наших комерцијалних резултата, унапређење ефикасности нашег пословања, као и на контролу трошкова и стабилност биланса стања. Почетком 2017. прешли смо на Сабре систем за резервације и пријављивања на лет, који је омогућио Ер Србији да уведе нове персонализоване услуге и подстакне повећање прихода, пружајући истовремено значајан потенцијал за дигитализацију наших услуга. Недавно смо преуредили и нашу флоту ускотрупних авиона ербас А319 и А320 са 1.500 нових рекаро седишта, повећавши капацитет широм наше мреже летова на кратким линијама, а резултат тога је већа конкурентност Ер Србије. Конкурентско окружење се брзо мења, не само услед већег броја авио-компанија које лете ка нашем матичном аеродрому у Београду, већ и због већег броја алтернативних секундарних аеродрома у региону. Да бисмо осигурали постизање позитивних резултата и у будућности, морамо да наставимо да одговарамо захтевима тржишта и да се прилагођавамо у нашем пословању. С једне стране то значи да искористимо наше инвестиције у технологију да бисмо остварили приход и понудили путницима већи избор, док с друге стране истовремено послујемо успешније и ефикасније да бисмо смањили трошкове. Ми имамо јасне комерцијалне смернице и снажно смо усмерени на остваривање наших пословних циљева које су утврдили стратешки партнери, Влада Републике Србије и Етихад ервејз.

Синиша Мали, председник Надзорног одбора Ер Србије и градоначелник Београда, рекао је: Чињеница да је у 2016. години остварен нето профит велики је успех за Ер Србију, имајући у виду значајне инвестиције у флоту и мрежу компаније. Покретање дуголинијских летова широкотрупним авионом, као што је и Ер Србија учинила повезујући Београд са Њујорком прошле године, увек представља скуп подухват. Ова услуга је на располагању годину дана и већ има позитивне ефекте по Србију у смислу повећања броја туриста који долазе из САД и јачања наших пословних веза. Потражња за летовима Ер Србије наставља да бележи раст, тако да је прошле године 2,62 милиона путника летело ка и из Београда, доприносећи развоју туризма у Србији и српске економије уопште.

Кључни резултати у 2016. години:

  • Покретањем редовне линије између Београда и Њујорка (JFK), Ер Србија је повезала Србију и САД после паузе од 24 године
  • Флота је проширена на 21 летелицу уз долазак широкотрупног ербаса А330, највећег авиона којим управља авио-компанија са седиштем у Југоисточној Европи
  • Уведене су четири нове регионалне линије, повезујући Београд са Охридом, Хамбургом, Кијевом и Санкт Петербургом и проширујући мрежу Ер Србије на 44 града у 2016. години
  • Ер Србија уводи Elevate Play, бесплатну услугу за стриминг ТВ серија, филмова и музике путем Wi-Fi конекције током лета
  • Sky Au Pair услуга је уведена на летовима ка Њујорку (JFK) у виду пружања помоћи породицама кроз бригу о деци

Search

Share

Register

Cheaper booking with your online profile! Register and get 10% off on fare prices, excluding airport taxes.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Register

Few more details in order to create a new profile

Personal details

Title

Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory

Gender

Field is mandatory

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Thanks for registering!

Check your inbox because you will soon receive a promo code with a discount for your next trip!

Forgotten Password

No worries. Just give us your email and we'll send you a link to create a new profile password.

Mandatory field

Password updated

Link for password resetting is sent to your mail