Er Srbija predstavlja petu "Živu legendu" – Gorana Bregovića

28 March 2017

Er Srbija, nacionalna avio-kompanija Republike Srbije, dala je ime jednom od svojih aviona po Goranu Bregoviću.

Bregović će tako postati peti istaknuti građanin Srbije kome se, zbog nemerljivog doprinosa srpskoj i svetskoj muzičkoj sceni odaje priznanje u okviru programa "Žive legende".

Avion Erbas A319, sa svojim novim imenom “Goran Bregović” sveže utisnutim na trup aviona, predstavljen je danas na specijalnoj svečanosti u hangaru na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu.

Programom "Žive legende" se odaje priznanje građanima Srbije koji su se istakli u svojoj struci i stekli međunarodnu slavu, a do sada su letelice dobile imena po teniskoj zvezdi Novaku Đokoviću, košarkašu Vladi Divcu, fudbaleru Dejanu Stankoviću, kao i zvezdi srpskog i evropskog glumišta Predragu Mikiju Manojloviću.

Dane Kondić, generalni direktor Er Srbije, je ovim povodom izjavio: “Goran Bregović autor je nekih od najpoznatijih pesama, koje se već decenijama vole i pevaju ne samo u Srbiji i regionu, već i širom planete i veoma nam je drago što avionu dajemo ime u njegovu čast. Goranu je pošlo za rukom da hrabrim spajanjem naizgled nespojivih muzičkih pravaca i stilova  stvori melodije koje će trajati dugo i čiji su vrednost i kvalitet prepoznati u celom svetu. Inovativnim i odvažnim pristupom, uz veliku posvećenost, Goran je nadrastao regionalne okvire i postao globalni brend. Njegov uspeh može se uporediti sa uspehom Er Srbije, koja za svoje rezultate baš danas u Njujorku prima nagradu za Lidera na tržištu avio-kompanija od uticajnog Er transport vorlda (Air Transport World). Do sada smo u okviru ovog programa tri aviona nazvali po poznatim sportistima, a jedan po našem proslavljenom glumcu, tako da je pravo vreme bilo za jednog velikog muzičara."

Goran Bregović je ovim povodom izjavio: “Kada sam bio mali, često sam, kao i većina djece, sanjao da letim. I sada, kada sanjam, uvijek letim. Posao mi je takav da polijećem i slijećem makar 200 puta godišnje. A jednom kada poletite uvijek gledate u nebo kada hodate. Valjda zato volim sve što ima veze sa avionima."

Bregović je karijeru započeo davne 1974. godine kada je osnovao grupu „Bijelo dugme“, koja je više od dve decenije bila jedna od najpopularnijih grupa na prostoru bivše Jugoslavije. Smelim i do tada neuobičajenim kombinovanjem rok i etno motiva značajno je uticao na ovdašnju muzičku scenu, gradeći stil koji je postao njegov zaštitni znak.

Bregović je ostvario veliki uspeh i stekao svetsku slavu radeći muziku za brojne domaće i inostrane filmove, nagrađivane na međunarodnim filmskim festivalima, kao što su „Dom za vešanje“ iz 1989. godine, te „Kraljica Margo“ koji je osvojio dve nagrade na Kanskom festivalu 1994. godine. Komponovao je muziku i za film „Podzemlje“ koji je 1995. godine osvojio Zlatnu palmu na Kanskom festivalu. Komponovao je za brojne svetske umetnike, između ostalih i za Sesariju Evoru.

Search

Share

Register

Cheaper booking with your online profile! Register and get 10% off on fare prices, excluding airport taxes.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Register

Few more details in order to create a new profile

Personal details

Title

Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory

Gender

Field is mandatory

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Thanks for registering!

Check your inbox because you will soon receive a promo code with a discount for your next trip!

Forgotten Password

No worries. Just give us your email and we'll send you a link to create a new profile password.

Mandatory field

Password updated

Link for password resetting is sent to your mail