Ер Србија представља пету "Живу легенду" – Горана Бреговића

28 March 2017

Ер Србија, национална авио-компанија Републике Србије, дала је име једном од својих авиона по Горану Бреговићу.

Бреговић ће тако постати пети истакнути грађанин Србије коме се, због немерљивог доприноса српској и светској музичкој сцени одаје признање у оквиру програма "Живе легенде".

Авион Ербас А319, са својим новим именом “Горан Бреговић” свеже утиснутим на труп авиона, представљен је данас на специјалној свечаности у хангару на Аеродрому Никола Тесла у Београду.

Програмом "Живе легенде" се одаје признање грађанима Србије који су се истакли у својој струци и стекли међународну славу, а до сада су летелице добиле имена по тениској звезди Новаку Ђоковићу, кошаркашу Влади Дивцу, фудбалеру Дејану Станковићу, као и звезди српског и европског глумишта Предрагу Микију Манојловићу.

Дане Кондић, генерални директор Ер Србије, је овим поводом изјавио: “Горан Бреговић аутор је неких од најпознатијих песама, које се већ деценијама воле и певају не само у Србији и региону, већ и широм планете и веома нам је драго што авиону дајемо име у његову част. Горану је пошло за руком да храбрим спајањем наизглед неспојивих музичких праваца и стилова  створи мелодије које ће трајати дуго и чији су вредност и квалитет препознати у целом свету. Иновативним и одважним приступом, уз велику посвећеност, Горан је надрастао регионалне оквире и постао глобални бренд. Његов успех може се упоредити са успехом Ер Србије, која за своје резултате баш данас у Њујорку прима награду за Лидера на тржишту авио-компанија од утицајног Ер транспорт ворлда (Аир Транспорт Wорлд). До сада смо у оквиру овог програма три авиона назвали по познатим спортистима, а један по нашем прослављеном глумцу, тако да је право време било за једног великог музичара."

Горан Бреговић је овим поводом изјавио: “Када сам био мали, често сам, као и већина дјеце, сањао да летим. И сада, када сањам, увијек летим. Посао ми је такав да полијећем и слијећем макар 200 пута годишње. А једном када полетите увијек гледате у небо када ходате. Ваљда зато волим све што има везе са авионима."

Бреговић је каријеру започео давне 1974. године када је основао групу „Бијело дугме“, која је више од две деценије била једна од најпопуларнијих група на простору бивше Југославије. Смелим и до тада неуобичајеним комбиновањем рок и етно мотива значајно је утицао на овдашњу музичку сцену, градећи стил који је постао његов заштитни знак.

Бреговић је остварио велики успех и стекао светску славу радећи музику за бројне домаће и иностране филмове, награђиване на међународним филмским фестивалима, као што су „Дом за вешање“ из 1989. године, те „Краљица Марго“ који је освојио две награде на Канском фестивалу 1994. године. Компоновао је музику и за филм „Подземље“ који је 1995. године освојио Златну палму на Канском фестивалу. Компоновао је за бројне светске уметнике, између осталих и за Сесарију Евору.

Search

Share

Register

Cheaper booking with your online profile! Register and get 10% off on fare prices, excluding airport taxes.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Register

Few more details in order to create a new profile

Personal details

Title

Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory

Gender

Field is mandatory

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Thanks for registering!

Check your inbox because you will soon receive a promo code with a discount for your next trip!

Forgotten Password

No worries. Just give us your email and we'll send you a link to create a new profile password.

Mandatory field

Password updated

Link for password resetting is sent to your mail