Er Srbija beleži rast poslovanja u 2016. uz širenje mreže ka Njujorku

23 February 2017

Ključni rezultati u 2016:

  • Broj putnika porastao je za 3 odsto na 2,62 miliona
  • Rast u kargo prevozu od 31 odsto na 4.913 tona
  • Ukupni ASK (Available Seat Kilometers, proizvod raspoloživog broja sedišta i ukupno pređenih kilometara) porastao za 11 odsto na 4,06 milijardi
  • Faktor popunjenosti sedišta porastao na 72,4 procentnih poena
  • Pet novih ruta uključujući Beograd-Njujork (Aerodrom Džon F. Kenedi)
  • Kapacitet flote povećan je sa prvim širokotrupnim avionom erbas A330

Er Srbija je zabeležila treću godinu rasta poslovanja u 2016. što je pokrenuto uvođenjem novih ruta, uključujući Njujork, kao i uvođenjem u flotu nove širokotrupne letelice.

Avio-kompanija je prevezla 2,62 miliona putnika tokom godine, za tri odsto više u odnosu na 2015. dajući tako snažan doprinos rastu trgovine i turizma u Srbiji. Tokom 2016. Er Srbija je sprovela 33.171 redovni i čarter let, uključujući 1,213 letova tokom letnjih meseci u okviru Avioleta, njenog čarter brenda.

Kargo organizaciona celina Er Srbije zabeležila je značajan dvocifreni rast u ovom periodu, sa 4.913 tona tereta i pošte prevezenih u 2016, što predstavlja godišnje povećanje od 31 odsto.

Kapacitet mreže, koji se meri proizvodom raspoloživog broja sedišta i ukupno pređenih kilometara (Available Seat Kilometers - ASK), porastao je 11 procenata u poređenju sa prethodnom godinom, sa 3,65 milijardi na 4,06 milijarde. Prosečna iskorišćenost kapaciteta za prevoz putnika, što je merilo iskorišćenosti sedišta, u Er Srbiji je porasla na 72,4 procentnih poena u 2016. u poređenju sa 70,7 iz prethodne godine.

Poletanje letova na vreme (On-time Performance - OTP) iz sedišta Er Srbije na Aerodromu Nikola Tesla postignuto je u 87,3% slučajeva (porast u odnosu na 86 procenta u prethodnoj godini), dok je ukupni OTP za celu mrežu Er Srbije bio 84 procenta (rast sa 83,6 procenta).

Siniša Mali, predsednik Nadzornog odbora Er Srbije i gradonačelnik Beograda, rekao je: „Godina 2016. bila je istorijska za Er Srbiju. Avio-kompanija je postigla značajne rezultate po pitanju flote i mreže i uspela je da postigne održiv razvoj u teškom poslovnom okruženju. Razvoj Er Srbije u neraskidivoj je vezi sa razvojem Srbije, u kojoj je ove godine zabeležen nezapamćen privredni rast.“

Dane Kondić, generalni direktor Er Srbije, rekao je: „Er Srbija je nastavila sa rastom u prevozu putnika i tereta u 2016. donoseći više izbora i pogodnosti putnicima širom Srbije kao i našoj široj mreži u Jugoistočnoj Evropi, na Bliskom Istoku i u Severnoj Americi.  Pokretanje linije za Njujork, našeg najvećeg operativnog projekta do sad, pokazalo je u pravom svetlu prednosti našeg članstva u Etihad ervejz partners, po pitanju razvoja flote, obuke i ostalom. U 2017. ćemo nastaviti da se fokusiramo na dugoročni održivi rast Er Srbije kako bismo osigurali da ćemo ispuniti komercijalne ciljeve koje su postavila naša dva strateška partnera, Vlada Republike Srbije i Etihad ervejz.“

Rast kapaciteta mreže kompanije Er Srbija pospešen je pokretanjem novih linija za Njujork u SAD, Sankt Peterburg u Rusiji, Kijev u Ukrajini, Hamburg u Nemačkoj i Ohrid u Makedoniji, što je proširilo mrežu avio-kompanije na 44 destinacije.

U isto vreme, flota Er Srbije porasla je na 21 letelicu kada je avio-kompanija dobila svoj prvi širokotrupni avion erbas A330 sa 254 sedišta, koji se koristi na transatlantskim letovima ka međunarodnom Aerodromu Džon F. Kenedi u Njujorku.

Tokom godine, Er Srbija je potpisala nove kod-šer sporazume sa četiri dodatne avio-kompanije, povećavši broj ukupnih kod-šer partnerstava na 19 avio-kompanija i proširivši svoju povezanost na 127 gradova. Postojeći kod-šer dogovori sa Etihad ervejzom i Erberlinom su takođe značajno ojačani u 2016.

Er Srbija je nastavila da uvodi inovacije u uslugama u 2016. sa lansiranjem Elevate Play, besplatne usluge za striming TV serija, filmova i muzike preko bežične konekcije tokom leta, kao i uslugu Sky Au Pair, dadilja na letu, u okviru koje specijalno kabinsko osoblje pomaže porodicama koje putuju sa decom na letovima između Beograda i Njujorka.

Search

Share

Register

Cheaper booking with your online profile! Register and get 10% off on fare prices, excluding airport taxes.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Register

Few more details in order to create a new profile

Personal details

Title

Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory

Gender

Field is mandatory

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Thanks for registering!

Check your inbox because you will soon receive a promo code with a discount for your next trip!

Forgotten Password

No worries. Just give us your email and we'll send you a link to create a new profile password.

Mandatory field

Password updated

Link for password resetting is sent to your mail