Air Serbia daje ime avionu A330 po legendarnom srpskom naučniku Nikoli Tesli

22 June 2016

Er Srbija, nacionalna avio-kompanija Republike Srbije, dala je ime avionu erbas A330 koji će leteti na liniji između Beograda i Njujorka po legendarnom srpskom naučniku i pronalazaču Nikoli Tesli.

Ime širokotrupnog aviona jutros je u Beogradu zvanično predstavljeno na posebnoj svečanosti koja je priređena ovim povodom.

Nikola Tesla (1856 – 1943) poznat je kao jedan od najvećih umova dvadesetog veka i zaslužan je za razvoj brojnih pronalazaka koji su oblikovali savremeno društvo, u koje spadaju naizmenična struja, radio tehnologija, iks zraci i rani modeli električnih motora. Veći deo svog života je proveo u Njujorku.

Nakon otkrivanja imena, avio-kompanija je organizovala i obilazak unutrašnjosti aviona erbas A330 koji će od sutra leteti na liniji Beograd – Njujork kako bi novinari imali prilike da neposredno razgledaju ovaj zaista poseban širokotrupni avion.

Tokom posete srpski mediji su imali priliku da pogledaju dizajn enterijera aviona sa 254 sedišta, kao i karakteristike putničke kabine, u koje spadaju sedišta u biznis klasi koja se mogu podesiti u potpuno horizontalan položaj, obroci koji su inspirisani srpskom kuhinjom i sistem za zabavu na letu sa ekranima na svakom sedištu.

Dane Kondić, generalni direktor Er Srbije, je izjavio: „Ne postoji bolji izbor osobe po kojoj smo mogli nazvati naš avion A330 od Nikole Tesle, jednog od najcenjenijih i najuticajnijih Srba u istoriji. Milijarde ljudi širom sveta svakodnevno koriste njegove izume, a on je usko povezan i sa Njujorkom, u kome je proveo veći deo svog života. Čast je ponovo leteti u taj grad sa njegovom imenom istaknutim na našem avionu A330. Teslin pionirski duh i inventivnost su u uskoj saglasnosti sa željom Er Srbije da uvodi inovacije i prevazilazi očekivanja kada je reč o regionalnom vazdušnom saobraćaju. Zajedno sa našim sektorskim partnerima i putnicima, brojimo sate do sutrašnjeg prvog leta za Njujork, kojim širimo našu mrežu linija preko Atlantika i uvodimo naše poslovanje u svetlu budućnost.“

Siniša Mali, predsednik Nadzornog odbora Er Srbije i gradonačelnik Beograda, je izjavio: „Odbrojavanje do prvog leta za Njujork je zvanično počelo i za manje do 24 sata ćemo imati let koji će pet puta nedeljno povezivati Beograd sa 'Gradom koji nikada ne spava. Ova nova vazdušna veza će unaprediti odnose između Srbije i Sjedinjenih Država i zato je prigodno da avion A330 bude nazvan po Nikoli Tesli, čoveku koji je zaslužan za toliko veliki napredak tokom 20. veka.“

Džejms Hogan, predsednik i generalni direktor Etihad ejviejšn grup i potpredsednik Nadzornog odbora Er Srbije, je izjavio: „Er Srbija će ubrzo načiniti ogroman iskorak na svom putu da postane vodeća avio- kompanije u regionu. Sa avionom A330 u floti i jakom mrežom linija, avio-kompanija je postavila čvrste temelje za uspeh linije do Njujorka i radujemo se prvom letu koji će biti obavljen sutra.“

Džejms Hogan, potpredsednik Nadzornog odbora Er Srbije; Dane Kondić, generalni direktor Er Srbije; i Siniša Mali, predsednik Nadzornog odbora Er Srbije i gradonačelnik Beograda sa članovima kabinske posade u unutrašnjosti aviona A330 Er Srbije koji će leteti za Njujork.

Kupovima karata za novi let do aerodroma JFK u Njujorku moguća je putem internet sajta www.airserbia.com, pozivom na broj Air Serbia Kontakt centra 0800 111 528 (besplatni pozivi u okviru Srbije), pozivanjem broja +381 11 311 21 23 za pozive iz inostranstva, posetom nekoj od Air Serbia poslovnica ili putem ovlašćenih turističkih agenata.

Red letenja za Njujork:

Broj leta Mesto polaska Vreme polaska Mesto dolaska Vreme dolaska Frekventnost Avion
JU500 Beograd (BEG) 07:30 Njujork (JFK) 12:00 Ponedeljak, utorak, četvrtak erbas A330
JU501 Njujork (JFK) 14:40 Beograd (BEG) 05:30 Ponedeljak, utorak, četvrtak erbas A330
JU500 Beograd (BEG) 12:55 Njujork (JFK) 17:25 Petak, subota erbas A330
JU501 Njujork (JFK) 19:30 Beograd (BEG) 10:20 Petak, subota erbas A

Po lokalnom vremenu

Search

Share

Register

Cheaper booking with your online profile! Register and get 10% off on fare prices, excluding airport taxes.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Register

Few more details in order to create a new profile

Personal details

Title

Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory

Gender

Field is mandatory

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Thanks for registering!

Check your inbox because you will soon receive a promo code with a discount for your next trip!

Forgotten Password

No worries. Just give us your email and we'll send you a link to create a new profile password.

Mandatory field

Password updated

Link for password resetting is sent to your mail