Air Serbia predstavlja četvrtu "Živu legendu" – Predraga ‘Mikija’ Manojlovića

25 March 2016

Er Srbija, nacionalna avio-kompanija Republike Srbije, dala je ime jednom od svojih aviona po Predragu "Mikiju" Manojloviću.

Manojlović je četvrti čuveni građanin Srbije čije ime se vezuje za avio-kompaniju u okviru programa "Žive legende".

Avion Erbas A319, sa svojim novim imenom “Miki Manojlović” sveže utisnutim na trup aviona, predstavljen je danas na specijalnoj svečanosti u hangaru na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu.

Programom "Žive legende" se odaje priznanje građanima Srbije koji su se istakli u svojoj struci i stekli međunarodnu slavu, a do sada su letelice dobile imena po teniskoj zvezdi Novaku Đokoviću, košarkašu Vladi Divcu i fudbaleru Dejanu Stankoviću.

Manojlović je odabran zbog svog značajnog doprinosa razvoju filma, pozorišta i televizije na prostorima bivše Jugoslavije i u Srbiji tokom karijere koja traje gotovo pet decenija.

Dane Kondić, generalni direktor Er Srbije, ovim povodom je izjavio: “Miki Manojlović nam je pružio neke od najvažnijih nezaboravnih uloga u istoriji srpske televizije, filma i pozorišta i veoma nam je drago što avionu dajemo ime u njegovu čast. Miki je značajno uticao na razvoj filma, a njegova posvećenost ovoj umetnosti i strast za glumom su vrednosti koje su u bliskoj vezi sa našom posvećenošću tome da budemo najbolja avio-kompanija u regionu. Do sada smo tri aviona nazvali po poznatim sportistima, ali su brojni i drugi srpski velikani u oblasti kulture kojima možemo da se ponosimo, a Miki je prirodan izbor zbog svojih značajnih dostignuća tokom proteklih godina."

Predrag ‘Miki’ Manojlović je rekao: “Čast je biti povezan sa Er Srbijom, koja na odličan način promoviše Srbiju u svetu. Rado se sećam kako sam sedamdesetih godina igrao ulogu člana kabinske posade JAT-a i može se reći da je Er Srbija zadržala i razvila duh srpskog gostoprimstva i topline.”

Manojlović je svojom prvom ulogom 1970. godine pokazao poseban dar i u beogradskim pozorištima igrao u veoma različitim teatarskim sadržajima i formama. Veoma mlad je postao jedan od vodećih glumaca u tadašnjoj Jugoslaviji. Od tada do danas ostvario je trideset pet glavnih uloga u pozorištu, od  klasičnog repertoara do savremenih dela. Na filmu je do danas odigrao šezdeset šest uloga. Na televiziji je ostvario kreacije u nekoliko nezaboravnih domaćih serija, među kojima su “Otpisani”, “Grlom u jagode”, “Vuk Karadžić“, “Na terapiji“.

Izvan Jugoslavije je igrao na brojnim pozorišnim scenama u Evropi, a vladanje francuskim, engleskim i italijanskim jezikom mu je pomoglo u snimanju filmova na svim kontinentima osim Australije. Kao vodeći glumac nosio je filmove koji su osvojili desetine nagrada za najbolji film, kao i dve Zlatne Palme u Kanu, 1985 (Otac na službenom putu) i 1995 (Podzemlje), nominaciju Američke filmske Akademije za nagradu Oskar 1996. godine, nominaciju za nagradu Zlatni Globus 1998. godine. Evropska Filmska Akademija ga je nominovala za najboljeg glumca Evrope 2007. Glasanjem publike i profesionalaca, 19. marta 2012. godine, na IMDB-u, najpopularnijem svetskom filmskom internet sajtu, izabran je za najboljeg filmskog glumca bivše Jugoslavije svih vremena.

Svojim dobrotvornim radom i kroz beogradsku “Radionicu integracije” ukazuje na značaj svesti o društvenoj odgovornosti i rada na integrisanju marginalizovanih grupa i pojedinaca i na taj način doprinosi povezivanju zemalja regiona.

Search

Share

Register

Cheaper booking with your online profile! Register and get 10% off on fare prices, excluding airport taxes.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Register

Few more details in order to create a new profile

Personal details

Title

Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory

Gender

Field is mandatory

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Thanks for registering!

Check your inbox because you will soon receive a promo code with a discount for your next trip!

Forgotten Password

No worries. Just give us your email and we'll send you a link to create a new profile password.

Mandatory field

Password updated

Link for password resetting is sent to your mail