Air Serbia zabeležila značajan rast putničkog i kargo prevoza u 2015. godini

01 March 2016

Najznačajniji rezultati u 2015. godini:

  • Broj putnika je uvećan za 11 procenata, na 2,55 miliona
  • Obim kargo prevoza je uvećan za 39 procenata i iznosio je 3.756 tona
  • Kapacitet za prevoz putnika, iskazan kao proizvod raspoloživog broja sedišta i ukupno pređenih kilometara (Available Seat Kilometers - ASK) je uvećan za 3 odsto i iznosio je 3,65 milijardi
  • Iskorišćenost kapaciteta za prevoz putnika (Seat Load Factor - SLF) povećana je za četiri procentna poena, na 71 odsto
  • Broj kod-šer destinacija je uvećan na 78
  • Frekventnost letova uvećana je na sedam popularnih linija

Er Srbija, nacionalna avio-kompanija Republike Srbije, ostvarila je odlične operativne rezultate u 2015. godini, uz značajno povećanje broja putnika i prevezenog tereta u drugoj punoj godini poslovanja.

Avio-kompanija je prošle godine prevezla 2,55 miliona putnika, što predstavlja povećanje od 11 procenata u odnosu na 2014. godinu, kao i značajan doprinos ostvarenju rekordnih operativnih rezultata Aerodroma Nikola Tesla.

Tokom prošle godine, Er Srbija je unapredila svoju regionalnu mrežu linija i obavila 32.384 leta, na kojima je pređeno 29,5 miliona kilometara, uključujući i sezonske letove čarter brenda Aviolet.

Kapacitet Er Srbije za prevoz putnika, koji se meri proizvodom ukupnog broja raspoloživih sedišta i ukupno pređenih kilometara (ASK), uvećan je za tri procenta i do kraja 2015. godine je iznosio 3,65 milijardi. Uprkos ovom značajnom povećanju, prosečna iskorišćenost kapaciteta (SLF) je iznosila 71 procenata, u odnosu na 67 procenata kolika je bila u 2014. godini.

Poletanje letova Er Srbije na vreme (On–Time Performance – OTP, poletanje do 15 minuta od planiranog vremena polaska) sa Aerodroma Nikola Tesla ostvareno je u 86 odsto slučajeva u 2015. godini, što je rast od osam odsto. Prosečno poletanje na vreme za kompletnu mrežu Er Srbije u prošloj godini iznosilo je 84 procentnih poena.

Er Srbija kargo je takođe ostvario rast ukupnog obima prevezenog tereta i pošiljaka, koji je iznosio 3.756 tona, što predstavlja rast od 39 procenata u odnosu na prethodnu godinu.

Dane Kondić, generalni direktor Er Srbije, je ovim povodom izjavio: "2015. je bila godina snažnog operativnog rasta za Er Srbiju, što jasno ukazuje na to da je naša strategija razvoja delotvorna i da nastavljamo da jačamo naš poslovni model. Nastavili smo da ostvarujemo naše ciljeve rasta i prevezli dodatnih 250.000 putnika i 1.000 tona tereta, a u isto vreme smo ostvarili značajan doprinos srpskoj privredi kroz rast trgovinske razmene i turizma."

Er Srbija je tokom 2015. godine povećala frekventnost letova na sedam linija, čime je unapredila mogućnost izbora za putovanja u Abu Dabi, Amsterdam, Ljubljanu, Podgoricu, Prag, Tiranu i Tivat.

Osim što je produbila sopstvenu mrežu linija, avio-kompanija je proširila svoju virtuelnu mrežu uspostavljanjem novih kod-šer partnerstava sa avio-kompanijama Ejdžien erlajns, Er Baltik, Er Čajna, Er Europa i LOT Poliš erlajns, čime je ukupan broj aktivnih kod-šer sporazuma uvećan na 15.

Kao rezultat toga, ukupna kod-šer mreža Er Srbije u 2015. godini uvećana je na 78 destinacija, što je za 23 destinacije više nego u prethodnoj godini.

Na kraju 2015. godine, flotu Er Srbije je činilo 20 aviona, nakon što je ona pojačana u maju kada je isporučen šesti turboelisni avion, ATR 72-500, koji obavlja letove u okviru regionalne mreže linija avio-kompanije.

Kondić je dodao: "U 2015. smo postavili čvrst temelj za nastavak rasta u ovoj godini, čiji će vrhunac biti uspostavljanje svakodnevnih letova za Njujork. Posle dve godine poslovanja, Er Srbija je zaista uhvatila zamajac. Sada smo avio-kompanija koja ima više samopouzdanja i jasno smo usredsređeni na naše komercijalne ciljeve i naše goste."

U 2015. godini, Er Srbija je značajno unapredila svoju ponudu proizvoda i usluga otvaranjem luksuznog Premijum salona na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, čime je omogućila gostima da se opuste pre polaska ili tokom presedanja na aerodromu.

Pored toga, avio-kompanija je uvela "Wi- Fly" uslugu interneta i mobilne telefonije na letu, čime je postala jedina avio-kompanija u regionu koja nudi ovu uslugu, a uvedena je i prijava na let putem interneta za sve polaske sa matičnog aerodroma u Beogradu, kao i za polaske sa još šest popularnih destinacija: Abu Dabi, Bejrut, Bukurešt, Prag, London i Istanbul.

Prisustvo Er Srbije na internetu je tokom 2015. godine takođe pojačano uvođenjem potpuno obnovljenog sajta airserbia.com, koji je osmišljen tako da se sa mobilnih uređaja, kao što su pametni telefoni i tableti, lako mogu obaviti rezervacije letova i iskoristiti specijalne ponude.

Finansijski rezultati avio-kompanije, čiju reviziju obavlja međunarodna firma KPMG, biće objavljeni u narednim nedeljama, kada revizija bude završena.

Search

Share

Register

Registration details

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Register

Fill in your details in order to create a new account.

Personal details

Title

Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory

Gender

Field is mandatory

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Thanks for registering!

By creating an Air SERBIA web profile you accept our Terms and Conditions regarding the use of a personal online profile on AirSERBIA.com.

Forgotten Password

No worries. Just give us your email and we'll send you a link to create a new profile password.

Mandatory field

Password updated

Link for password resetting is sent to your mail