Air Serbia почиње јавно тестирање нових услуга интернета и мобилне телефоније на лету

25 September 2015

Air Serbia, национална авио-компанија Републике Србије, је данас започела седмодневну фазу јавног тестирања нове услуге "Air Serbia Wi-Fly", која омогућава приступ интернету и употребу мобилног телефона на лету. Услугу омогућава Panasonic Avionics Corporation.

У оквиру успешно окончаног интерног тестирања у авиону на лету JU112 за Сарајево, први твит са званичног налога Air Serbia-e је недавно послат са неба Србије. Након овог теста, Air Serbia је продужила пробни период на једном од својих Airbus авиона, током кога ће припадници српске онлајн и IT заједнице и путници на летовима авио-компаније имати прилике да у првих пет дана тестирања бесплатно испробају систем.

Прво јавно тестирање ће бити одржано данас на лету JU304 за Брисел, током кога ће припадници српске онлајн заједнице и путници на лету имати прилику да испробају нову услугу. Путници на летовима дужим од једног часа и двадесет минута ће добити бесплатан ваучер за 30 минута или 20 MB интернет приступа и моћи ће да пруже повратну информацију о свом искуству.

Помоћ ће им у томе пружати припадници кабинске посаде Air Serbia-e, Wi-Fly амбасадор и техничари Air Serbia-e и Panasonic Communication Services-a, који ће детаљно објаснити функције система, помоћи гостима да се по први пут пријаве на систем и одговорити на њихова питања. Осим тога, овом приликом ће бити организован и први твитап на небу који ће моћи да се прати на Твитеру преко хештегова #WiFly и #UPinTheAir.

Почев од 1. октобра, услуга ће бити званично уведена у рад и омогућена на још три авиона, а затим ће постепено постати доступна на свим авионима Airbus А319 и А320 у Air Serbia флоти. Очекује се да ће услуга бити омогућена на свим авионима типа Airbus у Air Serbia флоти до краја првог квартала 2016. године.

Дане Кондић, генерални директор Air Serbia-e, је рекао: "Пре пуне имплементације нашег новог система за приступ интернету и услугама мобилне телефоније "Air Serbia Wi-Fly", чиме постајемо прва авио-компанија у региону и једна од малобројних у Европи која нуди ову услугу, нашим гостима ћемо дати прилику да темељно тестирају услугу, како бисмо били сигурни да она омогућава конекције које су што сличније онима на које су наши гости навикли код куће или на послу. Фаза имплементације ће наступити одмах након тестирања и услуга ће ускоро постати доступна на свим авионима типа Airbus у нашој флоти. Веома нас радује што смо сада у прилици да усавршимо и да убрзо први представимо нову комуникациону технологију која ће значајно унапредити доживљај путовања за наше госте".

Систем за конекције на лету омогућава бежични приступ интернету и услугама мобилне телефоније. Ове услуге заједно чине решење "Air Serbia Wi-Fly", које покреће Panasonic Global Communications Suite (GCS).

Гости ће моћи да се повежу на мрежу "Air Serbia Wi-Fly" и да користе бежични широкопојасни приступ интернету преко свих својих уређаја који то подржавају, укључујући паметне телефоне, таблете и лаптоп рачунаре, што ће им омогућити да из свог удобног седишта у авиону шаљу електронску пошту, да претражују интернет, да ажурирају своје налоге на друштвеним мрежама и још много тога. Цене услуге приступа интернету ће се кретати од 4,90 ЕУР за 30 минута (лимит за преузимање 20 MB), 8,90 ЕУР за 60 минута (лимит за преузимање 50 MB) и 13,90 ЕУР за приступ током целог лета (лимит за преузимање 90 MB).

Решење за повезивање на мобилну телефонију укључује уговоре о ромингу са одговарајућим оператерима, а гости ће моћи да му приступе путем својих GSM мобилних телефона на којима је активиран роминг, што ће им омогућити да обављају одлазне и долазне позиве, шаљу и примају SMS поруке и електронску пошту, као и да користе услуге преноса података. Коришћење мобилних телефона ће се путницима наплаћивати путем редовног рачуна по важећој тарифи за роминг услуге.

Search

Share

Register

Registration details

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Register

Fill in your details in order to create a new account.

Personal information

Title

Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory

Gender

Field is mandatory

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Thanks for registering!

By creating an Air SERBIA web profile you accept our Terms and Conditions regarding the use of a personal online profile on AirSERBIA.com.

Forgotten Password

No worries. Just give us your email and we'll send you a link to create a new profile password.

Mandatory field

Password updated

Link for password resetting is sent to your mail